Véletlenszerű leállás (Dell Latitude E5430)
2022-05-03T13:57:08+02:00
2022-05-03T14:42:05+02:00
2022-09-10T13:55:25+02:00
Joonrio
Sziasztok! 

A következő lenne a problémám, adott egy Dell Latitude E5430-as laptop, 2 éve lett véve, felújított használt gépként. Ez a gép közvetlenül hozzám 2 hete került. Mikor megkaptam szóltak, hogy egy olyan probléma van vele, hogy minden egyes alkalommal amikor használta a bekapcsolást követő 20p-1órában kikapcsol (mintha kikapnánk az akkut) semmilyen hibaüzenet nem előzi meg, vagy befagyás vagy bármi. Azt is hozzá tette hogy ez a hiba már egy éve fennáll csak annyi különbséggel, hogy mikor kezdődött még 8-9 órát elment a gép, és ezalatt az egy év alatt szépen fokozatosan leromlott az említett átlag 20-25 percre (nagyon max 1 óra). Utána a kerestem a neten, de annyi variációt találtam a hibára, hogy inkább elvittem szervizbe, ahol megállapították, hogy a hdd ami benne van 15%-os, az akksi pedig 51%-ra romlott. Na már most én próbáltam másik HDD-vel és egy SSD-vel is de mindkettővel ugyan ez volt, és csak egy próba kedvéért kivettem az akksit és csak hálózatról bekapcsolni de úgy is 20-25 perc es annyi. 
Esetleg valami tipp, hogy mit lehetne még megnézni? Ramot nézték az elvileg tökéletes.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Üdv!

  Több mint valószínű, hogy vagy BGA sérült valamelyik IC, vagy az alaplap sérült (lukgalván). mozgatás (a megfelelő ponton való nyomás) vagy hőmérséklet változás tudja előidézni a problémát. Mindkét verzió javítható, csak az a kérdés, hogy mennyi pénz és idő ráfordításával, hogy anyagilag megéri-e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miután kicserélted a meghajtót és eltávolítottad az akkumulátort, teszteld tovább.
  Esetlegesen a túlmelegedés okozhat ilyen hirtelen leállást (beépített hővédelem).
  Minden hűtőbordát tisztíts meg és pasztázz újra, takarítsd ki a szellőzőket,
  ha azután sem javul a helyzet akkor engedd el, mert valószínűleg gazdasági totálkár lesz
  az alaplap csere lehet(ne) a megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg melegedés?

  (ha az a két éve történt „felújítás” nem azt jelentette hogy a hűtést is ellenőrizték, takarították, processzort újra pasztázták, akkor meg is van a hiba...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen a melegedés felmerült a szerviznél is, de azt mondták, hogy többszöri tesztelés után kizárták. 
  A továbbtesztelést pedig megfogom nézni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd