Videókártya hiba csökkentett módban is szerepet játszik?
2022-05-13T09:45:05+02:00
2022-05-15T13:57:22+02:00
2022-06-28T21:15:50+02:00
múltidéző
Geforce gtx 560 videókártyám ventillátora meghibásodott, amit nem vettem észre.

Ezért a kártya jelentősen túlmelegedett és leállította a gépet.

A ventillátort megjavították, azóta a számítógép működése instabil: Windows (10) alatt előfordul fekete kép, főleg alvó módra kapcsoláskor - ilyenkor leállítani sem lehet a kapcsolóval a gépet, vagy pedig a gép újraindítgatja magát.


Ami viszont érdekes: a hiba csökkentett módban, illetve még a bootolás időszaka alatt is előfordul, csak sokkal ritkábban - ilyenkor úgy tudom videókártya hibának nem szabadna jelentkeznie.


Kérdés:
Lehetséges, hogy a TÁP (is) károsodott, ami pin csatlakozóval a videókártyára volt kötve? Csökkentett módban videókártya hibának nem kellene jelentkeznie, igaz?
Mutasd a teljes hozzászólást!
EVGA GTX 560 FTW+ 01G-P3-1468-KR 
 
Állításod szerint a hűtés akkor csak rendben van (mókolt külső ventivel amit már az előző tulaj majd te is megcsináltattál) , lehet akkor csak az a gond hogy a 11 éves kártya már nem képes arra amire akkor volt, vedd vissza az órajelit addig ameddig a hiba nem jelentkezik újból.
Először vedd le nagyon.. és úgy stresszteszt, majd addig lehet visszafelé emelgetni, ameddig be nem reccsen, akkor tudni fogod hol a határ, és annak az értéknek a 90% állítod be.
 
undervolt undeclock:
GPU Clock
810 MHz
931 MHz (+15%) → ezt afterburnerrel vidd le ha hagyja 60%-ra ~558 MHz
 
Memory Clock
1000 MHz
1077 MHz (+8%) → ezt annyira nem kell mert nem termel annyi hőt mint  a GPU -bár lehettartani kellene az arányokat 60% ~646MHz
 
A teljesítmény csökkenni fog , nem biztos hogy arányosan FP32 (float) performance 1251 GFLOPS → 60%-on olyan 750 GFLOPS szint lesz
 
Stressztesztelni meg mondjuk AIDA64-el Downloads
Csak a GPU legyen bepipálva, az meghajtja, ha gond van le is áll stb... 
 
(bár lehet hogy csak jó lenne hozzá egy olyan venti amit a VGA kártya vezérel 
 
Mivel nem vagy hajlandó a PC összetevőit közölni, milyen alaplap,milyen processzor, azon van-e OC, milyen hűtés, egyéb cuccok hány féle HDD,SSD ... Oprendszer, VGA driver száma (...)

A "másik" VGA-hoz kellene pár infó, hogy nehogy ablakon kidobott lóvé legyen, azért írtam a GT 1030-at mert filmezős/netezős gépbe az a legalja ami "időtálló" volt... és teljesítményben sem tér el. 
 
Így akkor ez ennyi.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Üdv!

  Nem szükséges ahhoz a tápegységnek is meghibásodnia, hogy a VGA menet közben megállítsa a gépet. Elég, ha a GPU VRM részénél egy-két kondenzátor kiszáradt a korábbi hősokktól és máris instabillá vált a kártya működése, ami tud olyan hibát okozni, amitől lefekszik a gép még BIOS-ban is (a hardveres hiba mindenütt jelentkezik, a driveres vagy szoftveres csak az operációs rendszer és az aktuális driver vagy szoftver betöltődése után). Én kölcsönkérnék egy másik VGA-t valakitől és első körben azzal tesztelném a gépet. Ha budapesti vagy, tudok adni próbára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A venti meghibásodást nem neked kell észre venni, arra való a VGA bios, a VGA-n a hődióda és a driver...

  A ventit "megjavították" , írd már le, hogy a számlán, amit adtak a szervizesek pontosan milyen típusú ventit raktak rá, és hogy számláztak-e újra pasztázást stb. És azt is leírhatod, hogy mit mondtak mikor visszavitted, hogy a javítás nem sikerült.  (most nem akarok "kekeckedni" de azért egy ~ 7.000 Forintos videókártyáról beszélünk)

  Esteleg a VGA biosáról lehetne pár infót megosztani, nem biztos, de lehet benne van, hogy milyen ventit tud vezérelni... 

  (Itt vannak  GTX 560  paraméterei )

  ( Olyan nincs, hogy nem lehet gépet leállítani, főleg manuálisan... bár lehet nyomni kellene a power gombot ~15 másodpercig


  Szerintem ez nem olyan kaliberű kártya amire érdemes lenne egy fillért is költeni, szervízben is volt, azért is dobtál pénzt ki az ablakon.. onnantól az ő gondjuk.. visszaviszed, megmondod nekik amióta "megcsináltátok" a gépet is elvitte párszor...Vagy megcsináljátok ingyen rendesen , vagy kifizetitek az egész "hóbelebancot"  az eredeti árát (amikor 10-11 éve vetted, azt a számlát is viszed nekik)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1)
  A ventillátor az előző gazdinál utólag ki lett cserélve, saját molex csatlakozón, a tengely mentén hőálló ragasztóval rögzítve, másfél évig nem volt vele gondom. 

  Filmnézés közben a ragasztó elengedett, a venti kiesett a helyéről - tehát forgott is volna tovább de beakadt valamibe így hangot sem radott ki, a gép ment tovább majd túlmelegedés miatt leállt. Maga a ventilátor nem romlott el. 


  2)

  Hát akár hiszed akár nem, eddig én is azt hittem hogy nincs ilyen pedig DE - nyomtam én 1 percig is a gombot de az Istennek se akar semmit csinálni, a gép fut, a képernyő fekete és SEMMILYEN gomb nem segít a táp lekapcsoláson kívül. (amikor először a venti miatt állt le a gép akkor ki tudtam kapcsolni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1) Az előző gazdától kérj másik vga kártyát.
  1.1) Lassan ez a 11 éves vga kártya eléri a max 150W TDP-s értéket, mint számsort.
  2) Akár hiszed-akár nem: a hibás vga ekkor sem fog adni képet ha tételezzük fel, átkapcsolsz csökkentett módra. De!>>honnan tudod, hogy csökkentett mód van, ha nincs is kép???
  Certified for Windows 7!!!!! Yes.
  Ha már akkor a w7 maxra volt adva, a w10 se teszi könnyebbé a működését.
  Alap adatok technológia téren
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gép ment tovább majd túlmelegedés miatt leállt - Én azt hittem, olyat csak a bios tud csinálni hogy hőmérséklet miatt gép kikapcs, ha a CPU-val van gond (...)

  Azt is írtad, hogy a ventit megjavították, azóta rosszalkodik a gép, ergó.. fogod visszaviszed a szervízbe és addig csináltatod velük amíg jó nem lesz...

  A kártya pontos típusáról még most sem sikerült infót adni, na melyik az a 16 verzió közül? 
  A géped egyéb alkatrészeiről sem. Azért minimum kellene a CPU, alaplap, táp és memória. Hátha van iGpu és a probléma áthidalható.

  Annyi azért le jön , hogy a cucc egy ~11 éves, házilag összetákolt akármi, amit ráadásul használtan vettél. És ha  a venti nem a VGA-ról kapta az áramot, és nem is az vezérelte, akkor most ez hogy is volt, mintha ráragasztottak volna egy ház ventit ami még csak az alaplappal sem volt összekötve csak úgy telibe a kicsi molex-re? -gondolom én (...)

  "Venti nem romlott el" -igen az ilyen kis motorok nagyon "szeretik",  ha percekig beakad a lapát (...)

  Mivel a kártya TDP-je ~150W , mehet az passzív hűtéssel is, csak akkor nagyon nagyon undervoltolni meg underclockolni kell, hogy ami most 150Wattnyi hő az ne legyen csak ~ 60-70 esetleg 80 W

  A) Harmadára csökkentett GPU és felére VRAM órajelekkel elég neki kevesebb feszültség is, bár a kártya így sem sok mindenre jó, a maga ~1TFLOPS (FP32) teljesítményével azt lehet le lehetne harmadolni, vagy negyedelni,  az ~ egy gyenge iGpu szint.

  Elsőként kell hozzá 4 program és a VGA driver:
  MSI Afterburner (az felrakja magával a riva tunert is)
  HWiNFO64 -ezzel kell figyelgetni hány voltot is kap és a hőmérséklet mikor mennyi
  GPU-z - ez is hasonló, de más infókat is kiír (van amit meg nem)
  Valahogy így kell kinéznie.

  Az ilyen régi kártyákhoz nem jók az új driverek, szóval a legutolsó ami talán még jó  az a 2018.03.27-es 391.35  WHQL  (win10)   vagy esetleg win7?

  Előtte a régit azért gyalulni kell Display driver uninstallerel.

  Amint a driver kész és a programok előkészítve, saccra le kellene harmadolni! a GPU clockot 850MHz-ről ~ 275MHz-re , a Memory clockot is legalább 500MHz-re, és ameddig engedi levinni az összes olyan cuccot aminek a feszültséghez van köze (mV)

  Van azért egyszerűbb megoldás is. (pénz)

  B) Vagy venni hozzá normális, hozzá való ventiket, bár az a szállítással együtt annyiba fájna mint egy hasonló VGA kártya. (szóval ez kilőve)

  C) Ha tényleg nem romlott el a venti, akkor hajrá, vissza is lehet ragasztani. Szódabikarbóna + pillanatragasztó, a wenti meg gondolom nem PWM -es így vezérelni nem lehet, le van a gond.

  D) Megnézed még egyszer a linken, hogy a többi  videókártyának mekkora a teljesítménye a te GTX560 Relative Performance -hoz képest. (Az oldalon az egy tekergethető lista)  Valamint figyelembe veszed azt is, hogy filmnézegetéshez milyen VGA-ban milyen encoder található  (így már meg is van hogy a leg is leg alja ami filmézéshez/netezéshez 2022-ben jó az a GT1030, (2GB VRAM) játszani meg úgy sem lehet sem a tiéddel sem ezzel, így az hogy szerintük ~18% gyengébb? - szerintem nem igaz, a GT 1030 FP32 (float) performance 1,127 GFLOPS a GTX560 FP32 (float) performance 1,089 GFLOPS

  Na akkor ez így ennyi, de ebből úgy sem lesz már semmi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Onnan tudom hogy milyen módban vagyok hogy nem permanensen nincs kép, hanem bizonyos idő után (10 perc, 30 perc, 3 óra, teljesen rendszertelenül) elmegy a kép. Ilyenkor vagy újraindítja magát a gép jobb esetben, rosszabb esetben marad a fekete kép és nem reagál a kikapcsolás gombra sem. 

  Csokkentett módban ugyanez történik, csak ott általában nem 10-20 perc után hanem több idő múlva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Típus

  EVGA GTX 560 FTW+


  Pontatlanul fogalmaztam több helyen is, Elnézést.

  Túlmelegedés során nem leállt a gép hanem lefagyott és én kapcsoltam ki. 

  Igen, a Ventillátor csak oda volt ragasztva és külön áramellátása van molexxel. 

  Nem romlott el és nem "javították" meg a ventillátort, hanem kitakarították a videókártyát és visszaragasztották a ventillátort úgy ahogy volt, azóta a hőfok rendben van

  Természetesen ki fogom próbálni másik kártyával is amint lesz rá lehetőségem, csak előzetesen tájékozódtam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gép többi része is ki lett takarítva és a kellő részek újra lettek kenve hővezető pasztával? Mert ha éveken keresztül nem, akkor már az is kikapcsolhat túlmelegedés miatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • EVGA GTX 560 FTW+ 01G-P3-1468-KR 
   
  Állításod szerint a hűtés akkor csak rendben van (mókolt külső ventivel amit már az előző tulaj majd te is megcsináltattál) , lehet akkor csak az a gond hogy a 11 éves kártya már nem képes arra amire akkor volt, vedd vissza az órajelit addig ameddig a hiba nem jelentkezik újból.
  Először vedd le nagyon.. és úgy stresszteszt, majd addig lehet visszafelé emelgetni, ameddig be nem reccsen, akkor tudni fogod hol a határ, és annak az értéknek a 90% állítod be.
   
  undervolt undeclock:
  GPU Clock
  810 MHz
  931 MHz (+15%) → ezt afterburnerrel vidd le ha hagyja 60%-ra ~558 MHz
   
  Memory Clock
  1000 MHz
  1077 MHz (+8%) → ezt annyira nem kell mert nem termel annyi hőt mint  a GPU -bár lehettartani kellene az arányokat 60% ~646MHz
   
  A teljesítmény csökkenni fog , nem biztos hogy arányosan FP32 (float) performance 1251 GFLOPS → 60%-on olyan 750 GFLOPS szint lesz
   
  Stressztesztelni meg mondjuk AIDA64-el Downloads
  Csak a GPU legyen bepipálva, az meghajtja, ha gond van le is áll stb... 
   
  (bár lehet hogy csak jó lenne hozzá egy olyan venti amit a VGA kártya vezérel 
   
  Mivel nem vagy hajlandó a PC összetevőit közölni, milyen alaplap,milyen processzor, azon van-e OC, milyen hűtés, egyéb cuccok hány féle HDD,SSD ... Oprendszer, VGA driver száma (...)

  A "másik" VGA-hoz kellene pár infó, hogy nehogy ablakon kidobott lóvé legyen, azért írtam a GT 1030-at mert filmezős/netezős gépbe az a legalja ami "időtálló" volt... és teljesítményben sem tér el. 
   
  Így akkor ez ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd