2 DVD Irót PCI-os IDE vezérlő kártyára
2007-11-11T15:40:07+01:00
2007-11-13T06:08:02+01:00
2022-07-22T01:23:06+02:00
RaveN.Tailor
Üdv mindenki!

Az a problém akadt, hogy van egy alaplapom Asus p5-lvm amin ugya csak 1 IDE és 4 sata van, eddig oké csak nekem szinte mindenem IDE-s. Nahh szóval vany két vinyó azt rákötöttem az alaplapi IDE-re, vany egy Sata DVD-iróm azt rákötöttem az 1. Sata-ra. ezek működnek is rendese, de van még két DVD írom és vettem egy Ultra ATA IDE PCI-os vezérlő kártyát. Rá is kötöttem a primary-ra a két dvd irót-t, be is jumperoltam: egyiket masterbe a másikat slavebe de nem ismeri fel egyiket se. azután kihúztam a slave-be állított DVD írót de akkor se ismerte fel hogy csak egy volt rá kötve.

Az a kérdésem hogy hogyan kellene ezt beállítani pontosan??? Mert sajna pontosan nem tudom csak tapogatózom. RAID-hez sajna nem értek, meg ha jól tudom az itt nem is segítene nekem.

Kérlek valaki segítsen!!!!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Lehet venni SATA->IDE átalakítót, azzal menni fog.
  A winyónál amelyiken van oprendszer az master legyen, meg egy DVD meghajtó is, amelyikről mondjuk bootolsz, amikor telepítesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az I/O kártya nem igényel valamilyen drivert? Bár elméletiled nem kellene deeee...

  Nézd meg az eszközkezelőt, keress sárga kérdőjeleket. Az IRQ kiosztásnál lehet, hogy ua-t kapta mint egy másik vezérlő és emiatt hardver ütközés lépett fel. A rendszerinformáció is segíthet a probléma megoldásában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A BIOS-ban ne is keresd a DVD-ket. Ott nem fogja felismerni a gép.
  Tedd be mindkettőt. M-S vagy CS-CS beállítással.
  Tegyél beléjük Valami olvasható dolgot.
  A Windowsban új hedver keresése és megfognak jelenni az opikikai meghajtók. A kártya dárjverét előtte telepítsd.

  Az inteligensebb IDE kártyáknak saját BIOS-uk van. Abba Valami bill. kombinációval be lehet lépni. De az optikai mehhajtók esetében nincs jelentősége.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megpróbáltam amit írtál de nem sikerült. Megpróbáltam úgy is hogy csak egy DVD írót csatlakoztatok, először masterba, aztán slave-ba,majd cs-be jumperoltam de eredménytelenül. A kártya tuti műxik mert rendszer indításkor mindig kiír valami ilyesmit hogy: BIOS ... ITE IT8212 ATA Raid Controller

  IDE scanning...

  de nem talál semmit és tovább tölt a win.

  + betudtam lépni a BIOS-ába de ott csak ilyen RAID cuccok vannak amihez télleg nem értek . De aztán rányomtam az auto configra de azóta meg folyamatosan ahányszor betölt a rendszer ez az IDE Scanning tölt vagy 5 percig és aztán a Widows is tölt egy csomót mire bejön. Esetleg ha ez a gáz akkor valaki mondja már el hogy kell ezt itt megcsinálni. de gondolom nem a RADI itt a megoldás.

  Az illesztőprogik telepítve vannak semmilyen összeakadás nincs, csak egyszerűen akárhogy kötöm rá a 2 DVD írót a rendszer nem lát semmi, hiába rakok bele CD hogy beolvassa, nem jelenik meg új hardwer.

  Valaki PLEASE HELP!!!!!

  Jahh és persze köszönöm az eddigi segítségeket is!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem Te vagy az első, akinek nem ismeri fel a kártyára csatlakoztatott ODD meghajtóit. Ezért ezeket tedd az alaplapi IDE vezérlőre. A kártyára vinyókat köss. Persze ne raid, hanem IDE módba, mert különben repülnek róla az adatok. Én is jobb ötletnek tartom a sata/ide átalakítót, amit már Penge_4 javasolt. A már meglévő erőforrásra támaszkodik és nem köt le újabbat. Arról nem is beszélve, hogy az alaplap támogatja a saját vezérlőit, míg az ismeretlen 3rd. party pci kártyára lógatott csüllengek bios szinten mindíg mostoha gyerekek maradnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szép ez a "..pci kártyára lógatott csüllengek..."! ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsika. Már nagyon megxoktam konyhául. A lényeg, hogy a lap biosa képtelen lekérdezni az odd hardver id.-ket a pci bővítő karin keresztül.
  szerk.: Át kellene futnia a gyártó oldalán lévő, a kártyára vonatkozó faq és fórum tanácsokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet sata-ide vagy ide-sata átalakítókat vásárolni.
  VAn még külső 5.25 -ös doboz is usb, eSata, FreWire, és 10/100MB, valamint WiFi hálózati csatlakozóval.
  A megoldásnak a külső doboz a jó, mert csak akkor használod, ha kell. A kapcsolati sebességen nem is lehet észlelni hogy internal vagy external a csatlakozott holni.
  A dobozod belső hőmérséklete meg a fogyasztásod sem lesz fölöslegesen magas.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A leg költség hatékonyabb megoldás az USB to IDE átalakító használata. De ez most RaveN.Tailort nem boldogítja.

  Ha marad a kártya, akkor a kártyára kell tenni a merevlemezeket, az alaplapra meg az optikai eszközöket.
  Ha ezzel a felállásal sem müxik, akkor vélhetően inkompatibilitási gond van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv.
  Ez nekem olyan D*na típusunak tűnik. Az előző kolega jól fogalmazta meg szaknyelven. De egyébként sem tudja kezelni az optikai eszközöket. Faq, fórum abszolut nincs hozzá, max anny, hogy mennyire nem szeretik. Nekem is ilyen van, már kerestem róla vezt azt, de semmi. Megoldás erre az lenne, hogy az alaplapi ide-re ráteszed a dvd írókat, és a winyók mennek a karira. Viszont ezzel az a nagy baj, hogy az neked az életbe nem fog max sebességen menni, sőt ez csak végszükség eseti megoldás, merthát a PCI 480 mbit-től nem bír többet. Szóval a legjobb megoldás az lenne, ha a winyókat kicserélnéd satás-ra, és ide-n meg lennének a dvd írók.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen a 480 Mbites korlát az megvan, de ezt csak akkor fogja észre venni, ha a két merevlemez között másol. Illetve még akkor sem igazán. (A merevlemez teljesítményétől is függ a dolog.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínű az a problémád, hogy RAID vezérlő kártyát vettél. Ezek nem minden esetben működnek klasszikus I/O kártyaként és nem ismerik fel az optikai meghajtókat. Próbáld meg megcserélni alaplapra cd-dvd, a RAID kártyára a winchesterek.

  Ha mákod van így működni fog, de elképzelhető, hogy a RAID-re kötött winchestereket csak RAID tömbként képes kezelni. Problémás lehet a boot is, vajon képes lesz róla bootolni a rendszer.

  Kezdj el keresni leírásokat, vagy ha van hozzá azt is olvasgathatod, végső soron googlr...
  Illetve a kártya pontos típusát és gyártóját ide is feltehetnéd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat!!!
  Ezer hála!!!

  De még akkor had kérdezzek még annyit hogy ha rákötöm a winyókat a kártyára akkor ott ugye nem fog ilyen történni hogy törlődni fog az anyag róla, mert valaki írta hogy a raid törli róla a cuccokat. Szóval ha én most rákötöm és megtalálja a vínyokat akkor azok ugyanúgy betöltenek vagy pedig bekell állítani ott a kártya biosába valami raid-es valamit??? Mondom nem igazán értek a raid-hez de ha lehet nem is akarom használni.

  Ha valaki eltudná esetleg magyarázni megköszönném vagy ha simán betölt akkor csak nyugtasson meg hogy nem töröl semmit a vinyókról, mert hát ugye 400 + 120 Giga nem kevés

  Köszi előre is!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szájbergyerek írta fentebb:
  Kösd rá a winyókat ide módban, így nem vesznek el az adataid (normál I/O kártyaként fog működni). Ha nem találsz ilyen lehetőséget akkor inkább ne használd nehogy nagyobb legyen a baj.
  kártya pontos típusát és gyártóját ide is feltehetnéd
  ebből tovább lehetne lépni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ultra ATA IDE Controller card, ITE IT8212 RAID 133

  Ez a kártya lenne.

  Nahh megpróblok rákotni egy vinyót és meglátom mi lesz, ott a BIOSában láttam valami olyat hogy: "Mode: Ide" gondolom ennek így kellene lennie.?.?

  Amúgy mi az a Raid 0, Raid 1, Raid 0+1, JBOD???

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PCI PATA RAID Controller Card (2-Ports)
  SpeedDragon ATA133+Raid kártya PCI

  Ha a cd-dvd író/olvasó -kat kötöd rá, majd a biosában (kártya) beállítod az ide módot elméletileg az xp-nek fel kell ismernie őket. Sztem először ezt próbáld meg. Ha nem megy jöhetnek a winchesterek (egyesével ide módban). Ez azért jó mert egy winchesterből nem tud raid kötetet létrehozni, és ha mégis ezt akarná akkor hibaüzenettel elszáll.

  A RAID technológia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól gondolom ez egy Dana raid vezérlő, és miért ne lenne az. Nem emlékszem, hogy van e benne IDE mód, de nincs az tutter. Nekem se törölt a winyómról semmit. Raid 0-ba van asszem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Parallel ATA Interface
  ATA/ATAPI-6, UDMA6 ATA/133 Compliant
  Maximum Data Transfer Rate: 133MB/Sec
  Automatic Performance Tuning for Each Device Attached
  Fully Backwards Compatible with Ultra ATA/100, Ultra ATA/66, Ultra ATA/33, EIDE/Fast ATA-2, IDE and ATAPI Devices
  2-Channels IDE Interface Supporting 4-IDE Devices, Co-Exist with On-Board IDE Interface


  Supported Devices
  Hard Drives, ATAPI CDROM, DVD ROM, CD-R, CD-RW, LS-120, MO, Tape and ZIP Devices


  Soha nem mondanám egy olyan embernek akinek nem sok ismerete va a raidről, hogy egyből két winchesterrel menjen neki egy RAID kártyának.

  Manual
  Driver
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd