Tp-link EAP610 beállítás
2022-04-17T21:36:04+02:00
2022-07-18T18:38:53+02:00
2022-07-18T21:15:28+02:00
Norberto71
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni a következő témában.
Vásároltam 3 db EAP610-est, nem tudom van-e jelentősége 2db V1-es és egy v2-es verzió. Nem látok különbséget a nagyságán kívül. Hosszú a ház, hogy folyamatos szakadásmentes wifi legyen, így 3db EAP610-essel oldottam meg. A problémám a következő. Az 1-es EAP-ot hozzákötöttem a routerhez, a routeren letiltottam a Wifit-t, az EAP-ot használom tovább. Majd a 2-es EAP csatlakozik wifin az 1-es EAP-hoz és a 3-as EAP a 2-eshez szintén wifin. 500Mbps internetnél az 1-es EAP sebessége szinte maxinális 480Mbps, a 2-es EAP-nál mérve 150Mbps körül mozog, a 3-as EAP-nál 80-90 Mbps körüli sebesség mérhető. Ahogy arrébb megyek egy EAP-pal úgy csökken a sebesség, mindig feleződik, vagy rosszabb. A telefon beállításában azt látom, hogy 960Mbps a hálózat sebessége. Ha a hálózati nasról töltök le gépre, akkor sem megy annyival jó ha 20 Mbps a 2. EAP-nál. Hol keresendő a hiba. Mindent százszor végignéztünk, nem jöttünk rá sajnos mi a hiba. A router foghatja vissza? A router TP-link Archer C1200
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ahogy arrébb megyek egy EAP-pal úgy csökken a sebesség, mindig feleződik, vagy rosszabb.

  Ez már csak ilyen. Ismétlő (repeater) üzemmódban használod őket ezek szerint (a leírásod alapján), ott a legideálisabb esetben is felére romlik "csak" a sebesség.

  Hol keresendő a hiba. Mindent százszor végignéztünk, nem jöttünk rá sajnos mi a hiba.

  A hálózati ismereteid meglehetősen hiányosnak tűnnek, javaslom keress valakit aki ért hozzá, felméri a helyszínt, megnézi a szomszédos és a helyi zavaró tényezőket, ennek megfelelően dönt az eszközök megfelelő elhelyezéséről. Ezek után kiépíti a vezetékhálózatot, vásároltat egy TP-Link Omada kontrollert amivel egy hálózatba összeköti őket és onnan menedzselhetővé válnak. Ha a vezetékhálózat kiépítése adott pontig valamiért nem lehetséges, akkor MESH-be köti őket, úgy valamivel jobbak lesznek a mért adatok és a lefedettség is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, tudom, hogy ezen a téren hiányos a tudásom, ezért kértem volna segítséget, megoldást a problémámra. Ezzel kapcsolatban sehol nem találni semmit, ezért szerettem volna tanácsot kérni, hogy hogyan lehet megoldani. A megoldás és a probléma nagy valószínűséggel meg van, de nem szánok rá újabb 60 ezer forintot, a 100 Mbps is elegendő, amire kell. A környékbeli informatikusok még annyit sem tudnak, amennyit én, pedig magamtól tanultam meg, amit tudok, nem az iskolapadban, tehát ez a verzió kilőve, hogy onnan segítséget kapjak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A segítséget megkaptad. Nem repeater üzemmód kell neked hanem access point üzemmód, és ehhez vezetékhálózat kiépítése + normális beállítás (kontrollerrel). Ha ez nem megoldható akkor pedig MESH + kontroller, de akkor több eszköz legyen és ezek közel is legyenek egymáshoz.

  A környékbeli informatikusok még annyit sem tudnak, amennyit én

  A tízmillió informatikus országa már csak ilyen. Hamar kibukik hogy jó lesz az néhány száznak, esetleg ezernek aki ért is hozzá, a többi csak egy önjelölt szakbarbár, nulla tudással.

  Ha nem akarsz további eszközöket vásárolni, akkor az egyetlen hatékony és olcsó megoldás: építs ki vezetékhálózatot. Azzal jó lesz! Ha van padlás, húzd el ott. Ha nincs, de van szegény, húzd el az mögött. Megannyi méretű, színű, formájú kábelcsatorna kapható, akár falra is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "hiba" a koncepcióban van. Nagyon megérte volna tájékozódni a témában az eszközvásárlás előtt .
  Addig hibátlan a terv, hogy a "hosszú ház" jó WiFi lefedettségét több WiFi eszközzel tervezted megoldani, azonban a megvásárolt eszközöknél sokkal hatékonyabb, ha mesh megoldást valósítasz meg. Ha neten rendelted meg az EAP610-eseket, akkor esetleg még élhet a 14 napos elállás joga. Ha él, akkor visszaküldöd és visszakapod az árukat.
  Helyette egy mesh hálózatot tudsz összerakni, kb fele költségből. Egy általam ajánlott 4 routeres mesh konfig : 
  1 db Asus AX82U
  3 db Asus AX55
  Az eszközöket javaslom ethernet kábell összekötni. Úgy, hogy az AX82U-hoz csatlakozzanak az AX55-ök, és az AX82U WAN portjára kötöd a szolgáltató internet kábelét.
  Az Asus mesh megoldásának a neve: AiMesh. Ennek konfigurálása nagyon egyszerű. A leírás szerint működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm, sajnos már nem most vettem, vissza nem tudom vinni.

  Kábelezni tudnám, de nem akarom, ez lett volna a lényeg.

  Egyébként teljesen jól működik, szakadásmentesen, arra a célra anire használom, még gyors is, Netlfix, vagy HBO Max.

  Utánanéztem egy kicsit, kellene hozzá egy kontroller vagy kiépíteni kábelesen, de nem akarok többet költeni rá, felesleges, most úgy is spórolni kell az árammal. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben spórolni akarsz akkor pont a WiFi-t kell elsőnek letiltanod, mivel az sokkal energiapazarlóbb, mint a kábeles (UTP) kapcsolat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kimértem, 5W-ot fgyaszt 1 db, azaz a 3 db 15 w-ot.

  Ez elenyésző ahhoz képest, hogy egy éjszaka (10 órát mérve) 10KW-om ment el. :O

  Hűtők, készenléti készülékek, légkondi, riasztó és kamerarendszer.

  A modem egymagában 15-20 W közözz mozog, tehát egymagában annyit fogyasz mint a rouer és a három EAP.

  Úgyhogy van gond.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akinek futja légkondira, ahelyett hogy kinyitná az ablakot (résnyire hogy nagyobb legyen a "cúg") ott nincs gond...csak azzal hogy a vásárolt hardverek kézikönyve alapján nem tud beállítani egy MESH hálózatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd