CentOs (Nethserver) hálózat visszaállítása
2022-08-04T14:05:19+02:00
2022-08-08T18:30:40+02:00
2022-08-08T18:37:51+02:00
Gavin
Sziasztok!

Van egy szerverünk, amin Nethserver található, (CentOs 6). Mivel elromlott a gép (tápegység) átpakoltam a merevlemezeket egy másikba, amiben nem működött az internet. Igazából akkor ezzel nem is foglalkoztam, de javítás után visszapakoltam az eredetibe, és itt sem működik az internet. A gépen két ethernet port található. Az egyik a LAN, a green, a másik pedig az Internet, ez a red. Korábban a Nethserver beállításokat a böngészőn keresztül (helyi hálózat) elértem, de internet nem volt. Legnagyobb hibát akkor követtem el, amikor hídat (bridge) hoztam létre és mindent felülírt. Próbáltam visszaállítani ezek alapján: nethserver-base — NethServer 7 documentation, de nem sikerült. Így a webes beállításokat nem érem el. Biztonsági mentés sajnos nincs. Viszont konfigurációs visszaállítást tudnék csinálni, ha be tudnék lépni a webes felületre. Tehát, egyenlőre a legnagyobb gond, hogy a webes interfészt nem érem el. 

A segítséget előre is köszönöm!

u.i.: a címbe elírtam: CentOs
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hála az Istennek, sikerült megcsinálnom. 
Találtam egy június 15-ei konfigurációs mentést (/var/lib/nethserver/backup/backup-config.tar.xz), ezzel a "restore-config" paranccsal sikerült alaphelyzetbe állítanom. Egyébként a DNS-el volt a baj, elállítódott 127.0.0.1-re (helyi) a google névszervereiről (8.8.4.4 és 8.8.8.8). Volt erre egy sejtésem, mert Nethserver létrehozásánál többek közt a DNS-t is meg kell adni, csak azt nem tudtam, hol kell ezt utólag beállítani, most már az is megvan. Szóval így már a helyi hálózatról be tudtam lépni a webes felületre. Internet még mindig nem volt. Olyan ötletem támadt, hogy szétszedem a szervert és  megigazítom benne a  hálókártyát. Kiszedtem, leporoltam, visszaraktam, plusz egy csavarral rögzítettem és volt internet. Egy jó nagy kerülővel, de sikerült megoldani. Legalább egy kicsit megismertem a CentOs-t meg a Nethservert. Máskor nem nyúlkálok bele feleslegesen.
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • Próbáltam visszaállítani ezek alapján: nethserver-base — NethServer 7 documentation, de nem sikerült.

    Pedig így kell. A "nem sikerült" az ugye pontosan nulla információ.

    Legnagyobb hibát akkor követtem el, amikor hídat (bridge) hoztam létre és mindent felülírt.

    A legnagyobb hibát az követte el, aki téged szerver közelébe engedett. A második legnagyobbat pedig te, hogy hozzá is nyúltál. Már ne haragudj, de a szomszédos témádban is tisztán látszik hogy alap dolgokkal sem vagy tisztában, hogyan mertél egyáltalán hozzányúlni?

    A megoldás: hívtok egy hozzáértőt, és szerencsés esetben néhány tízezer forintért megcsinálja.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • A legnagyobb hibát az követte el, aki téged szerver közelébe engedett.

                         Sajnos minimálbérért nem találtak jobbat. :)
     Azon drukkolok, hogy újratelepítés nélkül meg lehessen oldani.


    Pedig tökéletesen belement a cpu csatlakozóba, mindenféle feszegetés nélkül, de nem akartam tovább vitatkozni. 

    Sikerült kitörölnöm az összes interfészt (db networks delete em1 és db networks delete eth1) Teljesen üres lett a networks fájl.
    Hiba nélkül leállította a fizikai interfészeket is: ifconfig em1 down és ifconfig eth1 down
    Konfigurációs fájlokat is töröltem: rm -f /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-em1
    rm -f /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1
    Az ifconfig paranccsal az em1-re  beállítottam: ifconfig em1 172.16.0.1, majd signal-event system-init
    De a böngészőbe nem jelenik meg, ha beírom 172.16.0.1:980
    Próbáltam így is -persze előtte mindent töröltem-:  db networks set em1 ethernet role green ipaddr 172.16.0.1 netmask 255.255.0.0 getway 172.16.0.1 onboot yes bootproto static
    Az em1 a LAN (green). 
    Valahogy így kellene kinéznie: csatolom.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
    Csatolt állomány
  • Hála az Istennek, sikerült megcsinálnom. 
    Találtam egy június 15-ei konfigurációs mentést (/var/lib/nethserver/backup/backup-config.tar.xz), ezzel a "restore-config" paranccsal sikerült alaphelyzetbe állítanom. Egyébként a DNS-el volt a baj, elállítódott 127.0.0.1-re (helyi) a google névszervereiről (8.8.4.4 és 8.8.8.8). Volt erre egy sejtésem, mert Nethserver létrehozásánál többek közt a DNS-t is meg kell adni, csak azt nem tudtam, hol kell ezt utólag beállítani, most már az is megvan. Szóval így már a helyi hálózatról be tudtam lépni a webes felületre. Internet még mindig nem volt. Olyan ötletem támadt, hogy szétszedem a szervert és  megigazítom benne a  hálókártyát. Kiszedtem, leporoltam, visszaraktam, plusz egy csavarral rögzítettem és volt internet. Egy jó nagy kerülővel, de sikerült megoldani. Legalább egy kicsit megismertem a CentOs-t meg a Nethservert. Máskor nem nyúlkálok bele feleslegesen.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • szerényen megjegyzem, hogy CentOS EoL 2020 novemberében volt.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Tudom, hogy elavult, le lesz frissítve.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd