Mikro akadások minden játékban (Magas fps)
2022-02-25T12:45:35+01:00
2022-05-03T11:13:38+02:00
2022-06-28T21:15:54+02:00
lack00
Sziasztok!

2 éve küzdök egy nagyon bosszantó problémával: Minden játékban mikro akadások vannak. Ezek az akadások teljesen véletlenszerűnek érződnek. Régi (Quake Live) vagy újabb (CS:GO, Doom Eternal) játékoknál hasonló arányban (kb. 10 perc alatt hatszor). Néha böngészés közben is érződik. 
Rengeteg fórumon jártam már és rengeteg mindent kipróbáltam. 1 Hónapja vásároltam új hardvert, kivéve a videókártyát, azon kívül teljesen új gépet:

alaplap: Gigabyte z690m ds3h ddr4
processzor: intel core i5-12600kf (hűtő: arctic freezer i35 co)
ram: G.Skill Aegis F4-3200C16D-16GIS (3200mhz)
táp: cooler master elite v3 600w
ssd: samsung 980 m.2 pcie gen3 nvme 500gb
nincs hdd.

És ezek mellé a videókártyám:
Palit Geforce GTX 1080 Ti

Videókártya driver legfrissebb verzión van, a többi drivert az alaplap oldaláról töltöttem le, kivéve a SATA RAID/AHCI drivereket, mivel nem használok SATA kábelt úgy gondolom nincs rá szükségem.

Az akadások legtöbbször rövidek, de vannak közepes, és hosszú akadásaim is. Megnéztem öcsém gépén ezeket a játékokat, neki gyengébb gépe van, szóval alacsonyabb fps mellett, de hasonló akadásokat produkál neki is. Mivel ezen akadásoknak nagyon sok forrása lehet, a különböző fórumokon szerzett tapasztalataim alapján, ezért nem mondhatom biztosra, de lehet, hogy ugyanaz az akadásaink forrása: Talán hálózati kábelekkel kapcsolatos? Vagy szolgáltatóhoz kapcsolódik a probléma? Ethernet kábelt már cseréltem, bár olvastam, hogy annak kevés esélye, hogy az produkálna ilyen akadásokat. Mi mást cseréljek, mit tehetek meg, hogy a hálózati gondokat is kizárjam? 
Videókártyát szintén öcsémére cseréltem ki a gépben, az övé egy gtx 1050 ti, de azzal is jelentkezett a probléma. A videókártyát, mint hiba forrását viszont még mindig nem zárnám ki. 

Kevésbé gyanakszok szoftveres problémára, már számtalan megoldást kipróbáltam, gamedvr kikapcsolás, xbox game bar kikapcsolás, háttérben futó alkalmazások limitálása, gpu hardveres gyorsítás ki-be, energiagazdálkodási beállítások stb... milliószor újratelepítés, a windows és az nvidia vezérlőpult összes általam ismert beállítását kipróbáltam.

Mellékelek egy felvételt a hibajelenségről, ez egy közepes méretű akadás (ennél rövidebb gyakori, az felvételen nehezebben észrevehető, de nagyon érezhető, a mellékelt akadásnál hosszabb akadás nagyon ritka). Csatolok egy képet is a teljesítmény ablakról amikor ezzel a játékkal játszok. 2022-02-25 11-27-25_Trim.mp4

Több szervizesnél voltam, volt aki azt mondta semmi problémát nem észlelt, megoldást sajnos nem találtunk, bár mikor voltam akkor még régi géppel mentem hozzájuk, és nem volt kizárva a többi hardver problémája... Most úgy érzem kicsit közelebb vagyok a megoldáshoz. Hálózati dolgokhoz nem igazán értek, a videókártyát sem szedtem még szét, pedig lehet, hogy a belsejében van valami hiba.

Nagyon, nagyon, nagyon hálás lennék ha találnék megoldást. Esetleg ha tudtok szakembert ajánlani, akihez ha elmegyek ezzel a problémával, készségesen tud segíteni. Bármit meghallgatok, nagyon régóta küzdök már ezzel és szeretnék végre kijutni ebből a borzalmas akadozó hangulatból.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány

 • Cseréld le a komplett hálózati eszközeidet kezd a hálókártyával
  (amennyiben most Realtek chip-es van akkor cseréld Intel-esre illetve fordítva),
  aztán jöhet a router és a komplett kábelezés cseréje (CAT5e, de inkább CAT6),
  legvégső esetben szolgáltatót kellene váltani, ha az eszközcserék után sem javul a probléma.
  (Nem írtad milyen neted van).

  Az új routeredben az összes csoda feature legyen kikapcsolva QoS, vendég Wifi,
  szülői felügyelet és társai minden ami a hardveres NAT-ot befolyásolhatja.
  Semmilyen fájl megosztás le/fel ne menjen a játék mellett/alatt, az esetleges torrent klienst,
  ha van is be kellene normálisan állítani, amennyiben eddig nem volt illetve alaphelyzetben van.

  Hívd fel a szervizt milyen ISP (net szolgáltató) van mivel a szervizben nem produkálta a hibát,
  viszont a veled egy háztartásban lévő családtagodnál szintén jelentkezik, tehát a gond nálatok van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, köszi a válaszodat, az alaplap cserével a kártyát is cseréltem, routert is cseréltem pár hónapja, mivel az előző tönkrement a vodafone hozott egy Compal CH7465VF-et. Kerestem beállításokat amiket listáztál, de szerintem ilyeneket nem tud ez a router. Kábelezés cseréjét meg fogom kísérelni, most megnézem, hogy offline játékokban is van e microszakadás, ha kihúzom kábelt a gépből.   Egyik barátom azt javasolta, nézzem meg a konnektort, és a hosszabbítókat amiket használok, hogy megfelelően működnek-e. Ezt is megnézem, aztán leírom, mire jutottam.

  Mégegyszer köszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel az alaplap csere után is fennáll a jelenség, így nem az a hunyó, sajnos a hibakeresés ilyen,
  (így ne hagyd ki a Realtek - Intel hálókártya cserét sem) sajnos a hibakeresés ilyen,
  ki kell cserélni mindent egyesével egymás után amikor megszűnik a jelenség akkor tudni fogod, hogy az utoljára cserélt elem okozta a hibátokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Végeztem még pár tesztelést, és kiderült, hogy csak online játékokban van probléma. Offline hibátlanul fut minden. 
  Kipróbáltam rengeteg kábelt, hálókártyát is cseréltem. Mivel ezek nem váltak be felhívtam a szolgáltatót. Azt mondták, hogy rosszak a hálózati értékek, ezért küldenek ki hozzám szakembert. Most ez minden reményem. Köszi az eddigi válaszokat! 

  Legyen nagyon szép napotok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, nem múlt el a probléma. A szolgáltató azt mondja, hogy már nem látná, hogy az ő részükről lenne hiba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Irtam üzenetet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,
  Ha be lenne kapcsolva:
  Link.
  Az a szerencsétlen tápnak látszó tárgy új, vagy cipeled gépről-gépre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok, szolgáltatóváltás is történt, nem oldotta meg a problémát és igen, új a tápom is.

  Windows 11-et használok, de megpróbálom követni amit linkeltél.

  Hozzátenném, hogy a felvételt amit mellékeltem, tekintsétek tárgytalannak, olyan nagy akadás már nincsen, illetve az fpsem látszólag meg sem rezzen már. Azonban még mindig vannak pici akadásaim..... Két éve ezzel küzdök és kezdem elveszíteni a reményt teljesen. Teljesen új gép, új hálózat. Doom eternal még mindig simán fut, és az online játékoknál jelentkezik leginkább a probléma. Én elsősorban pedig online játékokkal szeretnék játszani, akadások nélkül, és egyszerűen képtelen vagyok rájönni, hogy mi akadályoz ebben. Öcsémnek teljesen más gépe van, ugyan ezeket az akadásokat produkálja. Hálókártyát is próbáltam már, szogláltató is lett váltva, vagy 5 különböző utp kábellel is próbálkoztam. Mit tehetek még?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mit tehetek még? 

  Költözz el......
  Félretéve>>A gépedet szomszéd utcában lévő haverhoz átvinni és az Ő netjét használva(kábelen) akkor is akad?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szomszéd utcában nincs haverom, de elviszem majd holnap egy városi haveromhoz, lehet hogy itt falun van csak ilyen "szerencsénk".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elvittem egy barátomhoz, nála is ugyanúgy viselkedett a gép, CS:GO-ban viszont sikerült megszüntetnem a mikro akadásokat, játékbeállítások állítgatásával, BIOS beállítások módosításával, és a Win11 optimalizálásával + Nvidia beállítások

  Paladinsban nem sikerül előrelépjek, nem tudom mi okozhatja, de úgy tűnik, hogy az internet kizárható már.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár jóval kevesebb akadást észlelek már CS:GO-ban, mégis jelen van még mindig, csak sokkal ritkábban. Legyen az régi vagy új játék, mindegyikben van mikro akadás, optimalizálástól függően gyakori vagy ritkább. Túl régóta próbálom megoldani ezt a problémát, nem szeretném feladni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Milyen forrású a játék telepítője?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jobban jársz a windows10-el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyrészt steamről játszok. Próbáltam állítgatni a steam átfedés beállításokat, ami hatással lehet talán a játékra, de nem segített.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ma telepítettem windows 10-et, ugyanaz a probléma, semmi különbséget nem veszek észre
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  "...A többi drivert az alaplap oldaláról töltöttem le, kivéve a SATA RAID/AHCI drivereket, mivel nem használok SATA kábelt úgy gondolom nincs rá szükségem."

  De van, ha csak kompletten le nem tiltottad a BIOS / UEFI-ben, mert az oprendszer minden detektált hardver számára küld lekérdezéseket, amire ha nem kap értékelhető választ a megfelelő tolmács (a hiányzó driver) hiányában, akkor újra elküldi egy bizonyos időtartamon belül többször is és ez okozhat akadást.

  Próbáld ki az VGA-t PCIe 3.0 módban (BIOS / UEFI beállítás ha van rá, ha nincs akkor az SSD-t tedd át a másik foglalatba, mert bezavarhatják egymást! Az SSD-nek van rendes hűtése? Ezek a modern PCIe 4.0 SSD-k már bőven túllépik a NAND-ok számára egészséges hőmérséklet tartományt és megfelelő hűtés nélkül simán berántja a kéziféket a thermal throttling (főleg, ha alulról a VGA fűti, felülről meg a CPU).

  A Windows milyen módban lett telepítve: sima (CSM) vagy Secure Boot? A VGA BIOS sima vagy GOP? Érdemes lenne az oprendszert Secure Boot módban telepíteni, a VGA-ra pedig GOP BIOS-t tenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, köszi a válaszodat. Telepítettem végül minden drivert, egyet kivéve: Intel SATA Preinstall driver (For AHCI / RAID Mode). Ehhez egyrészt nincsen egyszerű telepítő, amit én is követni tudok, másrészt utána olvastam és elvileg ez irreleváns ha windows 10-et telepítek. Okozhat gondot, hogy eddig ezt nem telepítettem fel?

  "Próbáld ki az VGA-t PCIe 3.0 módban" - Mellékelek egy képet, hogy milyen beállításokat találtam és állítottam gen3-ra. Nem tudom, hogy erre gondoltál-e, de nem oldotta meg a problémát.

  Szerintem nincs másik foglalat az SSD-nek ezen az alaplapon. Nem tudom, hogy milyen hűtést kap, viszont igaz, hogy a CPU és a GPU is fűtheti. CSM a biosban kikapcsolt disabled állapotban van, a secure boot enabled-en. Nem igazán értem, hogy mit jelent az, hogy milyen módban lett telepítve a Windows.  Sajnos egy pár dologban amit írtál tájékozatlannak érzem magam, de hálás vagyok a segítségedért
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  "Ehhez egyrészt nincsen egyszerű telepítő, amit én is követni tudok, másrészt utána olvastam és elvileg ez irreleváns ha windows 10-et telepítek."

  A W10 és W11 is telepít saját SATA AHCI / RAID drivert a talált hardverekhez (ezért hiszik azt sokan, hogy nem szükséges feltenni a gyárit), de az MS áltl ajánlott driver nem mindig a legoptimálisabb, azért érdemes a gyárit feltenni (az IRST-t).

  Remélem, a BIOS / UEFI-t már frissítetted minimum F3-ra, mert több hibát javít, ami kihathat az általad tapasztalt hibajelenségre is:

  • Fixed legacy VGA compatibility issues
  • Fix Non-K CPU performance issue
  • Optimization for improved VRM and processor overclocking thermal performance (CPU load line adjustments)
  • Improve DDR4 XMP 3200~3600MHz compatibility
  • Add Legacy Game Compatibility Mode option

  "Mellékelek egy képet, hogy milyen beállításokat találtam és állítottam gen3-ra."

  Igen, ezekre gondoltam.

  "Szerintem nincs másik foglalat az SSD-nek ezen az alaplapon. Nem tudom, hogy milyen hűtést kap, viszont igaz, hogy a CPU és a GPU is fűtheti."

  Tettél az SSD-re hűtőbordát, vagy az alaplapnak van kifejezetten erre a célra ott egy fémlemeze?

  "CSM a biosban kikapcsolt disabled állapotban van, a secure boot enabled-en. Nem igazán értem, hogy mit jelent az, hogy milyen módban lett telepítve a Windows."

  CSM = Compatibility Support Module, magyarán a régebbi oprendszerekkel való együttműködést biztosító EFI firmware modul. Ha az ki van kapcsolva (magyarán nem tölti be a kompatibilitást biztosító modulokat, ezáltal biztonságosabbá téve a rendszerindítást) és a Secure Boot is be van kapcsolva, akkor nyugodt lehetsz, mert a modernebb és biztonságosabb, Secure Boot módban lett telepítve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha valóban a hálózat miatt akadnak a játékok akkor nem nagyon tudsz mit tenni, mert minden szolgáltató priorizálja az adatcsomagok átvitelét és adott esetben keményen visszaszorítja a játékokét (meg a torrentet), hogy másnak is maradjon a sávszélből. Nem tudom, milyen sűrűségű területről, milyen szolgáltatón keresztül netezel, de még üvegszálas kapcsolaton keresztül is lehet stuttering.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgy gondolom, hogy nem a hálózat miatt akadok. Átvittem más településen élő barátomhoz, ugyanugy produkalja a hibat, ráadásul hosszas tesztelés után rájöttem, hogy offline is van akadás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, legfrissebb verzión fut a BIOS (pár napja jött egy F4a verzió, reméltem az talán elhárítja a hibát amit az F3 nem tudott).

  Az SSD-re nem fordítottam különösebben nagy figyelmet, az útmutató alapján behelyeztem a megfelelő slotba. Aztán telepítettem hozzá a Samsung Magician programot, ami azt jelzi, hogy minden tökéletesen működik. Szóval én nem tettem rá hűtőbordát.

  Mivel az internetre már kevésbé gyanakszok, gyanakszok most még a videókártyára, amit ugye nem újonnan vettem, hanem áthoztam régi gépemből, és a monitorra, amit szintén nem újonnan vettem.

  De persze lehet, hogy összeszerelésnél rontottam el valamit, mivel első szerelésem. Az alaplapot például először rosszul szereltem be, és volt benne egy pici hajlás is, ami miatt egyszer nem adott jelet a monitornak. De ezt már kijavítottam és a szervizben azt mondták, hogy valószinüleg nem lett baja az alaplapnak, de nagyon szerencsés lehetek, hogy nem égett le. Én nagyon remélem, hogy tényleg nem lett az alaplapnak baja, viszont a legnagyobb ellenségem az, hogy nem tudok tökéletesen meggyőződni mindenről. 

  A szervizesek azt állítják, hogy nem találtak hibát a gépben, és hogy tökéletesen kéne működnie.

  Köszi a segítséget mégegyszer, hálás vagyok érte, és nem adom fel soha :D Túl régóta küzdök már ezzel, hogy feladjam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Igen, legfrissebb verzión fut a BIOS (pár napja jött egy F4a verzió, reméltem az talán elhárítja a hibát amit az F3 nem tudott)."

  Tudom, az F4a-t linkeltem, mert az tartalmazza az F3 általi módosításokat és az utána hozzáadott CPU támogatást is. Mivel csak egy db CPU mikrokódjával lett bővítve, így neked nem hozott változást (azért is írtam, hogy elég az F3).

  "Az SSD-re nem fordítottam különösebben nagy figyelmet, az útmutató alapján behelyeztem a megfelelő slotba. Aztán telepítettem hozzá a Samsung Magician programot, ami azt jelzi, hogy minden tökéletesen működik. Szóval én nem tettem rá hűtőbordát."

  Akkor első lépésben a Magician-ben nézd meg, hogy van-e hozzá firmware update, ha van akkor frissítsd, ha nincs akkor uninstalláld a Magician-t, mert voltak rá panaszok, hogy bekavart az SSD-k működésébe. Tehát ha csak nem adott céllal telepíted (pl. a már említett fw frissítés), akkor ne legyen folyamatosan a gépen!

  Második lépésben vegyél hűtőbordát az SSD-re, mert egészségesebb lesz neki!

  Ha szerelésnél rontottál volna el valamit, akkor vagy működne vagy nem, de nem akadozna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, legfrissebb firmware van hozzá. Teszteltem már a szoftver nélkül is :/ 

  A hűtővel kapcsolatban kicsit össze vagyok zavarodva, gyárilag nem lenne hűtése?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • A kép alapján van, de ez abból nem derült ki amit arra írtál, hogy kérdeztem mi van rajta:

  "Szóval én nem tettem rá hűtőbordát."

  Egyébként milyen USB-s eszközöket használsz? Pl. Logitech vagy más gyártó kijelzős cucca, amiknek a frissítése nagy adatforgalmat generál AIDA-ból és fogja a CPU-t - ilyen is okozhatja.

  Desktop gadgeteket használsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Használok egy Steelseries Prime egeret, egy tesoro durandal billentyűzetet, és egy rode al-1 interfesszel rode nt1 mikrofont
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Húzd ki a mikrofont és a billentyűzetben ha van USB hub, akkor azt is cseréld ki átmenetileg egy hub nélkülire aztán teszteld az eredményt!

  Nekem pl. a Logitech G15 kijelzős billentyűzetem tud microlagokat generálni az AIDA-val, ha túl sűrűn frissül a kijelzője.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs usb hub, teszteltem más billentyűzettel is :/ Más egérrel és más monitorral is
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szoftveres részt úgy érzem kimaxoltam, most egyesével cserélgetni fogom a hardvert biztosan olyan alkatrészekre, amik hibátlanul viszik a játékokat. Ez nagyon időigényes lesz, hiszen szereznem is kell ilyen cuccokat, amik komptaibilisak is az alaplapommal, es egymassal, illetve szereznem kell egy ugyanilyen cpu foglalatos alaplapot is. 
  Ha lesz bármi fejleményem írok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd