A gépem lefagy és...
2021-05-13T22:32:46+02:00
2021-05-18T15:05:59+02:00
2022-07-18T22:21:20+02:00
DemiBalint
Sziasztok. Az a problémám van hogy a gépem játékközben lefagyott vártam 5 percet nem reagált semmire  próbáltam kikapcsolni a be kapcsoló gombbal de nem történt semmi végül le  kapcsoltam az áramot. Be kapcsoltam a gépet el indul de nem történik semmi fekete képernyő semmi hibakód. Az egér és a billentyűzet nem világít. Nemtudom mit csináljak valaki tud segíteni? 
Pcm
Videókártya:MSI RTX 2060 super 8gb 
Processzor:AMD Ryzen 5 3600 
HDD:1TB Toshiba Sata 
SSD:Kingston A400 480gb 
Alaplap:Asus B450M-A
Ram:Gskill:2x8gb 
Tápegység:NJoy 600w Synergy
Mutasd a teljes hozzászólást!
Mogyo02 és Gőz Aranka jól mondja, VIDD SZERVIZBE!

Különben ha tovább próbálkozol, akkor lehet még több dolgot rontasz el rajta.

Attól, hogy a ventilátorok mennek, simán halott lehet bármelyik alkatrész.

Igen, lehet alaplaphiba. De ha táphiba (amire itt nem csak egyedül én gyanakszom), akkor ha tovább próbálkozol, lesz ebből még alaplaphiba is.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Eleve hiba volt várni 5 percet. Mit jelent az, hogy lefagyott? Hogy? Mi történt?

  Jó eséllyel a tápodnak annyi. Ha mákod van, akkor csak a tápodnak, ha nincs, akkor vitt magával mást is.

  Ha és amennyiben ez a baj, akkor a tanulság ez: legközelebb, ha építesz egy drága gépet, akkor nem éri meg hozzá egy lakástűz pozitív tápot venni. Ha már több százezer forintot költesz egy gépre, akkor ne azt a +15 000 forintot spórold le, amivel drágább egy jobb táp.

  Amit tudsz tenni, az az, hogy veszel egy rendes tápot. 10 perc utánanézéssel kevés kivétellel csak negatív értékelést találtam az nJoy tápokról.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jelenlegi tápot egy szervízben be kellene vizsgáltatni, 2 perc alatt megállapítják hibás-e, mert másik gépen nem merném kipróbálni.
  Ha hibás , akkor egy elég jó árú tápot ajánlok, ami nálam teljes csendben már 3. éve kifogástalanul működik:
  Hyper S 600W (PPA6003701) az Árukeresőn
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nemtudom mit csináljak

  Vidd el szervizbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valorantozok és csak úgy meg áll a kép. 
  Megnéztem és a gpu, cpu, és a többi venti is megy nem lehet hogy Alaplap hiba? +még a tápegység is rossz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen módon találgatni nem érdemes, főleg mert egy táphiba esetén ha még eddig nem, akkor később okozhat nagyobb bajt
  Szerviz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mogyo02 és Gőz Aranka jól mondja, VIDD SZERVIZBE!

  Különben ha tovább próbálkozol, akkor lehet még több dolgot rontasz el rajta.

  Attól, hogy a ventilátorok mennek, simán halott lehet bármelyik alkatrész.

  Igen, lehet alaplaphiba. De ha táphiba (amire itt nem csak egyedül én gyanakszom), akkor ha tovább próbálkozol, lesz ebből még alaplaphiba is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  "SSD: Kingston A400 480gb"

  Van egy tippem: nézz be a BIOS / UEFI-be, a tárolóeszközöknél az SSD neve helyett azt fogod látni, hogy "SATAFIRM S11". Ebben az esetben gazdasági totálkár, mert többe kerül megcsinálni az SSD-t (firmware hiba), mint amennyiért újat veszel: tedd az elektronikus veszélyes hulladék gyűjtőbe!

  A másik tippem, hogy kapott egy feszültséglökést, amitől az eFuse elfuserált rajta, ezt könnyen ellenőrizheted egy multiméterrel: csatlakoztasd le a SATA kábelt az SSD-ről, hogy csak a táp legyen rajta és kapcsold be a gépet! Arra nagyon ügyelj, hogy a gép fém házához véletlenül se érjen hozzá az SSD panelja miután szétszedted, mert augusztus 20 nélkül is tűzijáték lesz a vége! A nyíllal jelölt 10 lábú IC az eFuse, az egymással szemben lévő lábpárjain 5-5 voltot kell mérned bemeneti és kimeneti oldalon is. A vastaggal jelölt 3 kondenzátort mérd ki szakadásvizsgálat módban zárlatra! Van még egy TVS dióda a SATA csatlakozó táp része felett, azt a multiméter dióda állásában mérd meg mindkét irányban, aztán írd ide a kapott értékeket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • A gép képet sem ad, mi a fenének szétszedni az SSD-t? Ráadásul ilyet ajánlani egy mezei felhasználónak? Mi lesz a következő? Agydaganat esetén vedd elő a fűrészt és vágd körbe a koponyát? Gondolkozz már kicsit!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mert az első esetben (ha firmware hibás), akkor meg tudja akasztani a bootolási folyamatot, mert a hardverek detektálásánál nem biztos, hogy túllép rajta a POST (ennél az SSD-nél ez típushiba, találkoztam már párszor vele).

  A második esetben pedig tud a kellőnél kevesebb tápfeszültséget kapni (ritka eset, de megtörtént), olyankor megint csak nem POST-ol vele rendesen az alaplap.

  Egy szakmai közösségben nem feltétlenül teljesen lámák mindig a kérdezők, Redditen és más nemzetközi fórumokon már nem egy esetet oldottunk így meg direktben segítve. Az sem baj, ha nem ért hozzá a kérdező, mert lépésről lépésre el lehet neki magyarázni (persze csak annak lehet segíteni, aki maga is akarja). Ha nem akar hozzányúlni, akkor még mindig elviheti szervizbe: az ő döntése.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, ebben van igazságod, de a javaslatod azért sem áll meg, mert konkrétan nem tud belépni a BIOS-ba. Nem csak képet nem ad, hanem a billentyűzet és egér sem kap áramot. Tehát ha és amennyiben az SSD is a hiba (amit persze megéri megvizsgálni), akkor sem tud vele mit kezdeni egy másik gép nélkül.

  Nyilván nem lámák a kérdezők. És alapvetően tényleg szükséges jó, valós segítséget adó, részletes szakmai tanácsot adni. De azért multiméter nincs minden spájzban.

  Ha pedig rendelkezne azzal a tudással, amit elvársz tőle, akkor nem itt kérdezne valószínűleg, hanem meg tudná magának oldani. Na meg akkor nem A400-at vett volna és azt nem egy nJoy táppal hajtaná. És félreértés ne essék, nem lekicsinylően mondom ezt, mert én se tudnék multiméterrel megmérni egy SSD-t. Legalábbis segítség nélkül. Már csak azért sem, mert nekem sincs multiméterem. Ráadásul én is vettem már pocsék tápot, tönkre is ment és jelenleg a háztartásban 3 Kingston SSD is fut.

  A kérdésből kb. leszűrhető a hozzáértése, illetve az, hogy mi az, amit még biztonságban el tudsz vele végeztetni és mi az, amit már nem. DJ_Tacee-t kiegészítve, szerintem veszélyes is ilyenre kérni egy mezei felhasználót, mert te is írtad, hogy szikrázhat, stb. Ezt inkább csak hozzáértő próbálgassa. Ugyancsak, hiába írtuk, hogy táphiba, senki nem javasolta, hogy maga essen neki a táp megszerelésének. És ismétlem, nem lekicsinylően mondom, egy tápot én sem merek szétszedni.

  Mindenesetre a válaszom elfogadása nagyon korai volt, pláne a te válaszod okán, mert azt mindenképpen érdemes tesztelni.

  Így a kérdező ha tudja, húzza ki az SSD-t és nézze meg, hogy úgy elindul-e. Ha igen, akkor egyértelmű a probléma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ennél az SSD-nél ez típushiba, találkoztam már párszor vele
  Ez így elég laza.
  Egy szakmai közösségben nem feltétlenül teljesen lámák mindig a kérdezők
  Hát ez egyfelől kiderült a hozzászólásaiból, másfelől itt a szakmaiság nem feltétlenül a kérdezői oldalról jön elő.
  Minden estre egyből új hardvert, új gépet ajánlgatni alapvető megoldásként egy  - minden sértés nélkül - amatőrnek, hát ... na az nem szakmai, az bizonyos. 
  Mivel a hozzáértése elég alacsonyszintűnek tűnik, sokkal jobb, ha szervizhez fordul, mert esetleg elég drága lesz a barkácsolása.

  Multiméter... pffff 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Oké, ebben van igazságod, de a javaslatod azért sem áll meg, mert konkrétan nem tud belépni a BIOS-ba. Nem csak képet nem ad, hanem a billentyűzet és egér sem kap áramot."

  Igen, ez csak később futott át az agyamon, hogy logikailag előbb kell detektálnia a beviteli perifériákat (hogy pl. fel tudják ébreszteni a számítógépet) mint a meghajtókat, tehát annak a kettőnek elvileg kellene tápot kapnia. Aztán persze lehet, hogy kiakadt a BIOS, vagy más miatt nem tér magához.

  Igazad van, legközelebb jobban figyelek, hogy ne ajtóstul (multiméterestől) rontsak a házba. :)

  "Ugyancsak, hiába írtuk, hogy táphiba, senki nem javasolta, hogy maga essen neki a táp megszerelésének."

  Persze, egyértelműen életveszélyes dolgot én sem javasoltam volna, sőt, inkább lebeszélném róla mint minden józan gondolkodású ember.

  Nem vagyok megmondóember, csak igyekeztem a saját tapasztalataim alapján további lehetőségeket hozzátenni, mert több szem többet lát. Persze az is benne van a pakliban, hogy tévedek - akkor is örülni fogok, ha máshogyan oldódik meg neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • MEGOLDÓDIK  a szervizben, ahol 15 percen belül feltárják a táp és az alaplap hibáit ha vannak. Ha nincsenek, akkor megoldják más több vizsgálattal a hibát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeknél a Kingstonoknál a Phison 3111 vezérlő szokott meghülyülni, sokan panaszkodnak rá internet szerte. Most, hogy rákerestem, már van hozzá kulcsrakész megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyértelmű, kíváncsian várom, hogy megírja mi volt a baja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 14 éves fiú vagyok köszönöm hozzászólásokat, segítségeteket. Ma visszük szervízbe. Meg fogom írni nektek hogy mi volt a probléma. Tényleg egy mezei felhasználó vagyok :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! Köszi a segítséget mégegyszer. Ma hívtak az Alaplap romlott el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd