Port forwarding már használt portra
2010-03-07T18:05:39+01:00
2010-04-19T11:23:49+02:00
2022-07-25T06:42:17+02:00
Banderasz
Sziasztok!

Általában nem szokott nehézséget okozni a hálózati ismereteimmel való boldogulás, de most beletört a bicskám...

Adott két számítógép. Az egyik az én localhost-om, a másik egy távoli kiszolgáló. A saját gépemmel VPN-en keresztül kapcsolódok a kiszolgálóhoz. Eddig ok.

Namost a távoli kiszolgálón többek közt fut MySQL szerver is, a 3306-es porton csücsülve. De a saját gépemen is van egy MySQL, szintén a 3306-on. Azt kaptam feladatul, hogy MySQL Administrator és MySQL Query Browser programokkal kezeljem le a távoli gép adatbázisát.

Amikor IP-vel csatlakozni próbálok a távoli 3306-hoz, akkor a távoli kiszolgáló visszaordít, hogy ez csak helyi (localhost) gépen engedélyezett.

Megkérdeztem, akinek a szervere ez, hogy ilyenkor mi van, mire azt válaszolta, hogy port-forwardinggal oldjam meg a dolgot. Ennyi infót kaptam, se többet, se kevesebbet. A gond az, hogy a saját gépemen már fut a 3306-on egy MySQL, így a forwarding után fogalmam sincs, hogy melyik MySQL-t érném el. Meg amúgy is ez így ütközést okoz nem?

Két ötletem van: A localhost-os 3306 helyet használjak mondjuk 10000-es portot, és akkor a 3306-on elérhetem a távoli gép MySQL-ét? Vagy a másik, hogy a távoli 3306-ot forwardoljam tovább mondjuk a 10000-re?

Vagy ha nem így kell ezt, akkor hogy? Nekem az is megfelelne, ha valaki felvilágosítana, hogy pontosan mit értettek azon, hogy port-forwarding-gal csináljam. Egy magyarázat is elég, konkrét megoldással majd én megbírkózom.

Előre is köszönöm a segítséget!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia!

Port forwardingra akkor lenne szükséged, ha a saját géped bizonyos portján futó szolgáltatást / alkalmazást akarnád elérni az Internet felől.

Ha egy távoli kiszolgálóról beszélünk, akkor a saját routeredben beállított port forwardingal semmilyen hatást nem érsz el.

Nem tudom pontosan, de szerintem a távoli MySQL-en kellene beállítani, hogy távolról is menedzselhető legyen, szerintem ez megoldható.

Aki a tanácsot adta az hogyan képzelte el a port forwardingot?
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Nem kell port forwarding, a lényeget már efemel leirta.

  Ha a távoli gépet tudod pingelni privát IP címmel, akkor a kapcsolat rendben van.

  Az ő MySQL szerverén át kell állítani a hozzáférést: helyi hálozaton is elérhető legyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ehhez valóban semmi köze a port-forwardingnak. A távoli MySQL szolgáltatást kell átkonfigurálni hogy másik állomásról is el lehessen érni.
  Milyen a kiszolgáló? Tartalomkezelő rendszerbe integrált a MySQL vagy simán magában fut? Milyen platformon?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Aki a tanácsot adta az hogyan képzelte el a port forwardingot?"

  Ha én ezt tudnám, akkor nem tettem volna fel a kérdést. De mondom, csak úgy kapásból rávágta, hogy a megoldás a port továbbítása, és ezzel pont volt a mondat végén...

  Ha egy távoli kiszolgálóról beszélünk, akkor a saját routeredben beállított port forwardingal semmilyen hatást nem érsz el.

  VPN-nen csatlakozom az op.rendszeren és a router-en keresztül. Aztán SSH-val belépve azt csinálok vele, amire csak engedélyem van. Így parancssorból tudom irányítani a távoli MySQL-t, de az biza elég kényelmetlen. Ahhoz meg a rendszergazda nem járult hozzá, hogy a webszerveren engedjen ki egy PhpMyAdmin-t is.

  Szóval nem egyszerű...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ha a távoli gépet tudod pingelni privát IP címmel, akkor a kapcsolat rendben van."

  A kapcsolat oké, VPN+SSH, és előttem van minden.

  Az ő MySQL szerverén át kell állítani a hozzáférést: helyi hálozaton is elérhető legyen.

  Én is ezt mondtam neki, de erre amondta azt, hogy nem kell, ő ezt csak port-forwarding-gal oldja meg. Ezért nem értem én sem, hogy hogy gondolja ezt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Milyen a kiszolgáló? Tartalomkezelő rendszerbe integrált a MySQL vagy simán magában fut? Milyen platformon?"

  Természetesen Debian, de minden szervere külön telepítve/konfigolva, nincs külön CMS-ben lévő kiszolgáló, a szerver "sajátja" fut csak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én sem értem. Ha legalább leírta volna, hogy honnan forwardolja hova azt a nyamvadt portot.

  De sanszos, hogy rosszul fogalmazta meg a választ. Ha be tudod konfigolni a MySQL-t, érdemes lehet odamenni a géphez vagy VNC-vel rálesni, és saját kezűleg beállítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg egy picit bővebb lére ereszthetné az általa megvalósított port forwardingos dolog elmagyarázását, erre itt többen is kíváncsiak lennénk szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most kipróbáltam, nekem SSH-n mezei user-ként nincs jogom beleírni a konfig fájlokba, de még csak nem is olvashatom azokat. Ami egyébként nagyon is helyes.

  Hétfőn (vagy ha akkor nem, akkor legközelebb csütörtök este) lesz alkalmam találkozni az illetékessel. Átbeszélem ezt vele, és majd szólok, mit válaszolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  A probléma azóta sincs megoldva, de úgy alakult, hogy most már nem is kell megoldani. Kaptam egy teljes másolatot SQL export-ban az adatbázisról, így localhost-on végezhettem a feladatom. Az illető, aki ezt a forwarding-os mondatot elhintette azzal már nem tartom a kapcsolatot, így végülis a probléma megoldatlan maradt.

  Mindenesetre efemel mondta elsőként, hogy logikai bukfenc az egész, így őt pontozom meg, aztán majd a moderátor eldönti, hogy mi lesz a pontjainak a sorsa.

  Mindenkinek köszönöm, aki segteni szeretett volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd