Router wireless fizikai címe
2005-12-12T18:27:07+01:00
2010-03-16T08:53:33+01:00
2022-07-19T02:40:32+02:00
Rák
Sziasztok!

A problémám az lenne, hogy megszeretném osztani az internetet házon belül. A netet mikróhullámon keresztül kapjuk, és a mikróközpont fizikai cím ( MAC address ) alapján dönti el, hogy ki jogosult belépni, ki nem. Adtak is egy kártyát, mellyel be lehet lépni, de ha veszek egy routert, akkor annak már más lesz a címe, így azt nem fogja beengedni.
Sok router manuálját megnéztem már, de amelyiknél lehet címet változtatni, annál kizárolag az adsl, vagy kábelmodem felé irányuló oldalán lehet változtatni. Nekem a wireless oldalon kellene a tetszőleges cím.
Nem tudjátok melyik routeren lehet wireless oldali MAC addresst változtatni?
Ha tudtok valami alternatív és olcsó megoldást mikróhullámon érkező net megosztására, arra is vevő vagyok. Köszi!

Ja, igen. Külön, netet fogadó gépet nem akarok működtetni.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Helló!
Nálam is mikrohullámú internet van. Eredeti felállás: wireless kártya a gépbe, kábel, majd antenna a tetőn.
Megosztása: Kell egy access point, amit kliens módba kell beállítani, hogy automatán kapja az IP címet. Természetesen az AP MAC addressét át kell írni az eredeti kártya MAC addressére. Most megvagyunk az AP beállításaival. Jöhet a router. Ennek a WAN portjába kell bedugni az AP UTP csatlakozását. A router IP beállításai: kézzel kell konfigurálni, abba az alhálózati maszkba, amibe az AP is kerül, egy szabad IP címmel.
(De a legolcsóbb megoldás ha beüzemelsz egy régi PI-es gépet routernek)
Jó munkát hozzá!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Nem értelek! A routeren a wireless-nek semmi köze a net-hez. A mikro nem wireless!!!
  A router lényege, hogy van egy WAN portja és több LAN portla esetleg wireless, de ez is a LAN vagyis a belső hálózati oldal. Az hogy a netet mikrón kapod, telsesentökmindegy, ott vigyorog egy UTP kábelvég, az megy a router WAN portjába. A legtöbb routeren be lehet állítani hogy a WAN felé milyen MAC címet mutasson, így ez sem lehet gáz.
  Bár ha ennyire nem vagy tisztában az alapdolgokkal, inkább valakit kérj meg rá hogy állítsa be neked, még ha fizetned is kell érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na akkor ki kell ábrándítsalak, ugyanis nincs semmilyen utp kábel. Van egy antenna a tetőn, abból lejön egy bazivastag kábel, és van a végén egy SMA csatlakozó. Nincs access pointom ha arra gondolsz. Ez a béna cég csak antennát, kábelt, meg wireless kártyát ad. Nekem a kéne, hogy ezt az SMA csatlakozót, AMI NEM UTP, bedugom a routerb, és a router csináljon úgy, mintha ő az a kártya vólna, amit a "cég" adott. Vagyis szeretném módosítani a router wireless oldali MAC címét.

  Érthető már?
  Mégegyszer, nincs UTP, nincs semmi fordító, csak antenna, kábel, melynek végén SMA, és az be van csavarva a számgépbe helyezett d-link wireless kártya lyukába.

  Ja, és a mikro = wireless.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tobb lehetoseged van:

  eloszor is veszel egy AP-t es egy routert. Az apre kotod az antenadat, onnan halokabel a routerbe es ugy osztasz ahogy akarsz.

  masodszor elokotorsz egy 486-ost, p1-est vagy hasonlot, felteszel ra egy miniatur linuxot (talasz a neten erre specializalt valtozatokat is), belevagod a kartyad, es ez a gep lesz a routered.

  harmadszor: a gepedet hasznalod internet megosztasra (sharing internet connection a win alatt), es csak egy halokartyara van szukseged (esetleg egy switchre ha tobb gepet kotsz ra)

  negyedszer: kicserelteted a szolgaltatoval a MAC cimet (ez is lehetseges szinte mindenhol mar csak azert is, mert mi van ha bedoglik az adott kartya)

  otodszor: a fentiek kombinacioja

  Es meg egy aprosag: amiket te emlegetsz routerek azok arra vannak kitalalva hogy a WAN portjukon erkezo haloaztot osztjak meg a WIFI-n vagy mikron ahogy te nevezed. Es nem a "mikrot" osztjak a belso halozatra. Legalabb is masmilyennel meg nem talalkoztam, de nemzarom ki hogy van ilyen is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudom mire valók a routerek. Van internet oldala (WAN), van LAN oldala, és van wireless oldala. Definíció szerint WAN-on kapja a netet, LAN-on meg wirelessen továbbadja. De miből gondolod, hogy a routereket csak így lehet használni? Miből gondolod, hogy a router csakis és kizárólag a WAN portján képes netet fogadni?

  A routereknek - mármint az újaknak - van WDS funkciójuk, amely azt jelenti, hogy a hozzá kapcsolódó kliensek számára - tökmindegy hogy az wirelessen, vagy lanon kapcsolódik hozzá - átjárót biztosít más wireless hálózatba. Ennek segítségével kapcsolódhatok egy olyan vezetéknélküli hálózathoz, amelyben van átjáró a net felé. A városunk fölött egy ilyen lebeg.

  Az első megoldásod hangzik a legjobban, második, harmadik megoldás nem jó, mert mondtam, hogy nem akarok fogadó gépet üzemeltetni. Nem nekem kell, hanem egy családnak akik nem értenek hozzá.

  Negyedik megoldás lenne a legjobb, de ez a "netszolgáltató" annyira fekete, meg annyira pancserek üzemelteteik, hogy az már fáj. 15 ruppót akartak elkérni azért, amit te harmadiknak irtál le.

  Mégegyszer, amilyen környezetben a routernek működnie kell, a netet nem a WAN portján keresztül kapja mert az UTP ÉS ITT NINCS SEMMILYEN UTP, hanem WDS segítségével antennán keresztül kapja. Lehet ilyet is csinálni, aki nem hiszi ő baja.

  Bajizs hozzászólása használható már valamire, de ezeket eddig én is tudom.

  Szóval fölteszem az eredeti és egyébként rendkívül egyszerű kérdésemet újra:

  Melyik routernek lehet változtatni a wireless oldal felőli MAC címét?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik routernek lehet változtatni a wireless oldal felőli MAC címét?


  Egyiknek sem. Nem erre van elolatva.

  A routereknek - mármint az újaknak - van WDS funkciójuk, amely azt jelenti, hogy a hozzá kapcsolódó kliensek számára - tökmindegy hogy az wirelessen, vagy lanon kapcsolódik hozzá - átjárót biztosít más wireless hálózatba.


  Hja, csak arra nem kepes, hogy egy IP-t osszon meg neked. Az internet szolgaltato szmaodra csak egy IP-t biztosit, es a NAT-olas nem fog mukodni a WIFIn keresztul csak a WAN-on keresztul. Pontosabban: a router biztosit atjarot a halozatok kozott: wan, lan es wifi, azonban a NAT-olas amit az internet szolgaltatod kikenyszerit csak a WAN porton keresztul mukodik.

  NAT - Network Adress Translation - biztositja, hogy egyetlen fizikai IP-t osszon tobb (a belso halozaton levo) gepre, ezaltal internet elerhetoseget biztosit azon gepeknek is amiknek nincs az internet halozatan SAJAT IP-juk.

  A NAT-ra meg csak azert lesz szukseged mert a szolgaltatod (akarmilyen rosz is) egy MAC cimre egy IP-t fog kitukrozni, es csak kulon keresre fog neked tobbet adni (alltalaban kulon osszegbe is kerul).

  De lehet h tevedek es van olyan minirouter amelyik a WIFI oldalon is kepes NATolni, csakhogy meg nem talalkoztam ilyennel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is úgy gondolon, hogy a boltban kapható routerek wireless portját nem lehet úgy beállítani, hogy azt ossza meg, mert úgy vannak felkészítve, hogy a wan portot osztják meg, ahogy te is írtad, definíció szerint.
  Ha rájössz, hogy ezt hogyan lehet megfordítani a firmware átírása nélkül, akkor légyszíves oszd meg velem is, mert érdekelne.
  Szerintem egy sima AP-t kéne venni és azt kötni a router WAN portjára, de csak tippelek...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • bajizs, lehet hogy igazad van. Ennyire nem másztam bele a WDS mélyébe. Amit petyo mond, az AP-s megoldás jó, és valószínüleg az is lesz, de piszok drága. AP alsó hangon 15e, sima router az is 10-es.

  Viszont mégegy megjegyzés:
  Asus routerek között van olyan, melyen állíthatok üzemmódot: AP mode, Router mode, Hybrid

  A Hybrid nem azt a működést akarná tükrözni, hogy AP is és NAT is?

  AP módban híd a "mikró" felé, Router módban NAT-on "mikró" irányába a WAN-ról, Hybrid meg valahogy a kettő.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hiho!
  Már régebben volt egy mac adress csere kérdés.Megoldás is született réája.Van egy program amivel át tudod írni a mac adressjét akár az ap nek, vagy wireless kártyádnak.Nem túl nehéz használni a progit.Be kell másolni C:/ alá.Utána run-bol tudod cserélgetni a mac adresseket, csak pontosan írd be a kapcsolat nevét amit a network connections-ból nézel ki, és, nemárt megjegyezni a régi mac adressedet sem.Egyébként ha nálunk (helyi Wireless ISP mac adress csere történik = magyarul lecserélem a kártyát / ap-t, akkor csak becsörgök egyik adminnak és helyrerakja a dolgot).
  Ez a progi

  Ez pedig a régebbi téma

  Ez pedig a rövid magyar nyelvű útmutató

  üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A wireless kártya címváltásával eddig se volt gond. WinXP -> Vezérlőpult -> Rendszer -> Eszközkezelő -> SMC wireles card -> Tulajdonságok -> Netword address

  Oda azt írok be, amit akarok. Ezzel a módszerrel sikerült ismerős "mikróhullámú" netjét lopnom.

  De ezzel a progival megtudom változtatni a wireless router wireless oldali címét is?

  A router egy független eszköz, ami ethernet kábelen csatlakozik a gépemhez, és nem egy a gépembe épített interfész.

  Ja, aki kérdezte miért mikróhullám: Van rövidhullám RH, van ultrarövidhullám URH, és van mikrohullám. A wireless rendszerek egy része 2.4ghz-en műxik. Ez már mikrohullámú tartomány.
  A mikróhullámú sütők is innen kapták a nevüket, ugyanis véletlenül azok is 2.4ghz körüli frekvenciával bombázzák a kaját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hoj!

  "Oda azt írok be, amit akarok. Ezzel a módszerrel sikerült ismerős "mikróhullámú" netjét lopnom."

  Még yó, hogy segíteni akarunk az embereknek :P

  A másik dolog meg .. router mac adressjét ezzel a progival nem biztos hogy tudod változtatni, de van rá más megoldás is tuti.
  1 kérdés : az 5.320 GHz frekiről mi a véleményed ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1 kérdés : az 5.320 GHz frekiről mi a véleményed ?


  Azt nem ismerem, de gondolom nem olyan egészségtelen mint a 2.4Ghz. Jobban is terjed, és át is megy a vizen.
  2Ghz átmegy az alumíniumon, de nem megy át a vizen. Jó, mi? 2.4 meg nincs olyan messze tőle, szóval ködös, esős időben látványosan romolhat a vétel.

  Tehát, vélemény: Ideje lenne már itthon is bevezetni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jah..
  Tényleg elég yó .. hogy úgymondjam jobb mint a 2.4 GHz.
  Van mind2, és érezhető a különbség .. főleg ilyenkor télen...
  Azt hiszem nem minden országban nézik yó szemmel (azaz másmilyen törvébyek vonatkoznak rá) de a lényeg, hogy yól működik.Egyébként a cuccok (ap/wireless kártya / antenna az 5GHz és az feletti freki tartományra már drágábbak ... sokkal),de megéri.

  üdv
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos van olyan router amin lehet állítgatni a wlan részének a mac addressét csak mert az enyém is olyan (bár nem biztos, hogy ADSL modemmel integrált routert szeretnél :)). Olyat viszont még én se láttam, hogy ez a webes beállításoknál lehet megtenni, ezen is csak recovery modeba (ADAM2) lehet.

  cat /proc/ticfg/env
  mac_ap XX:XX:XX:XX:XX:XX

  ez alapján SETENV mac_ap am:it:sz:er:et:ne

  Szerintem néz körül az OpenWRT.org-on kizártnak tartom, hogy az ottani WRT54G firmware-k ne lehetne megcsinálni.

  Mondjuk ha használni is szeretnéd nem árt ha konyítasz valamelyest a Linux-hoz. Ahogy, az irc csatornájuk topicján is olvasható:
  "Everyone who says "GUI" will shot on sight."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na az még a legkevesebb, hogy tudjam változtatni a wireless oldali MAC addresst. Közben felmerült egy olyan kérdés is, hogy a router képes lesz-e így megosztani a wirelessen érkező netet?

  A router vagy AP, vagy Bridge, vagy mindkettő üzemmődban van. Tehát, vagy mikróhullámút csinál és azon adja tovább a wan-on érkező netet, vagy átjárót biztosít egy másik mikróhullámú hálózatba. Azaz átjárhatnak a netszolgáltató hálózatába a userek, de a NAT-olás már itt nem megy.

  Tehát, eddig én azt szűrtem le, hogy wirelessen érkező mikróhullámú internet felé nincs olyan, hogy több user lép be közös IP-vel, de eltérő MAC addressel. Vagyis, nincs router funkció. A netszolgáltató fix IP-t oszt ki az ügyfeleinek, és csak egy IP-nk van. Azaz, összesen egyszerre csak egy ember fog tudni netezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • öö, biztos. Bár hatodéves PTM-es vagyok, de ezt valahogy nem vágom. Hova kell azokat a kódokat beírni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kissé bonyolult. :)

  A WRT54G egy Linksys router van hozzá Linksys firmware és az egésznek a lényege, hogy linuxot futtat. Néhányan úgy gondolták, hogy a Linksys firmware nem egészen felel meg az igényeiknek és írtak egy router-re szánt linux disztribet ő az OpenWRT. Van előre elkészített firmware is, hozzá de leforgathatod az egészet forrásból. Mivel nekem D-Link DSL-G664T-n fut az Openwrt így a WRT54G-sről nem nagyon tudok nyilatkozni, de ha úgy megy mint ezen. Akkor az OpenWRT-s firmware után nincs web alapú adminisztráció, az első alkalommal csak telnet van majd a jelszó beállítása után ssh. Mivel jffs-t használ a firmware így a minden egyes állománya írható (amolyan általános célú számítógép lesz a routerből :)) és csomagok telepíthetők rá csak nem dpkg-van hanem ipkg. Amit linkeltem azoknál ahol nincs megadva filenév konzolba kiadandó parancsok ahol filenév van az első sorban, pl. /etc/init.d/S45firewall abba az állományban az alatta levő részt kell beírni. Azért gondolom, hogy ez kell neked, mert:

  $IPT -t nat -A POSTROUTING -o $WIFI -j MASQUERADE

  ez a sor nat-ol és mindent a $WIFI interfészen keresztül küld ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali Jó Emberek!

  Megnéztem a routeremet a WAN beállításoknál egyrészt bármilyen MAC-address beirható. Másrészt van egy gomb hogy Clone MAC Address ami arra való, hogy az egyik rádugott (célszerűen egyszerre csak azt a gépet kell rádugni a LAN oldalra, amelyik a szolgáltatódnál be van jelentve) MAC-cimét átveszi magának és a továbbiakban azt fogja "hazudni" kifelé a szolgáltató felé.
  És tökmindegy, hogy a lan oldala wireless-e vagy sem.

  Én igy szoktam a kábeltv-s interneteket megosztani.
  üdv. csak ügyesen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak az a baj, hogyha jól értettem Rákot, hogy ő nem a WAN részét kívánja használni, azaz pontosabban a wireless részét szeretné WAN-ak és az a módszer ezért nem túl jó, mert alapból minden router a WAN portra natol és hiába "hazodja" a WAN if hogy ő xyz, ha az internet a WLAN-on jön és oda kellene natolni is.

  BÁr lehet félreértettem az eddigieket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Helló!
  Nálam is mikrohullámú internet van. Eredeti felállás: wireless kártya a gépbe, kábel, majd antenna a tetőn.
  Megosztása: Kell egy access point, amit kliens módba kell beállítani, hogy automatán kapja az IP címet. Természetesen az AP MAC addressét át kell írni az eredeti kártya MAC addressére. Most megvagyunk az AP beállításaival. Jöhet a router. Ennek a WAN portjába kell bedugni az AP UTP csatlakozását. A router IP beállításai: kézzel kell konfigurálni, abba az alhálózati maszkba, amibe az AP is kerül, egy szabad IP címmel.
  (De a legolcsóbb megoldás ha beüzemelsz egy régi PI-es gépet routernek)
  Jó munkát hozzá!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végre írt valaki aki már csinálta is.
  Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha a villanyszámlát is számoljuk (márpedig számoljuk csak) akkor egy router messze olcsóbb minden routernek állított PC-nél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valszeg ez a legjobb megoldás. Csak elég drága. Két gépre meg főleg luxus. Dehát, a két gyerek függetlenül akar netezni.

  Közben felmerült egy másik kérdés. Ez már nem az ismerős netjével kapcsolatos, hanem a sajátommal.
  Az antennám jelenleg az ablakra van felszigszalagozva. Egész jól működik, de alig látok pár hálózatot, és azokat sem mindig jól.
  Ha fel akarom tenni a tetőtérbe az antennát és nem akarok 20 méternyi méregdrága antennakábelt felkígyóztatni amelyen örülök ha nem vész el az összes jel, akkor mit kell tennem? Melyik az a kütyű amelyiket föl tudok tenni oda az antennához, és valamilyen formában erősítve leküldi a szobámba?
  Gondoltam AP-re, de azok túl drágák, meg nem is kell nekem az a tudás. Csak tudjon hálózatot keresni, mérjen térerőt, és tudjon MAC-et klónozni.
  ASUS-nak van hasonlója, de az is túlságosan luxus nekem. Nincs valami egyszerűbb?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • AP nélkül nem tudom hogyan lehetne egyszerűen megoldani.
  Nekem OvisLink wl-1120ap AP-om van.
  kb. fél éve vettem br. 12.000 körül lehetett.
  Most nem tudom, hogy hol lehet kapni, vagy lehet-e még. Körül kell nézni a neten.

  Milyen Asus-t néztél ki?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Asus wl-330g pocket access point

  Elég jónak ígérkezik. Az Asus szerint 1000m hatótávja van, a megszokott 300m helyett. Térerőt nem mér sajna, de hátha egy firmware csere után igen.

  Ja, már megrendeltem, szóval mind1.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia.nekem is volt ilyen jellegű problémám és én vettem 1 WLAN 11G Mini Routert.ez 9000 ft körül van de megérifőleg ha több helyre akarod vinni a netet.Ebbe be lehet állítani vele mindent a MAC címet is át lehet vele írni.Ha ilyen megoldással akarsz netezni minden féle képpen költeni kell rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd