ASUS Tuf fx505dt laptop ventilátor hiba

ASUS Tuf fx505dt laptop ventilátor hiba
2022-09-13T08:06:25+02:00
2022-09-13T20:27:25+02:00
2022-11-13T19:41:50+01:00
7pittyu7
Sziasztok! 

Van egy ASUS Tuf Gaming FX505DT laptopom, 2 éves, most júniusban járt le a garanciája. 
Probléma: 2 napja a ventilátorom automatikusan felpörgeti magát turbo fokozatba, és nem is áll le, és softwaresen (Armoury crate) sem tudtam eddig mit kezdeni vele. A laptop ki van takarítva.
CPU, GPU hőfok rendben, terhelés nincs.

Esetleg valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Vagy esetleg ötlete?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Őszinte válasz: adhatnék sokféle jó vagy rossz tanácsot, de mindenképpen szervizbe kell vinni! Nem szabad vele házilag kísérletezni!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A tapasztalat/gondolat csak annyi , hogy direkt úgy tervezik/gyártják ezeket a cuccokat, mint a villanykörtéket... néha kicsit fölé lőnek, a cucc tovább húzza, mint a garancia, néha kicsit alá ... akkor kitalálják hogy helytelen használat, néha kb-ra sikerül nekik  és kihúzza addig ameddig a garancia.

  Ötlet, csak az alap eljárás:
  #1 Bios (UEFI) Reset / alaphelyzetbe állítás  (hamár úgy is "takarítgatod" akkor mehet a "csavarhúzós " elemes CMOS reset is)
  #2 A vezérlőprogram azon verziójának használata ami nem rontja el direk a gépet... csak van belőle több verzió  (mondjuk az 1.77GB-os csak tud valamit)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Ez a ventilátor megfutás típushibája a TUF FX szériáknak, tele vannak a fórumok a megoldatlan esetekkel. Az szerencsés akinek még garanciában történik, mert annak cserélik. Mondjuk amit ebben a posztban írtak, hogy csak a ventilátorokat cserélték és a hőpasztát azt a saját tapasztalataim alapján nem hiszem el (csak mondtak egy BS szöveget az ügyfélnek, hogy megnyugtassák és védjék a mundér becsületét), mert azokban az esetekben sem volt túl magas a mért hőfok érték.

  Ami itt a problémát okozhatja, az vagy a szenzor ami hibás hőmérsékletet mér (de ezt ugye elvileg kizártuk azzal, hogy nem egetverőek a mért hőfok értékek), vagy, ha valóban túl magas volt az érték, akkor azt viszont csak CPU (vagyis komplett alaplap, mert fixen rá van forrasztva) cserével együtt lehet megoldani, mivel a szenzor magában a CPU-ban van. A PWM-es ventilátorok akkor szoktak még maximális fordulaton pörögni, ha vagy megszakadt a PWM jelet vivő vezetékük vagy pedig ráült valami más zavarjel a vezetékre. Ez lehet attól, hogy a ventilátor vezérlés megbolondult, vagy valahol zárlat van a panelen ami oda nem illő zavarjelet ad át. Ezek csak a legtriviálisabb indokok, van még pár ötletem, írok privátban ezzel kapcsolatban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi az üzeneteket. Hát img1 hsz-e nem túl biztató. :(
  Közben történt egy pasztázás. Hazaérve minden flottul ment... egy ideig, aztán ismét beindult a repülő. :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Leírom ide is, amit privátban:

  A pasztázással nyertél pár fokot max., amennyivel később indította be a zsebtornádót. Viszont ez szűkíti a kört, mert azt mutatja, hogy köze van a hőmérséklethez, tehát valószínűleg a ventilátor vezérlése a hunyó. Persze ez csak egy erős becslés mert lehet más is: ezeket a rejtett hibákat eléggé egerészős munka megtalálni.

  Egy valami viszont eszembe jutott: ezekben a laptopokban az Asus mintha nem pasztát használna, hanem thermal (gap) pad-et, aminek sokkal jobb a hőátvitele mint az átlag pasztáknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Link a support ahol megtudhatod az ID szám alapján mekkora garanciaidő van rá. Általában 2-3 év ezekre a gépekre. Ha belefér akkor elviszik szlovákiába majd cserélik az alaplapot vagy a mindkét ventilátort.
  1ébként meg kapcsold le a billentyű világítást mert az is termel hőt és a billentyűzeten keresztül is lélegzik a géped.
  Ha közelebb vagy Ausztria országához, beviszed szervizbe, (mert világ garanciális) akkor megmondják neked azonnal. Itthon meg a központi szervizbe és nem a sarki kocka szerviz a megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd