60 FPS, mégis szaggat

60 FPS, mégis szaggat
2010-01-27T00:26:41+01:00
2010-02-05T09:50:09+01:00
2022-07-24T22:20:31+02:00
franki
Sziasztok!

Birtokolomban van egy 5870-s ATI kártya. Azt figyeltem meg, hogy több játékban is szaggat, miközben gyönyörűen kéne futniuk. A szaggatás nem erős, nem is szaggatás, inkább akadás. Szóval olyan, mintha egyes képkockák kimaradnának. Most NFS Undercover-ezés közben szintén tapasztaltam a problémát, ezért el kezdtem mérni FRAPS-szal. És hát mit tapasztaltam! Egy félperces szakaszon min: 37fps, max:103fps, avg:61fps. Tehát látszik, hogy elég fps van, mégis úgy érzem, beszaggat. Ez minimális, de egy kicsit idegesítő. Bár a többi játékban nem mértem, valószínűleg azokban is hasonló fps megvan. A SAPPHIRE oldalán található dec.21-i driver van fent. Mi hibádzik?
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szevasz!
  Egy jatek nem csak a graf karitol megy ha megy hanem van abban meg alkatresz boven.ha esetleg leirnad a gep tobbi alkatreszet, elobbre lehet jutni.szerintem probalj meg uj drivereket az alaplaphoz is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Lehet, hogy pont azon a félperces szakaszon számol valamit a proci, vagy tölti be az új textúrákat vinyóról, vagy ilyesmi. De az is lehet, hogy pont azon a félperces szakaszon mész el egy olyan terület mellett, ami erősen megdolgoztatja a videókártyád (pl egy részletgazdag terület).

  Egyébként meg 37fps tökéletesen megfelelő érték kell legyen, ugyanis az emberi szem 25 fps-nél többet nem nagyon érzékel.

  Érdemes lenne végigfuttatni a 3D MARK-ot és összehasonlítani a neten lévő, hasonló konfigok eredményeivel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a megakadás több dologra is visszavezethető. pld: ha kevés a virtuális memória, vagy a vinyó olyan részét használja ahol töredezett a felület (adatfoszlányok), kevés memória, memória hiba, vagy csak egyszerűen a játék hibája.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csucsu299:
  Intel i7 860
  4 GB 1333Mhz Geil RAM
  WD 1 TB vinyó
  Sapphire Vapor-X 5870 VGA
  GIGABYTE P55A-UD4 board
  Corsair 550W táp
  Windows 7 Ultimate x64

  telepítés után megcsináltam az alaplapi driverek frissítését

  kotysoft:
  akkor picit félreértetted: nem csak azon a félperces szakaszon szaggatott, hanem végig. Én fél percig mértem az eredményeket, és közben is szaggatott, úgy mint végig.
  Lefuttattam egy 3DMarkVantage tesztet, GPU: 13303, CPU: 12242 lett az eredmény 1920x1200-as felbontáson, a gpu pontszám jóval elmarad a tesztekből látottaktól. A teszt futása közben is megfigyeltem egy párszor, hogy 50-60 fps volt kiírva, közben pedig picit akadt.

  Mifee: 4Gb RAM (+valamennyi lapozó fájl) normál használat+játék során el tud fogyni? Töredezettség? Uniblue TuneUpUtilies-t használva töredezettség-mentesítettem. Ha ez nem jó, akkor mivel érdemes, hogy valóban megszűnjön a töredezettség.
  Egyszerűen a játék hibája? Azt nem hiszem, mert több játéknál is észrevettem a problémát.


  Lehet, hogy összefügg ezzel a problémával?

  Szívesen fogadok még ötleteket, ha tudtok hardver-teszteket, lefuttatnám őket, hátha rámutatnak, mi lehet a gáz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez egy elég jó konfig. everestet tegyél fel és nézd meg a hőmérsékletet, feszültségeket.
  lapozófájl akkor biztos elég. meg kéne még nézni mik futnak a háttérben, hátha valami dolgozik menetközben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közben a 3DMark generált egy system-infot. Itt meg lehet tekinteni

  Most megcsinálom az everest-tel is.

  Megj: lefuttattam az Uniblue DriverScanner progiját, és azt mondja, nincs hiányzó vagy elavult driverem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Everest Report

  A 2.8 Ghz-es procimra mindenhol 2000Mhz-et ír. Ez hogy lehet? Fordított tuning?????!!!!! Én ilyet tuti nem csináltam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valami ötlet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mennyi a procid a bios beállítása szerint?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem az Uniblue vágott oda neki? A TuneUp előtt jó volt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mifee: A BIOS-t nem rég reseteltem, azóta nem nyúltam hozzá.

  Lynx: Mire érted a kérdésben, hogy jó volt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Arra gondolok, hogy ezek a turbo-tune-klíner progik bele-bele másznak a win lelkivilágába, amit az túl él, de jelentkezhetnek anomáliák később.
  Ha a problémád már szűz rendszeren is jelentkezett,ilyen progik futtatása előtt, akkor nem ez a baj forrása. Ha a játékok jól futottak az ilyen regisztri piszkálók telepítése és használata előtt, ez is lehet az ok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy összefügg ezzel a problémával?


  Inkább ezzel füghet össze.
  Ránézésre minden adott hogy tökéletesen fussanak a játékok, nálad még tápgond sem lehet (ha csak nem kifogtál egy hibás tápot), ha igy minden rendben akkor lehet magában a 64bites oprendszerben, estleg a túl új hardverekben és az alájuk kiadott még kiforratlan driverekben keresném a hibát.
  Olyan a jelenség mintha kevés memóriád lenne (miközben természetesen nem) vagy mintha a dma mód ki lenne kapcsolva igy lassabban hozná át az adatokat a vinyóról.
  5870 drivere honnan van, saphhire oldaláról vagy amd.com-ról?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sapphire oldaláról
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • KÖSZÖNÖM, hogy leírtátok, mitől vannak ezek a gondok! Azt szeretném megtudni, hogy mit tudok tenni a problémák orvosolására.

  Lehet, hogy összefügg ezzel a problémával?
  Inkább ezzel füghet össze.


  Azért gondoltam arra a témára, mert azt is én nyitottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végigolvastam a másik topicod is, kaptál ott memória ellenőrzés/kivétel tanácsot, ezt követted?

  Eszközkezelőben az IDE ATA vezérlök résznél ellenőrizd végig hogy a dma mód legyen aktív.

  Alapból azt akartam irni hogyha saphhires a driver, tedd fel amd.com-ról a legújabbat, de látom arról váltottál vissza erre. Mivel a probléma nem oldodott meg, igy azt javaslom mégiscsak ragaszkodj az amd.com driverhez, jóval gyorsabban érkeznek a javítások és ez egy ilyen új kártya esetén mint a tiéd ez fontos. Ha visszateszed az ati hivatalost, akkor a sapphirés eltávolítása után frissitsd/telepitsd újra az alaplapi chipset drivereit, majd utána mehet fel a catalyst.

  Nincs türelmem végigbogarászni miyen chipset, milyen hang, stb figyel a lapodban, ha eddig 'csak' a gyártó oldalán lévőt használtad szétnézhetnél gyártó szerint, hátha vannak frissebbek, stabilabbak. Tehát ha intel chipset akkor intel.com, ha hang mondjuk realtek akkor realtek.com, stb.

  Kapcsold ki/tiltsd le biosban az energiagazdálkodást, képkockákat igazitsd a monitorodhoz, nem tudom mekkora felbontáson futtatod, de a játékok 90%-nál ilyen 60 fps-n kellene állnia ebben az esetben (vagy ha 75hz akkor 75-ön).

  Ellenőrizd a túlmelegedést és a cpu használatot a háttérben miközben játszol ( pl. Motherboard monitor ), de talán az újabb everestek is tudják ezeket az adatokat rögziteni a háttérben.

  Ha igy végigjátszottál minden lehetőséget és semmi nem oldja meg akkor tartom hogy az oprendszerben magában pl uezen os 32bites verziójával megoldódna a gond) és a hozzá irt driverekben kell keresni a hibát. Még egy hardverhiba lehet, táp, bár a jellemzői rendben vannak, de hoztam én már el komoly, drága tápból többet is és csak a harmadik müködött gond nélkül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a hosszú hsz-t!
  akkor szép sorjában (előre mondom, hogy sajnos nem javult meg a probléma):
  - dma mód aktív volt eddig is
  - sapphire féle drivert töröltem, chipset update megvolt, amd drivert feltettem
  - túlmelegedés nincs(terhelve 50°C)
  - RAM-tesztet megcsináltam mind2nél eredmény: lassabb töltés, kevesebb fps(~40-50), de a szaggatás még mindig van
  - ami a legfurább: a BIOS 2000Mhz-t ír a procira 133Mhz x 15 felbontásban, és terhelés alatt se megy feljebb az érték. Az y-cruncher nevű benchmark progit használtam, és az is 2Ghz-t mondott. Eredetileg ugye 2.80 Ghz-es a procim. Lehetséges, hogy 2Ghz-en procilimitesek a játékok ezért nem futnak.

  Akkor tereljük más irányba a témát, talán segít: hogy tudnám feltornászni ezt az összeget? Azt vágom, hogy a BIOSban kell állítani a alapsebességen és a szorzón, csakhogy véletlenül sem akarom túlhúzni vagy valamit rosszul csinálni, hisz még egyész új a kicsike, és rossz lenne, ha bármi baja esne. Azért a gyári órajelet persze el akarom érni.

  Bármi más ötletet is fogadok továbbra is szívesen.

  Köszönöm mindenkinek az eddigi és további segítséget is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Változott a helyzet:
  a BIOS ajánlásai alapján a szorzót 21-re növeltem, a 133Mhz-et hagytam. Így logikusan 2,8 Ghz-re növelődik az órajel. De nem! Nézem Everestben: 23 és 25 között mozog a szorzó és így az órajel most 2,8Ghz fölött van. Ez így normális? Nem tesz rosszat a CPU-nak?
  Egyébként sajnos nem volt igazam: még mindig szaggat a játék ilyen magas órajellel is, de nagyon gyorsan tölt be.

  Még info: ha leveszem a grafikát, akkor 200 körüli fps-sel megy, de a szaggatás úgyse áll el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha megterhelem a procit, a hőmérséklete 55fok körüli lesz, a magok hőmérséklete 65fok körüli. 100% terhelés mellett több mint 60 fok. Az azért sok, nem? A BIOSban van egy Intel TurboBoost beállítás is. Az tehet arról, hogy nagyobb az órajel, mint a beállított?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Turbo frequency valami intel gyári tunning, automtikusan növeli ha szükséges, nem biztos hogy pontosan tudom, max valaki kiigazit, de igen, emiatt változhat a freki. Tiltsd le mig teszteled.
  Alaplapodon a bios rendben, automatikusan fel kellene ismernie a cpu-t és helyesen beállitani, nem tudom miért ragaszkodik a 15 szorzóhoz, elvileg 21x a helyes érték.
  Hőmérsékletnek utána kellene olvasni, üresjárat 40 fok, terhelve 55 amiről én tudok.

  Azért irom többször hogy valahol az energiagazdálkodási beállitások (vagy épp az ellenkezője, ez a turbo boost) környékén keresd alaposabban a hibát, mert bár nálam amd, de a cool'n'quiet szolgáltatást használva sok játék hullámzik (egyszerüen nicsenek felkészitve erre vagy nem tudom), hasonló a jelenség mint amiről te is irsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát sehol nem találom a bios beállításai között az energiagazdálkodást. Csk olyanok vannak, hogy mikor ébredjen fel a gép. EZTNÉZD meg
  itt vannak a bios-screenshotok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kikapcsolhatod oprendszerben is, vezérlőpult energiagazdálkodás résznél. Teljesitménycentrikusra állitva vagy akár aprólékosan, kifejezetten tiltatod, hogy a cpu frekit csökkentse, hogy a vga-t lekapcsolja stb. vistaban igy van, feltételezem Win7-ben sem változott ez sokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt tudom, a vezérlőpultban már rég átállítottam teljesítménycentrikusra, de sajnos az se segített.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyerekek... Egy érdekes dolog... lehet, hogy nem ugyanaz a jelenség, de mostanában nálam is kezdett előjönni egy ilyen akadásos dolog...

  pontosabban a játék, ami eddig tökéletesen futott, most 5 ből egy alkalommal indítástól kezdve azt csinálja, hogy fut a játék, és szabályosan, másodpercenként mintha kimaradna 100 ms.... erre az időtartamra a játék MEGÁLL aztán fut tovább. tehát nem frame-t dob, hanem megáll! Mintha egy 23.976-os filmet KONVERTÁLNÁL 25 fps-re!

  Amiért ezt ideírtam: Nem lehet, hogy ez valami új vírus? csak mert egyre több ilyen témát látok itt, és én spec tényleg mindent megpróbáltam
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Picit offolok a saját témámba: egy Thermaltake Silent 1156 megoldaná, hogy ne legyen ekkora (70 fok körüli) a proci hőmérséklete terhelés alatt? Kb. mekkorára tudná csökkenteni a hőmérsékletet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ATI Catalyst 10.1-et telepítetted már?
  Pont a te kártyádnál ígér teljesítmény növekedést.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként meg 37fps tökéletesen megfelelő érték kell legyen, ugyanis az emberi szem 25 fps-nél többet nem nagyon érzékel.


  Az 1 másodperc alatti fps nem egyenletesen oszlik el a másodpercben. Könnyen előfordul, hogy a 1/3 másodperc alatt leszalad 30 Frames, utána egyenletlenül elosztva a maradék 7 darab. Ezt már darabosnak fogod látni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tegnap, a blabla által javasolt driver update-kor az amd oldaláról a jan. 27.-it töltöttem. Ha ez a 10.1, akkor igen. Lehetséges, hogy nálam a második hozzászólásodban írt jelenség fordul elő?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nálam a második hozzászólásodban írt jelenség fordul elő?


  Minden gépen így oszlik el. Ez alól nincs kivétel.
  A géped paraméterei alapján ennél magasabb fps értékeidnek kellene lennie. Bár a 64bites Windows kissé visszafogja a teljesítményt, mert virtualizációban futtatja a 32bites alkalmazásokat.

  Érdemes lenne feltolni a gépedre egy 32bites Windows7-et.
  Tölthető a Microsofttól 21? napos tesztverzió.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd