Ócska számítógép kárt okozhat-e a monitorban?

Ócska számítógép kárt okozhat-e a monitorban?
2011-04-16T18:47:28+02:00
2011-04-17T12:29:20+02:00
2022-07-19T03:06:35+02:00
ZakI
Össze szeretnék dobni egy ócska gépet ócska
hardware-ekkel. A drága LCD monitoromban kárt okozhat-e, amennyiben valami probléma van a gépben?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Fizikai hibát nem tud okozni, a bemenő áram erőssége, a teljesítmény eleve limitált mind kifele, befele pedig biztosíték is van a monitorban, ráadásul mivel LCD és nincs hertz, nem megfelelő képi frekvencia átküldésével sem lehet hazavágni. Az egyetlen ami kárt tud benne okozni kettőshiba esetén az az ha egy programhiba (jellemzően fagyás, KÉK HALÁL stb.. miatt , illetve a monitor helytelen beállítása miatt egyben * "túl sokáig" változatlan marad a kép... Ekkor bizonyos pixelek "beleéghetnek" a képernyőbe.

*(monitoronként változó , egy-két naptól néhány hétig terjedő időszak)

Ennek kikerülésére egyrészt magában a monitorban is lehet időzíteni a kikapcsolást , Stand by-ba való helyezést (Stand By Timer) másrészt az alaplap ACPI illetve APM támogatása esetén lehetőség van, Blank-ra , vagy inkább DPMS-re kapcsoltatni a BIOS Advanced Power Management részlegében ha van ilyen vagy hasonló.

Harmadrészt , ha az ACPI és APM a BIOSban be van kapcsolva, és az OS minimum Windows 2000, XP, akkor a monitor lekapcsolásának lehetőségét és időzítését a Vezérlőpultból (Energiagazdálkodás) is lehet szabályozni.. (a videókártya illesztőprogram telepítése UTÁN)
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Vagy még egyszerűbb, erre kitalált megoldás a képernyővédő, ami már a DOS-os NC-ben is volt, Windows-ban meg Win95 óta biztos hogy van (Win3.1-ben nem emlékszem), csak be kell kapcsolni és olyan képernyővédőt választani ami valóban véd is (láttam már olyat, ami a képernyőnek kb a felén nyitott egy ablakot és azon belül védte a képernyőt, a kívülálló rész védje magát ahogy tudja).

  De általában az ember nem hagyja magára a gépet napokig.

  Érdekes, hogy DVD/média lejátszókon nem nagyon van képernyővédelem (enyémen nincs), az ember benyomja a menüt, vagy valami állóképet és ha egy hétig nem nyúlok a távirányítóhoz akkor az az egy kép lenne a tévén/monitoron végig. Pedig ez a tévének sem tesz jót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban egyszerűbb a képernyőkímélő beállítása, viszont a gép, vagy a windows lefagyása esetén, ha egyébként nincs az LCD monitorban külön időzítve a kikapcsolás, sajnos beleéghet a gép által küldött utolsó jel a képbe, ha sokáig úgy marad. (pl. a kék halál vagy a kimerevedett képernyő) ezért tanácsos bemenni külön az LCD monitor menüjébe és ott külön felülbírálni a windows (az os) és a gép által küldött Stand By időzítéseket.

  Én pl. így szoktam beállítani:

  1. a képernyőkímélő előjön 2-3 perc után, majd
  2. a BIOS ACPI-ja elküldi a DPMS utasítást a monitor felé 5 perc múlva, és ezzel leteszi Stand By-ba
  3. a monitor menüjében külön 10 percre időzítem a Stand By-t ha esetleg az OS/gép valamilyen oknál fogva lefagyna és ezzel biztosítom hogy 10 perccel az utolsó használat után a képernyő mindenképpen kapcsoljon ki. (kérem kapcsojja ki )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd