Ki a bűnös?
2005-02-17T11:41:42+01:00
2005-02-21T23:41:07+01:00
2022-07-19T05:10:29+02:00
frigyes
Helló!

Egy iskolában fogok tanulmányaim melett rendszergazdáskodni ám ez az iskola nem hajlandó szoftwer licenszeket vásárolni (anyagi problémák miatt) tehát illegálisan akar egy rakás szoftwert használni kezdve a microsoft WINXP-től az Office-n keresztül egy rakás játékig.

Ez nem is lenne túl nagy probléma csak mindezt velem tetetnék fel. A kérdésem: ha eljön a legrosszabb a BSA képében akkor kit fognak elővenni? Engem mint rendszergazdát vagy az iskolavezetést?

Ui.: Még mielőtt egy szabad szoftwer fanatikus hozzászólna előre bocsátom miután én is az vagyok, sajnos olyan szoftwereket használnak amik nem futtathatók pl linux alatt vagy pl az open office nem 100%-osan úgy néz ki mint a normál Microsoft office ez reménytelen.

Köszönöm a válaszokat.
Mutasd a teljes hozzászólást!
--> Dudi:

Ez 1 szimpla ált. isk.

Miniden ált. iskolának ingyenes a mindenkori legf. Office és ingyenes a tavaly február előtti gépekre a Win XP Prof; a február utániakra pedig valós megelőző op-rendszer jogalap kell, hogy használhassák a WinXP Prof-ot.
Nem igazán értem mit nem értetek. A fele játék(esetlegesen csökkentett képességű) pedig ingyen letölthető a forgalmazó honlapjáról.
Realplayer, BsPlayer, QuicktimePlayer, Abiword, OpenOffice, Audacity, GtxTranscoder,Free Pascal, és itt még 100at sorol6nék - mind ingyen van.
Rengetek ingyenes oktató program is létezik.

Ja és minden ált. isk.-ban az igazgató 1személyben felelős a jogtisztaságért.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Munkavállalói szerződésben kössed ki, hogy "A Munkavállaló a számítógépeken lévő szoftverek legalitásáért felelősséget nem vállal". A telepítendő szoftvert a téged alkalmazó félnek kell biztosítania, arról te nem tehetsz, hogy azok adott esetben nem jogtiszták. Ha nagy a parád kérdezz meg egy jogászt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, téged fognak elővenni. Szerintem a suli pont ezért akarja veled megvetetni a cuccot, hogy lebukás esetén ők csak széttárják a karjukat. Szerintem mindenképpen rá kell venni az iskolát a jogtiszta szoftver megvásárlására, mert ők megkaphajták kedvezményesen azokat. Érdemes érdeklődni a hivatalos Microsoft (viszont-)eladóknál, hogy a sulitoknak milyen kedvezményes módon vehetnek termékeket. Nem tudom, milyen szintű iskola, de pl. a Microsoft Campus egyezmény szerint az iskolák kedvezményesen jutnak MS termékekhez. Továbbá érdemes érdeklődni az oktatási és informatikai minisztériumoknál, illetve a sulinetnél, hátha azon a csatornákon olcsóbban meg lehetne venni a cuccot. De mindenképpen hivatalos iskolai kérésnek kell lennie, és nem neked, mint magánember rendszergazdának. Amúgy úgy tudom volt már hasonló eset. Az egyik sulinál illegális windows és office volt, amit felfedeztek. A rendszergazdát lekapcsolták (2 év felfüggesztett), majd a suli vezetésének felajánlották, hogy a szoftverek eredeti árának 5-10% százalékát kifizetve jogtisztává válik a dolog... A suli jól járt, a csávó meg egy életre el lett kaszálva.
  Légy résen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Munkavállalói szerződésben kössed ki, hogy "A Munkavállaló a számítógépeken lévő szoftverek legalitásáért felelősséget nem vállal".

  Szvsz pont a másik felén kellene megfogni a dolgot, azaz azt kellene beleírni, hogy a szoftvereket a munkaadó biztosítja, amelyek jogtisztaságáról ő gondoskodik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tokeletesen igazad van a ket dolog egyaltalan nem ugyanaz;

  A Munkavállaló a számítógépeken lévő szoftverek legalitásáért felelősséget nem vállal.


  A Munkado a szamitogepenken hasznalt osszes szoftver legalitasaert es jogtisztasagaert feleloseget vallal.


  Az elso meg talan, de ki az a munkaado, aki a masodik valtozatba beleegyezik?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdés inkább az, hogy ki az a munkavállaló, aki ezt a felelősséget magára veszi? Ha ilyen nincs, akkor a munkáltató se tud mit tenni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es ki az a munkavallalo, aki valoszinuleg minimalis penzert beleegyzik, hogy bukta eseten nyakabavegye az egeszet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az már lehet egy jó iskola. Pff
  Én arra gondoltam, h nem rég olvastam olyat h magyarország közintézményeinek (iskolák stb) illetve a felső oktatásban oktatóknak és tanulóknak Az MS szoftverek ingyenesek. Csak kérni kell egy kulcsot a letöltéshez. Meg igazlni kell h mely intéznynek kéred a szotvereket. A Windows XP-től kezdve az office ig leszedhető minden. Részletek www.campus.hu. AZt hiszem a febr. 20 ig érvényes még. Szóval siess.
  Végül is ezért a programért fizetett a magar állam pár milliárdot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen helyzetrol Hofi egyik poenja jutott eszembe, mikor a rendor megallitja a munkasorokkel megrakott teherautot, amint eppen gyakorlatra mennek a vallalattol. Keri a rendor a menetlevelet es latja benne:

  Harminc mazsa kommunista szallitasa oda-vissza.


  Kerdi a sofort, hogy hogyis van ez, mi ez a harminc mazsa kommunista? Erre a sofor:

  - Hat a teherauto platojan a szemelyszallitas tilos, valamit csak be kellet irjak!


  Na szoval igy van ez. Ha egy akarmilyen intezmeny, ceg vagy barmijen munkaltato olyan szerzodest akar kotni, amiben emlitest sem tesz a szoftok jogtisztasagarol, akkor elobb-utobb talal olyan munkavallalot, aki belemegy a jatekba, vagy tudatlanul, vagy kenyszerbol. Es mint a poenban a rendor, a szegeny sofort veszik elo barminemu kihagasert.

  Kutyavilagban elunk!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egyáltalán be lennél jelentve, vagy az is fekete lenne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogyan már többen írták, ved bele a szerződésedbe: nem vállalsz felelősséget a számítógépekre eddig telepített illetve a továbbiakban telepítendő szoftverek jogtisztaságért.
  Esetleg az is belekerülhet, hogy "a szoftvereket az iskolának kell biztosítania". Mivel az nincs benne, hogy jogtiszta szoftverekről lenne szó, így olyat adnak a kezedbe, amilyet akarnak, neked tökmindegy, nem te vagy a felelős.

  Mások már kérdezték, be lennél-e jelentve illetve melyik cég (itt iskola) veszi a nyakába az ilyen típusú dolgokat?
  Saját véleményem (sajna tapasztalat): ha az iskola a fenti két mondattal nem hajlandó elfogadni a munkaszerződésed, vagy legalább egy ilyen szerződést nem hajlandóak aláírni, akkor bármilyen jól hangzó a pénzösszeg, hagyd ott őket.
  Nincs az a 20-30eFt, ami megéri, hogy utána évekig pereskedj vagy éppen fizetned kelljen a büntetés részét vagy egészét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En nem vagyok jogasz, meg jogszakerto sem, de mar tobb forumot hallgattam hasonlo jogi problemakrol(hacktivity, stb).
  A helyzet az, hogy a szerzodesben barmi is szerepel, a programot hasznalo, feltelepito, uzemelteto szemely mindenfelekeppen felelossegre vonhato, legalabbis szerintem. Ugyanis hivatalos szemelykent az intezmenyt kepviseli, es amennyiben tudataban van annak, hogy nem jogszeruen jar el, mikor a szoftvereket uzemelteti, akkor senkit sem fog erdekelni az, hogy a munkaltato es a munkavallalo megegyeztek-e arrol, hogy melyikuk vallalja a felelosseget. (Vannak olyan jogok/kotelessegek, amikrol nem mondhat le az ember bizonyos helyzetekben meg akkor sem, ha mindenki mas beleegyezne).
  Egy intezmenyt kepviselo szemelyt azert is meg lehet buntetni, mert illegalis programot hasznal! (Marpedig, ha a munkaeszkozen az van, akkor "bukta"). Maganszemelyt viszont nem (jelenleg). Persze lehet, hogy en tevedek. En biztos nem mennek bele ilyesmibe - ez a jeg nagyon csuszik, nagyot lehet esni rajta.

  Ja, es ha lebuknal, megha nem is buntetnek meg, Mo.-on kb. egy tucat olyan informatikaval foglalkozo igazsagugyi szakerto van, aki erti is, mirol beszel. Szoval majd megprobalnak mindent a nyakadba varrni, mint szegeny pecsi hallgatoknak... 93 buntetojogi vadeljaras soran egyetlen elmarasztalo itelet sem szuletett legjobb tudomasom szerint. Pfff.. ennyit a jogi diktaturarol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A helyzet az, hogy a szerzodesben barmi is szerepel, a programot hasznalo, feltelepito, uzemelteto szemely mindenfelekeppen felelossegre vonhato, legalabbis szerintem

  Majdnem igaz.

  Ugyanis hivatalos szemelykent az intezmenyt kepviseli, es amennyiben tudataban van annak, hogy nem jogszeruen jar el, mikor a szoftvereket uzemelteti, akkor senkit sem fog erdekelni az, hogy a munkaltato es a munkavallalo megegyeztek-e arrol, hogy melyikuk vallalja a felelosseget.

  A hivatalos verzió a következő:
  a rendszergazdát veszik elő akkor, amikor valamilyen program legalitásánál probléma merül fel. DE! Nem a rendszergazda adja a pénzt a programok vásárlásához, hanem a cégvezető. Éppen ezért szokás olyan szerződést kötni, melyben a rendszergazda kijelenti, hogy nem vállal felelősséget a feltelepített vagy feltelepítendő programokért, mivel azokat a cégvezető bocsátja rendelkezésre, így ő tudja meghatározni, hogy adott program legális-e vagy sem, s pontosan emiatt átveszi a felelősséget a rendszergazdától.

  Egy ilyen szerelmes levéllel a kézben bármikor jöhet bárki, a felelősséget nem kell vállalnod, mivel van egy hivatalos szerdődés, melyben a cégvezető átveszi tőled az ilyen irányú felelősséged.

  S itt van a probléma, amikor nem kapsz pénzt a program megvásárlására, viszont tedd fel a Windows 2003-et, mellé tedd fel az Exchange megfelelő verzióját és természetesen minden Windows XP-n legyen fent a legújabb Microsoft Office is.
  Na ekkor kell azt mondani, hogy nem vállalod, mert mint fentebb írtam, nem ér annyit a szabadságvesztés vagy pénzbüntetés, hogy havi XeFt-ért ne tudsz nyugodta(bba)n aludni. Szerintem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Illetve a teljes fenti írásom érvényét veszti, ha az újonnan belépett rendszergarázda felmérve a terepet bead egy listát arról, hogy milyen programok liszenszét kell AZONNAL megvásárolni, s a cégvezető rohan a bankba kivenni a pénzt.

  Én még ilyet nem láttam, de ez lehet, hogy engem minősít...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1:Az iskola igazgatója egyszemélyben felelős a szoftverek jogtisztaságáért.
  2: Windows XP prof(ha volt jogtiszta megelőző Win verzió a gépen tavaly február után)ingyenesen használható.
  Ha február előtti - nem számít(mármint a gép) - használható.
  3: A mindenkori Microsoft legfrisebb Office teljesen ingyenes ált. iskoláknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha nem tudna róla vmelyik ált. isk.-i rendszergazda:

  Tisztaszoftver Program
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja és kihagytam: a rendszergazdának, tanárnak is ingyenes a mindenkori legfisebb Microsoft és visszamenőleges op-rendszer
  (ha tavaly február utáni gépre volt jogelőd tiszta windows-a(megelőző korú gép nem számít))

  Ettől eltérően pedig a mindenkori legfrisebb és visszamenőleges Office pedig teljesen ingyenes.

  Nekem is így van.

  (tehát ha addig nem szűnik + a kormány és a Microsoft +állapodása,akkor a Longhorn és az akkori Office is teljesen ingyenes nekem pl.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ez egy BSA reklámból való szöveg:

  "Az illegális szoftver használatáért a vállalatok vezetői a felelősek"

  Egyébként ez milyen suli?
  gondolom középsuli/gimi lehet.
  egy egyetemnek azért van pénze szoftverekre.

  Egyébként elvileg a sulid nem is alkalmazhatna téged ha nincs meg a megfelelő végzettséged.
  Sz'al gondolom nem is volt szó szerződésről, csak szóban "megegyeztetek".

  a játéknak sztem semmi keresnivaloja a suliban. az egyszerubbeket letolthetik a tanulok, a komolyabbak pedig ugysem futnanak.

  miért nem probál meg pályázni a sulid?
  az enyem is most nyer meg egyet vagy tobbet. nem is keves osszegben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért nem tesztek fel linuxot? Egy iskolában gondolom az oktatás a cél, nem tökmindegy, hogy a szövegszerkesztést vagy C-t a kölök vindózon vagy linuxon tanulja?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!

  Én volnék a legboldogabb ha Linuxot használnának ez sajnos nem lehetséges mert az open office nem 100% ugyanaz mint a Word ésha egy menüpont nem pont azon a pixelen vna vagy a word Artjaban nincsen földön mászó teknősbéka kkor a kiváló informatika tanár pánikrohamkat kap és visszateteti a régi rendszert... Megse kisérelem.

  Ez egy alapítványi általános iskola aki most kitalálta, hogy ez ahogy mondtátok feketén, papír nélkül dolgoztatna. Úgyhogy nemhogy nem írnak semmit a munkaszerződésembe még szerződést sem adnak.

  C-t ők tanítani? Hát comlogoba ott tartanak hogy nem megy az "ismételd 4 [e 100 j 90 elgépelekvalamit 42]" megkérdi tanártól miért nem megy aztmondja nemtudom indítsd újra a win-t.LOL.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vazze dude, ha szerződés sincs, akkor mitől parázol? Ha neadjisten beállít a jóságos szoftverrendőrség, és a válladra teszik a kezüket, akkor Te szépen felállsz, és annyit mondasz: "Én nemtok semmiről, nem itt dolgozom..", majd a direktor úr irodájának irányába mutatsz, és angolosan távozol.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha figyelmesebben fentebb elolvastad volna a válszom - olvas6tad volna, hogy az igazgató 1személyben felelős a szoftverek jogtisztaságáért és az op-rendszer és az Office 'ingyen van.
  Csak a többi programnak kell jogtisztának lennie.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Én nemtok semmiről, nem itt dolgozom.."

  Ez akkor működik, ha nincs az adott cégnél (jelen esetben iskolában) senki más, csak a rendszergarázda és a cégvezető (itt igazgató).
  Mivel ez nem áll fent, így bármikor bárkit megkérdeznek, hogy ki a rendszergazda, a leghülyébb gyerektől kezdve a mindentudó titkárnőig is ugyanarra a srácra fog mutatni, s nem az igazgatóra. Nem azért, mert rosszat akarnak, hanem mert ők erről az egészről nem tudnak. Ennyi...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ... az igazgató 1személyben felelős a szoftverek jogtisztaságáért ...

  Szép gondolat. Én személy szerint csk örülni tudok annak, hogy eddig olyan munkahelyekre vitt a sors, ahol a cégvezető (itt igazgató) még ha feketén fizet, akkor is tartja a hátát azon programokért, melyek megszerzését rád bízza, majd feltelepítteti veled a cég (itt iskola) összes gépére a "valahol talált" (értsd: lopott) szoftvereket, s persze mindezek végeredményeképpen még vállalja is a bűntetőjogi felelősséget a szoftverek után.

  Az pedig egy dolog, hogy a szoftver ingyenes. Gondolom te is nagyon jól tudod, nem a Windows XP és az Office XP a két program, amely kell egy iskola működéséhez. Vajon ha ilyen jelleggel történik a szoftverek "beszerzése", mit fognak tenni, ha egyik reggel felébrednek és kiderítik, szeretnék a diákokat Delphi-ben programoztatni? Szeretnék egy CAD-programmal megismertetni őket? Vagy menjünk vissza a nagyobb valószínűséghez és nyelvprogramot óhajtanak?
  Hát, nem tudom. Valahogy nem hiszek abban, hogy akkor is tartaná a hátát az igazgató, az pedig szinte biztos, hogy egy nyelvprogram egyetlen verziójának megvásárlását sem támogatja a Tiszta Szoftver program.

  Én vigyáznék. Eleget féltem már mások helyet... (de ez engem, illetve a volt főnökeimet minősíti)az igazgató 1személyben felelős a szoftverek jogtisztaságáért
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "a microsoft WINXP-től az Office-n keresztül egy rakás játékig. " - erről volt szó - nem nyelvprogramról.

  A rakás játék pedig szerintem ingyen van;
  csak sorolok párat:
  America's Army, CodeRed, Counter Strike Non Steam, Cube, Quake3 Demo(teljes), Knight Rider 3. Demo(3 pályás); Unreal Tournement 2004 Demo(majdnem teljes);Doom 3 Demo(3 pályás); Wesnoth, Wolfenstein Enemy Territory, ChickenInvaders, - a teljesség igénye nélkül.(nálunk 50 játék van kb. 'fenn gépenként - mind ingyenes)

  a további oktatóprogramoknak,nyelvprogramoknak persze meg kell lennie a licencének.
  De maga az oprendszer(WinXPProf) tavaly február 20-a előtti gépekre ingyenes, az utániakra 'majdnem ingyenes; a legfrisebb Office pedig teljesen ingyenes, mind1 mikori a gép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Blanc, szerinted szerződés hijján mi alapján vonnák felelősségre a srácot? Max feketemunka. Minden mást simán letagadhat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen céget hagynám ott, ahol van. És ha még bele is piszkítanának valamidbe, véletlenül csörögne a BSA-nál egy bejelentő telefon.

  Nekem sikerült egy ingatlanirodánál bevezetnem az OpenOffice-t, IrfanView-et, előfizettek egy magazinra, amivel havonta kapják a NOD32-höz a kulcsot (szvsz manapság a legjobb, leggyorsabb vírusírtó és pajzs, amely még a webes tartalmat is átnyálazza), és még sorolhatnám - rengeteg hasznos ingyenes, vagy roppant olcsó progit raktam fel, amibe örömmel belementek. És a Win XP is OEM termék, minek köszönhetően olcsóbb, mint a dobozos. És csak egy kisfloppyt kellett venni hozzá

  Pejaaa: gyanítom, hogy ez az iskola nem tartozik az államilag szponzorált iskolák közé, így teljesen önköltséges a rendszerük. Vagyis szvzs nem tartoznak a Campus programba - bár ezt egy szaki nyilván jobban tudja, én is tévedhetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szerinted szerződés hijján mi alapján vonnák felelősségre

  Igen, ez a kérdés.
  Az iskola igazgatója valszeg megússza, mivel pénzügyi támogatás nyújtása (vagy megfelelő kapcsolatok felmelengetése) után elengedik. Na jó, esetleg kap egy ejnye-bejnyét és meg kell hívnia a rendőrfőnököt és feleségét vacsorára a Gundelbe

  Félre a viccel, ha én vagyok a cégtulaj és te csinálod a rendszerem, engem fenéken fognak billenteni, mivel feketén alkalmazlak.
  Téged pedig azért, mert azonnal jelezni fogom, én a géphez nem értek, az asztalomon is csak azért áll, mert presztízskérdés, a notebook is csak arra van, hogy nagyobb viharban se fújjon el a szél, s egyébként megadtam volna neked minden támogatást, pénzt arra, hogy megvásárold a szoftvereket.
  Ha sok pénzt költök rá, rád kenek mindent és még mindig olcsóbban megúszom, mintha felvállalnám.

  A történet személyeskedő részével nem akarlak megbántani, csak eljátszottam a gondolattal. De mint fentebb írtam, dolgoztam már hasonló hozzáállású cégnél.
  Nem volt ritka, amikor jött a júzer, hogy most hozott egy programot és tegyem fel a gépére, a főnöknőm pedig közölte, meg KELL tennem, mivel a munkatársnak szüksége van a programra a munkájához, pénz nincs megvenni a programot, emellett értésemre adta, megteszem én vagy megteszi más.
  De az élet szépségei közé tartozozz, amikor jött a "felmentő sereg", aki miatt engem kivágtak. Emberünk pedig felmérte a cég szoftvereit és aláírtuk, miszerint nem vagyok felelős a cégnél található programok jogtisztaságáért. Kb. 1 évvel később beszéltem ottani dolgozóval, addig se vették meg a programokat, csak telepítették őket. Erről ennyit...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Blanc:

  ugyanazt irdad, mint en, ha jol ertelmezem amit irtal. Hiszen a rendszergazda nem koteles tudni a programok illegalitasarol, es utananezni sem koteles. Igy pedig az a felelos aki "beszerezte" oket - nyilvan a vezetoseg. Csakhogy ezt szerzodesben sem kell kikotni - a johiszemuseg nem buncselekmeny.

  Ha feketen dolgozol, es ezt rad is tudjak bizonyitani, akkor tovabbra is fennal az illegalis szoftverhasznalat vadja.

  Pelda a szerzodeses dologra: ha fuvarozo vagy, nem irhatod bele a szerzodesbe (megha a munkaltato el is fogadna), hogy athajthatsz a piroson (vagy a munkaltatod megengedi neked), es te nem vallalod erte a felelosseget. Attol meg, hogy nincs jogsid, de athajtasz a piroson, mivel te voltal a sofor, te kovetted el a piroson athajtast. (A peldaban csak annyi a rossz, hogy nincs benne a lehetoseg: te nem tudtad, hogy az adott cselekmeny (pl. szoftverhasznalat) illegalis).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • --> Dudi:

  Ez 1 szimpla ált. isk.

  Miniden ált. iskolának ingyenes a mindenkori legf. Office és ingyenes a tavaly február előtti gépekre a Win XP Prof; a február utániakra pedig valós megelőző op-rendszer jogalap kell, hogy használhassák a WinXP Prof-ot.
  Nem igazán értem mit nem értetek. A fele játék(esetlegesen csökkentett képességű) pedig ingyen letölthető a forgalmazó honlapjáról.
  Realplayer, BsPlayer, QuicktimePlayer, Abiword, OpenOffice, Audacity, GtxTranscoder,Free Pascal, és itt még 100at sorol6nék - mind ingyen van.
  Rengetek ingyenes oktató program is létezik.

  Ja és minden ált. isk.-ban az igazgató 1személyben felelős a jogtisztaságért.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd