SATA vinyó vezérlőkártyával
2010-01-02T19:04:21+01:00
2010-01-11T18:26:43+01:00
2022-07-24T19:05:32+02:00
k.pisti
Sziasztok! Régi, nagyon kicsi IDE-s vinyómat kinőttem, rászántam magam egy új, nagyobb darabbal való bővítésre, de ma már szinte csak SATA-sat lehet kapni, amit ráadásul az én ASUS A7N8X alaplapom nem is ismer fel alapból, ezért vettem hozzá egy PCI-s SATA vezérlőkártyát és arra dugtam rá a SATA-s új vinyómat. A gondom az, hogy az XP telepítő nem látja ezt a vinyót, a régi IDE-set pedig kivettem, nem is szeretném bent tartani. Mit lehet ilyenkor tenni, ha erre szeretném a rendszert feltelepíteni?

Érdekességképpen megemlítem, hogy a bootolás indulásakor ha belépek a RAID Configuration Utility-be, akkor mutatja, hogy a 0-ás pozícióban van egy Samsung HD103SJ vinyó 931 GB-tal, tehát a bekötése ezek szerint sikerült.

A SATA vezérlőhöz kaptam ugyan egy CD-t (drivers & utility), azonban az XP telepítője csak floppyról hajlandó külső meghajtót elfogadni, ráadásul jelenleg csak egy netbookom van ami működik (optikai meghajtó nélkül), így azt sem tudom, hogy mi van rajta, ill. van-e valami olyasmi, amit floppyra áttéve segítene a problémámom.

Megoldási javaslatokat szívesen vennék olyanoktól, akik tudják mi a teendő ilyenkor. Köszönöm előre is és BUÉK mindenkinek!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • így még nem használtam ilyet, de szerintem nemigen tudja alapból vagyis biosból kezelni. mindenképpen kellene egy idés vinyó rendszernek majd a sata kártya drájvert és úgy használni
  bocs figyelmetlen voltam... ha már látja van esély, a cd-n van egy fontos fálj, hogy az expé-t tudd satára tenni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A megoldás viszonylag egyszerű.
  Az Nlite programmal beintegrálod a telepítőkészletbe, azt a drivert.

  Kezelése egyszerű és tud magyarul.
  Jobb ha csak a drájvert integrálod bele, és nem állítasz át mást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • addig is tedd vissza az idés vinyót, hogy végre tudd hajtani a feladatokat
  bootolás indulásakor ha belépek a RAID Configuration Utility-be, akkor mutatja, hogy a 0-ás pozícióban van egy Samsung HD103SJ vinyó 931 GB
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ha BIOS boot menüjében nem látszik a vezérlőkártyás SATA HDD,akkor nem fogsz tudni bootolni.Mindegy hogy van hozzá illesztőprogram vagy sem !! Ha nem látszik a HDD akkor a BIOS az önteszt után nem képes betölteni a masterbootrecord-ot róla.

  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te sem gondoltad komolyan hogy látni fogja driver nélkül. Egy sata <-> ide átalakítóval egyszerűbb lett volna, annak nem kell - így marad lorenzen javaslata és az Nlite.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Komolyan gondoltam ! Szerinted honnan töltődik be a driver hogyha nem képes bebootolni róla a gép ?
  Az átalakitóval valóban egyszerűbb lett volna,de olyan kalappal köszönünk amilyen van

  Nekem is van ilyen vezérlőkártyám,a p2-es gépem nem képes bootolni róla,de a p4-es már igen !

  Üdv.

  Jaj bocs nem nekem irtad hogy komolyan gondoltam-e !!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ilyen van, nincs hozzá driver - de nem is kell. Működik mindkét irányba, és bootol róla a gép - meg sem vettem volna ha nem. Mindkét lemeztípussal használtam már két gépben is, és gond nélkül telepítettem rá rendszert hokusz pokusz - abraka dabra nélkül. Igaz egyik sem p2-es volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!

  Volt hasonló problémám, csak nekem IDE-vel. A bisoba állítsd be, hogy SCSI vagy RAID eszközről bootoljan a HDD helyett. Gép induláskor be kell majd jönni egy bootolási felületnek (nem birom elmagyaráni), ott nem fontos állítgatni semmit. Gondolom van egy kis cd vagy floppy ehhez a vezérlőhöz. Ha van floppy meghajtó a gépedbe, akkor másold rá a drivert egy floppyra (ha nem azon van, a tescoba 300huf 10db floppy, ha az lenne a probléma), xp cd-ről amikor bootolsz akkor alul ki fogja írni, hogy F2 más gyártótól származó RAID vagy SCSI eszköz telepítése. F2 nem kell megíjedni nem azonnal fogja kérni, hanem elkezdi majd karistolni a floppy meghajtót, bejön egy menü, értelemszerüen válaszd ki az XP-t, és már látni is fogja a vinyót.
  Vagy pedig az előttem szóló kolléga nLite, és bele kell gyúrni az XP telepítőbe a drivert.
  (Egy IDE-Sata átalakító lehet olcsóbb lett volna. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, senkinek nem tudok pontot adni, ugyanis a sok jó és hasznos ötlet ellenére (amit ezúton is köszönök mindenkinek), nem tudtam működésre bírni az 1 terás SATA vinyómat, pontosabban az "Üdvözli az XP telepítő" utáni merevlemez partícionálásnál már nem látta a telepítő (nincs merevlemez a rendszerben üzenet).

  Hiába másoltam le a PCI-os SATA vezérlőkártya driverét floppyra és ismertettem fel az F6 lenyomása után (egyébként szépen felismerte a telepítő), hiába gyúrtam bele nLite-tal (tényleg szuper kis program!) a drivert az XP telepítőbe, semmi.

  Szerencsére visszavásárolta a bolt tőlem mind a vinyót, mind a SATA vezérlőkártyát, tehát kár nem ért, hacsak a sok utána járkálást (benzin + idő), meg az idegeskedést nem számítom ide. Nem is beszélve arról, hogy így most továbbra sincs megoldva az új vinyó beépítése a régi gépembe.

  Amúgy a szervizes kolléga azt a tippet adta, hogy valószínűleg azért nem látja az XP telepítő a vezérlőkártyán keresztül a vinyót, mert csak 32 bites vinyókat lát a SATA I-es vezérlő, az 1 terás és fölötti vinyók pedig már 64 bitesek. Ezt igazából nem értettem, hogy milyen bitekről van szó (minek a bitjei), de valakinek biztosan mond ez valamit.

  Most hajtok egy 500 GB-os IDE-s vinyóra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mert csak 32 bites vinyókat lát a SATA I-es vezérlő, az 1 terás és fölötti vinyók pedig már 64 bitesek. Ezt igazából nem értettem, hogy milyen bitekről van szó (minek a bitjei), de valakinek biztosan mond ez valamit.


  Igen, hülyeséget. Az elado kb annyira ért hozzá, mint én a csillagászathoz.

  Ha az alaplap kezeli a 128 GB-nál nagyobb winyokat, akkor nem lehet gond a terrással sem. A vezérlőkártyára is ue vonatkozik. Vezérlőkártya helyett használhatsz IDE-SATA átalakitot. SATA vezérlők pedig kivétel nélkül 128 petáig kezelik jelenleg a HDD-ket (48 bites cimzéssel).

  Mai IDE winyok nagy része már nem uj, csak raktári, gyakran használt, és kevésbé megbizható emiatt.

  A te eseted arra mutat, h.:
  -a vezérlőkártya hibás (volt)
  -a winchester rossz (volt) (egyáltalán felpörgött, és a kártya BIOS-sa felismerte?)
  -a vezérlőkártya nem kelt életre más okok miatt / nem kapott megszakitást az alaplaptól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mégmielőtt: nincs egy SP2-es telepítő a kezed ügyében? Próbáld meg azzal...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • zsákutca: sata/hardver/kártya hibát nem javit az sp3 sp2 történő cseréje.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nemigen van hardverhiba, a BIOS látta a lemezt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Beleolvastam ujra, az hw hibás hozzászolásom helytelen volt.

  A RAID Configuration utilityben megjelent a winyo, de a windows telepitőben már nem, a sata driverrel sem. Ezekután már csak az lehet, hogy a kártya ragaszkodik a RAIDhez, és egyedülállo lemezt is valamilyen kötetként (vagy non-RAID-ként) definiálni kell. Esetleg a mellékelt SATA driver BUG-os volt és a neten letölthető már javitott..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre gyanakodtam én is, hogy bugos az XP driver, ezért próbálnám ki egy SP2-essel, az ismer egy csomó SATA eszközt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ezért próbálnám ki egy SP2-essel, az ismer egy csomó SATA eszközt.


  Semmilyen SATA eszközt nem ismer, csak a nativ IDE módban müködöket, amiket az SP3 is kezel. Kivéve az agyonpakolt/moddolt warez változatokat (winter, reborn, extended, freedom, chilivili, buher edition és társai). SP3-bol is elkészültek már ezek a házi változatok.
  A-Ty barátunk már párszor kivesézte a véleményét ezekről, nem irnám le én is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dehogynem, épp tegnap telepítettem egy XP Home SP2-őt (gyári), gyönyörűen ment fel a SATA diszkre minden driver nélkül...

  Ja nem volt IDE mód, RAID Disa/Ena a max.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A vezérlőd nyilván IDE üzemú alapból (és nem AHCI). Azokra felmegy.
  Eszközkezelőben gondolom Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlőnek mutatja. Vezérlőkártyák 99%-a ilyen módban nem működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel már visszaadtam a vinyót meg a vezérlőkártyát, már mindegy, de azért csak leírom, hogy céges, hivatalos SP3-as magyar telepítővel próbáltam az XP-t felrakni, nem buherálttal (lehet, hogy ez volt a baj?).

  Amúgy meg letöltöttem a legfrissebb drivert a vezérlőkártyához a netről, azt pakoltam bele nLite-tal a telepítőbe és működött is, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy amikor ezzel a telepítővel indítottam el és próbaképpen a floppyról a gyári CD-n lévő driverrel próbáltam "megetetni", észrevette és azt üzente, hogy bocsi, de az XP telepítőn lévő driver újabb, mint a floppyn lévő, ezért nem fogadja el.

  Szóval, minden okés volt mindaddig, míg el nem jutottam a partícionálásig, ahol azt mondta, hogy sajnos, nincs merevlemez a gépben, amire a rendszert telepíteni tudná.

  Az IDE-SATA általakítóról pedig mindenki lebeszélt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, megpróbáltam ezt az utat is, gondoltam definiálok egy RAID-et neki, ha ez kell neki. De sajna, nem engedte, csak a LOW LEVEL FORMAT menüpont volt választható. Abból nem kértem. Lehet, hogy le kellett volna formáznom fizikailag az új vinyót? De minek? S ez változtatott volna azon, hogy az XP SP3 telepítő felismerje a vinyót?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • l és próbaképpen a floppyról a gyári CD-n lévő driverrel próbáltam "megetetni", észrevette és azt üzente, hogy bocsi, de az XP telepítőn lévő driver újabb, mint a floppyn lévő, ezért nem fogadja el.


  Ez természetes, ha már beleintegráltad a legujabbat, régebbit nem tölt be floppyrol.

  Az IDE-SATA általakítóról pedig mindenki lebeszélt...


  Pedig azzal járnál a legjobban + SATA HDD-vel. Legolcsobb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vissza a kályhához!
  Ha az alaplap chipszetje újabb min ICH7 vagy NF3 akkor az native módon kezeli a SATA merevlemezeket és erre akár egy minimum SP2-es XP-t is feltehetsz. De nem azért mert az XP-ben meg vannak a SATA vezérlők, hanem mert a chipset "rendesen" kezeli a SATA-t és az XP emiatt látja.

  De ha benézel a BIOS-odba és ott azt látod, hogy SATA to IDE Enabled vagy azt, hogy AHCI Disabled... akkor a hdd ATA/PATA módban van kezelve.

  k.pisti:
  Lorenzen viszont már megmondta a frankót!
  Az XP telepítőbe tedd be a következő drivereket:
  SATA illesztőprogramok
  RAID kártya illesztőprogramjai

  Nem elég a SATA felismertetése, annak a Windowsnak az a RAID kártyát is látni kell, hogy tudja kezelni. Persze típusonként ez változhat.

  Ha jót akarsz (akar hajót a rossebb) magadnak és nem akarsz egy terebélyes szörnyet akkor csak a text módú drivereket (.inf) teszed be. Két okosság WUD és driverpacks.net, esetleg még a HFSLIP-re rákereshetsz a gugliban. Ja, ez már három volt. A HFSLIP szebben integrálja, kisebb méretben a frissítéseket mint az nLite, más módszerrel dolgozik.

  mert csak 32 bites vinyókat lát a SATA I-es vezérlő, az 1 terás és fölötti vinyók pedig már 64 bitesek.

  32 bites LBA: Max ~136GB-ig tudja a hdd-ket megcímezni. Az ennél nagyobb méretű merevlemezeken szerencsés esetben lehetséges egy ekkora méretű partíció létrehozása.
  48 bites LBA: 144PB-ig (petabytes 1000^5 (144000000GB)) tudja kezelni a vinyókat, ezzel egy darabig elleszünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Az IDE-SATA általakítóról pedig mindenki lebeszélt..."
  Én ugyan nem. Már egy héttel ezelőtt mondtam, hogy az jobb választás lett volna - még képet is mutattam a sajátomról. Csak kb. 2500 Ft volt, és tökéletesen működik tisztelet körök nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt értem. De a BIOS-ban nem volt a SATA beállításoknál IDE, RAID vagy nem RAID ez volt az össz. amit állítani lehetett rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • AHCI Disabled... ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a BIOS-ban nem volt a SATA beállításoknál IDE, RAID vagy nem RAID ez volt az össz. amit állítani lehetett rajta.


  Gondolom most a kártya BIOS-ról beszélünk, és nem az alaplapi BIOS-ról.
  A kártyák nem szokták támogatni az IDE emuláció módot. Egyetlen lehetőség a SATA driver telepítése vagy integrálása a telepítőbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, nem alaplapi BIOS, nem én indítottam a szálat, csak belekotyogok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem az én gépem, de most már meg fogom nézni
  tény, hogy egy 80-as IDE lemez volt benne, ez kihalt, gariban kapott a tulaj egy 80-as SATA lemezt. Erre telepítetem XP home-ot minden probléma nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 32 bites LBA: Max ~136GB-ig tudja a hdd-ket megcímezni. Az ennél nagyobb méretű merevlemezeken szerencsés esetben lehetséges egy ekkora méretű partíció létrehozása.


  Az csak 28 bit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd