Sleep utáni "visszatérés" probléma
2022-03-11T01:05:18+01:00
2022-03-17T09:00:13+01:00
2022-06-29T08:20:44+02:00
SFE
Sziasztok!

Egy kedves barátom pár hónapja kapott egy új gépet. Elmondása szerint Win10 van rajta és egy Dell gép. Többnyire home office-ban van, de néha be kell mennie az irodába. Azt mondja, hogy amikor csak otthonról dolgozott, akkor nap végén sleepbe tette a gépet és lecsukta. Reggel felnyitva pedig ott folytatta a munkát, ahol abbahagyta.

De amikor bement az irodába és felnyitotta, nem jött vissza alvó állapotból a gép, ezért "power gomb hosszan" volt csak a megoldás. Bekapcs után végig jó volt egész nap a gép. Munka végén megint sleepbe tette és hazavitte. Másnap már otthon is  ugyanaz a jelenség volt reggel. Azt hitte elromlott, de következő nap minden jó volt. Utána napokig OK volt minden, mert otthonról dolgozott. Amikor ismét be kellett mennie, megint előjött a probléma. Utána kipróbálta azt, hogy mi van akkor, ha több egymás utáni nap az irodából dolgozik? Ekkor viszont jó volt minden. Ezt bármikor tudja reprodukálni. Mindig csak a "váltás" első napjának indulásakor van ilyen

Tulajdonképpen egyedül annyi változás történik, hogy a 2 hely között szállítja a gépet egy táskában. A munkahelyre bevitelnél mondanám, hogy most még kint hideg van, a gép eléggé lehűlve kerül ki a táskából, és minden bizonnyal azonnal bekapcsolja. De ha otthon kezd reggel, akkor van egy estéje a gépnek "átmelegedni".

Van ötletetek, hogy mit érdemes ilyenkor tenni, mint lehetne megpróbálni? A barátomat megkértem, hogy majd futtasson egy diagnosztikát, de tartok tőle, hogy az nem fog hibát dobni.  Viszont én akkor is valami hardveres hibára gyanakszom, mert úgy néz ki csak mozgatáskor van probléma.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hideg és az öreg akksi lenne az első tippem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben még nem vesztett adatot emiatt, szokjon le róla minél előbb.
  Ki kell kapcsolni az alvás funkciót és minden nap végén bezárni a megnyitott alkalmazásokat menteni amit kell és szabályosan leállítani a gépet.
  A leállítás gomb megnyomásakor, kikapcsolás a kijelző lehajtása esetén, kikapcsolás
  (alvás mód kikapcsolás után), erre azért van szükség nehogy megszokásból lehajtsa
  a kijelzőt és bekacsolva maradjon a gép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javasolnam meg a gyorsinditas kikapcsolasat is, csinalhat hulyesegeket, ott allitod, ahol a power gomb beallitasait.

  A sleep nem javallot, ahogy mar leirtak
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • öreg akksi lenne az első tippem 

  Pár hónapos gépnél???? (fent írtam)
  Abban mi a deal a gyártónak, hogy belerak egy rossz akksit "gyárilag", amit a legtöbb user úgyis rövid időn belül kicseréltet gariban? Tömeges előfordulás esetén elég nagy imázs vesztés lenne számukra 1 ilyen húzás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem rengeteg ismerősöm használja így a gépét hétközben, és a többség csak pénteken kapcsolja ki. (vagy van aki még akkor sem...) A barátom az előző gépét is így használta, ugyanilyen OS, ugyanez a márka, csak régebbi széria. Semmi gond nem volt vele.

  Adatvesztés para max home usernél lehet. Örök igazság, hogy amiről nincs mentésed, az nem fontos adat. Szerverre dolgozik (amiről napi 2 alkalommal készül backup), automatikus mentés is van beállítva, de ő is van annyira felelős, hogy nap végén elment mindent. (Csak épp nem zár be semmit, hanem elküldi aludni a gépet.) Lokálisan mit bukhat? Az OS-t? Pikk-pakk újrahúzzák neki 1 image-ből. (Vagyis feltételezem, hogy nem manuálisan csinálják. De még úgy sem sok idő.)

  A hibernálást azért nem szereti, mert mire onnan összekaparja a gép magát, annyi idő alatt kikapcsolt állapotból is hamarabb feláll a rendszer és még a gyakori alkalmazásokat is gyorsan el tudja indítani. A "helytakarékos" hibernációnak meg végképp nem látom értelmét, mert másodpercek alatt bootolnak a mai modern SSD-k. Semmit nem nyerne vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én gépemen be van pippantva a gyors rendszerindítás, nem okoz gondot. De javaslatod hatására mondtam a barátomnak is, hogy csekkolja le. Azt mondta, hogy nála csak alvás és zárolás opció van. Furcsa, mert ilyet még nem láttam. 4 opció szokott lenni normál esetben. (bejön még a hibernálás is)

  Igaz a a hibernálást még korábban kikapcsoltam nála terminalból, így az lehet emiatt nincs ott. De akkor sem jön ki a matek, hogy a fast boot miért hiányzik? A BIOS-ba is benézettem vele, ott talált is egy Fastboot szekciót. Ott a minimal / thorough/auto hármasból a thorough-ra van állítva.

  Annyi plusz infót még kaptam utólag, hogy amikor szerinte nem jött vissza sleepből a gép és csak a kikapcs segített, akkor valójában visszajött, mert a backlight elkezdett világítani, csak a képernyő maradt fekete. De mivel nem tudott dolgozni, ez neki egy kutya volt.

  Elsőre pl. a grafikus illesztőprogramra gyanakodnék hasonló jelenséget hallva, de azt mondja, hogy minden driver + a BIOS is up-to-date.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Találkoztam olyan geppel, ahol a gyorsindítás be volt kapcsolva, és az üzem idő 150 nap felett volt... gondolj bele, mennyi frissítés volt beállva..
  Gyors indítás kikapcsolása utan elszöszölt egy darabig, mire észhez tért. (Siman lehet, emiatt erezte ugy, hogy nem tert vissza, mert dolgozott a hatterben)

  Emiatt mindig az elso dolgom install utan ezr kikapcsolni, a mai laptopoknál mar nincs nagy sebesseg kulonbseg. 

  Az alvo modot nem hasznalom, mert volt mar vele rossz tapasztalatom, ugy igy, hogy nem tert vissza, ezert inkabb mindig siman kikapcsolom.

  A feladat kezeloben a teljesitmeny fulon tudod megnezni a cpu alatt, hogy miota online a rendszer... gondolj bele, x mennyisegu adattal dolgozol, de az alvas utan mindent vissza tolt a memoriaba, holott mar lehet reg nincs ra szukseged, puszta teljesitmeny pazarlas.

  Hogy miert nincs neki gyors inditas, ko lerdes, nala is w10 van? (Lehet megvalaszoltad mar, es atsiklottam rajta)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az összes ilyen funkció az akkumulátor védelmében született, de aki kábelen (táp) lóg,
  majd a nap végén hazamegy annak felesleges használnia, nem kíméli vele az akkumulátort.

  Be kell állítani a gépet (táp esetén) teljesítménycentrikusra és az összes Windows
  csodafegyvert kikapcsolni, Hibernálás, alvás, kijelző fényerő leszabályozás, wifi kapcsolat stb.
  és az összes teljesítményt "kímélő" alkalmazást meg kell hagyni arra az esetre,
  ha a gép tényleg telepről dolgozik, amúgy semmi haszna nincs csak egy hibalehetőség,
  mint a jelenlegi esetben is. A kevés újra indulás egyedül a HDD/SSD meghajtót kíméli,
  de egy ilyen kényszerindítás viszont kárt okozhat a meghajtóban (hibás szektorok),
  mint amennyit a kevés újra indulás során megóvnál.

  Ez csak egy kényelmi funkció, reggel bemegy először köszönés, kv, stb. aztán bekapcsolja
  a gépet, (azalatt kiolvad) 2 perc alatt simán feláll a gép tiszta lappal kezdhet mindent,
  kevés memória foglaltsággal, az esetlegesen elfelejtett (nem bezárt) alkalmazások
  háttérben futtatása nélkül, frissen, üdén indulhat a nap.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, Win10-et használ most is, és a korábbi gépén is az volt. (A 11-et még nem merte bevállalni.)

  Az uptime-ot én a systeminfo | find "System Boot Time" parancs használatával szoktam megnézni, de ez részlet kérdés. Ugyanazt kapjuk. :)

  Eddig még én sem jöttem rá, hogy miért nincs nála gyors indítás opció? (csak alvás és zárolás) Van ötlete valakinek, hogy mi okozhatja?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jo kérdés,lehet a válasz a win verzioban rejlik, bár nem tudom, eddig akárhány gépre telepítettem laptop/pc, volt mindig gyorsindítás, úgy rémlik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hibernálás kikapcsolásával együtt eltűnik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehetséges,

  De van 2 win10s gépem azonos energia beállításokkal (power gomb megnyomására off, gyors indítás kikapcsolva)

  És a W11re frissített gépen eltűnt a gyorsindítás/hibernálás :D

  Végül is nem zavar,mert egyik funkciót sem használom :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd