Laptop
2010-08-30T20:28:56+02:00
2010-08-31T21:56:19+02:00
2022-07-25T21:45:26+02:00
bear
Hello

Egy szamomra lenyeges problemaval allok szemben , amire itt remelem talalok megoldast,
Egy acer 1640-es laptopom van, kozel 5 eves es eddig remekul mukodott. ha valami gaz volt az ALT F10el mindig ujra tudtam telepiteni a retett particion levo eredeti xp-t. megnem egyszer "besult" a gep es meg bekapcsolni sem tudtam, elvittem egy "szerelohoz" akiknek vilagosan elmondtam hogy a fent emlitett bill, parancsal elojon az eredeti XP telepito a driverekkel es minden massal. Erre ugy kaptam vissza hogy egy masik xp futott a c meghajton es a rejtett particio maradt rejtett. sajna az alt f10 sem mukodik.
a laptphoz tartozo cd-k idokozben tonkrementek (egyszercsak semmi adat nem volt egyiken sem kiveve a microsoft works cd, amivel most semmire nem megyek)
az latszik hogy van egy kozel 5 gigas particio es sertetlen de nem tudom elinditani. kerlek titeket ha valakinek van otlete a helyzetre irja meg
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Van persze
  A rejtett partíciódat tedd aktívvá (boot flag) egy boot disk-el. Ez lehet akár egy w98-as telepítő cd, lényeg, hogy fdisk legyen rajta. Erről boot, fdisk onnan meg eligazít...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  A jövőben segítsd annyival a fórum látogatóit - és ezáltal önmagad is -, hogy NORMÁLIS, A PROBLÉMÁT JÓL KÖRÜLÍRÓ CÍMET ADSZ a témának. Előre is köszönöm (az ő nevükben is).

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • koszi
  jo otletnek tunik. Megneztem az osszes telepitomet de sajna egyiken sem talaltam fdisk-et. most szerzek egy olyat amin van,es kiprobalom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Töltsd le a netről!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsi az esélye, hogy egy EISA konfigot így rendbe rakj. Ennek a partíciónak nincs szüksége arra, hogy boot-olható vagy aktív legyen, nem véletlenül ez az eredeti kialakítás. Nem véletlenül eleve rejtett ez a kötet. Főleg úgy, hogy jó esetben nem is férsz hozzá ehhez a partícióhoz a particionáló programok többségével. Az oktalan telepítés kitörölte a recovery boot kódját az MBR-ből, ami természetesen nem egyezik meg a boot flaggel. Az Acer szerviz néhány ezresből rendbe rakja, mert ez nem tartozik a garancia körébe. Illetve már nem is garanciás a lapos. Természetesen a szerelővel fizettesd ki az okozott kárt.

  Egyébként egy OEM XP-vel bármikor újratelepítheted a lapost, a matricán lévő seriallal. Persze ebben az esetben a drivereket neked kell hozzá levadászni.

  Talán a GParted ismeri az ACER Recovery partíciót és azzal a tartalmát is hozzáférhetővé tudod tenni. De ez csak esélyes, nem biztos, hogy működik is. Illetve a kötet baxtatásával több kárt okozhatsz mit hasznot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem pont egy Acert sikerült "vissza EISA-sítani" egyszerűen a partíció aktiválásával. Onnantól ment az ALT+F10...

  Most vagy a rejtett partíció is tartalmazza ezt a loadert és az MBR ezt tölti be, vagy nem minden Acer egyforma
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Van külön fórum erre a problémára:Acer Hidden Recovery Partition

  Ahol pl. ezt a programot ajánlják: Acer_MBR_F10_Repair.zip

  De sok hasznos infó található rajta!

  DE egy teljes adatmentés ajánlok előtte!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha neki akarsz állni saját magad:

  Kell egy boot pendrive (neten találsz leírást az elkészítéséhez). Lehetőleg Vista vagy w7 legyen a rendszer rajt.
  Kell a Vista/w7 diskpart nevű segédprogramja a %systemdrive%\windows\system32 mappából (havertól is elkérheted). Ezt másold fel a penre és indítsd a rendszert.

  diskpart rescan list disk select disk 0 list partition select partition 1 detail partition (27 vagy 12) set id=07 (27-eshez 07 kell, a 12-eshez 0B) select disk 0 list volume select volume 0 assign letter=x exit

  Most a rejtett partíciót az x betűjellel éred el. Itt megtalálod az eredeti boot sectort rtmbr.bin néven. A nullák és egyesek helyére mindig a list parancsok kimenetéből kapott számokat írd, annak megfelelően, hogy melyik lemezen és köteten található a pqservice.

  Már csak egy dolog van hátra. Vissza kell tenni az eredeti partíciót:

  x:\mbrwrwin install rtmbr.bin

  Ezután már kell működni az Alt+F10-nek ha a BIOS-ban engedélyezve van a d2d recovery. Ha ezt elbabrálod tényleg mehetsz a szervizbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szia megneztem az oldalt.tenyleg hasznos otletek vannak .kiprobaltam a fenti progit is,azota egy masik geprol netezem :)
  ugyanis
  eleinte ugy tunt ,mukodik a dolog ELKEZDTE- elsemhittem, hogy ennyi szivas utan csak egy katt es mar megy is...
  szoval munkaja kozben egyszercsak nem talalt egy file-t.
  mas lehetoseg hijjan OK-T nyomok
  ujra indul es folyamatosan NTLDR-jet keresi rajtam :)
  aztan nyomjak valamit hogy ujraindulon
  hogyan tovabb?
  vigyem mar vegre be az acerhoz hogy csinaljak meg , vagy lehet meg mihez kezdeni
  koszi mindenkinek :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen.

  Először ments le minden adatodat. Erre a célra használhatsz akár egy Linux live cd-t is.
  Ha biztonságban vannak az adataid, akkor manuálisan csináld végig amit írtam. Kell, hogy működjön. Ha nem működik, akkor sajnos az egy klikkes megoldás végleg tönkretette a recovery partíciót.

  Amit csinál, azt azért csinálja, mert a helyreállítás során nem kerültek vissza helyesen a partíciók. ha mázlid van akkor csak a boot.ini-ben kell átírni a betöltést a jelenlegi Windows partícióra. Feltehetően, aktív és nem rejtett állapotban maradt a recovery partíció és ezért felborult a partíció struktúra. A boot.ini-ben a bejegyzések elavultak és nem betölthető emiatt a Windows.

  Ha nem boldogulsz a parancssorral, választhatsz kontrollálatlan scripteket, amiknek a működésébe nincs beleszóllásod. Választhatod az egyklikkes megoldásokat, de ezeknek nem tudod mi lesz a végeredménye, mert nem tudod pontosan mit csinál a script. Vagy fogsz egy Vista vagy w7 telepítőt és a telepítő parancssorából, megcsinálod amit írtam. Ebben az esetben lépésenként látod, hogy mi történik és ha valahol bukta van, akkor azt tudod korrigálni.

  Ha nem vagy biztos magadban, akkor ACER. De ezt mintha fentebb írtam volna. Ellenben most már morális okok miatt nincs jogod megfizettetni a mesterrel a javítás költségét. Lévén kevesebb hozzáértéssel belevágtál egy olyan feladatba, ami jócskán meghaladja a képességeidet. Ennek tetejébe vertél még egy szeget a géped koporsójába.

  szerk.:
  Talán nem Windows alól kellett volna megcsinálni a javítást. Elképzelhető, hogy megoldja a program azt amire tervezték, de mivel nem Win alóli futtatásra lett megírva a batch fájl, ezért az RTMBR.BIN fájlt nem találta és nem tudta visszaírni. Persze ha az Acer.bat-ban átírod az elérési utat, akkor még sikerülhetett is volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Én megcsinálom neked ingyen is, csak hogy juttatod el a gépedet Komáromba?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd