Processzor halál

Processzor halál
2011-04-06T15:31:16+02:00
2011-04-07T10:26:04+02:00
2022-07-27T15:42:02+02:00
NaTo
Hogyan lehet megkülönböztetni, hogy alaplap vagy processzor halt meg?
A gép rendszeresen lefagyott...
a proci melegedett mint állat...
aztán egyszer csak se kép se hang.
A táp se ment.
Tápot cseréltem, így a ventik felpörögnek, de semmi életjel.
Nincs sípjel se! Kivettem a memóriákat videokártyát, úgy se sípol.
Most vagy az alaplapomat ölte meg a rossz táp, vagy a proci halt meg. Igen, de honnan tudhatom? Nincs se másik lapom, se másik procim hozzá... :(
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hali!

  A következőkben, ha konkrét problémád van, segíts nekünk - legalább - azzal, hogy A TUDÁSTÁRBAN TESZED fel - KÜLÖN-KÜLÖN - a kérdésed. Előre is köszönjük.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • tesztel tudod csak. beszerzel működő, hasonló procit és alaplapot. a proci foglalata megegyezzen. majd egyikből át a másikba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tapasztalatom szerint csaknem mindig az alaplap megy tönkre. Hallottam már döglött prociról, de sokezer gép javítása során még nem került a kezembe proci hibás gép. Igaz, még olyan hibával sem volt dolgom, ahol a lefagyott gépben forrt volna a proci.
  Mielőtt nagyobb kiadásba vered magad, mérd meg az elemet. Ha alacsony a feszültsége (3,1 V alatt) cseréld ki, mert nagyon hasonló hibát tud okozni. Több halottnak vélt alaplap rendbejött elemcsere után. Másik javaslatom, mielőtt kidobnál egy alaplapot, vedd ki az elemet, és áramtalanítsd a setup beállításokat őrző memóriát. Ha van rajta jumper akkor süsd ki azzal, ha nincs, akkor kiszedett elemmel tárold egy fél napig. Aztán tedd vissza az elemet (vagy egy újat). Lehet, hogy elindul.
  Még egy vizsgálat, nézd meg, nem került-e csavar, gémkapocs, sztaniolpapír, vagy egyéb vezető anyag az alaplap alá. Irodai gépeknél rendszeresen találkoztam főleg gémkapoccsal és beleöntött kávéval.
  Még egy javaslat: húzd le a csatlakozót a párhuzamos portról, és a tápcsatlakozót a floppyról. Mindkettő tud olyan hibát okozni, mintha halott lenne az alaplap. Ezzel a hibával is találkoztam több gépen. És egy alulméretezett táp is lehet a bűnös.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv!
  de sokezer gép javítása során még nem került a kezembe proci hibás gép
  Szerencsés vagy. Nekem vagy 25-ből sikerült. Az is a sajátom. Az alaplapot nem néztem jó-e, csak a procit. Még szaglottak is. A táp kibírta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd