Elfogyott a Logikai lendületem egy Excel Táblázatnál. (Feltételes formázás)

Elfogyott a Logikai lendületem egy Excel Táblázatnál. (Feltételes formázás)
2021-08-08T18:38:12+02:00
2021-08-29T19:21:49+02:00
2022-11-13T11:05:30+01:00
Szájmon187
Sziasztok!

Logikai ihletre lenne szükségem egy táblázat többszörös feltételes formázásánál. Igazából sajnos nemtudom milyen logika útján induljak el, ezért a mostani állapot és a végcél között bármilyen megoldást elfogadok, ami kimozdít a holtpontomról.

A környezet: A fő munkalap - legyen mondjuk "Index" - soraiban nevek szerepelnek. Mondjuk A2-től A10-ig. Minden névhez tartozik többszáz tulajdonságoszlop. Mondjuk C2-től EA2-ig. Tehát a tartomány A2 és EA10. Az ezekben lévő cellákat kell szineznem a nevekhez tartozó tulajdonságok értékeinek megfelelően. Minden tulajdonságoszlophoz tartozik egy munkalap, ergo több száz munkalapom van. Minden tulajdonságmunkalapon A2-től A10-ig ugyanazok a nevek szerepelnek. Minden névhez ezeken a munkalapokon tartozik több felsorolás oszlop. Nevezzuk ezeket "al-tulajdonságok"-nak. Tehát itt is van egy információs tartomány C2-től AA10-ig. Itt viszont már változó az "al-tulajdonság-oszlop"-ok száma. Van ahol csak 3, van ahol 30. Ezek a cellák kerülnek kitöltésre. Adatérvényesítéssel csak X és C betű írható beléjük, ekkor a cellák zöldre váltanak. Mindegy melyik betűt írjuk be.

A problémám:
A több száz munkalap altulajdonság-oszlopok száma változó. Olyan képlet vagy valami... kellene, hogy ha egy névhez tartozó egy altulajdonság összes oszlopa zöld - tehát X vagy C van a C2:N2 tartománysor összes cellájába - akkor a főoldal adott tulajdonságok-oszlop/név-sor metszetének cellája is zöldre váltson, DE! ha csak! az utolsó cella üres - ami mindíg változik, mert ugye változó az altulajdonság-oszlopok száma - akkor világosZöld. DE!viszont-HA az utolsó oszlop-hoz - al-tulajdonságok - tartozó cella kivételével bármelyik másik cella üres, akkor a főoldal adott cellája sárgára váltson.

Szöveges magyarázat: Ha a főoldalon látható, hogy az emberke adott tulajdonsága
zöld, akkor az összes feltételt teljesíti - ha tartozik spec.-al-tulajdonság akkor azt is -> nincs további teendő.
Ha világoszöld, akkor csak bizonyos tulajdonság speciális részét nem teljesíti, ami ritkán fontos - nincs is minden tulajdonságnak ilyen al-tulajdonsága - tehát -> csak akkor van további teendő ha épp a speciális tulajdonságra van szükség.
Ha sárga, akkor egy vagy több lényeges - de nem speciális - alap-al-tulajdonság nem teljesül -> mindenképp további ellenőrzésre szorul.
Tehát Tulajdonság->al-tulajdonság+spec.al-tulajdonság(Ha van)

Természetesen nem a cellaszinezéssel van a bajom, hanem inkább, azzal, hogy hozzak ki egy változó cellasor hosszúságból mindíg 3 fix értéket. Két darabteli-vel megszámolom a C-ket, és X-eket, ezt összeadva megvan a darabszám, de ezt minden munkalapon egyenként kellene számolgatni, és még HA fügvénnyezni a végeredményt, az utolsó spec. oszloptól függően, így talán ki lehetne futtatni 1 - 2 - 3 végeredményre, ahol mondjuk 1 a zöld, 2 a világoszöld, 3 a sárga. 
Esetleg olyanon is gondolkoztam, hogy úgyis kihozom a "számolós" cellákat minden munkalap ugyanazon cellájába, így be tudnám sorszámozni, az oszlopokat. 1-től ameddig épp tart, és azzal adom meg az utolsó, és az összes cella darabszámát amiből aztán ..... na itt fájdult meg a fejem.

Bocsánat, hogy ilyen hosszú let...
Mutasd a teljes hozzászólást!
Lemaradt a formázás az első lapon.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány

 • Szia!

  Hosszas lenne a magyarázat, csatolom a füzetet.
  Remélem, jól értettem a feladatot.
  Sajnos, mivel a "többszáz" lap oszlopainak száma változó, a feltételeket laponként kell megadnod. Annyi a könnyebbség, hogy ha az oszlopok száma 3 és 30 között változik, max 28 féle képlet lehet, ezeket másolhatod több lapra.

  Üdv,
  Delila
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Szia!

  Egy kicsit túlmagyaráztam a dolgot, de már eléggé belagabajodtam a feltételrendszerekbe...

  Először is nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal, és időt, energiát fordítottál a megoldásra.
  Beleírkáltam a táblázatodba a pontosabb feltételrendszert, mert az nem lett jó. Szerintem rosszul fogalmaztam, ezért nem volt érthető a feladat teljesen. Mellékeltem a módosított fájlt, vastag szaggatottal körbevettem, amibe belenyúltam. 

  Amit a fájlban is leírtam:
  Meghatározások: Az utolsó oszlopban csak X lehet! Ha minden cella üres, a végeredménynek is üresnek kell lennie, vagy 0-nak. Ha a fő adat cellái közül egy is üres, az eredmény mindenképp sárga legyen ( 3-as). A Fő adat cellái közül ha mind kitöltésre kerül akkor a végeremény a spec. adat (utolsó oszlop) kitöltöttségétől függően zöld (1-es), vagy világoszöld (2-es). A fő adat bármelyik, vagy mindegyik cellájába kerülhet A vagy C (Az esetek 90%-ban csak X-el töltődik). A különbség csak annyi lesz majd, hogy a C látszódni fog, az X nem a feltételes formázás miatt. A végeredmény különbözősége mindegy, hiszen több számhoz is rendelhetem ugyanazt a színt (második végeredmény oszlop). Nagyon jó lenne, ha munkalaponként minimális lenne a változtatások száma a képletben. Tehát az oszlopok számát ne számként tárolja a képlet. (Jelen esetben 8).

  Közben arra rájöttem, hogyha besorszámozom az oszlopokat mondjuk az 50-es sorban (mert annyi név ugyse lesz), akkor mindíg elég csak az utolsó oszlop 50-es sorának cellájára hivatkoznom egy "messzebb"-lévő cellában (például EA50, mert az megint fix) és az adott képletben pedig elég lesz majd az EA50-re hivatkozni. Így csak az EA50-es cellát kell átírnom az aktuális ?50-es cellára hivatkozással.

  Remélem így érthetőbb lesz.
  Köszönöm a fáradozásodat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Sajnos minden lapon kell módosítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Lemaradt a formázás az első lapon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • A Tulajdonságok munkalapon az utolsó speciális altulajdonságot is én töltöm kézzel. Tehát oda nem kell képlet.

  Épp ez a fő problémám, hogy egy adott sorban mindíg változó cellaszámok vannak, és az utolsó cella pluszba befolyásolja a végeredményt. Ráadásul oda sohasem írhatok csak X-et. (ezt adatérvényesítéssel is biztosítom)
  Egyébként a két beírt érték (X és C) között csak a megjelenítés miatt van szükség.

  Meg azért, hogy a maradék hajam is kihulljon...

  Kiegésszítettem a táblázatot egy kis szemléltető infóval, és magyarázattal. Az AL2-es munkalapra is beírajzoltam. Eddig így töltögettük cellánként színezgetve, írogatva. Végig a többszáz munkalapon. Ennek megfelelően rengeteg hiba volt benne. Hol a főoldal nemstimmelt, hol a részletes Al-tulajdonságok oldal volt rosszul kitöltve. Ráadásul többször kifolyt a szemem, mire egy-egy javítgatással végeztem.


  Nagyon köszönöm a segítségedet!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Kedves Delila!

  Sajnos azóta most volt időm foglalkozni a táblázattal...

  Azt el is felejtettem, hogy mivel a "továbblépés" volt a lényeg, nem a megoldás, ezért természetesen elfogadom a táblázatodat amit csináltál.

  Végül aztán a "DARAB2" képlettel oldottam meg, és leválasztottam az utolsó oszlopot.
  Ha érdekel, szólj és feltöltöm.

  Köszönöm mégegyszer!

  Üdv,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd