Northon ghost recovery, más méretű particióra
2010-05-14T08:31:24+02:00
2010-05-15T19:21:44+02:00
2022-07-19T03:21:42+02:00
andrush
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, Northon Ghosttal szerettem volna "visszaállítani" Windows XP rendszerem. Azonban előtte Easeus Particion magic-vel átparticiónáltam a winchesterem.(250 GB)
Így nézett ki:
-C: 40 GB (elsődleges, ezen volt az OS)
-D: 210 GB (logikai, ezen adatokat tároltam)

Ilyenre csináltam (sorrendben):
-X: pagefile 4 GB(elsődleges, erre a lapozófájlokat szeretném pakolni)
-C: 25GB (elsődleges, erre szeretném visszatölteni ghost-val az XP-t)
-D: 50GB (elsődleges, erre Win7 home editiont szeretnék rakni)
-E: maradék (logikai, ez továbbra is az adatok tárolására szolgálna)

Ezek után a C: (40GB ==>> 25 GB) meghajtóra ghosttal visszaállítottam az XP-t. Újraindulásnál a következő hibaüzenetet kaptam: hiányzik a hal.dll. A boot.ini-t átírtam a következőképpen:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition - magyar" /fastdetect /NoExecute=OptIn /usepmtimer

A "kettesek" helyén "egyesek" voltak. Így a hal.dll hiányzik hibaüzenet megszűnt, az XP elkezd betölteni,de mikor a bejelentkezési képernyő jönne semmi csak kék képernyő....
Van valakinek valami ötlete? Vagy nem fogok megúszni egy tiszta telepítést? Előre is köszönöm a segítséget
Mutasd a teljes hozzászólást!
Mivel a mentés a teljes rendszerpartícióról készült bitről-bitre lementve nem fog rendesen "visszamenni" a képfájl az átméretezett helyre. -> Reinstall
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • "a mentés a teljes rendszerpartícióról készült bitről-bitre"
  Ez így nem teljesen igaz, szerintem az üres lemezterület nem kerül mentésre.
  A fájlok egy része, nem is oda kerül vissza ahol volt - ez gyönyörűen látszik is. A helyreállított partíció, nem töredezett.
  Valami más oka lehet a sikertelenségnek. Talán sérült a gho fájl, vagy sérült fájlrendszer lett lementve. Egy lemezhiba, sok bonyodalmat okozhat. Nem véletlen, hogy szinte kötelező a lemezellenőrzés az ilyen és hasonló lemezműveletek előtt.
  Én is raktam már vissza mentést más méretű particióra, gond nélkül.
  Ha a méret ennyire számítana, új vincsinél is bajban lenne az ember - ki a fene emlékszik már egy cserénél, mekkora volt a régi behalt partició.
  "Reinstall"
  Ebben viszont egyetértünk, talán még egy javító telepítést lehetne megpróbálni, de megfontolandó - időben semmivel sem rövidebb, és ha mégsem jön össze...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyenre csináltam (sorrendben):
  -X: pagefile 4 GB(elsődleges, erre a lapozófájlokat szeretném pakolni)
  -C: 25GB (elsődleges, erre szeretném visszatölteni ghost-val az XP-t)
  -D: 50GB (elsődleges, erre Win7 home editiont szeretnék rakni)
  -E: maradék (logikai, ez továbbra is az adatok tárolására szolgálna)


  Itt egy cserét eressz meg:

  -C: 25GB (elsődleges, erre szeretném visszatölteni ghost-val az XP-t)
  -X: pagefile 4 GB(elsődleges, erre a lapozófájlokat szeretném pakolni)

  Így állítsd vissza a rendszert. Menni fog.

  Miután elindult a visszaállított rendszer, szükséged lehet a maradék betűjelek visszaállítására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösszönöm szépen a hozzászolásokat, egy pár órás vesződés után végülis egy tiszta telepítés mellett döntöttem. Azért egy két dologt sikerült találnom/tapasztalnom ezzel kapcsolatban leírom a tapasztalatokat hátha valakinek jól fog jönni még.
  Az üres területet valóban nem menti le a ghost ez benne van a leírásában is. De visszaállításnál írta, hogy mekkora méretű partícióról készült a mentés(itt sejtettem először, hogy nem lesz ilyen egyszerű az életem ).
  Külföldi fóromun is találtam hasonló próblémát így nem vagyok vele egyedül.
  Próbáltam még helyreállító telepítést, illetve javítani FIXBOOT-tal ez nem segített.
  A northon ghostban is van valami particiókezelő ezzel bíbelődtem egy kicsit aztán megörültem amikor újraindításnál CHKDSK ellenőrzéssel kezdett az XP, de igazából csak a betűjeleket sikerült teljesen összekocólnom, a probléma nem szűnt meg (itt adtam fel )
  Sajnos kb80a megoldását már nem tudom kipróbálni(letöröltem a mentést és csináltam másikat), de szerintem is ezzel lehetett a baj, hogy a partició más szektornál kezdődött, mert elé raktam az X meghajtót(nem igazán tudom hogy működnek ezek a dolgok az XP-ben). Bár talán ellent mond az, hogy a ghost "megjegyzi" mekkora méretű particióról történt a mentés.
  Azért biztos vagyok benne, hogy van erre valami megoldás (ghost mentés átszerkesztése, vagy a particiókezelő helyes használata ghostban, esteleg az XP-ben kellet volna bíbelődni) Hát köszönöm szépen mégeygszer mindenkinek, megint nehéz helyzetben vagyok kinek adjam a pontot, végülis a reinstall segített, így az első ilyen hozzászólást fogadom el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "visszaállításnál írta, hogy mekkora méretű partícióról készült a mentés"

  Valóban írja, de ez önmagában nem akadály ha van elegendő szabad hely az eredeti foglaltsághoz képest - legfeljebb a szabad terület mérete változik.

  "Sajnos kb80a megoldását már nem tudom kipróbálni(letöröltem a mentést és csináltam másikat), de szerintem is ezzel lehetett a baj, hogy a partició más szektornál kezdődött, mert elé raktam az X meghajtót"

  Valószínű működött volna, a partíció csere mint akadály, már esélyesebb.
  Velem is történt hasonló. A mentést véletlenül a második ( szerencsére üres ) partícióra raktam vissza, természetesen a régivel állt fel a gép. Gondolom ha az első üres lett volna, akkor fekete képernyő kurzorral lett volna a jutalom.
  Arra azért kíváncsi lettem volna: mi van akkor ha a lapozónak szánt partíciót, elrejted a visszaállítás idejére. Majd legközelebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hibajelenség oka nem a partíciómentő programokra, hanem magára az NT-re (WIN2000/XP) vezethető vissza:

  Amikor a rendszer új merevlemezzel/kötettel találkozik, hozzárendeli automatikusan az ABC első szabad betűjelét (C-Z tartományban). Ha több új kötetet talál, a kiosztás a talált kötetek sorrendjében történik (logikailag balról jobbra).

  Mikor újraparticionáltad a merevlemezedet, új kötetek jelentek meg. Majd a második partícióra visszaállítottad a mentett rendszert, de mikor elindult, számára mind a 4 kötet új volt és ilyen sorrendben osztott ki betűjeleket, így a rendszerkötet D meghajtó lett.

  A hiba gyökere abban van, hogy az OS a rendszermeghajtó-betűjelet (általában C) új kötetre ültetés után sosem ahhoz a kötethez rendeli, amelyiken az OS csücsül. Így rendszervisszaállítás esetén a következő szabály szerint kell eljárni, következő példában illusztrálva:

  Tegyük fel, a merevlemezen van 5 partíció/kötet:

  kötet0, kötet1, kötet2, kötet3, kötet4

  A helyes működés végett az OS telepítéskor beállított betűjele dönti el, hogy melyik kötetre kell visszaállítani:

  C: esetén kötet0-ra, D: kötet1-re, E: kötet 2-re, F: kötet 3-ra, G: kötet 4-re. Ha más kötetre állítasz vissza, elcsúsznak a kiosztott betűjelek, és nem fog bejelentkezni a 2000/XP.

  Mekmester megoldása is jó lett volna; első alkalomra elrejteni az első partíciót->a második partíció kapja a C betűjelet, majd visszakapcsolod a rejtett partíciót.

  Példaképp:

  1.) ha a OS betűjele C volt és kötet2-re szeretnéd visszaállítani, akkor kötet0, kötet1-et első indításig el kell rejteni.

  2.) Ha az OS betűjele D és kötet0-ra állítod vissza, bajban lehetsz induláskor, mert a kötet0-nak C-t fog kiosztani a rendszer. Kis küzdelemmel természetesen ez is megoldható..

  3.) Ha az OS betűjele E és kötet2-re állítod vissza, a kötet0 és kötet1-nek léteznie kell és nem lehet rejtve, hiszen a kötet0=C, kötet1=D, így kötet2=E lesz első induláskor, kiosztáskor.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a részletes magyarázatot Jövök nektek egy sörrel
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd