Truecrypt + win7 komplett mentés
2011-06-04T19:56:38+02:00
2011-06-06T13:05:03+02:00
2022-07-27T22:30:28+02:00
Tomlincoln
Üdv!
Felraktam a Truecrypt legfrissebb verzióját, és az egész merevlemezt letitkosítottam vele, a pre-boot authentication funkciót használva.
Windows 7 home premiumos laptopról van szó, melynek az elején egy 100MB-os partíció van majd ezt követi egy 40GB-s rendszerpartíció (C meghajtó) utána egy 30 GB-os partíció (Z) amin a mentés van. Ez után egy kiterjesztett partíció van, amin jó pár (6) logikai meghajtó található. Olyan kérdésem lenne hogy ha a windows beépített lemezkép mentőjével csináltam a 100MB-osról illetve a 40GB-osról egy mentést a Z meghajtómra akkor azt a Windows Mentőlemez segítségével hogyan tudom visszaállítani. Amikor CD-ről indítom a gépet és elindítom a TrueCrypt-et pendrive-ról akkor az egész lemezt nem engedi mountolni, külön partíción meg amikor beírom a jelszót azt írja hogy rossz a jelszó vagy nem truecrypt tároló. Tehát hogy tudom "megnyitni" a boot CD-ről a 3 elsődleges partíciót hogy visszaállítsam a lemezképet, anélkül hogy az egész lemezt vissza kéne előtte fejtenem. Esetleges probléma esetén nem szeretnék 3-4 órát várni aztán megint 3-4 órát mire visszatitkosítom. Vagy nincs más megoldás?

Előre is köszönöm mindenkinek!

Üdv.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Nem próbáltam még de logikátlan elgondolásnak tűnik, ugyanis, rendszervisszaállítására, tehát a vhd file-re általában olyan esetben van szükség, mikor a rendszer már be sem butul, így a truecrypt sem fog tudni betöltődni a VHD file pedig nem tudom hogy pl tartalmazza-e az adott partició boot sectorát is vagy nem, mert ha nem akkor hiába teszed vissza az összes fájlt ha a boot szektor encryptált marad nem fog töltődni a visszaállított rendszer.. mindenképpen a külső operációs rendszerről való mentést javasolom, mert egy futó rendszerről mentés készíteni és visszaállítani olyan dolog, mintha egy olyan faágat akarnál lefűrészelni, amin éppen csücsülsz...
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Két okból is a Roadkil's Disk Image-t ajánlom, a Hiren's Boot CD-vel betöltve.

  Az egyik ok, az az hogy ha a Windows 7 saját partició mentőjével készítesz lemezképet akkor nem biztos, de ha jól tudom akkor elvileg a titkosítatlan, eredeti bytesorozatokról készít tükörparticiós mentést, mivel a TrueCrypt transzparensen épül a lemezkezelő rétegbe. Magyarán az adataidhoz hozzá lehet férni ugyanúgy, mintha nem is lenne levédve a TrueCrypt-tel. Ezenfelül vissza nem fogod tudni állítani, vagy ha mégis újra kell majd titkosítanod. A másik ok, hogy a Symantech Ghost és még néhány particiós lemezkép készítő program nem tudja maradéktalanul elmenteni, majd visszaállítani, -főleg az ennyire- a megbonyolított Boot Recordokat.

  A Roadkil's Disk Image garantáltan bitről-bitre az egész particiódról titkosításostul , boot rekordostul tükörmentést fog készíteni úgy hogy vissza is fogod tudni azt állítani.

  Hiren's Boot CD-t betöltve az adat particiódra a Roadkil's DiskImage-t felmásolva elindítod, és akkurátusan készítesz egy tükörmentést mind a két rendszerpariciódról (a 100 megás Boot Particióról is) azt hogy melyik particiónak mi az aktuális betűjele a Hiren's Boot CD-n lévő Mini Windows XP alatt , azt a My Computer > jobb gomb > Manage menüpont alatt találod meg a Logical Disk Manager-ben... itt ki fogja írni, hogy melyik particióhoz milyen betűjel van kiosztva, majd ezek alapján tudsz particiót menteni az adatparticióidra. (Store Image)

  Visszaállítás ugyanitt, a Write Image-dzsel, de nagyon figyelj oda, hogy a megfelelő betűjel legyen kiválasztva, mert könnyen gallyra tudod vágni az egész winyódat !
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ugye driver szinten működik a Truecrpyt, tehát amit lementek az a windows-nak titkosítatlannak fog tűnik a VHD-ban, de amikor visszaírja a merevlemezre, akkor a Truecrypt vissza fogja titkosítani, mivel a teljes lemez titkosítás alatt áll.

  Hiren's Boot CD megfontolandó...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem próbáltam még de logikátlan elgondolásnak tűnik, ugyanis, rendszervisszaállítására, tehát a vhd file-re általában olyan esetben van szükség, mikor a rendszer már be sem butul, így a truecrypt sem fog tudni betöltődni a VHD file pedig nem tudom hogy pl tartalmazza-e az adott partició boot sectorát is vagy nem, mert ha nem akkor hiába teszed vissza az összes fájlt ha a boot szektor encryptált marad nem fog töltődni a visszaállított rendszer.. mindenképpen a külső operációs rendszerről való mentést javasolom, mert egy futó rendszerről mentés készíteni és visszaállítani olyan dolog, mintha egy olyan faágat akarnál lefűrészelni, amin éppen csücsülsz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, de külső oprendszerről sem tudom mountolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd