Hdd csere ssd-re lenovo G50-70

Hdd csere ssd-re lenovo G50-70
2022-08-15T16:46:48+02:00
2022-09-21T11:21:17+02:00
2022-11-13T19:45:29+01:00
Lóbelt12345
"Adjon Isten..."

Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen méretű/típusú keret kellene, és pláne hogy milyen ssd egy Lenovo G50-70 laptopba, a gyárilag benne lévő hdd helyére. 120-240 GB kapacitású ssd bőségesen elegendő lenne, a keretet is csak akkor ha föltétlenül szükséges. A dvd meghajtót szeretném megtartani, s nem annak a helyére beépíteni az ssd-t. :)

Csupán böngészésre, néha szövegszerkesztésre, és még ritkábban táblázat kezelésre használom. Legfeljebb netes böngészésre, filmek lejátszására alkalmazom az eszközt. 

A segítő hozzászólásokat előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A gépben szabványos 2,5" HDD van, az oldalán gyárilag 1-1 beépítő lemezkével. Ezeket kell csak átcsavarozni az SSD-re, ami bármilyen 2,5" SATA interfészes típus lehet. Samsung EVO, Western Digital Blue, Sandisk Ultra, amiket gyakran használok. Ha nyúzva van akkor Samsung Pro.

  A kérdésed annyira alap, hogy akár a készülék kézikönyvét, akár egy YouTube videót megnézve 1-2 perc alatt megválaszolható. Emiatt én azt javaslom hogy keress egy kompetens szakembert aki megrendeli / beépíti / szükség esetén migrálja az operációs rendszered "szőröstül bőröstül", mert ha ilyen alap dolgok (kereső használata, dokumentáció olvasása) nehézséget okoz, akkor minden esély megvan arra is hogy csak kárt fogsz tenni a gépben. Fizesd ki azt a pár ezer forintot egy hozzáértőnek, mert egy ESD sérült laptop javítása százezres nagyságrendű összeg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv,
   
  Én ezt tenném:
   
  #1 SSD vásárlás -a poszt vége felé...
   
  #2 Kellene valami usb→ SATA akármi, amit a laptopra csatlakoztatsz, amennyiben nem szeretnéd a meglévő rendszert elveszíteni ~ 7.000 HUF 
   
  #2/A) Szoftverrel  az operációs rendszert migrálni (Aomei vagy Macrium)

   #2/B) Az új SSD-re új windows10 stb...

   #3 A csavar az meg csavar, a panel meg panel..  → csavarok ki panel le.. új SSD be ...stb..
   
  Az új ssd választásánál szem előtt kell tartani pár tulajdonságot.
  #1 legyen jó nagy a SLC cache 
  #2 legyen magas az IOPS
  #3 legyen jó sok az írható adat TBW
   
  Itt lehet szemezgetni. (hát itt meg is szaladhat... de "tompítva" a szűrésen - hogy legyen valami emberi ár is a vége csak a samsung)
   
  akkár: Samsung SSD 870 EVO 1TB, SATA MZ-77E1T0B
   
  de ez egy ~ 43.000 -es "kör
   
  Olcsóbban is ki lehet jönni, de az később megbosszulja magát.
   
  Leírtad mire kellene a cucc. Így, hogy nem kell tárhely, megoldható szoftveresen is.
   
  Ezt inkább másik hozzászólásomban posztolom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm válaszát!
  Nyilván szakemberrel kívánom elvégeztetni az átalakítást, az informatika ezen szegmensébe már nem kívánok beletanulni, csupán arra voltam kíváncsi, hogy mekkora volumenű a "beavatkozás".
  Ha át akarnának vágni a palánkon...
  Mégegyszer Köszömöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon szépen köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyiben van a gépben pár szabad GB RAM.. azt lehet cache-nek használni.. amiket leírtál ahhoz nem is kell túl sok egy win10 elröfög 2,7GB körül ennek meg adsz ~ 1GB-t..
   
  PrimoCache 
   
  Így azt hiszi majd a géped hogy a RAM a winyó... és működik! csak ugye nincs ingyen (vagyis igen ... 90 napig)
   
  Screenshotozgatni nem fogok.. kerestem egy videót ahol a tag ~ azt mutogatja ahogyan ezt be lehet állítani...
   
  Évekkel ezelőtt teszteltem/használtam is régi gépeken (volt bennük minimum 4-8 GB RAM)  nagyon pörrentek' tőle.  -csak ugye ez is pénzes kör..(mármint maga a szoftver is)
   
  Ennek a programnak van még egy régi, ingyenes verziója: FancyCache 0.6  
  kicsivel kevesebbet tud, de ez is működik...
   
  Ha olyan HDD-vel rendelkező régi cucc van amit ingyen fel kellene gyorsítani, de  van benne minimum 4GB RAM fogunk 1GB-ot és odaadjuk ennek a PrimoCache vagy ingyenes nevén FancyCache-nek és le van a gond.
   
  Másik ingyenes (pár napig) szoftveres megoldás nem a RAM Cache, hanem a RAM Disk
  pl.: softperfect ramdisk  

  No, csak van ebből is ingyenes...kis beállítás.
   
  Ez is annyi hogy, megmondod neki a RAM-ból mennyit használhat, készít egy külön "winyót"  legyen pl.: A: meghajtó ...arra meg át lehet irányítani a %USERPROFILE%\AppData\Local\Temp könyvtárat vagy ,belőni a webböngészőket, hogy oda buzgálkodjanak.
   
  indító ikon jobb klick... tulajdonságai / Cél:
  Edge-nél: 
  C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe" --profile-directory=Default  --disk-cache-dir=A:\Cache
   
  Chrome-nál (nálam portable chrome...és ez meg az) :
  C:\GoogleChromePortable64_\App\Chrome-bin\chrome.exe --ignore-gpu-blacklist  --enable-native-gpu-memory-buffers  --enable-accelerated-vpx-decode=2  --disk-cache-dir=A:\Chrome_Cache
   
  A lényeg hogy ez legyen ott (a többi az csak az én hülyeségem) :   --disk-cache-dir=A:\
   
   Végszónak annyi, a ram cache az egész rendszert gyorsítja, a ram disk csak azt amit oda irányítasz...
   
  (pár éve a ramcache-ből még fejre állva is kerestem ingyenes verziót de  nem találtam olyat ami 90 napnál tovább bírta.. 3 havonta reinstall os volt mert az a pár óra nekem annyit megért, HDD -mellé szerintem ok)

  Good speed!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hálás köszönet!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a problémát kerettel tudod megoldani, ha nincs két SSD aljzat a  gépben. Nekem is így működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Samsunghoz Adnak egy samsung magician klónozó progit
  Szóval csak kiveszik a hdd bele az ssd ami méretben ugyanakkora,
  ja arra ügyel hogy SATA csatlakozójú ssd-t vegyél ne M.2 -s csatijút
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majdnem, mert a Samsung Magician teljesen másra való: az nem tud klónozni.

  Amire gondolsz és klónozni is tud, az a Samsung Data Migration Tool, aminek a telepítőjéből nemrég csináltak egy, a Magiciannel egybegyúrt verziót is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  "Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen méretű/típusú keret kellene, és pláne hogy milyen ssd egy Lenovo G50-70 laptopba, a gyárilag benne lévő hdd helyére."

  Amennyiben szabványos 2.5" SATA csatolójú SSD-t teszünk az eredetileg benne lévő HDD helyére, akkor nem kell átalakító keret az SSD illesztéséhez a HDD helyén (az csak az mSATA vagy M.2 SATA szabványú és csatlakozású SSD-k esetén lenne szükséges, hogy a gép számára 2.5"
  SATA-ra alakítsuk).

  Az SSD méretére és típusára nézve: nem tudom, mennyi ideig szeretné még használni a laptopot (feltételezem, hogy amíg csak lehet, mert a gép 2014 júniusában jelent meg, és az már 8 éve volt): Mivel a gép hardvere a Win 11-et már nem támogatja, így hivatalosan csak 2025 október 14-ig használható Win 10 licensszel, tehát gyakorlatilag 3 évig kellene kitartania az SSD-nek, utána érdemes lesz új laptopot venni (abban pedig úgyis új, és már más szabványú SSD lesz), mert ez a vas már 11 éves lesz addigra. 3 évet szinte bármelyik (kivéve a legolcsóbbakat) TLC topológiájú SSD kibír, így az Adata, Kingston, KingFast, KingSpec és PNY kivételével bármi vehető. Általánosan a Samsung EVO-kat és Pro-kat tekintem referenciának: a Hardveraprón kaphatóak használtan a 850-es és 860-as sorozat tagjaiból relatíve kevés írással, jó ár-érték aránnyal. Kapacitásra minimum 250 GB, mert a Windows és driver frissítések sok helyet tudnak foglalni, emellett érdemes kettéparticionálni a meghajtót egy rendszer és egy adat partícióra, hogy ha véletlenül valami miatt (pl. nem kívánt program) a rendszert le kell formázni, akkor a másik partíción lévő dolgok ne vesszenek el. Mindemellett szükséges a folyamatos biztonsági mentés megléte a fontos fájlokról egy HDD-re, mert egy SSD teljesen máshogy viselkedik adatmentési szempontból, mint egy HDD: ha egy SSD-ről törlünk valamit (vagy valami miatt törlődik), az végleg az enyészeté és nem hozható vissza (a CMR / PMR HDD-k sokkal megengedőbbek ilyen szempontból)!

  Tudom, hogy az volt a kérés, hogy a DVD maradjon a gépben, ennek ellenére mégis azt javaslom, hogy az kerüljön ki egy külső, USB-s tokba (a filmek átmásolhatók a gépbe kerülő HDD-re, és onnan nézhetők), mert a HDD-nek adatbiztonság szempontjából sokkal előnyösebb, ha a gépben van: havi - kéthavi rendszerességgel kell olyan, külső USB-s HDD-ről adatokat mentenem, amiket működés közben, a kábelüknél fogva lerántottak vagy feldöntöttek és emiatt mechanikailag sérültek.

  Ha már a meghajtók cseréje miatt egyébként is szétszedésre kerül a gép, akkor egyúttal érdemes kitakarítani a belsejét, mert 8 év alatt sok minden összegyűlhetett benne, plusz meghálálja az újrapasztázást, mert ha több fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, akkor nem kell mindig hangoskodnia a ventilátorának sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd