Windows Server RDS Licensz aktiválás
2022-04-11T14:50:05+02:00
2022-05-11T12:38:27+02:00
2022-06-28T21:15:52+02:00
gyk24
Sziasztok! 

Adott egy új Windows Server 2019 Standard OS és hozzá vásárolt 5x1db RDS Cal 1 user. Tudnátok segíteni benne hogy miként lehet aktiválni az RDS licenszeket, mivel natívan elvileg csak a Server 2022 kezeli őket, kereskedelmi forgalomban viszont nincs régebbi RDS verzió. Előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Sosem fogom megérteni mit keres szerver közelében valaki akinek ennyi sem megy önállóan. Tényleg eddig butult az informatikus társadalom, hogy egy keresésre képtelenek egyesek?

  Install RDS client access licenses

  Előfeltétel:

  Activate the Remote Desktop Services license server

  Itt pedig a kompatibilitási mátrix ha nem egyeznek a verziók:

  License your RDS deployment with client access licenses (CALs)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel a "kolléga" válasza megközelítőleg sem válasz a kompatibilitási problémára, csak linkeket küldött arra ami alátámassza a felmerülő kérdést (sajnos úgy tűnik ebben a szakmában néhol már a kérdés értelmezésével is problémája van egyeseknek). A megoldás hogy a RDS licensz kezelőben a szerver aktiválási módját telefonosra kell átállítani, és az ott is szereplő Microsoft telefonszámon van lehetőség velük downgrade-eltetni a licenszt hogy natív támogatáshoz jusson az RDS cal a régebbi szerver os verzión is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • megközelítőleg sem válasz a kompatibilitási problémára, csak linkeket küldött arra ami alátámassza a felmerülő kérdést

  Az általam küldött linkek alatt elérhető oldalak pontosan azt tartalmazzák hogy melyik CAL verzió melyik licenc szerverrel kompatibilis. Ha nem egyezik a verzió, vagy a CAL verziója magasabb mint a licenc-szerveré, akkor az a licenc azon a szerveren nem aktiválható. Pont. Megfelelőt kell vásárolni.

  Az nem igaz hogy nem kapható kereskedelmi forgalomban 2019-es, a Volume Licensing Center-en keresztül egy disztribútor simán szállítja neked. 5+ darab licenc esetén VL-t illik vásárolni.

  sajnos úgy tűnik ebben a szakmában néhol már a kérdés értelmezésével is problémája van egyeseknek

  Igen, valóban félreérthettem a kérdést, amire bőven adtál okot. A nyitó hozzászólás első mondata: "Adott egy új Windows Server 2019 Standard OS és hozzá vásárolt 5x1db RDS Cal 1 user." - a kulcs a "hozzá vásárolt". Ha "hozzá vásárolok" valamihez valamit, akkor feltételezem hogy az kompatibilis vele. Egy szóval nem írtad azt hogy a verziók eltérnek, csak ezt: "natívan elvileg csak a Server 2022 kezeli őket". Ez a kijelentés számomra így félreérthető. Ha a legelején leírod egyértelműen azt, hogy 2019-es Server-hez 2022-es RDS CAL-t vettetek, egyértelműbb lett volna.

  Azt az állításom, hogy "egy keresésre képtelenek egyesek" továbbra is fenntartom, ugyanis az "rds cal 2022 use on 2019 server" keresésre ez első találat a Google-ben:

  r/sysadmin - Is it possible to install MS RDS 2022 CALS on a 2019 RDS license server?

  Ott pedig a válasz: "Resume: For all you wondering what happend, we've ended up calling MS, they've given us a special license key which unlocked all those 2022 Licenses and put them onto our 2019 System."

  Én is figyelmetlen voltam, ez tény. De ettől még egy keresés és ott a megoldás. 5, vagy annál több licenc esetén mennyiségi licencet kell vásárolni Microsoft disztribútortól. Ott minden segítséget megkapsz a licencek aktiválása / dokumentálása kapcsán. Javaslom ezt megfogadni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár nem érzem szükségesnek a téma firtatását, de a stílus is emészthetőbb mint korábban, hozzátennék pár dolgot az általad felhozottakhoz. A szervert természetesen a beszerzési részlegünk intézte a licenszekkel együtt, az ország top3-ban lévő MS partner disztribútorától (nem nevezném meg őket), mivel régi és jó kapcsolatot ápolunk velük előzetes egyeztetés alapján az ő részlegvezetőjük áldásával készült el az ajánlatuk a komplett szerver és licenszek tekintetében. És igen, csak 2022 rds cal-ra volt lehetőség, az már számomra is jó kérdés hogy Win Server 2022 Standard miért nem lett az OS, de hát ezt már én így kaptam a kezembe, szóval ezen már akkor is kár lett volna agonizálni, nem hogy most. Annyiban én is igazat tudok neked adni hogy valami félreérthető volt, de abban pedig én tartom fenn a véleményem hogy meglehet közelíteni segítőkészen is egy "problémát" (feltéve ha segíteni akarsz, de ha nem akkor meg miért írtál volna) és tisztázni az esetleges info hiányt, meg kioktató módon is, abban talán mindketten egyet értünk hogy a kettőből melyik lett választva. 
  U.i: Egy kis önirónia: Az még mindig megállta volna a helyét hogy: "te lúzer, hát ilyenkor felkell hívni az MS-t hogy downgrade-eljék a licenszt, ezt tudnod kéne", de hogy belinkelgeted a kompatibilitási mátrixot stb, ez volt az alap felvetésem ami ott le van írva... 

  Lényeg a lényeg, a probléma megoldható volt, mi meg leírtuk egymásnak amit akartunk :) 

  Szép estét!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem tartozom egy bocsánatkéréssel a stílus miatt. Tudod egyre gyakoribb itt a fórumon hogy intézményi "rendszergazdák" jelennek meg olyan kérdésekkel hogy az embernek feláll a szőr a hátán, hogy mit keresnek ilyenek hálózat közelében... Olyanokat csinálnak hogy az én szigorú felfogásom mellett büntetőperben is megállná némelyik a helyét. Örülök, hogy vannak tisztességes és hozzáértő szakemberek. Esetedre pedig: ismerek pár "beszerzési részleget", a műkörmös kislányokkal az élen, akik az árukeresőből tájékozódnak... A disztribútor pedig valószínű nem MS certified kollégával intézte az ügyetek, ezt sejtem a háttérben. Akiktől mi vásároljuk a licenceket (a VL-eket) ott ilyen (szerintem) nem fordulhatott volna elő.

  Jó munkát!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A bocsánatkérés elfogadva, rendbe kerültek a dolgok! :) 

  Értem miről beszélsz és ez a büntetőperes dolog tetszik, de ne feledd, elég büntetés nekik az, ha az egész munkaidő stressz, hogy mi hogy oldódjon meg...

  Szép napot!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de ne feledd, elég büntetés nekik az, ha az egész munkaidő stressz, hogy mi hogy oldódjon meg

  Szerintem ők nem stresszelnek... Az stresszel aki érzi a felelősséget. Ilyet ők szerintem nem éreznek, mert ha éreznének, nem is nyúlnának hozzá... Nekik jó az a langyos víz amiben el-evickélnek az ilyen-olyan félmegoldásokkal, fizu fix, elvannak. Jó kis társalgótéma lehetne ebből hogy micsoda veszély leselkedik az ilyen helyeken dolgozók / érintettek adataira (oktatási intézmények pláne).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd