Új WD Gold merevlemez, berregő hang és rövid lassulás
2022-05-30T13:28:00+02:00
2022-06-07T17:47:17+02:00
2022-06-29T08:10:50+02:00
illusionist
Sziasztok!

Vettem egy 16gb os Western Digital Gold lemezt, kb 6gb a foglalt hely, jó sok fájlal, kisebb nagyobbakkal, jóval hangosabb terhelés alatt mint az eddigi WD Red lemezeim, holott a hivatalos táblázat szerint ez a méret zajban megegyezőnek kellene lennie a Red-el. De még ez a legkevesebb. Az a zavaró hogy ha egy kis ideig nem használom és belépek egy mappába akkor hangos berregő hangot ad kb 1 másodpercre és eközben meg is áll minden és amiután elmúlik a berregés akkor megjelenik a mappa, és utána már gyorsan lépked és nem berreg ha kattingatok. De miután el tellik valamennyi idő és egy másik mappára kattintok megint bellasulva berreg az első belépésnél. Ezt sokszor máskor is csinálja nemcsak mappa kattintáskor, pl fájlmentéskor, programindításkor, ekkor akkor. Ez normális? Az lehet hogy a többi merevelemez is csinált hasonlót csak épp a berregő hang miatt nem volt feltűnő, azt most nem tudom.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Üdv!

  Egy kép, vagyis hang többet ér ezer szónál: fel kellene venni a hangját és feltölteni valahova, hogy meghallgathassuk. Első körben a seekelés hangjára tippelek, de az normális jelenség.

  A régi vagy az új RED-nél hangosabb? A simánál vagy a Pro-nál?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy 4tb és egy 6tb os sima Red-em, ezeknél hangosabb

  1 perctől a videóban, ezt a hangot hallom:

  https://www.youtube.com/watch?v=Zl8eaNhDIII

  bár nálam csak 1-2 másodperc és akkor belassul, pl rákattintok a mappára ez a hang 1 mp-ig és a hang végeztével jelenik meg  a mappa tartalma


  A rendszer SSD-ről megy, de pár dolog a HDD-n van mert nem túl nagy az SSD-m. Pl játszottam Age of Empires-el ami a HDD-n van és beállt a kép 1-2 másodpercre e hang társaságában.

  Internetezés, munka közben is van ilyen hang, pl ha Mayában mentek egy munkafájlt akkor is hallom a hangot de az a program nem lassul be.

  Szóval azt el tudom fogadni hogy ez a hangja, de mi ez a lassulás mappáknál és egyéb szituációknál? HD sentinel 100%
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, a hangja teljesen normális (vagy a víruskereső szkenneli éppen, vagy a Windows Update, vagy valami hasonló), csak valószínűleg a házad ráerősít. Lehet kapni gumi bakokat, amik csökkentik a HDD-k hangját.

  Ez egy SMR technológiás HE drive, aminek az előnye annyi, hogy adott média felületen (a lemeztányérjain) több adat fér el, vagy megfordítva: adott mennyiségű adatot kisebb helyen lehet tárolni. A hátrányai viszont hosszú távon jóval széleskörűbbek, pl. bizonyos esetekben egy átlagos csiga szintjére képes lassulni, plusz az adatmentés is jóval problémásabb róla a többrétegű fordítója miatt. Még nyomósabb tényező, hogy ez egy "HE drive": nem szimpla, szűrt levegő kering benne ami a fejek lebegését biztosítja a tányérok felett, hanem Hélium töltet hűti (ezért nincsen kívül ún. lélegző nyílása), amit csak speciális, túlnyomásos kamrában lehet szétszedni és javítani, ami plusz bonyodalmakat okoz adatmentési szempontból (nem is vállalják sok helyen). Magyarán egy ilyen, nagy kapacitású SMR HE HDD összességében a lehető legrosszabb kombináció a felhasználók (vagyis az adatbiztonság) szempontjából, mert nagyon sok adat zsúfolható össze rá de legalább a mentési lehetőségei is korlátozottak és drágák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt sok szépet írnak róla, amúgy leteszteltem és gyorsabb mint a sima Red. Azért választottam mert gyors és elvileg 2x tartósabb mint a Red mivel ipari célra gyártották.

  WD Gold Enterprise Class 3.5" SATA Hard Drive 1TB to 20TB

  Szerintem CMR

  https://documents.westerndigital.com/content/dam/doc-library/en_us/a..

  List of WD CMR and SMR hard drives (HDD)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy elírtam, 16TB os lemez és most vettem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szervusz!
  Valószínűleg nem fogsz tudni vele mit csinálni, én már régebben utánanéztem (nekem is 2db ilyen van bekötve egy SSD mögé másodlagosnak - és ugyanezt produkálják), az autopark miatt van. Amúgy semmiféle hibát nem okoz.
  Egyébként CMR disk-ek, az SMR az a Blue széria (abból sem mindegyik)

  Szóval - nem kell aggódjál az adatbiztonságuk miatt, egyébként mindenütt az olvasható róluk, hogy igen megbízhatóak. Nem azt mondom hogy nem fordult még velük elő meghibásodás (rossz tápegység miatt leégettel már találkoztam), a többinél csak logikai, fájlszerkezeti hiba miatt volt szükséges az adatmentés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mit jelent az autopark?
  Azt most nem tudom hogy a Red-el is volt e hasonlo 1 mp lassulas idonkent, lehet volt, csak mivel nem jart ilyen berregessel nem volt feltuno. Akkor ez most normalis dolog? Mert elvileg gyorsabbnak kell lennie mint a sima Rednek, leteszteltem benchmarkkal es a teszt szerint a Red kb 180mb/s a Gold kb 250 mb/s. Amugy nem raidben van, csak onmagaban hasznalom munkafajlokra, kepekre... SSD a rendszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, most én is csodálkozom azon, hogy miért írtam, hogy a server grade Gold az SMR.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt jelenti, hogy ha bizonyos ideig nincsen használva az a merevlemez akkor kiviszi a fejet parkolóállásba és a motorvezérlő leállítja a motort. Ha a rendszer újra használni akarja, akkor a merevlemeznek először fel kell élednie - ez pedig egy kis időkésedelmet okoz.
  Az Op-rendszer energiabeállítási funkcióinál ezt bizonyos mértékig lehet állítani, de általában a merevlemez firmware felülbírálja ezeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...el tellik valamennyi idő és egy másik mappára kattintok megint bellasulva berreg az első belépésnél. Ezt sokszor máskor is csinálja nemcsak mappa kattintáskor, pl fájlmentéskor, programindításkor, ekkor akkor. Ez normális?

  A WD a Gold szériát vállalati felhasználásra kínálja, ennek egyik specifikációja a hosszú élettratam, és a szektor hibák minimalizálása. Az előbbít dedikáltan úgy segíti, hogy használaton kívűl bizonyos idő elteltével a fejet leállíja, parkólópályára teszi, a lemezek forgása pedig leáll, vagy minimálisan lelassúl. A hang ezeknek a hardveres megoldásoknak az indulásából keletkezik.
  A probléma alapvetően az, hogy ezeket a HDD-ket - válallati szinten - szerverekbe, NAS-okba szokás elhelyezni, nem közvetlenül a kliens gépekbe. Így a hang - mondjuk egy szerver tereben, vagy rack szekrényben - nem okoz problémát, a hardver indulása - felpörgetés, fejpoziciónálás, stb. - viszont időbe tellik. Általában a Gold verziót hosszú távú adattárolásra, és nem állandó írás / olvasásra kell optimalziálni. A folyamatos használatra a WD a Black sorozatot ajánlja. Ritkábban áll le, gyorsabban indul el, tartós (tartósabb mint a Blue), és kliens gépekben is megfelelő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a választ! Akkor azt írjátok természetes a jelenség.

  A programok SSD-ről mennek alapvetően (majd új nagyobb SSDt is beszerzek és akkor minden dolog ezen fog menni), a munkafájlok meg a Goldon, néha nagyon sok fájlt használok, néha csak egy-két fájlt. A tartósság és a sebesség miatt vettem, és árban sem volt nagy különbség 150 000 ft volt a Redhez képest.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáld meg Hard Disk Sentinellel. 

  Beállítások -> lemezfigyelés -> lemezek leállításának akadályozása (itt beírod a kérdéses fizikai lemez sorszámát).

  A HDS az összes gépemen folyamatosan fut (23 különféle típusú és méretű HDD-t monitorozok non-stop, köztük SMR-es is van bőven, eddig gondom nem volt vele).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, kipróbálom, egyébként hogy a WD Gold leáll az jó dolog az éllettartalmat nézve? Vagyis inkább legyen időnként pár mp kellemetlenség de cserébe hosszabb éltettartam?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Köszi, kipróbálom, egyébként hogy a WD Gold leáll az jó dolog az éllettartalmat nézve?"

  Nem, nem jó dolog: a leállítás csak energiaspórolási célt szolgál, mert el-, vagy újrainduláskor vannak az alkatrészek a legnagyobb terhelésnek kitéve, ami az élettartamot csökkenti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legjobb az lenne, ha a feladathoz választanál megfelelő eszközt, otthoni felhasználásra
  asztali gépbe WD Black (vagy annak megfelelő) merevlemezt használj a sokszori,
  sűrűn használt fájlokat meg egy másik SSD-n tartsd. A kettő kombinációja lenne a legjobb
  megoldás pl. egy NAS amiben WD Red HDD + SSD-vel a sokszor használt fájloknak.
  A fej parkoltatása egy energetikai kényszer megoldás a fogyasztás és a melegedés
  problémáját csökkentendő folyamat, lehet kevesebbet fog fogyasztani a géped
  ami a villanyszámlán talán meg is fog látszódni (éves szinten) viszont az idő is "pénz"
  így amit nyersz azzal, hogy egy gyors SSD-n van a rendszered elveszted azzal,
  hogy egy "lassú" HDD-ről dolgozol.

  A HDD csakis végső állomása legyen a fájljaidnak, tehát ne a HDD-ről dolgozz,
  iktass be a kettő közé egy plusz SSD-t ideiglenes tárolónak, ha végeztél a fájl
  feldolgozásával akkor mehet a merevlemezre, így lesz a merevlemezed
  ténylegesen "hosszú élettartamú".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A rendszer SSD-ről megy, semmi fontos adat nincs rajta, a fontos adatok, fotók, nagy méretű munkafájlok, stb az mind a 16 tb-os Gold-on van. Most már nem dobom ki, de eddig Red-et (4tb aztan 6tb) használtam, a 6tb-osból lett az adatmentő.
  Értem mit írsz, hogy plussz SSD legyen munkafájlokra, amúgy vannak 2-3gb-os munkafájlok is. Bár egyszerre azért nem dolgozok aktívan sok fájllal. Tervezek úgyis új gépet is venni, lehet a mostani SSDt kipróbálhatom erre a célra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd