Véletlen adattörlés
2021-10-12T09:03:02+02:00
2021-10-23T07:26:21+02:00
2022-06-28T21:30:35+02:00
Gabor_Gabor
Tisztelt Fórumtagok,

Abban szeretném a segítségeteket szeretném kérni, hogy egy külső cryptelt winchesterről letöröltem  kb 100 GB adatot, és a lomtárból is kiürítettem. Az adatok: Excel, Word, JPG, PDF, és Power Point doksik. A winyót nem írtam felül, ezért az a kérdésem, hogy az adatok visszaállíthatóak-e valahogy valamivel?

Válaszotok előre is köszönöm
Üdv.:
G
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Keresd Bitvadász fórum társat, de a lemezt addig se használd,
  magyarul áramtalanítsd és száraz védett helyen várja a szakszerű
  (nem biztos, hogy ingyenes) beavatkozást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!


  Ennél több információra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen mondani.

  - SSD vagy HDD? Pontosan milyen?

  - Maga a külső meghajtó titkosít hardveresen (pl.: WD MyPassport), vagy felhasználó által titkosított (Bitlocker, Veracrypt, stb.)? Vagy a kettő együtt, hogy egy SED meghajtón saját titkosított konténer?

  A régebbi WD SED HDD-k titkosítását a legkönnyebb visszafejteni, viszont az újabb, Charger / Palmer / Rainier / Spyglass szériákét (amiknél már nem külön titkosító hardver van, hanem a 88i9045, 88i9146, 88i9346, 88i9446, 88i1047, stb. MDP titkosít röptében) már csak PC3000 segítségével, de szintén lehet. Onnantól pedig az számít, hogy van rajta esetleg még egy felhasználó által titkosított konténer is, akkor az mivel lett titkosítva: itt több lehetőség adott.

  SSD-k és SMR HDD-k esetén képbe kerülnek még a különböző, törlés után lefutó, takarító és optimalizáló algoritmusok, amik a tárolt adatok életciklusát permanensen befolyásolják: ezeket ki kell kapcsolni, hogy ne tisztítsák meg a törlésre jelölt blokkokat, különben előbb törli mint, hogy visszahozható lenne az adat.

  Tehát az első és legfontosabb dolog, hogy helyezd üzemen kívül a meghajtót, amíg adatmentő szakember kezébe nem kerül!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A GetDataBack és a Winhex nevű programokkal (nem ingyenesek), már több winchestert sikerült visszamenteni. Egyik sem volt sem titkosított, sem tömörített. SSD-vel sem próbálkoztam még.
  Nem lehet a törölt winchesterre menteni, csak egy másikra.  Amire mented, azon 20-30 százalékkal nagyobb üres hely legyen, mint annak a partíciónak a mérete, amiről mentesz. Például ha 100G-t töröltél, de azt 1T-s partícióról, akkor 1,2-1,3 T üres hely kell, mert mindent ment, azt is amit nem töröltél, sőt azt is, amit már régen töröltél, de még nem írta felül semmi. 100G mentése már elég hosszú ideig tart, ezért tanácsos szünetmentesről járatni a gépet is és a winchestereket is.
  Fontos! Semmiféle írási műveletet ne adj ki a törölt winchesterre. Ha arról áll fel a windowsod, indítsd a gépet másikról, vagy használj másik gépet, a gép inditásakor ugyanis irkál a windows a lemezre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ezt nem nekem szántad, hanem a témát nyitónak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, bocsi. Véletlenül rossz helyre kattintottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként az is okozhat méretnövekedést, ha a forrás és a cél meghajtóknak más a szektormérete.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Köszönöm a gyors válaszlevelet. A winchester külső és toshiba típusú 3.0 usb és nem SSD. Illetve a kriptelő az VeraCrypt.

  Üdv.:
  G
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A jelzett (első hozzászólásban) fórum társat (a nevére kattintva eléred) megkerested már?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha Toshiba, akkor valamelyik Canvio model: a "Basics" kivételével mind titkosíthatóak.

  Használod a Toshiba biztonsági szoftverét (Storage Security Software) az adataid eléréséhez? Ha szükséges a megnyitásához, akkor titkosított a meghajtód, ha nem kell hozzá, akkor nem.

  Mekkora méretű, hány TB-os a meghajtód?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Köszönöm a választ. Elírtam a márkáját, nem toshiba, hanem WD elements és WDBU6Y modell 2 TB méretű. A titkosításhoz csak a VeraCríptet használtam.

  Üdv.:
  G
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abban egy ShrekLT szériás, WD20NMVW drive van. Leírjam, hogy hogyan kell és megcsinálod magadnak vagy inkább szakemberre bíznád? Először is, szerezz be egy másik, legalább ugyanakkora méretű, üres HDD-t, mert az mindenképpen kelleni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Ha meg tudom csinálni én is akkor inkább megcsinálom, ha elrontom én rontsam el :) A külső tároló dobozán van egy hosszabb modell szám, ez számít valamit? WDBU6Y0020BBK-WESN
  Van egy másik külső tárolóm is az is 2 tb-os.

  Üdv.:
  G
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Linux-al barátságban vagy? Első lépésként HDDSuperClone-al vagy DDrescue-val klónozd át a lemezedet a másikra (mert ugye sosem a mentendő adathordozón dolgozunk direktben)!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Linuxom nincs, csak sima win 10-em. azon is lehet?

  Üdv.:
  G
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, mert nincs más ingyenes program, olyan pedig főleg nincs, ami az átlagos felhasználók számára is hozzáférhető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Egy oracle virtual box-ot találtam a gépen az linux-os, az jó hozzá?

  Üdv.:
  G
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szentséges szűzanya! Ebből mi lesz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, natív Linux kell, hogy megkerüld a Windows drivert ami beleszólhat a kommunikációba.

  Itt a leírás hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól csinálja, akkor egy megmentett Veracrypt konténer a fájljaival.

  A posztoló szerencséjére ezek a WD Essential Portable HDD-k nem titkosítanak hardveresen, így gyakorlatilag ott van az adat érintetlenül, csak le kell menteni. Bitpontos klónt is csak azért készítünk, hogy abszolút biztosra menjünk biztonság tekintetében.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy oracle virtual box-ot találtam a gépen az linux-os, az jó hozzá?

  Ja! Csak már mikor a kérdésből érezhető, hogy ebből inkább egy örök vadászmezőkre küldött adatmennyiség lesz, nem bitpontos másolat... ...adatmentést azért nem így kell elkezdeni kitanulni, bár tény, hogy ilyenkor a legmotiváltabb a dógozó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben pontosan azt és úgy csinálja amit és ahogyan kérek tőle, akkor nincs probléma. Tudom, mert másoknak is segítettem már így megmenteni az adataikat. Egyébként magam ellen beszélek, mert ez a szakmám (de szerencsére van annyi munkám, hogy ne legyek rászorulva).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem degradálva a kérdező képességeit, de szerinted mennyire fogja tudni pontosan lekövetni amit írtál, ha még egy olyan egyszerű kérdésre is csak második nekifutásra tud válaszolni, hogy mi a merevlemez pontos típusa!

  De a te tanácsaid is nagyon mellélőnek! Te itt oldalakat írsz a titkosított fájlok visszafejtéséről. 
  Why? 
  Warum?
  Por qué?
  Pourquoi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szintén nem degradálva a kérdező képességeit, de a gyárakban a szalag mellett a munkások is el tudják végezni a nekik adott feladatokat (anélkül, hogy mélyebben tudnák, hogy mit csinálnak), aminek a végén a szalagról legördül egy autó / repülőgép / Millenium Falcon / stb. Tudom, ma már a legtöbb helyen robotok végzik a precíziós munkát, de érted...

  A kérdező annyit említett, hogy "cryptelt winchesterről", ezért leírtam a lehetőségeket, hogy ilyen esetben mik fordulhatnak elő. Szerencsésnek mondhatja magát, mert a HDD pontos típusából tudjuk, hogy nincsen hardveresen titkosítva, csak maga a Veracrypt konténere van amit adatként le kell menteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd