USB RAID HDD

USB RAID HDD
2022-09-14T08:25:05+02:00
2022-09-15T19:26:44+02:00
2022-11-13T19:41:51+01:00
Zordnemes
Sziasztok. A kérdés a következő lenne: PC, benne a 2db 1Tb HDD ezek RAID-be vannak kapcsolva.
Kapott a gép új alaplapot. Úgy döntöttem nem szerelem vissza a HDD-ket. Van egy USB-s dupla HDD dokkolóm, ha így rákötöm a gépre, ugye nem látom őket. Viszont a disk management-ben látom hogy ott vannak de invalid kötetként piros X-el. Emlékeim szerint akkor amikor újra telepítettem egyszer a Windows-t ugyenez a jelenség volt (csak akkor még satán) és akkor valahogy megoldottam. Most nem merek semmire kattintani, mert elég fontos dolgok vannak rajta. Valakinek lenne valami tippje, megoldása erre?
Hálás köszönet a válaszokért. ?
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A legfontosabb információ kimaradt: milyen RAID?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Hogy érdemben bármit is válaszolni lehessen, szükség lenne az operációs rendszerre, az alaplapok (milyen volt és milyen lett) pontos típusára a dokkoló pontos típusára, a HDD-k pontos típusára és a RAID verziójára (0 vagy 1 vagy JBOD), illetve a tömb Windowsos softRAID vagy az alaplapi vezérlő sajátja?

  Gondolom először SATA porton voltak csatlakoztatva a HDD-k, mielőtt átkerültek az USB dokkolóba?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows 10, Asrock b360-m helyett van most Asus Prime Z390a. A RAID 0-as. A dokkoló "LC-Power LC-DOCK-U3-III".
  Igen satán voltak. A tömböt nem tudom mi kezeli.
  WD Blue-k a HDD-k 7200-esek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • BIOS-ból CTRL + I-vel hoztad létre a tömböt vagy Windows alól?

  Amikor indul a géped, SATA-ra csatlakoztatva mit lát a HDD-kből az alaplap RAID kezelője? "Member of valami" vagy "Non RAID disk"?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Windowsból
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csatlakoztattam még satára mióta kiszedtem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy erős tippem, hogy mi okozza:

  Vannak USB dokkolók, amik 4096 Bájtot "hazudnak" szektoronként, ami az általad is tapasztalt hibát okozza. Ez méretkonverzió a csatlakoztatott meghajtó tényleges szektorméretétől függetlenül történik és akkor is, ha támogatja az 512e-t.

  Megoldás: próbálj ki egy olyan dokkolót, amelyik nem változtatja meg a jelentett szektorméretet, vagy csatlakoztasd közvetlenül a lemezeket az alaplap SATA portjaihoz, mert ez biztosítja, hogy a meghajtók geometriája helyesen kerüljön jelentésre az UEFI / BIOS és az operációs rendszer felé.

  Fontos tudni, hogy az USB csatlakozás kontrollertől függően az ATA parancskészlet több elemét nem viszi át illetve a VSC-ket sem, így jóval korlátozottabb, mint egy direkt SATA kapcsolat. Jelenleg csak az ASMedia ASM3142 + ASM2362 chipsetjei visznek át mindent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De amikor létrehoztad a tömböt, SATA-n voltak, ugye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi szépen megpróbálom satára rakni. Megírom hogy majd hogy mi történt. Köszi mégegyszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fontos, hogy első indításnál ugyanaz az IRST driver legyen fent, ami az előző lapon is volt! Utána már frissítheted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, satán voltak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows szoftveres RAID 0 .. nálam mikor azt hittem elszállt, elég volt csak simán a lemezkezelőben jobb klickel újra aktiválni a kötetet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Neked nem simán aktiválatlanként (offline) jelent meg?

  Mert neki "...invalid kötetként piros X-el".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát lehet... Január már régen volt. (most egy kérdés kedvéért inkább nem rontom el, hogy piros x-es legyen :) bár nincs rajta csak 6TB "macskás kép" de azt is ~2 nap újra lekapni.)

  Nincs ehhez valami hasonló megoldás, mint mikor az MBR-t kell visszaállítani (az a bootrec.exe/fixmbr) ?  -valami ilyesmi csak RAID-hez.. persze gondolom nincs, azért is "veszélyes" a RAID0 (ezért a fontos adatokat vagy 8 helyen tartom)  de a RAID0 blokkról is csinálok hetente egy listát, a Snap2HTML -el , hogy amikor majd elszáll tudjam mi volt rajta (és a "macskás képek" .tor indítófájljait is becsomagolom a heti könyvtárba, majd az fel 2 felhőbe + pendrive.)

  Esetleg egy VMware gépen le tudnám szimulálni, és kitalálni mi a tészta...
  (Talán meg lehetne oldani, hogy adok hozzá +2 virtuális merevlemezt, majd a virtuális Windows-al szoftveresen raid-be teszem, és úgy valahogy belepiszkálok/elrontom a szoftveres RAID0-át, aztán kitalálom, hogy rakjam helyre..) -Meg is lenne a napi felesleges kör. 

  De hogy rontsam el? ... a RAID0 block egyik winyót átraknám MBR-re a másikat GPT-re (mondjuk AOMEI-vel) úgy csak lenne piros x-em. Aztán megnézném ha visszateszem GPT-re elég-e csak újra aktiválni. (lehet kipróbálom, szeretem a felesleges köröket :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos nincs, mert RAID tömböknél fizikai lemezenként külön megy a játék.

  "De hogy rontsam el?"

  Elég a partíció azonosítót átírni 07-ről (NTFS) valami egzotikusabbra, mondjuk AF (Apple HFS+) vagy 00 (üres).

  De szerintem inkább ne játssz vele, mert ha utána kidobja a lemezt a tömbből, akkor nehéz lesz visszatenned ugyanazzal a sorozatszámmal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nem is élesbe gondoltam csak virtuális gépen. Mindjárt meg is csinálom.. majd délután írok mi lett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Hát ez túl sok lett meg túl off (a végét már elkapkodtam / kifogyott a "lelkesedés" →ki kell menni a boltba "lelkesedést" venni.

  #1 VMware win10 kész...
  #2 Adtam neki pluszba 2db 5GB-os HDD (ebből lett a win szoftveres RAID tömb)
  #3 Rámásoltam erre a 10GB-os RAID0-ra egy 7GB-os fájlt 
  #3 A VM -ből töröltem/kivettem az egyik HDD-t és meg is lett a piros x (a másik RAID HDD meg sima hibás)
  #4 Ha visszatettem nem lett piros x és működött 
  → Szerintem a kérdező  USB dokkolója nem kezel egyszerre kettő HDD-t, hanem vagy-vagy.
  → Ha két külön USB dokkoló lenne, úgy szerintem látná mindkét HDD-t a gép és össze/vissza állna a szoftveres "windows raid" tömb.
  #5 További teszt... valahogy csak el kellene rontani szoftveresen is, hogy az-e a hiba...leválasztva átállítottam volna (ha lehetne.. de nem lehet) az egyiket GPT→MBR-re 
  talán ha átkonvertálom "basic Disk-re → de még úgy sem hagyja az Aomei, előtte remove Drive from RAID kell neki...csakhogy "remove fail", mert ugye nem látni a tömböt → ha egy ilyesmi winyós program sem tudja megoldani, magától csak nem tűnik el amit a windows beállított rajta hogy ez a winyó egy raid tömbben van/volt... (persze gyalulni lehet, csak a raid tömb adatokat le kell mentegetni egy akkora tárhelyre amin elfér asztán onnan valahogy össze lehet pattintani -ezt a kört már nem futom le)

  (gondolom ezért van egyeseknél gond a használt piacon vásárolt winyókkal mert nincs rendesen leformázva)

  #6 No jól van futottam egy kört, még kipróbálom ezzel az Aomei cucca lehet -e RAD0-hoz hozzácsapni winyót mert lehet vennem kellene még vagy kettőt, de nincs kedvem a 0-ról kezdeni így nem ártana, ha megmaradna az ami van... ha már úgy is itt van ez a VM, adok hozzá még egy HDD-t, visszateszem azt is amit kivettem, megnézzem adatvesztés nélkül kezd-e  3 VM HDD-ve valamit az Aomei  (ja először GPT-re kell aztán dynamic-ra és úgy Add drive to RAID... -persze hogy beszólt hogy 4,98GB kell neki és nincs rajta csak 4,97 GB...→csináltam egy 6GB-os "HDD"-t úgy működött .. remélem élesbe nem lesz ilyesmi mert szoftveresen nem tudom növelgetni a HDD valós méretét:) (esetleg csökkenteni /faragni a raid tömbben lévőkét)

  No mindegy  ördögi tervem nem vált be, max annyival lettünk okosabbak amit már eddig is sejteni lehetett...  nem fasza az az USB-s dokkoló mert nem kezel raid tömböt.  Ha alaplapra sata-val is ugyan ez lesz, akkor azon legalább van vagy ~6-8 sata csatlakozó majd ott meg lehet próbálni az összes kombinációt (és nem elfelejteni, hogy a biosban aktív-e az alaplapi port / hátha ) régi tápoknák vagy-ez vagy az a sata áram kábel sem működik.. de egy molex→sata megoldja.

  Az a 20 screenshot inkább lemarad, de erről már inkább videót kellett volna csinálni amit összeszenvedtem a semmiért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Szerintem a kérdező  USB dokkolója nem kezel egyszerre kettő HDD-t, hanem vagy-vagy."

  A kérdezőnek LC-Power LC-DOCK-U3-III dokkolója van, ami nem tudna 1 gombos klónozást ha nem kezelne egyszerre 2 meghajtót.

  "...nem fasza az az USB-s dokkoló mert nem kezel raid tömböt."

  A dokkoló két meghajtót kezel egyszerre fizikailag - ennek bőven elégnek kell lennie, ha közben nem végez kéretlen szektorméret fordítást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt nem írják azt sem, hogy kezeli, és azt sem hogy nem RAID winyókat 
   
  Rákeresve volt 1-2 találat, ahol írják, hogy Nem támogat RAID-et... gondoltam hátha az valami "extra funkció" és ha úgy kerestem rá docking station-re hogy RAID support (stb...) Külön volt említve az összes cuccnál ami tudja, és azok nem a 12 ezres árkategóriában mozognak.
   
  No mindegy.. rá kell dugni az alaplapra a winyókat, vagy valami normális dokkolóba, így hogy piros x-es gondolom az adat nem sérülhet mert nincs amivel azt piszkálni lehet.

  De majd lesz valahogy.

  Ha már itt tartunk, nincs nálad ott kéznél 2db USB-s dokkoló/külső winyó, hogy lehet-e úgy windows szoftveres "csíkozott, dinamikus, RAID" cuccot csinálni belőlük, hogy simán 2db USB portra mennek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Rákeresve volt 1-2 találat, ahol írják, hogy Nem támogat RAID-et."

  Igen, mert vannak olyan dokkolók, amik lemezszámtól függően támogatnak akár RAID5-öt is, de azok a 100.000 Ft feletti ársávban mozognak.

  "...rá kell dugni az alaplapra a winyókat, vagy valami normális dokkolóba..."

  Egyetértek, én is ezt javasoltam neki.

  "...így hogy piros x-es gondolom az adat nem sérülhet mert nincs amivel azt piszkálni lehet."

  Dokkolóban formázásnál kell vigyázni, mert egyes firmware-ek (már a dokkolóé) tudnak olyan csúnyaságokat művelni a partíciós táblával, hogy utána csak abban (de legalábbis olyan vezérlőjű) a dokkolóban olvasható az adott lemez amivel formázták.

  "...2db USB-s dokkoló/külső winyó, hogy lehet-e úgy windows szoftveres "csíkozott, dinamikus, RAID" cuccot csinálni belőlük, hogy simán 2db USB portra mennek?"

  Igen lehet, de nem ajánlom az USB megbízhatatlansága miatt, mert RAID kötetnél a minimum a SATA porton történő csatlakoztatás, mint megbízhatósági faktor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd