PATA átalakítása sata-ra
2009-11-23T17:16:57+01:00
2009-11-25T16:51:11+01:00
2022-07-19T03:06:19+02:00
Moracsek
Helló.
Átkötöttem az ATA vinyómat (Maxtor 6L160P0) SATA-sra egy az alaplappal (Abit NF7s v2.0) kapott átalakitó segitségével.
Még mielött átkötöttem volna már felraktam az OPrendszert. Átkötés után minden müködik rendben, tehát tudom rendesen használni a hdd-t és az OPrendszert is ami rajta van, tehát ugyanúgy ahogy ATA-san is.
De most láttam meg, hogy a BIOS nem látja a hdd-met és mikor akartam újratelepiteni rajta a Windows-t a telepítés sem látja. Pedig a Hiren's boot cd-röl az Acronis Disk Director Suite 9.0.554 is tudja is kezelni.
Mivel lehet gond?
Mutasd a teljes hozzászólást!
A Windows telepítő nem is fogja látni, amíg nem adod be a sata drivert neki - esetleg integrálhatod a telepítőbe.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • BIOS nem látja a hdd-met


  Kapcsold be a SATA vezérlőt a BIOS alatt. Ha még csak most kapcsolnád be: kösd vissza a HDD-t a PATA-ra, mert valoszinü csak ott fog elindulni a windows a SATA vezérlő hiján. Aztán felismeri a SATA vezérlőt, telepitsd a drivert hozzá.
  Leállitás után visszakötheted a HDD-t a SATA-ra (az átalakitoval)

  és mikor akartam újratelepiteni rajta a Windows


  Egy ilyen manöver miatt nem kell ujratelepiteni a windowst..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Windows telepítő nem is fogja látni, amíg nem adod be a sata drivert neki - esetleg integrálhatod a telepítőbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mekmesterhez csatlakozom
  Mivel nincs sata drvered, ezért semmiesetre sem fogja láni, telepítsd újra az új alaplappal, Sata driverrel.
  A Drvert, az alaplap hivatalos oldaláról tudod letölteni, a drivert vagy flopy-ra írod ki, és telepítésnél berakod, vagy pedig NLite Nevű Programmel beleintegrálod a Windows telepítőbe
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A SATA vezérlő már be van kapcsolva.
  Akkor átkötöm és kipróbálom.
  Nem egy ilyen manőver miatt telepítem újra. Annak teljesen más oka van. A Win-t én már előtte is használtam és már ki van nyiffanva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha én azt tudnám, hogy a telepítőbe integráljam. Annyira még nem vagyok szaki. De kösz a tippet, majd próbálkozok vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell tőle félni, nem nehéz, és van sok leírás is. link 1, link 2, link 3. Letöltés pl. innen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha bekapcsolt SATA vezérlővel se érzékeli a hdd-t a BIOS, akkor ellenőrizd a kábeleket és az átalakitot is, beleértve annak áramellátását is.
  Ha ez rendbe van, jöhet a többi:

  Kösd a HDD-t a PATA-ra, hajtsd végre a windows telepitést, telepitsd fel windows alatt minden drivert stb. Benne kell legyen a sata driver is a listában. Ha a windows a sata vezérlőre is "Ámen"-t mond (Ez az eszköz megfelelően működik), akkor nyugodtan átkötheted a HDD-t SATA portra az átalakitoval.

  Floppy-ra/nLite-ra csak akkor van szükség, ha SATA vezérlő AHCI üzemű, a gép (alaplap) nem tartalmaz IDE vezérlőt vagy nincs lehetőség a SATA merevlemez IDE vezérlőre valo kötésére (tipikusan laptopok). A te eseted pont forditott, ami simán megoldhato segédprogramok nélkül.

  Egyébként a PATA HDD SATA portra valo kötése nem hoz komoly változást a teljesitményben, inkább kényelmi szolgáltatást nyujt (vékonyabb kábel, nem lesz közös kábelen másik perifériával->részleges teljesitményjavulás+IDE HDD menet közbeni leválasztása, ami nyilván nem müködik akkor, ha a windows rajta csücsül).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz szépen mindegyikötöknek a segitséget.
  Sikerült minden ahogy leirtátok.
  Ha lehetne akkor mindegyikötöknek elfogadnám megoldásként, de mivel hogy csak egy lehetséges ezért MEKMESTER-nek adom most a pontot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd