RIS automatikus user és pass
2010-01-20T01:13:29+01:00
2010-01-22T00:18:49+01:00
2022-07-24T20:30:30+02:00
odee
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg összeállítottam egy Win2003 szervert, amely RIS (Remote Installation Service) szolgáltatásokat lát el.
Tökéletesen működik minden, szépen mennek a hálózati gépek PXE alapú telepítései, sikerült beállítanom, hogy a hálózati boot után ne kelljen megnyomni az F12-t, viszont arra még nem találtam megoldást, hogy hogyan tudnám kiküszöbölni, hogy a RIS alapú telepítés teljes mértékben automatikus legyen!!
A telepítőkészlet teljesen automatikus, csak a hálózati boot után szükséges megadnom a tartományi felhasználót és hozzá a jelszót...
Kiküszöbölhető az, hogy a kliensek bekapcsolása után már a boot-ot követően se legyen semmilyen felhasználói interakciót megkövetelő rész??

Köszi....
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • wds-t hasznalsz ugye,nem ris-t?
  ott beallithato ez a funkcio egy pipaval.

  a legtokeletesebb az sccm erre,az az elso masodperctol tud automatikus lenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, RIS-et konfiguráltam be.
  Abban megoldható ez a lehetőség konfigurációs fájl szinten akár??

  WDS-sel kapcsolatban mit tanácsolsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha felteszed a Win2003-ra az SP2-t, akkor lesz WDS.

  A WDS-nél a következő helyen tudod beállítani, hogy ne kelljen F12-t nyomni. A szerveren jobb klikk/Properties. A Boot fülön van a Default Boot program, ott a Browse gombbal keresd ki a pxeboot.n12 fájlt.

  Evvel a következő pxe bootnál rögtön indul a telepítő, nem vár F12-re
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oks kipróbálom, de mint írtam nem az F12-vel van a problémám.

  Hanem a bootolást követő telepítési felhasználó account kérésnél -> szeretném azt is kiküszöbölni, hogy 100%-ban automatikusan menjen minden, ahogy bekapcsolom a klienseket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pff, bocs, én is csak read-only user vagyok :S

  Amit keresel, az a Properties/Client fülön van, Enable unattended installation, ki kell tallózni az xml filét. Ezt a WAIK-kal tudod létrehozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezzel az XML fájllal a Windows XP telepítése is kivitelezhető?
  Mert amely leírásokat átnéztem, az már főként win2k8-hoz és vistahoz vannak.

  WAIK mindenképpen fontos?? -> mert szerintem enélkül is el lehet készíteni a telepítési csomagot...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • XP esetében sysprep és sysprep.inf garantálja az automatizmust.
  A waik annyibók kell, hogy a wds-nek az unattend image xml-t az gyártja le.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De magával a sysprep-pel is kiküszöbölhettem a boot utánni user és pass megadásának kritériumát?

  Gyakorlatilag te miben látod a fő különbséget RIS <-> WDS, illetve Enterprise-nál ADS ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A RIS-t már alig ismerem, utoljára talán 3 éve foglalkoztam vele. A WDS elég kiforrott termék lett, wim alapú imagekezeléssel, multicast átvitellel (igaz, csak win2008 esetén). Kis- és középvállalatoknak mindenképp ezt érdemes használni.

  Az ADS-sel úgy tudom, csak szerver oprendszereket lehet telepíteni, illetve meghackelhető, de nem biztos hogy érdemes.

  Milyen klienseket akarsz kiszórni? Vista-Windows 7?

  A syspreppel csak a gép indulása utáni oobe szakaszt tudod átugrani, ahhoz, hogy a wds ne kérjen f12-t, felhasználónevet/jelszót a lemezkép-hozzáféréshez, és hogy ne kelljen lemezképet választani, az imageunattend.xml file-t kell generálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval tesztelésre kellenek nekem a dolgok.
  Először is Win2003-ról akarok XP-ket kitolni, és a gondom a WDS-sel kapcsolatban, hogy nem találok infót, hogy hogyan készítsek el egy wim fájlt XP alapon.

  RIS-sel sikerül minden, kivéve az oobe szakasz átugrása, és ahhoz se találtam még kézzelfogható leírást, hogy hol tudnám "megbütykölni" az oobe szakaszt, mert gondolom ha lehet akkor azt a .sif fájlban kellene?!?

  Ha nem megy nem gond, akkor mellékesen csak annyi kérdésem lenne, hogy .wim alapú telepítőt hogyan tudnék a legegyszerűbben összehozni, anélkül, hogy be kellene telepítenem egy referencia gépet, pusztán ugy mint RIS telepítőkészlet készítés során, csak megadom a telepítendő OP rendszer forrás cd/dvd-jét?!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha WDS-sel dolgozol, akkor az megcsinálja neked az wim image-et. Ehhez a WDS-be kell importálni egy capture imaget. Egyetlen hátránya, hogy kell referenciagép és muszáj syspreppelni, különben a WDS nem foglalkozik vele.

  Röviden: ref. gép telepítés, sysprep, boot from lan, capture image betöltése, és ki tudod választani, hogy az adott telepítést töltse fel a WDS-re.

  XP-k esetében nehezebb a dolog, mivel az még nem HAL-független, mint a Vista, ezért kizárólag olyan gépre tudod visszatölteni, mint amilyenről az image készült. (Vista esetében sokkal jobb, ott asus asztali gépről készült image simán ráhúzható dell laptopra stb, semmi baja nem történik).

  WDS-ben úgy tudom, nincs már cd alapú telepítés, csak image-alapú.

  XP-ben ha sysprepelt, akkor a sysprep.inf file kell az oobe átugráshoz, cd-s telepítéshez a winnt.sif kell.

  Mi a tesztcél, mi az elképzelt környezet és megvalósítás?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, sejtettem, hogy sajnos így lesz WDS esetén.

  Egyszerűen csak próbálgatom a szolgáltatásokat, és arra vagyok kíváncsi mennyire lehet teljes mértékben leegyszerűsíteni a telepítést.
  Szóval az általam elképzelt metódus, hogy server bekonfigurálva, kliens gépek bekapcs -> boot lanról, és egyetlen gomb nyomás nélkül teljesen feltelepül az xp, majd kikapcs, szóval nekem úgymond semmi dolgom.

  Jelen esetben RIS config megvan, kliens boot tökéletes, csak a lan boot után bejön OOBE ahol meg kell adnom a tartományi user és pass-t, és ezt szeretném kikerül, olyan mértékben, hogy ez is teljesen automatizált.
  Na konkrétan a .sif fájl-ban nem tudtam még azt a blokkot megtalálni, ami ezt a boot paramétereket megadná.

  WDS az ilyen szinten kicsit macerásabb.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annál egyszerűbb nemigen van, mint egy megfelelően bekonfigurált gépet (ami már tartalmaz alapvető szoftvereket) lesysprepelsz és WDS-sel teríted, mert minden mozzanat automatizálható. RIS-es cd-s telepítésnél meg még neki kell állni a szükséges programokat feltenni.

  A WDS az imagelés miatt gyorsabb is (1 db nagy file utazik a hálón, nem többezer kis filét kell másolni)

  Ahogy kicsit olvastam, RIS-nél nemigen lehet megkerülni az username/password ablakot.

  WDS-nél lehet, automatikusan a megadott user/passal bejelentkeztik, a megadott paraméterek szerint particionálja a hddt és a letöli-telepíti az adott imaget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na erre voltam kíváncsi :)

  Akkor nem töröm magam a RIS-es automatizáláson, az előtelepítés ebben az esetben is működik ha nLite-tal szépen megcsinálok egy full telepítőcsomagot és akkor azt töltöm be, nekem még mindig gyorsabbnak tűnik, mint a WDS.

  Viszont WDS esetében több a plussz funkció, illetve a hálózati adatátvitel, úgyhogy rápróbálok arra is, megnézem virtuálisan, hogy működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd