Eddig működő gép, nem indul.
2022-07-11T18:40:54+02:00
2022-07-30T09:35:57+02:00
2022-07-30T09:56:02+02:00
Elfhalf
Helló!

Eddig működő gép (Lenovo ThinkStation D20), normál leállítás után nem indul.

Indításnál a procik ventilátorai 1-2 másodpercre felpörögnek,
a ház és a GPU ventilátor, meg a táp ventilátor megmozdul,
a billentyűzet NumLock ledje felvillan és más nem történik.

Az ATX csatlakozót levéve a power pin "rövidre zárása után a táp üzemel.

Memóriák, HDD, SSD lecsatlakoztatása után és egyenként vissza helyezése után sincs változás

Segítségeteket kérném! Előre is köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • Az alaplapon BIOS jumper reset, csak ne felejtsd el visszaállítani az eredeti állásba
    a reset után a jumpert, az alaplap kézikönyvében találsz hozzá segítséget.

    A BIOS reset után sincs javulás akkor "valami elfáradt" áramtalantás (minden csere előtt)
    majd kezd el egyesével kicserélni egyesével az alkatrészeket (mindet) kompatibilis darabokkal,
    ha nem rendelkezel cseredarabokkal, akkor irány a kedvenc szervized.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Azóta megtörtént a cmos reset, sőt utána biztos ami tuti
    az elemet is kivettem minimum 10 percre.

    Kivettem a videó kártyát, hdd-t, ssd-t, mind a két procihoz tartozó memóriákat.
    Csatlakozókat megmozgattam, de semmi.

    Létezhet esetleg... az alaplapon, biztosíték/túlfesz védelem? Vagy hasonló valami?
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Üdv!

    Az RTC elemet mérd meg, ha 3 volt alatt van a feszültsége, akkor érdemes kicserélni.

    A tápegység helyett próbából betehetnél egy másikat, ha van.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Ugye amit tudtál megtettél, ha nem cseréled a "hibás" eszközt akkor a hiba megmarad.
    Lehet az alaplap fáradt el, de nem akarok tippelgetni, ezt csak a már javasolt szerviz tudja
    megmondani, amennyiben a kivett alkatrészeket pl. processzor, memória, SSD, HDD
    másik gépben le tudod tesztelni akkor még jobban leszűkítheted a hibás alkatrészek listáját,
    mivel marad az alaplap és a táp.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Pillanatnyilag nem vagyok a gép közelében de amint tudom, kimérem!
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • A két Xeon procit nem tudom tesztelni (FCLGA1366 socket) , de a 4 memoriát próbáltam egyesével cserélgetve, mind a két processzorhoz tartotó mem. slot-ok között is.

    Létezhet esetleg... hogy az alaplapon, biztosíték/túlfesz védelem van? Vagy valami hasonló?
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Csak az USB és egyéb portok felé van hagyományos biztosíték, a többit a tápegység védelme intézi. Ha zárlat lenne, akkor a táp nem indulna el, semmi életjelet nem adna.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Nem jelent semmit, hogy üzemel a táp, hiszen terhelés alatt halottnak tekinthető.
    Megoldás1: csere táp
    Megoldás2: alaplap csere
    megoldás3: szerviz
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Tapasztalatból mondom, hogy  Intel processzort megölni nagyon nehéz én az életem alatt
    eddig egy db halott Intel processzort láttam, így nagy valószínűséggel azoknak nincs baja,
    de ez is csak valószínűleg, másik memóriával tetted ezt vagy ugyanazokkal (ami lehet hibás is)
    a csere alkatrészeknek pont az a lényege, hogy 100%-ban biztos a működésük,
    tehát olyan alkatrész sem jó amit kirántasz a fiók aljából, hanem tesztelt csere darabbal
    kellene megnézned. Azok sem jók amik az alaplapban voltak, mivel lehet megsérültek
    illetve lehetnek azok is hibásak, az hogy tegnap még ment velük a gép
    az nem jelenti automatikusan hogy most is 100% működőképesek és hibátlanok.
    Mivel, ha végig mész a teljes cserefolyamaton és nincs javulás kizárásos alapon
    az alaplap lesz a hibás, mivel a többi cserélhető alkatrész, tesztelt működő darab.

    Vehetsz csere alaplapot, hogy legyen tartalékban 2× X6570 processzorral,
    nem sokkal kerül többe, mint egy szerviz és megoldod otthon magad a teszteket.

    De, mielőtt bevásárolsz egy táp cserével kellene kezdni.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Pillanatnyilag nem tudok tápot sem cserélni,
    az is spec. szervertáp több csatlakozóval (pl 2 alaplapi proci táp csati...)

    De még azzal sem vagyok teljesen tisztában, hogy a Lenovo szervertápja
    kompatibilis-e az IBM alaplappal (amit ajánlottál)...

    sajnos nem is vagyok úgy eleresztve, hogy tápot is, lapot is, stb vegyek,
    ezért próbálkozok forumokon csík helyett okosságot szippantani
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Intel alaplap S5500HC + 2 Xenon processzorral együtt, (Lenovo = IBM).
    Bármilyen korszerű mai táp elviszi ezt a 2013-as alaplapot amin van 2× CPU 4+4 pin csatlakozó
    esetleg kell hozzá 4 PIN to 8 PIN táp kábel adapter, de az sem egy nagy összeg.

    Akkor marad a szerviz, mivel csere alkatrészed nincs, tesztelni nem tudsz, keret sincs
    csak a meglévő alkatrészeid így nincs más út, mint az előre azaz a szerviz.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Az ajánlottak nem jó ehhez a szerver alaplaphoz. Tudni illik 1x4 pin , 2x 10 pin, 1x 24 pin csatlakozó kell a tápon lennie. Mert az alaplap is evvel rendelkezik. Még akkor is kell ha nincs benne a 2. ND proci.
    Lenovo ajánlás a 2x 10 pin-re.
    a-bay lehetőség
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Nem a Lenovohoz ajánlottam, hanem az Intel® Server Board S5520HC-hez
    a cuccai leteszteléséhez, de végső soron végső megoldásnak is maradhatna, 20.000 HUF
    2 Xenon Processzor és egy Intel alaplap (tudom nem mai darab) nem sok pénz.

    Ha egy kicsit előbb talált volna ide (2 nappal) akkor erről nem csúszott volna le.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Tudnál ide képet tenni? -Nem fontos fotó, csak egy ugyan olyan alaplap képe, azon bekarikázva,  hogy mit is zártál rövidre a lapon első körben... (mert van pár tüske amit ha rosszul érintünk az úgy lehet nem fasza)
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Megmérheted még a 20 tűs ATX tápcsatlakozó 9-es (5VSB, lila vezeték) lábán a feszültséget: ha terheletlenül és terhelve (a számítógépet kikapcsolva és bekapcsolt állapotában) is megvan az 5 volt vagy kicsit magasabb akkor jó, ha beesik 4.5 volt alá, akkor hibás a tápod. Ha rendben van, akkor tovább kell méricskélni, mert lehet hogy egy másik ág terheltsége miatt pont leül, mikor bekapcsolna: nézd a feszültségeket digi tárolós műszerrel (+12V - sárga, +5V - piros, +5Vsb - lila, +3.3V - narancs, a közös pedig a fekete), hogy mennyire csökkennek vagy nőnek: ha több, mint 10%-al a szabvány érték mellé megy, az okozhat nem indulást, mert letilt a táp védelme. Ha a huszonsok pines csatlakozó zöld vezetékét összekötöd valamelyik mellette lévő feketével, akkor (ha minden rendben van) a tápegységnek be kell kapcsolnia és a szürke vezetéken meg kell jelennie stabilan 5 voltnak (ez a PowerOK jel, ami nyugtázza az alaplapnak, hogy bekapcsolhat, mert a tápfeszültségek mind biztonságos tartományon belül vannak). Előbb vagy utóbb minden tápegységet utolér az életkorából fakadó végelgyengülés, amikor az elektrolit kondenzátorok már kiszáradnak és elkapacitástalanodnak, ami miatt a tápfeszültségek beesnek. Rosszul szellőző házakban ez hatványozódik, mert az elkók belülről is melegszenek mivel veszteségük van (ami javarészt a soros veszteségi ellenállásukból adódik, de van nekik párhuzamos is, az impulzusáramok pedig ezen ejtenek feszültséget). Az elkók külső alu borítását ha hűti a ventilátorok levegője akkor ezt a belső meleget valamelyest le tudják adni, ha viszont áll a levegő, akkor az elkók élettartama drasztikusan csökken (főleg ha sokat van a gép terhelve nagy áramfelvételekkel). Érdemes lenne szkóppal vagy digi tárolós műszerrel rámérni a +12V ágra illetve a CPU és GPU VRM modulok kimeneteire, plusz a VGA PCIe tápcsatlakozó beforrasztásánál (a VGA nyákján)  is megmérni a terhelés hatására létrejövő feszültségingadozást. 3 évnél idősebb alaplapnál egyúttal érdemes átnézni a puffer / szűrő kondenzátorokat is: ha púpos, akkor (főleg indításkor és nagyobb terheléskor) nagyságrendi sönt áramokat és extra Vcore feszültségesést okozhat az adott VRM kimenetén.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Nem tudom, mihez kellene a kép.

    A táp indításhoz a kihúzott atx csatlakozón a zöld és egy fekete szálat (az "indító pin-eket")
    zártam rövidre ami után a táp indult.

    És az atx csati visszadugása után az alaplapi  BIOS RESET/CMOS RESET
    3 pin-jén raktam át 1-2 ről 2-3 majd vissza a jumper-t...
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • "A táp indításhoz a kihúzott atx csatlakozón a zöld és egy fekete szálat (az "indító pin-eket") zártam rövidre ami után a táp indult. És az atx csati visszadugása után az alaplapi  BIOS RESET/CMOS RESET 3 pin-jén raktam át 1-2 ről 2-3 majd vissza a jumper-t..."

    Ha közben nem húztad ki a konnektorból (vagy kapcsoltad le) a tápot (meg minden más csatlakozót is az alaplapból) akkor rosszul csináltad, mert az alaplapokon kizárólag feszültségmentesített állapotban szabad hardveres BIOS resetet csinálni (egyébként van, hogy nem resetelődik, ill. más anomáliák jönnek elő).
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Természetesen RESET elött áramtalanítottam.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Hát ha az alaplap eleve el sem indul, akkor a ramokat, vagy bármit hiába cserélgetsz!
    Iletve az lehet, hogy esetleg elindul valójában, csak nem látod? --> akkor valami vga? 

    Próbálj tápot kölcsönbe, de egyébként ez szervizes kérdés lesz, vagy kuka. A tápot is érdemes beméretni/cserélni, mart ha az nyírja ki a lapot esetleg, akkor a következőnek is hurkabőr eleve.
    Egy próbát esetleg megér, hogy a procikat is leveszed, úgy indítod... vélhetőleg semmit, vagy nem sokat csinál, de ezután vissza lehet tenni a processzorokat ismét.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd