Raid1 külön kártyával
2008-04-04T13:12:09+02:00
2008-04-04T22:41:09+02:00
2022-07-22T11:26:22+02:00
Ubi
Szeretnék a gépembe egy winyót, amiről van egy biztonsági másolatom is.

Annyit kiderítettem, hogy kell vennem egy RAID vezérlőt (az alaplapomon RAID 0 van, azt gondolom ki kell kapcsolnom) és két egyforma SATA winyót. Amennyiben jól néztem, egy RAID 1 rendszeret(?) kell ebből összeállítanom.

A kérdésem, hogy ez így helytálló-e ?
Továbbá ahol olvastam a RAID-ről (wikipédia) ott volt még több RAID verzió (?) is leírva. A kérdés, hogy esetleg nekem ezek közzül kell valamelyik ?

Azt az információt is kaptam, hogy ne vegyek Raid-es kártyát 4000 Ft-ért, hanem inkább az alaplapomat cseréljem le !?
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • A RAID1 (tükrözés) nem biztonsági másolat! A merevlemez hibáinak kivédésére hatékony, de a felhasználói hibák, és rosszindulatú programok károkozási ellen nem nyújt védelmet!
  Ráadásul a egy teljes merevlemez kárba veszik. Sokkal hatékonyabb a RAID5, a veszteség maximum 33.33% lemezterület, és teljes mértékben visszaállíthatóak az adatok, ha egy merevlemez kihal a tömbből.

  A biztonsági másolat lénye, hogy rendszeres időközönként készül. A leghelyesebb, ha a másolat készítése után, lecsatlakozik a rendszerről a tároló.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor lehet, hogy rossz úton járok ?

  Ami nekem kell, hogy a munkáimról automatikus készüljön egy biztonsági másolat, hogy egy esetleges winyosérülés (már egyszer volt, és az összes munkám elveszett) esetén ne vesszen minden kárba.

  Most időnként DVD-re mentem a munkáimat, de ez macerás és elég rendszertelen, ezért gondoltam a RAID-es megoldásra.

  Lehet, hogy valami más megoldás kell nekem ? Ha igen mi ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Külső winchester. Rádugod az USB-re, egyes modelleken van egy gomb, amit megnyomsz és az egyszer megadott beállításoknak megfelelően lementi az adott könyvtárakat. Ha kész, hardver biztonságos eltávolítása, és a "tűzálló :)" zárt szekrénybe vissza.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Prekoncepció nélkül a kérdésed:
  Szeretném az adataimat és a fájljaimat biztonságban tudni, mit kell ehhez megtennem?

  -1.- Hardveres megoldás:
  RAID megvalósításával.
  A különböző RAID szintek más és más lehetőségeket hordoznak magukban. Egyes esetekben teljesítménynövelést más esetekben biztonságot, esetlegesen a kettő kombinációját. Célszerűség miatt a megvalósításhoz azonos méretű, sebességű és típusú HDD-kre van szükség, a szintfüggvénye hogy hány darabra. Ez azért kell, hogy az eltérő sebességű lemezek ne várjanak egymásra az írási-olvasási feladatok végrehajtása során.

  -2.-
  Szoftveres RAID. ritkán használt technológia. Megvalósítása kezdőknek nem ajánlott.

  Ghost lemez, vagy partíciómentésre használt programokkal. A három legelterjedtebb a NORTON Ghost, Paragon HDD manager, Acronis DDS.
  A szoftverek meghatározott média típusra képesek mentést készíteni. A legtöbb esetben BOOT-képes helyreállító lemezt készíthetünk velük. A mentés során készíthetünk egymástól elkülönített biztonsági másolatokat, vagy inkrementális (növekményes) mentést.

  Az egymástól elkülönített backup fájlok hatalmas háttértár igényt jelentenek (zabálják a lemezkapacitást).
  Az inkrementális mentés csak az utolsó mentés utáni módosításokat fűzi a backuphoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd