Hálózati gondok
2011-04-14T10:23:31+02:00
2011-04-18T06:38:52+02:00
2022-06-29T05:47:05+02:00
csongeee
Sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni egy hálózati probléma megoldására...Egy panellakásba van elosztva az internet,ami úgy van megoldva,hogy a főinternet kábel csatlakozik a routerbe,onnan meg switch-kel van kibővítve a hálózat,hogy minden egyes lakónak legyen csatlakozása..tökéletesen működött a rendszer de sajnos a router elromlott,ki lett cserélve egy linksys wrt54gl-re...itt kezdődtek a problémák mert a router rosszul lett beállítva és így nagyon szarul megy a net.Volt egy hálózat felelős aki idő közbe elköltözött és a szarba hagyta a lakokat...na most azt csinálta az illető "rendszergazda",hogy a linksys belepő ip címét a 192.168.1.1 címet átírta 192.168.0.1 címre,gondolom a régi routernek ez volt az ip-je...olyan ürügyek állítása szerint,hogy nem kell a többi gépeken átírni az ip-t....nekem ez erősen magas,nem tudom,hogy szakmailag ez egy okos és tudatos lépés lett volna-e.Valószínű az átírás okozta a hálózat zavart,arra kérlek titeket,hogy segítsetek abba,hogy hogyan kell vissza állítani 192.168.1.1 ip-re?...másik kérdésem meg az,ha egy új router kerül internet elosztására akkor miért kell átállítani az összes gépen az új ip-re?....ennek egyáltalán szakmailag van értelme vagy egy nagy hülyeség amit az áll rendszergazda talált ki?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Elsőre macerásnak tűnik a minden gépre fix ip, de van néhány előnye is. Gyorsabb a bekapcsolási elérés, mint a dhcp-nél. 20 lakásnál ennek a routernek a dhcp szervere folyamatosan malmozna az üzemelő és a fel-le csatlakozó gépek címkiosztásával, ami fix ip-k esetén elkerülhető. Mivel azonban már egyetlen géppel is szakad, így ellenőrizd magát a routert illetve a beállításait és haladj tovább a fővonalon, bár itt már egyszerűbb a még mindig ismeretlen szolgáltatóval felvenni a kapcsolatot.
Bocsi. A kolléganőm löncsölni rángat.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hello,
  ez azért elég tág leírás, nem igazán lehet konkrét segítséget adni. Hogyha te magad bizonytalan vagy a tudásodban, akkor - főleg, hogy több lakót is érint a dolog - szerintem éredemesebb kihívni egy szakit, aki a helyszínen meg tudja nézni a dolgokat. Amit leírtál, abból semmi nem utal arra, hogy a korábbi rendszergazdátok bármi rosszat tett volna. Az, hogy konkrétan mi a router ip címe, szinte tökmindegy. Amennyiben eltérő típusú lett az új routeretek a korábbitól, akkor sanszos, hogy komolyabb konfiguráció is kell a hálózatra.
  Önmagában a belépő ip címet vissza állítani az admin felületen tudod, vagy ha másképp nem megy, hát a router hardveres resetelésével.
  De inkább hívjatok ki valakit, aki rá tud nézni a hálózatra (esetleg egy lakó gépére), és a levont következtetések alapján be tudja konfigurálni a routert.

  (egyébként melyik városról van szó? )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia
  Pont a hardveres reset, ami szolgáltatótól függően újabb esetleges galibákat okozhat.
  Valószínűleg fix ip címeket állított be a rendszergazda a lakásban lévő gépeken és kikapcsolta a router dhcp szerverét. Ebben az esetben valóban az a legegyszerűbb megoldás amit alkalmazott. Ha most visszaállítod a router ip címét az eredetire, akkor senkinél sem lesz net. Ha viszont így marad a beállítás, akkor minden egyes új gépet fix 192.168.0.xxx kell állítanod, hogy legyen net. Ha meg akarod szüntetni a jelenlegi állapotot, akkor kapcsold be a router dhcp szerverét és akkor automatikus címkéréssel bármelyik új eszköz csatlakozhat a routerhez. (Persze akit engedélyez az esetlegesen beállított mac szűrés.) Én mégis azt javaslom, ha ennyire nem értesz a hálózat beállításához, akkor inkább bízzatok meg a feladattal egy ehhez értő személyt, vagy szolgáltatót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért gondolom,hogy az ip átírás a gond mert több panelbe is ez a hálózati megoldás és ugyanez a rendszergazda felügyelte azt is..sőt egy hónappal ezelőtt egy másik panelbe is router csere volt és ugyanezt a műveletet lépte meg..rossz volt a net....nekik az volt a szerencséjük,hogy ott visszaállította a router eredeti ip-re és megszűnt a probléma....nálunk meg mire visszaállította volna addig elköltözött és sajnos telefonon sem tudom elérni....szakember ki volt hívva de az vagy szarik rá vagy nincs ideje vagy nem tudom..türelem az elfogyott..ezért gondoltam hátha meg tudom oldani.....ip visszaírása picit nem világos nekem...saját gépemen vissza tudom állítani az ip-t? böngészőbe?...azért kérdezem mert én sem vagyok nagy szaki
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy panellakásba
  mert több panelbe is ez a hálózati megoldás

  Hány lakásnál és eszköznél járunk most tkp??
  routerbe,onnan meg switch-kel van kibővítve a hálózat,

  Hány gép lóg azon a szerencsétlen routeren? Hányan torrenteznek rajta? Mi a problémád egyáltalán, mert ezek szerint csatlakozni tudsz. A lerántott netet meg a lepadlózott routert nem hozod ip címváltással helyre. Milyen tipusú routert cseréltetek le linksys wrt54gl-re?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden panellakásnak külön főinternet kábele van...nincsenek összekötve a panelok........egy router van és három switch..összesen 20 lakó van rákötve....internet van csak böngészőbe elég gyenge....ping szakadásokat mutat,az idő is 150-200 ms
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a router mindössze arra alkalmas, hogy egy lakáson belül eloszd vele a netet. Ha akarom, akkor torrenttel egy géppel is lepadlózom úgy, hogy a mellette lévőn 400-as pingeket fogsz mérni. Utoljára kérdezem: Milyen router volt eredetileg bekötve, ami nem bírta már a gyűrődést és kampeca?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • JAHT EA-2104E lett lecserélve.....úgy értsem a rendszergazda a routerbe írta át a 192.168.1.1-et 192.168.0.1-re?.....valószínű minden számítógépen fix ip működik....ahhoz,hogy a DHCP dinamikusakat osszon ki ahhoz a gépeken kell-e módosításokat eszközöljek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ki lett próbálva úgy,hogy egyáltalán senki nem netezet csak ép be voltak kapcsolva a gépek...ugyanaz a jelenség
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennek a routernek az eredeti lan ip címe 192.168.2.1 volt így ez is át volt írva.
  .valószínű minden számítógépen fix ip működik

  A valószínű az kevés. Győződj meg róla. Kép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ki lett próbálva úgy,hogy egyáltalán senki nem netezet csak ép be voltak kapcsolva a gépek...ugyanaz a jelenség

  A routernél kihúzod a switch-ek tápkábeleit és egyetlen gépet csatlakoztatsz az útválasztóra és úgy méred.
  Lehetőleg ne délután/este mert verés lesz a dologból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • :).....megnéztem a a gépeket...összes fix ip-re van állítva a TCP/IP protokollon.....gondolom ezért írta át 192.168.0.1.re hogy maradjanak meg a régi beállítások.....fontos,hogy minden gépen fix ip legyen?....megnéztem a routert egyetlen egy géppel és szakad az internet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elsőre macerásnak tűnik a minden gépre fix ip, de van néhány előnye is. Gyorsabb a bekapcsolási elérés, mint a dhcp-nél. 20 lakásnál ennek a routernek a dhcp szervere folyamatosan malmozna az üzemelő és a fel-le csatlakozó gépek címkiosztásával, ami fix ip-k esetén elkerülhető. Mivel azonban már egyetlen géppel is szakad, így ellenőrizd magát a routert illetve a beállításait és haladj tovább a fővonalon, bár itt már egyszerűbb a még mindig ismeretlen szolgáltatóval felvenni a kapcsolatot.
  Bocsi. A kolléganőm löncsölni rángat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a segítséget....meg lett oldva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, annak örülünk, de még jobban örülnének a később hasonló cipőben járók, hogy ha elárulnád, hogy mi lett a megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd