Excel: képletmásolás, ha nem azonos a sorok száma

Excel: képletmásolás, ha nem azonos a sorok száma
2010-11-24T11:52:16+01:00
2010-11-29T17:24:57+01:00
2022-10-30T14:10:31+01:00
szufle
Sziasztok!
Van egy folyamatosan visszatérő problémám, amit ha sikerülne megoldani rengeteg időt mentenétek meg nekem.

A lényeg, hogy táblázatba kell foglanom adatokat, és ezt nagyobb csoportonként összegeznem és azokat is még nagyobb csoportonként, de a köztük lévő tartalom (sorok száma) változó. Hogy érthetőbb legyen itt egy példatáblázat:


FöldrészOrszág Város Data 1 Data 2
Európa Magyaro.Budapest 1 2
Európa Magyaro.Debrecen 0 3
Európa Magyaro.Pécs 1 1
Total Európa képlet képlet képlet
Európa Olaszo. Róma 0 5
Európa Olaszo. Milano 1 0
Európa Olaszo. Bologna 0 2
Európa Olaszo. Genova 1 3
Európa Olaszo. Velence 0 1
Total Olaszo. képlet képlet képlet
Európa Spanyolo.Madrid 1 5
Európa Spanyolo.Barcelona0 0
Total Spanyolo. képlet képlet képlet
Total Európa KÉPLET KÉPLET
Amerika USA New York 1 2
Amerika USA Washington 0 3
Amerika USA Dallas 1 1
Total USA Képlet Képlet képlet
Amerika Canada Ottawa 0 5
Amerika Canada Toronto 1 0
TotalCanada képlet képlet képlet
Total America KÉPLET KÉPLETSzóval ezt szeretném elérni, hogy ha felírok egy képletet, mondjuk a "Magyarországot" összegző sorra, akkor azt átmásolva "Olaszországra" is érvényes legyen anélkül, hogy nekem bármin módosítanom kelljen. (én gondolkodtam if képlet használatában, de megakadtam -az én táblázatomban jobban lehet szűrni, ugyanis kódokat használunk, pl. Európa= T1, Magyarország= T11, Olaszország T12, Budapest T111, Róma T121...)
Ugyanígy öszegezném (és használnék egyéb képleteket, de csak az adott csoporton belül)Európát, és végül a Világot...

Pivot tábla válasz sajnos nem jó (pedig úgy szeretem), mert ez egy hatalmas táblázat, sok adattal és nem mindig csak szummázni kell..több szempontból sokféle adatközlés kell.

Remélem valaki tudja a választ!!!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia!

  Szumif? Ami eredménye egy csoportnak, pl. Magyarország(v T11)... Amit aztán megint felhasználhatsz adatként és ebből csoportosíthatsz ...

  Ha jól értettem a problémádat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Attól tarok ennél kicsit összetettebb a probléma.
  Bővebben kifejtve:
  5 nagy csoport van(pl: Kontinens=T1, Ország=T11, város= T111.....5 szintig megy le), ennek a legalsóbb szintjén 120 csoport van, amiben mintegy 17E elem. egyik csoporthoz 10, máikhoz akár 100 féle elem is tartozhat, ami hetente változik (bővül, szűkül)

  Így ha a szumifet használom, minden egyes csoportnál be kell írnom, ha pl T11111, akkor add össze, ha T11112 add össze...ennyit nem lehet egymásba ágyazni

  a másik bibi, hogy nekem nem csak összeadni, hanem számolni,átlagolni, százalékban kifejezni...stb kell
  a lényeg, hogy mindenképp olyan megoldás kell, amire a teljesülés van, akkor az lépjen életbe, amit leírok (összeg, db szám, átlag...)
  amellett, hogy nem kell minden csoportra "rászabni", csak egyszerű képletmásolás és teszi a dolgát.

  A táblázat úgy épül jelenleg fel, hogy az adott csoportok total sorai üresek.
  Én arra gondoltam, hogy lehetne azt csinálni, hogy a csoportonként a total sorok végére, ahol már nincs adat beírok egy számot (pl,a legkissebb csoportnál 5, eggyel nagyobbnál 4...) és ha erre hivatkozva, ha megtalálja, akkor az összes abban a sorban lévő város T111-el egyenlőt összeadja)
  de ez kidolgozatlan még.

  Azzal nincs gond, hogy az adott csoport total soraira rászűrjek, csak azt kellene valahogy megoldani, hogy addig jelölje ki, amíg egybe tartoznak, akár üres sorig.

  remélem sikerült leírnom, hogy miért is komplikált ez nekem.

  Gondolom csak valami finomság hiányzik, amit én nem ismerek.


  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy adott sor, ami a legalsóbb szinten van (5? tehát értéke pl. T11111) tartalmazza az értékét (T11111)? Ha igen, akkor egyszerű a dolgod ...

  Mert szerintem, adatbeíráskor ismered a hozzátartozó adatokat, vagy nem? Ha ismered, akkor írhatod is, tehát ez alapján meg számolhatsz ...

  Ország (1), Város (1), Akármi (1) Ez tökéletes struktúra. Mint ilyen, számolhatsz is vele ... Nem értem, hol a baj ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem, nem.

  Csak nem akartam kiírni teljesen. Úgy képzeld el, hogy a városokat, országokat , kontinenseket kódokkal illetjük, és így is nevezzük őket a táblázatban...így könnyebb kezelni őket. Pl Ha T1,T2 az tuti kontinens, T12 és T13 pedig biztosan T1 kontinensen lévő országokat jelölnek.A legalsóbb szinten meghatároztuk a várost, pl. T11114, ahol van 10, néha,pedig 120 db üzlet, ez változó a táblázaton belül is, és adott városon belül is akár 1 hét elteltével. Éppen ezért kellene nekem egy olyan képlet, ami azt segíti elő, hogy meghatározza hány bolt is van az adott héten abban a városban- ezt csak úgy tudja megtenni, ha valahogy a T11114-es kódú, egymás alatt elhelyezkedő boltokat összeszámolja. Én nem csak a darabszámra vagyok kiváncsi, hanem pl. az átlagos forgalomra is...stb. nem elég az összeadás.Én úgy képzelem, hogy az if képlet egyik oldalára beírni valami feltételt vagy valami olyat amit keresek...és ha ez megvan, akkor életbe lép a teendő. Adja össze, számoljon átlagot, valaminek függvényében adjon teljesülési eredményt...
  a táblázat többféle riportból jön össze elég bonyin, de ebben a formában csak egy adattábla, természetesen nem kézzel kell felvinni ezt a rengeteg adatot ...annaklenne a vége

  eddig ezt kézzel csinálták... a gyors munkatársaknak egy napi meló és rengeteg hiba...mint ahogy az szokott lenni.


  így néz ki egy sor( K=képlet)

  T1 T11....T11223 Étterem szám szám szám szám szám.....
  T1 T11....T11223 PC bolt szám szám szám szám szám.....
  T1 T11....T11223 Kisbolt szám szám szám szám szám.....
  T1 T11....T11223 Rendelő szám szám szám szám szám.....
  T1 T11....T11223Total K K K K K .....
  .....
  T1 T11 Total K K K K K ....


  Tehát van olyan hogy 12 hely van a városban, van hogy 100 és van hogy mint a T11223 városban csak 4. Ezt minden héten frissíteni szörnyű, mert egyik hétről a másikra városon belül akár +/-10%-os ingadozás is lehet.

  Köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre való a kimutatás.
  A területeket (kontinens, ország és város) a SOR mezőbe húzod, a számszerű adatokat pedig az ADAT mezőbe.

  Az adatok bővülésével is egyszerűen lehet bánni. Kijelölöd az adatokat tartalmazó tartományt, és listába foglalod. Ez a 2003-as verziónál Adatok/Lista/Lista létrehozása, vagy a Ctrl+r bill.kombináció. Ha ezt megtetted, egyrészt a következő sorba az első adat (kontinens) beírása után lemásolódnak a képletek, másrészt a kimutatás frissítésénél nem kell módosítani az először megadott területet, az is automatikusan változik a frissítés ikon használatával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szia!

  megoldódott időközben?
  Mindenesetre azt hiszem az ofszet függvényre van szükséged.
  készítesz hozzá két segéd értéket, az egyik az aktuális cella távolsága a táblázat tetéjétől =X, a másik egy egyszerű szumha arra vonatkozóan, hogy hány adatot akarsz összesíteni, tehát hányszor szerepel pl. az hogy Budapest (=Y). Ezeket beírod a Budapestet tartalmazó adatok alá a total sorba, mellé pedig például ha a C oszlopban lévő Budapesthez tartozó eredmények átlagára vagy kíváncsi, átlag(ofszet(C1;Y-X;0;X)) .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd