Gépbővítés
2009-07-19T13:54:06+02:00
2009-08-05T07:59:13+02:00
2022-07-19T02:40:55+02:00
Cathy
Sziasztok!

Ismét Hozzátok fordulok segítségért.
Most, hogy a férjem gépe már rendben van, a gyerekek megkapták az ő régi gépét, és így van most négyőjüknek 2 gépe, amit a lehetőségekhez mérten szeretnénk egy kicsit feltuningolni Nekik (jelen állapotukban már csak a viszonylag régebbi játékok futnak rajtuk, és persze szeretnének Ők is a kortársakhoz hasonlóan újabb játékokkal is játszani...).
Szóval a lényeg, hogy adott 2 gép, amit szeretnénk bővíteni.
Tehát az érdekelne, hogy minimális befektetéssel (sajna a keret meglehetősen szűkös) mit lenne érdemes cserélni/bővíteni, hogy az érezhető minőségnövekedést okozzon.
Teljesen laikusként én úgy gondolom, hogy az 1. gép leggyengébb pontja a rendszermemória, a 2.-é pedig a videokártya.
A gépek:

Gép 1
Számítógép típusa: ACPI egyprocesszoros PC
CPU típusa: Intel Celeron D 351, 3200 MHz (24 x 133)
Alaplap nevevGigabyte GA-8I945GZME-RH (3 PCI, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Alaplapi lapkakészlet: Intel Lakeport-G i945GZ
Rendszermemória: 256 MB (DDR2-533 DDR2 SDRAM)
DIMM1: 256 MB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-12 @ 266 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Videokártya: Radeon X1300/X1550 Series Secondary (256 MB)
3D gyorsító: ATI Radeon X1550 (RV516)
Hangkártya: Realtek ALC883 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

Gép 2
Számítógép típusa: ACPI egyprocesszoros PC
CPU típusa: Intel Pentium 4, 2800 MHz
Alaplap neve: ASRock 775V88 (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)
Alaplapi lapkakészlet: VIA Apollo PT880
Rendszermemória: 512 MB
Videokártya: ATI Radeon 9250 (RV280)
3D gyorsító: ATI Radeon 9250 (RV280)
Hangkártya: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Előre is köszönöm, a segítségeteket!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia! A memória mindkettőben kevésnek tűnik, 1 giga nem lenne rossz. (ezekbe DDR1-es modul kell, ami nem olcsó dolog (az új típusú memóriák kb fele annyiba kerülnek)) És igen a második gépbe vid.kártya csere is kell (amúgy ha el akarod adni a mostani videokártyát, érdekelne :) )

  De én a helyedbe hálózatba kötném a 2 gépet és feltennék a srácoknak egy klasszikus stratégiai játékot (pl Age of Empires II ) ennél nagyobb élmény nincs. Gondolkodni/taktikázni kell, leköti őket és gépbővités se kell. Gyerekeknek csak ilyen 'használdazagyadat' játékot adnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem az 1- es gép esetében, processor ügyben is lehetne tenni valamit - elketyegne benne egy Core2 Duo is. A rendszermemória valóban kevés mindkét gépben, azt olcsóbban bővítheted / bár a 2- es gép még DDR1-es, az sajnos drágább / és sokat lendítene a dolgon.
  Hogy valami jó hírem is legyen, az 1- es gépből kihullott processort átrakhatod a 2- esbe és az is jobb lesz egy picivel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézegettem a memóriákat, és úgy gondoltam, hogy az 1.gépből kivenném a meglévő memóriát, és tennék bele 1 db 1 gigásat (ebbe DDR2 való, nem?).
  A 2.-ba (ez DDR1-es), pedig vennék még egy 512 megásat, vagy inkább cseréljem le ezt is 1 gigásra? Van különbég a között, hogy 2x512 Mb, vagy 1x1 Gb a memória? Úgy hallottam, hogy az sem mindegy, hogy milyen Mhz-es, de fogalmam sincs, hogy milyen a jó (a hardveres részhez nagyon zöld vagyok, sajna...).

  Videokártya ügyben pedig még tanácstalanabb vagyok (ha ez lehetséges).
  Milyen kártyát érdemes venni, ami olcsó, de azért jó? Úgy értem, hogy nem az a lényeg, hogy fullon vigyen minden mai játékot, de azért lehessen vele újabb játékokat is játszni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Memória mindkét gépben legyen 1Gb és vga-k cseréje komolyabbra. Árakkal nem kell elszállni, nem "érdemli" meg ez a két gép hogy sokat költs rájuk, de ennek a két dolognak a növelésével érheted el a leglátványosabb teljesitményjavulást játékok alatt.
  Azért mondom hogy ne fektess sokat bele mert most raktam össze egy mai szemmel teljesen átlagos komplett gépet x2 cpu, 4gb ram, stb, minden új, tehát garanciás és ez igy épp hogy átlépte a 60ezret.
  Ennek fényében nem gondolnám jó döntésnek ha belemerülsz a régi gépek újitásába és rájuk költesz 30-40ezret. Persze ha minimális hozzáértés van fillérekböl megúszhatod, pár jóbarát a környéken akik már a kukába szánják a régi memóriákat, vga-t pedig vaterán vagy uúgy baráttól érdemes, hátha megszabadulna tőle valaki, persze ebben van veszély is ha a vga nem müködik tökéletesen, de lehet nagyon jó vételeket is találni.

  Vagy csináld amit én , a két régi gépböl rakj össze egy jót, vegyél mellé egy új gépet, a három ördögfiókát zárd be a szekrénybe (jól számoltam?) és máris tudsz age of empirest játszani a pároddal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vga-k cseréje komolyabbra... Pfff. Ettől még? Főleg ebbe a gépbe? És még ne is fizessen érte? Áááá
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért ne ha minél olcsóbban akarja megúszni? Használt agp-s 2600pro most meg nem nézem de igy 8ezerért már tuti van, az ilyen 3 klasszissal jobb mint a mostani. Ezt megfejeli +512Mb memóriával és a gép újra száguld.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát még mindig nem vagyok sokkal okosabb..
  Szóval a tervem a következő:
  Az 1. gépbe vennék 1 GB DDR2 ramot, a 2.-ba pedig egy "Sapphire Radeon X1650PRO 512MB DDR2 AGP" típusú vieokártyát (az nem gond, hogy a gépbe DDR ram való, és a videokártyába pedig DDR2???).
  Egyelőre.
  Most az a fontos, hogy a lehető legkevesebből legyen még használható gépük (szükség van mind a kettőre, és sajnos nincs módom most nagyobb összeget ráfordítani - talán majd egy év múlva...).
  A jövőben meg majd gondolom mindkét gépben CPU és videokártya csere, + memória megoldja a problémát egy időre, vagy van még valami lényeges?
  És még egy kérdés: a memória és videokártya csere mennyire bonyolult egy laikusnak? Összesen annyi szerelési tapasztalatunk van, hogy tettünk már mindkét gépbe vezetéknélküli hálózati kártyát, és sajnos ismerős se nagyon jöhet szóba. Egy szerelő meg további pénzekbe kerülne... (Esetleg valami linket, ha tudnátok adni, ahol ennek utánaolvashatnák, annak nagyon örülnék!)

  Egyébként négy ördökfióka van: minkét gépre 2-2.
  És nekem sajna nincs időm játékra... (Sőt, a gardróbon is csak függöny van...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért nem lettél okosabb, épp azt csinálod ami itt el lett mondva..
  Miért 1650pro? Ezt látod listaáron még elérhetőnek, közeli üzletben ez kapható, esetleg ilyet kapsz kéz alatt olcsón?
  2. gép +512mb memóriát meghálálna, de nem tudom van e a környékeden aki olcsón szabadulna ilyen modultól vagy üzletben kell vegyed drágán és tény sokat nem éri meg ezekbe a gépekbe már befektetni.
  Memória és vga cserét simán csinálhatjátok, ha nincs egyéb gond velük nem egy nagy mutatvány. Eltávolitod a mostani vga driverét, kikapcsolod a gépet, _áramtalanitod_, kiveszed a régi vga-t, be az újat, majd gép inditás, egy csavart kell ki-becsavargatni, rossz helyre pedig nem tudod rakni. De ha bizonytalankodtok rákérdeztek itt és valaki segit egyböl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az lemaradt, hogy azért készülj fel, ezekkel a változtatásokkal több játék lesz játszható nekik, de korántsem lesz mindegyik az. Tehát ha a srácok barátai ilyen modernebb játékokat istenitenek, mint pl. Crysis vagy GTA San Andreas azokhoz sajnos ez az upgrade sem lesz elég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak azért, gondoltam erre a videokarira, mert a netet böngészve arra jutottam, hogy viszonylag jó áron van, és viszonylag jónak is tűnik. (Nem akarok túl sokat költeni rá, mert egyrészt nincs miből, másrészt erre a gépre már nem akarok sokat áldozni, de ez klasszisokkal jobbnak tűnik a mostani 9250-esnél).
  Sajnos csak boltban tudok vásárolni (esetleg a neten), mert nincs olyan ismerősöm, akitől bármit is venni tudnék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ezek a gépek a RAM-ot kivéve, tökéletesek. Ha nem mindig a legújabb játékot akarják, akkor tökéletes lesz. Szerintem a videókártya is elég, 1-1 GB RAM kell bele, aztán kész.

  Nem mindig a legújabb, és éppen divatos játék a jó. Pl. az EARTH (stratégiai)sorozat is remek szórakozást nyújt, pedig az se egy mai darab, kivéve a legújabb részt, de az már a Marson játszódik. Vagy Age of Empires, Entente, TrackMania Nations Forever, és a TM még ingyen is van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "mai szemmel teljesen átlagos komplett gépet x2 cpu, 4gb ram, stb,"
  Szerintem, mai szemmel, azért a 4 GB sok, annyi maximum azoknak kell, akik mindig az aznap kijött játékkal játszanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Úgyérzed ha 100ezerFt-ért összeraksz egy gépet akkor ez az a 6000Ft amin jó döntés spórolni?
  És most ne magadból indulj ki, hanem egy békés háziasszony legyen a példa két gyermekkel a háta mögött akik garantáltan inditanak mindent ami csak elérhető, nem csak játékokat, ps, bryce (bryce néha kétszer is elinditva) stb. Tehát mikor ők lecserélteték a régi (de még jól müködő, csak lassú) P133 gépüket egy mostani gépre akkor ezt várták el hogy 6000Ft-ért cserébe a gyerekek ne inditgathassanak el mindent amit csak akarnak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne zavartasd magad, jó a VGA választásod. Ennyit megér.
  Két éve nyüstölöm, hiba nélkül fut (visszafogott grafika mellett játszok, elmegy..)

  A RAM... Szerencsés lenne a 2×512 GB, Dual Channel módban futtatva.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Küldtem privátot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd