Vírus? xp indítás , tűzfal kikapcsol, firefox
2010-10-28T12:08:09+02:00
2010-10-28T14:46:23+02:00
2022-07-26T04:05:25+02:00
oooggg
Van otthon egy laptop, asztali gép, multimédiás NAS.

1.nap: NAS nem indul(Linux fut a háttérben), nem ismeri fel a winchestert, de usb-n működik azóta is úgy maradt. Laptop 10 percenként trójai-kat talált(AVG), figyelmeztetések hogy win.tűzfal ki van kapcsolva(be volt kapcsolva), "A-biztonsági kiegészítés" adobe-s telepítő kb 5 percenként(nem telepítettem fel).

2. nap laptop már nem indul boot után fekete képernyő, ha elindul akkor az asztal és a tálca betöltése közben kifagy. csökkentettmódban el se indul. Linux live cdről bebootol de nem látja a Winchestert mert NTFS használatban van(eddig látta). az asztali gép ugyanúgy kikapcsolgatja a tűzfalat, a firefoxban a könyvjelzőkre,linkekre bárhová kb10szer kell kattintani hogy elinduljon a (be)töltés. az asztali gépen már fent van az AVG, Avast, SUPERAntiSpyware meg is találtak egy csomó vírust, spy-t leirtották de újraindításkor minden újrakezdődik.

Ötlet? Valaki járt már így? elég sok adatom van mindkét gépen+nas-on úgyhogy formázást nem szeretném. max újrarakom a win-t de akkor ez megszűnik?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Hinnye, hát aztán jól össze van kuszálva nálad valami.
Szóval:
1. Ne legyen egyszerre több rezidens vírusölő a gépen, mert egymás irtása mellett engednek be nem kívánatos vendégeket a gépre. Ha ingyenes szoftver mellett döntesz, akkor az én személy szerinti javaslatom avast vírusölő + comodo tűzfal. Valószínűleg az asztali géped fertőződött, és szépen lefertőzte a laptopot is. NAS? Nos, az már más kérdés.

2. Laptopot indítsd el linux live cd-ről, majd a gparted nevű programmal nézd meg, hogy egyáltalán milyen vinyókat talál meg. Személy szerint a gentoo system rescue cd-t javaslom, mert ez kifejezetten javítási célokat szolgáló linux live cd.
Ha látja a vinyókat, akkor a következő parancssal tudod csatlakoztatni az ntfs fájlrendszert: ntfs-3g /dev/sdx /mnt/windows -->ahol az x az aktuális meghajtód jele. Lehet a, b, c stb.
Ezután már látni fogod a /mnt/windows könyvtárban a vinyó tartalmát.

Amit csinálnék a helyedben: mindkét gépről lementeni a fontos adatokat (lehetőleg live cd-vel, mert kisebb a mentés közbeni fertőzés veszélye), majd mind a két gép hdd-jét/hdd-it teljesen nullázni. Live cd-vel sikerülhet, ha kiadod a dd if=/dev/zero of=/dev/sdx -->x meghajtó jele. Ez mérettől függően lehet, hogy sokáig tart, viszont garantáltan letakarít minden adatot a vinyóról. (ascii nullákkal írja tele a lemezt). Ezután jöhet az újratelepítés, védelmi szoftverek beállítása, majd az addigi adatokat fokozott ellenőrzés mellett a visszamásolás.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Egy

  fdisk -l

  vagy

  parted -l

  Sokat segíthet pantomin sd"x"-ének meghatározásában.

  Használt Windows?
  BIOS frissítés nem volt mostanában?

  A védelmi, biztonsági szoftverekből mindig csak egy aktív, telepített legyen a gépeden. Illetve soha ne rendszergazdaként használd a gépedet. Rendszergazdaként bejelentkezve a vírusok is rendszergazdai jogokkal teszik tönkre a gépet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd