TP-LINK 1043ND v1 OpenWRT switch üzemmódban nincs Gigabites sebesség
2021-09-22T18:28:32+02:00
2021-12-05T16:07:15+01:00
2022-07-18T21:39:50+02:00
immersion3
Sziasztok!

Adott egy v1-es 1043ND, ami rendelkezik Gigabites LAN portokkal. Kollégiumban van használva, ahol csak switch üzemmódban engedélyezett használni routereket. A sebesség bőven 1000Mbit felett van, ha támogatja az adott eszköz.

A probléma az az, hogy a routerre dugva csak 100Mb-es sebesség érhető el maximum, pontosabban 96-93Mb. A windows 1Gb-es sebességet jelez a hálózatra, de nem jön át több 96-nál Cat6 és Cat5e kábelen sem. Közvetlen a fali aljzatra dugva 967Mbit a sebesség le/fel.

Ez fizikai limitáció, vagy OpenWRT-ben van valami elrontva?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Jól tudod. Akkor az adott csatlakozó / UTP kábel is lehet hibás.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Visszatéve az eredeti firmware-t ellenőrizhető... Letöltés - TL-WR1043ND
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt az opciót szerettem volna elkerülni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cseréld le a routert ez amúgy sem egy "acélos" darab, egy hétvégi buli árának a feléből simán összehozza a "szoba csapat" főleg ha normális sebességet szeretnétek vagy tegyél be
  egy több poros switchet (egyből kiderül, hogy a routerrel van e a gond).
  Az hogy 2010-ben Gigabites LAN portal szerelték az nem jelenti azt, hogy képes is leadni annyit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végül visszaerőszakoltam rá a gyárit, azzal sem hajlandó átlépni a 100-as határt.

  A csere meg jogos, de jelenleg ez az utolsó amire pénzt akarok kiadni. Lényeg hogy működik, csak ha már van (és papíron képes is rá), akkor miért ne használnánk ki a potenciált.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végül visszaerőszakoltam rá a gyárit, azzal sem hajlandó átlépni a 100-as határt.

  Akkor lehet hogy hibás a kábel, vagy a WAN oldali csatlakozó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Switch üzemmódban mindent a LAN portokba kell dugni kikapcsolt DHCP-vel, vagy rosszul tudom?

  A kábelek mind jók, egyesével kipróbáltam mindegyik közvetlen a falra dugva, mindegyiken működött a 900 fel/le. Nyilván nem ezt a sebességet szeretném elérni, csak valamivel magasabbat. Ha nem lehet, nem baj az se :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, lehet játszani a Jumbo Frame beállításokkal, de az se csodaszer
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyire tudom, a jumbo frame csak abban az esetben hasznos ha a küldőnek és a fogadónak is azonos a csomagmérete, viszont minden más esetben csak lassít, ezért inkább kikapcsolva tartom saját magamnál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Próbáld meg azt, hogy a kliens gépe(ke)n, a NIC speciális beállításainál tiltsd le az "IPv4 ellenőrzőösszeg tehermentesítése" funkciót, majd utána indítsd újra a gépet!

  Ha Total Commanderrel FTP-zel és lassú, akkor a wcx_ftp.ini-ben, a [General] részben az "UploadBlockSize" paraméterhez adj meg (8192) nálam 16384-es (32768) értéket, tehát így nézzen ki:

  [General]
  UploadBlockSize=16384

  Utána indítsd újra a programot!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jól tudod. Akkor az adott csatlakozó / UTP kábel is lehet hibás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is használok ilyent, wifi access pointként a kamerákhoz. A bejövő jel 240Mbites, és az egyik LAN-ba van dugva, Cat6 kábelt használok, aminek a hossza 14m. A wan portjába nincs dugva semmi, a dhcp letiltva.
  A lan portokon kábelen át alig kisebb a sebesség a névlegesnél, 190-210Mbit. A wifi-n keresztül  viszont csak 70-90Mbit. A feltöltés a szolgáltató adatai alapján 24Mbit, amit mérek az kábelen és wifin át is egyforma, és kicsit nagyobb, a szolgáltató által megadottnál, 25-26 Mbit/sec de ritkán 30-ra is felugrik.
  Sajnos gigabites jellel nem tudom kipróbálni, de az általad írt 100Mbit-nél többet tud.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg próbáld meg egy másik, erősebb táppal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hozzászólásod eszembe juttatta:  Véletlenül vettem észre, hogy van olyan TP-Link router, (a típusát most hirtelen nem tudom megmondani, mert a padláson van az elavultak között, de ha valakit érdekel megkeresem) ami ugyan 12V-os, de megy 9V-os táppal is. Nem ártana, ha ellenőrizné immersion3, hogy jó tápot használ-e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet az a baj, mivel el volt rakva sokáig, elkeveredett a tápja. Így egy másik tápot találtam, de papíron még erősebb is mint a gyári (12V 2A).

  Remélem sikerül előkaparni a gyárit, másra tényleg nem tudok gondolni. Cat6-os kábellel jön befele, a gépekbe Cat5e-vel. De csak a Cat5e kábelek is átviszik közvetlenül a 960-at, nem hibásak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Kipróbáltam sajnos nem segít. Nem kliensoldalon van a hiba, a routernél nem jó valami az biztos.

  Amit megfigyeltünk, hogy felezi a sávszélességet a két rákötött gép között, gyakorlailag a maximum 92-96Mbit-et osztja szét letöltés alatt a kettőn. Nem gigabitet szeretnék elérni, de örülnénk ha legalább portonként 150-150-et továbbítani tudna.

  A végén az is kiderülhet, hogy nem nálam van a hiba, hanem a kollégiumi hálózat nem szereti a switcheket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor még v1-es 1043ND-m volt, emlékszem, hogy találtam valahol egy sebesség táblázatot amiben össze volt foglalva különböző firmware-ekkel a sebessége és valami 3-400 MBit rémlik legjobb értékként (a CPU-ja kevés a nagyobb sebességekhez), csak azt nem tudom már, hogy HW NAT-al vagy anélkül. Ha megtalálom azt a táblázatot, belinkelem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az nem baj, ha több Ampert tud a tápja, csak nagyobb feszültségű ne legyen! Az eszközök mindig annyit vesznek fel a névleges feszültségükön, amennyi kell nekik (kivéve zárlat esetén, de az más tészta). Még jobb is, ha kicsit nagyobb terhelhetőségű a táp, mert így sosem fog csúcsterhelés közelébe kerülni (a gyári tápokat nagyon kicentizik költséghatékonyság szempontjából), emiatt kevésbé melegszik, ami (hosszú távú működést feltételezve) jótékony hatással van az elektrolit kondenzátorok és más, hőfüggő alkatrészek élettartamára. A kondenzátorok pedig a stabil működést biztosítják a stabil és zajmentes tápfeszültségekkel, ami egy router esetében nagyon számít: én a helyedben kicserélném a routerben lévő (ha jól emlékszem, 470 és 680 uF-osak, minimum 16, de inkább 25 voltos, alacsony ESR értékűt tegyél be helyettük) puffer kondikat, mert ennyi idős korukra már bőven elkapacitástalanodhattak, ami okozhat instabilitását és lassulást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyik nap kicsúszott a kábel a gépből és valamiért unalmas pillanatomban elkezdtem jobban megnézegetni. Kár volt, utána aludni se tudtam. Az új telekomos kábelen csak 2 érpár volt... Alig volt észrevehető, mert az érintkezők ott voltak, de le kellett bontani a burkolatot hozzá hogy látszódjon.

  Otthonról sikerült előkotornom egy ősrégi Cat5 kábelt, majd azzal dugtam össze a routert. Kapásból 300/400 le-fel. Fel sem merült bennem, hogy ilyen kábel még létezik és csomagolnak is a gyártók/szolgáltatók.

  Szerk.: Cloudflare Warp-pal ennyi a sebesség. Kikapcsolva áthozza a 920 le/felt. Meg is lepődtem, hogy egy ennyi idős eszköz képes erre.

  Sikerült megoldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát füllentettél ebben a hozzászólásodban:

  https://pcforum.hu/tarsalgo/147059/tp-link-1043nd-v1-openwrt-switch-..

  Te írtad ezt, ezek szerint nem mondtál igazat:

   A kábelek mind jók, egyesével kipróbáltam mindegyik közvetlen a falra dugva, mindegyiken működött a 900 fel/le.

  Ha már segítséget kérsz, legalább adj valós információkat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Innen is elnézést kérek, az az egy kábel ami a probléma volt valóban nem volt letesztelve, új lévén nem feltételeztem hogy az lesz a baj.

  Egy életre megtanultam. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd