Szabad terület elveszett

Szabad terület elveszett
2010-01-18T20:22:46+01:00
2010-05-16T17:00:42+02:00
2022-10-28T17:45:35+02:00
jantsika
Üdvözletem

Olyan történt velem, hogy egy tároló diszken (NTFS) linux-al létrehoztam egy filet. Utána később Windows XP-ben töröltem azt. Azonban a terület nem szabadult fel, hanem eltünt (20 GB). Hogyan lehet ezt orvosolni? lemezellenőrző a file rendszert rendben találta. Semmi extra program nincs a gépen. Hogyan lehet ezt orvosolni?
Előre is köszönöm az ötleteket.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia.
  Az eszközkezelőben mennyit ír? Típus, vagy valami?
  Én 42-es cipőt viselek (el).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én megpróbálnám parancssorból (xp parancssorából) a chkdsk x: /f /x /r /b parancsot lefuttatni (x: az a meghajtó, ahonnan a 20 giga hiányzik), ugyanis az alapértelmezett beállításokkal szinte semmire nem jó a chkdsk a fenti parancs ugyanis leválasztja a meghajtót (így semmi nem tudja piszkálni ellenőrzés/javítás közben), az olvasható infóknak ad valami elérhetőséget (ugyanis valószínű, hogy nem volt sikeres a törlés, ezért "beragadt" a fájl), valamint újraszámolja az üres helyet, mert akár ez is lehet a probléma, hogy csak hibásan van eltárolva a szabad hely mérete...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ürítsd ki a lomtárat és az átmeneti tárolókat.
  Linux alól nyisd meg a $RECYCLE.BIN vagy RECYCLE mappákat és töröld a tartalmukat, ezután az átmeneti mappák TMP, TEMP tartalmát is töröld.
  Ezután töröld Windows-ból a TRASH.*** mappát.

  Bármilyen fájl azonnali törlése, nem kerül a lomtárba, SHIFT+DEL. Ezek visszaállítása, csak adat visszaállító programmal történhet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem hasonló problémám lenne de én nem tudom hogy mi váltotta ki. Nekem 7,4 GB teljesen elveszett
  egy print screent ide kirakok: kép

  A fent említett chkdsk lefutott de nem talált semmi szokatlant.

  Ha valakinek van valamilyen ötlete akkor írjon,

  köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ez az a tipikus eset, ami arról szól, hogy hiába kezeli le a Linux az NTFS-partíciókat, nem ajánlatos rájuk írni, max. olvasni a tartalmukat. Én is sokszor megszegtem már ezt az ajánlást, de vigyázni kell. Ezért tanácsos a Linuxban csak olvashatóként mountolni az NTFS köteteket. (Különösen azt a fájlrendszert, amiben a dualbootos Windows gyökérkönyvtára van.)
  Amúgy én két módszert szoktam követni:
  1. Csatlakoztatok egy FAT32-re formázott külön partíciót, ami írható-olvasható lesz mindkét oprendszerben, kizárólag adatok továbbítására (amint az egyik oprendszerből átkerülnek a másikba (értsd a másik bebootol), rögtön átmozgatom őket a megfelelő oprendszerek natív fájlrendszereire formázott kötet(ek)re. Általában egyébként ez sem automount a Linuxban, mert nem szeretem, ha szükségtelenül csatlakoztatva van minden.
  2. Pendrive-on tolom át, ami kell.

  Paranoid-e vagyok? Igen.

  Rengeteg pendrive-ot és külső vinyót formáztam már meg Linuxos fájlrendszerekre, és sosem volt adatvesztés vagy egyéb anomália. Hátrány: ezeket csak Linux ismeri fel. (Persze nem, de most egyszerűsítettem.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a válasz csak Tybee-hoz szól:

  Notebook rejtett recovery-partíciója?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • asztali gépről van szó, és amint a képet megfigyeled nem a teljes winchesterhez képest kevesebbek a partíciók összterületei, hanem a partíción belül van több mint 7 GB foglalt terület amit nem tudok közvetlen módon elérni, mert nem listázza a commander hogy melyik file foglalja le.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tippre a system volume information mappa lesz a bűnös... Ebben ugyanis több giga tűnhet el, amit ráadásul a lemezkarbantartó sem tüntet el Saját felelősségedre elárulhatom, hogy hogyan kell a tartalmát megnézni, de nem véletlenül nincs hozzáférése a win felhasználóknak ehhez a mappához
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • :D na egy jó ötlet, és hogy lehet elérni? live cd?

  update: sajnos live cd-vel megnéztem és teljesen üres
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • live cd-vel sem lehet szerintem :D

  a legjobb megoldás az, ha kikapcsolod az egyszerű fájlmegosztást [LINK]. Ha ez megvan, akkor a Sys. Vol. Inf. mappára jobb gomb, tulajdonságok, majd biztonság fül. Ha ez megvan, akkor katt a szerkesztés gombra. A felugró ablakban katt a Hozzáadásra, majd írd be a windows-os felhasználóneved. Szépen leokolsz mindent (lesz egy-két mappa, ami miatt csipogni fog az xp, de ezekkel nem kell foglalkozni) és ekkor már meg tudod nézni a mappa tartalmát. Természetesen ha végeztél, akkor távolítsd el magad a biztonság fülről Remélem így már megtalálod az elveszett gigákat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a Piriform Defraggler nevű programmal minden trükközés nélkül meg tudom nyitni. Elemzés után jobbklikk egy fájlon (ami abban a mappában van) és A forrásmappa megnyitása.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd