Ubuntu 20.04.3 folyton lefagy VirtualBox 6.1.32 Windows 10 alatt
2022-02-01T17:37:53+01:00
2022-02-02T11:49:35+01:00
2022-09-10T12:05:25+02:00
Mate123456
Sziasztok,

Ubuntu 20.04-et próbálok telepíteni VirtualBox alá.
A virtuális gép adatai:
Architektúra: 64 bit
Memória: 8196MB
CPU magok száma: 2
PAE/NX engedélyezése: Próbáltam mindkét módon
Videómemória: 64MB

A gazdaszámítógép egy HP Probook 16GB memóriával, 4 virtuális maggal, Windows 10 op. rendszerrel.

A problémám az, hogy az Ubuntu mindig lefagy. Van, hogy telepítés közben, van, hogy röviddel az újraindítás után. Ilyenkor csak a virtuális gép kikapcsolása segít, bár másodszor már csak ritkán bootol be. Próbáltam Lubuntu-t telepíteni, na az még a telepítés kezdetéig sem jutott. :D

Leöltöttem újra az iso file-t, újratelepítettem sokszor, de a hiba mindig ugyanaz, a fagyás ideje változik csak.

Találkoztatok hasonlóval?
Van esetleg valami ötletetek?
Köszi
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Még annyi adalék, hogy kikapcsoltam a Paravirtualizációs interface-t és letiltottam a memóriavirtualizáció engedélyezését.

  Ennek hatására a telepítés érezhetően gördülékenyebb lett, cserébe a rendszer nem boot-ol be (A grub menüig eljut), helyette kiírja, hogy

  MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC

  Szerk.: Az APIC-t grub-ból kilőttem, így mintha indulna a Linux és mintha működne is.
  What are the "acpi" and "noapic" kernel boot options? - Red Hat Customer Portal

  Szerk2.: Egyszer indult el, aztán soha többet. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Más OS-t próbáltál már erre a Virtualboxra? Pl. egy Windows tud rajta működni? Ha gyorsan egy desktop environment nélküli Debiant felrántasz, akkor is ez a helyzet?

  Storage-nak mennyit állítottál be? (Azt nem látom leírva.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kiírt hibára rákeresve találtam egy olyan megoldást, hogy ha pl. egy LiveCD-vel bootolsz, majd nyomsz egy F6-ot, akkor a pop-up menüben ki tudod választani a noapic opciót. Lubuntu esetén pedig a nomodeset opció lehet célravezető.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Csak tipp, de szerintem NEM fagy le a Linux (Ubuntu), hanem csak a host-ra vár (pontosabban a host állítja meg arra az időre, amíg maga adminisztrációs teendőit végzi) és ez idő alatt úgy tűnhet, mintha lefagyott volna. Tipikusan akkor szokott ilyen előfordulni, ha a háttérben nagyon lassúak a lemezműveletek. Pár tipp, hogy kerüld ezt el:

  1) Ne használj VirtualBox-ban dinamikusan növekvő diszket a VM-re. Előre fixen foglald le a kívánt méretet, RAW image formában.

  2) Ha SSD-t használsz a laptopban, akkor a VirtualBox-ban a VM beállításainál is jelöld meg, hogy SSD-ként észlelje a vendég rendszer is a disk-image-et. Nehogy nekiálljon defragment-álni egy SSD-n...

  3) Az Ubuntu telepítésekor, amikor a lemezszerkesztőbe jutsz, ne hagyd, hogy LVM-re telepedjen. Hozz létre natív Ext4-es partíciót és arra rakd fel. Valamiért az LVM néha tud meglepetést okozni a telepítőben (már telepített rendszer esetén semmi baj sincs vele).

  4) A rendszer telepítése után rakd fel az Ubuntu-ra a VirtualBox addons-t (ha van). Sokat (nagyon sokat) szokott dobni a teljesítményen a hypervisor vendégrendszer-támogatása.

  +1) mellékszál: A telepítés idejére a video hardveres gyorsítását kapcsold ki (mert lehet, hogy a host Windows-ba telepített videokártya-driver szívat a VirtualBox-on keresztül).

  +2) mellékszál: Ha van rá mód, a vendég Ubuntu számára hanyagold az UEFI-t, sima mezei (asszem AMI) BIOS-szal indítsd. Sok bosszúságtól megóvhatod így magad.

  Megjegyzem, hogy le merném fogadni, hogy ha nem virtuális gépbe telepítenéd az Ubuntu-t, hanem natívan, ott bezzeg elsőre stabil lenne és gyors, mint a villám...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi,

  Esetleg a virtualboxon kívül megpróbálhatod HyperV kezelő alatt megcsinálni a virtual gepet, én mindig úgy telepítem a linuxot 

  vezérlőpult/programok hozzá adása /windows összetevők
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd