Ram Mhz

Címkék
Ram Mhz
2010-02-18T12:42:23+01:00
2010-02-19T10:09:50+01:00
2022-06-27T13:46:19+02:00
joker7
Sziasztok!Csak azt szeretném tudni,hogy baj-e ha ramoknak nem egy Mhz futnak és nem egy egy az órajelük?
Röviden van egy: Kingmax MPXD42F-D8KT4B 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-4-4-8 @ 200 MHz) (2.5-4-4-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)+ Apacer Tech. 256 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)+128 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)!Befolyásul valamit a számítógépben?Minden véleményre kíváncsi vagyok!Előre is köszönöm
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia,
  áááá... már a 3. véleményt írom... így egyben (enterek nélkül) nehéz kibogarászni...

  Szóval...

  Mivel 3 totál különbözőről van szó, dualban felejtős, egyébként más baj nincs
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig a lassabb határozza meg a sebességet. Jelen esetben a 2 db PC2700-as visszafogja a PC3200-ast, ezen kivül nagyobb baj nem lesz.
  Hogy ne legyen semmi technikai gond a 2 lassabbat tedd előre és legutolsónak a gyorsabbat vagy akár ne is használd a 2 lassabbat, ha megítélésed szerint elég 1 GB ram is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ezeket egy gépbe rakod, és elindul a gép, a windows már betöltéskor hátast fog dobni.

  Csak az 1 GB-ost hagyd bent, a másik kettöt tedd el emlékbe, vagy ajándékozd el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Édesanyám gépébe pont jó lenne.... Neki csak 256 MB van benne és XP-zik....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért is dobna hátast a Windows (nem is volt op rendszerről)?
  Az egy dolog, hogy márkák tekintetében eléggé szedett-vetett a dolog, de a késleltetési idők tekintetében ennél nagyobb különbséggel bíró cuccok is együtt tudnak működni.
  A 2 PC 2700 gyakorlatilag ezen a téren azonos 2.5-3-3-7 @ 166 MHz
  A PC3200 amennyiben nem 200 hanem csak 166 MHz-en fut a leglényegesebb késleltesi idő tekintetében idomul az úgymond lassabb ramok gyorsabb késleltetéséhez 2.5-4-4-7 @ 166 MHz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban nem volt szó oprendszerről, csak feltételeztem, h. Windows

  A késleltetések eltérése miatt szokta a legtöbb memóriavezérlő elhibázni a memória műveleteket. Ezt jutalmazza a windows egy kékhalállal vagy egy szó nélküli ujraindulással.

  A BIOS mindig egységes késleltetéseket állit be a ramokra. Amelyiknek a beállitott érték nem optimális, hibázni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennyire nem szigorú sem az XP sem a szabály amit írsz. Ez az elmélet, amit szem előtt kell tartani, a gyakorlat azonban megenged lazaságokat. A késleltetések közül a CAS, ami a számsorokban az első az ami döntő fontossággal bír, a többi elhagyagolható és ez jelen esetben mindegyik ramnál 2.5. Nálam is vidáman elmegy egy Corsair és egy Geil memória páros, igaz ezek mind PC3200-asok, de a késleltesésekből csak a CAS egyezik meg a másik 3 már nem, sőt még az ajánlot feszültségben is van eltérés és mégsem volt soha kékhalál. Egy próbát mindenképp megér neki ha több ramot akar, mint 1 GB csak arra figyeljen amit írtam. Egyébként alapvetően, mint írtam egyetértek azzal, hogy csak a GB-osat használja, a 256-128 MB arányaiban nem sokat hoz a konyhára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha az alaplapod engedni, lehet szerencséd az eltérő ramokkal. Főleg, hogy a legjobb márkákból tetted össze, melyek alkalmazkodnak a másikhoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz, ami igaz nyilván hardver függő is a dolog. Nálam spec az alaplap a kategóriában az egyik legjobb MSI és vásárlás előtt kisebb stúdiumot folytattam, nehogy melléfogjak a ramokkal. Ha jól emlékszem már nem kaptam a Corsairokból azért vettem mást mikor fejleszteni akartam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Nem sértegetni szeretnélek!
  A szorgalmad dicséretes amivel öntöd magadból a válaszokat.
  De csak a biztos tudásháttérrel megválaszolt kérdések segítik a kérdezőket.
  On:

  A leglassabb memóriát kell a legelső memória foglaltba dugni.
  Ebből olvassa ki az alaplap, a memória SPD adatait, és ezen értékek szerint kezeli az összes memóriát.
  A mögötte levő gyorsabb RAM-ok automatikusan "beállnak" a megfelelő frekvenciára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De csak a biztos tudásháttérrel megválaszolt kérdések segítik a kérdezőket.


  A gyakorlati tapasztalat felér a biztos tudásháttérrel?
  Betettem az első foglalatba a leglassabb modult. Utána a gyorsabbat. Igy is reboot volt előbb-utóbb. Ha egyiket kivettem, nem volt többé reboot. Föleg VIA chipsetes lapoknál fordult elő. .
  Olyannal is találkoztam már, h. reboot helyett csak az adatok korruptálódtak: átmásoltam több GB-nyi adatot, majd ellenőrzéskor (összehasonlítás tartalomra) eltérés volt. Ha kivettem az egyik ramot, tartalmilag hibátlanul másolt. Ezért nem javasolok senkinek eltérő időzítésű ramokat, még ha a gép stabilnak tünik, akkor sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gyakorlati tapasztalat felér a biztos tudásháttérrel?

  Az a tapasztalat mennyiségétől függ. Ha egyszer tapasztalsz valamit, az nem alap az általánosításra.
  Ha a memóriák hibátlanok, a lassabb - gyors .. gyors sorrend hibátlan működést biztosít.

  De másként megközelítve a problémát.
  Egy memória, ha nem a legmagasabb megengedett órajellel jár, és nem a legalacsonyabb időzítésekkel, mitől hibázna??
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egyszer tapasztalsz valamit, az nem alap az általánosításra


  Nem egyszer, gyakran tapasztalom ezt. Az utolsó DRAM, ami szinte kötetlenül volt keverhető másikkal, az SDRAM. DDR-nél muszály az egyezőség (vagy a mázli).

  nem a legalacsonyabb időzítésekkel, mitől hibázna?


  Ennek okát még én is kutatom..mert nem tudom. Nekem is ez volt sokáig az elméletem, h. nem hibázhat.

  De még nem probáltam manuálisan egy szingli RAMnak magasabb időzitést beállitani. Eddig csak odáig jutottam el, h. ha 2 eltérő időzitésű RAM-val van dolga a vezérlőnek, akkor joeséllyel hiba fog fellépni, sorrendtől függetlenül. /Lehet, hogy a 2 RAM közötti átmenetnél.../.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (vagy a mázli).


  Akkor nagyon sok gépnek volt mázlija.

  Lehet, hogy a 2 RAM közötti átmenetnél..


  Ez tetszik, bár ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!


 • Egyébként, ha már lúd, legyen kövér is:

  3 egyedi esetem is volt, ami nem általános:

  1. bekerült 1 gépbe 2 egyforma modul, időzités default. Táp rendben. Pár oránként ujraindult. Memtest is hibát talált. Ha 1iket kivettem, minden rendben volt. Csak együtt nem. Aztán csere más RAM tipusra mindkettöt, azota rendben. (VIA chipset ASUS alaplapon)

  2. a kivett ramok egy másik gépbe kerültek be (Intel 8xx). Itt meg az 1-es gépbe került ramokkal voltak gondjai: el sem indult a gép. Itt nem indult ujra és a memtest sem mutatott hibát.

  3. Nekem egy szingli kingmax rammal indult ujra rendszerint (VIA). Memtest nem mutatott hibát. Táp rendben, BIOS legfrissebb. Az eladó szerint bevizsgálták és rendben volt. A végső megoldás mégis a RAM cseréje volt.

  Összességében: elöfordul olyan is, h. a ramok együtt mennének, csak a vezérlő kezeli rosszul xyz ok miatt. Mégis a vezérlő (lap csere helyett) az azonos tipusu ramokat szoktam javasolni /betenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 2. a kivett ramok egy másik gépbe kerültek be (Intel 8xx). Itt meg az 1-es gépbe került ramokkal voltak gondjai: el sem indult a gép. Itt nem indult ujra és a memtest sem mutatott hibát.

  Nem értem, de mindegy. Most 1 darab hibás memória útját mesélted el?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem. Kibövitem a mondatot akkor:

  2. az 1es gépből kivett ramok egy másik gépbe kerültek be (Intel 8xx). Itt meg az innen az 1-es gépbe került új ramokkal voltak korábban gondjai: el sem indult a gép. Itt nem indult ujra az 1es gépből átkerült ramokkal és a memtest sem mutatott hibát.

  Nem volt hibás egyik memória sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  A jövőben segítsd annyival a fórum látogatóit - és ezáltal önmagad is -, hogy normális, a problémát jól körülíró címet adsz a témának. Előre is köszönöm (az ő nevükben is).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Anélkül hogy akár tudásodat vagy tapasztaladodat kétségbe vonnám lorenzennel kialakult vitátokhoz néhány gondolat.

  A legalapvetőbb probléma az általánosítással van. Biztos vagyok benne, hogy a statisztikai kiértékelés szabályait figyelembe véve nem áll rendelkezésedre kellő számú megfigyelés arra, hogy még akár csak a VIA chipsetekre vonatkozó leáltalánosítást is megtehesd. Gondolom elképzelésem nem áll messze a valóságtól, hogy a VIA chipsetes alaplapokkal kapcsolatos megfigyelésed nem ugyanannak a lapnak több azonos példányával + eltérő ramokkal vagy több különböző VIA chipsetes alaplapnak ugyanazon típusú ramokkal történt beüzemelésével kapcsolatosak, hanem hol ilyen, hol olyan VIA chipset és hol ilyen, hol olyan ramok párosításával kapcsolatos kedvezőtlen tapasztalatokból alakult ki. (Gondolj bele hányféle VIA chipsetes lapot és és mennyi különböző típusú ramot gyártottak. Az egy életmű lenne, hogy odáig eljuss, hogy abszolút általánosságban kijenthesd amit mondasz.) Lássuk be ezekből nem illik túlságosan messzemenő következtetéseket levonni, főleg nem más chipset vonatkozásában. (Komolyabbnak tekinthető alapgyártók tán éppen ezért adják ki kompatibilitási litájukat.) Ha tudnánk, hogy a kérdezőnek milyen alaplapja van és ezzel kapcsolatban írnád le rossz tapasztalataidat minden rendben lenne, de így? (Az én környezetemben 3 Abit alaplap is megadta magát, ezekből kettő egyforma volt, de ebből én nem azt a következtetést vontam le, hogy az összes Abit alaplap rossz, hanem azt, hogy én magamnak nem veszek soha Abitot bármilyen jó teszteredményeket is adnak és ha mások kikérték a véleményem ezt elmondtam nekik, de lebeszélni nem próbáltam őket.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természeseten én sem általánositom a VIA chipsetek hibájára a dolgot. Mint irtam, Intel-nél is elöfordult már hasonló baki. És valószinü a többinél is elöfordul. Abit alaplapok sajnos nálam is kimutatták a gyengepontjukat (ügyfél behozta a gépét, h. hozzam rendbe, mert rendszerint ujraindul), aztán kiderült, h. az alaplap elfáradt..

  Az én általánositásom az, h. több RAM modul esetén célszerü azonos tipusuakat alkalmazni átlag usereknek, eltérő modulokkal gondok lehetnek és csak a hardcore userek boldogulnak velük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az én általánositásom az, h. több RAM modul esetén célszerü azonos tipusuakat alkalmazni átlag usereknek, eltérő modulokkal gondok lehetnek és csak a hardcore userek boldogulnak velük.


  Bocs, ezt nem tudom kihagyni.
  Magyarul azt jelenti, hogy nem boldogultál vele. Pedig ez általában nem probléma. (Egyedi esetekben valami hardver hiba van a háttérben.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyedi esetekben valami hardver hiba van a háttérben


  Igen, a vezérlő vagy a kettő közti inkompatibilitás: egyszerüen nem viseli el őket és elöbb-utobb hibázik..

  Legutobbi eset: bent volt 1 256MB 333Mhz modul, hibátlanul ment. Hozzátettem 2x512 400Mhz modult->hiba. Kivettem a 256-ost, megszünt a hiba..(a 256os az 1es foglalatban volt). Proba 2x512MB+256MB sorrend->hiba.

  Bocsi mesterem, de nincs kedvem tovább filozni a hiba okán, nem chipset vagy DRAM gyárban dolgozom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben a problémakörben is túl sok a filozófia. A jelenséget nevezzük inkompatibilitásnak, mert ezt ugye rámondhatjuk bármire, ami nem elvárásaink szerint működik (feltéve, hogy egyébként minden szempontból hibátlan, bár szerintem abszolut értelemben már ezt lehetetlen bizonyítani). Az alapvető gond az, hogy éppen az "átlag user" nincs ezzel tisztában. Bemegy a boltba és vesz egy ramot, hasonlatosan mint ahogy a közértben egy tejfölt. A tejfölről fel sem tételezi, hogy ehetetlen ha a szavatossági ideje nem járt le és alapvetően számítana az, hogy ki gyártotta, mekkora dobozban van. Miért gondolná azt, hogy egy kis lapkánál annyi mindenre oda kellene figyelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd