Windows 7-es boot probléma
2011-07-28T18:29:20+02:00
2011-08-04T09:36:51+02:00
2022-07-28T07:00:25+02:00
Laresz
Sziasztok!

Adva van az alábbi konfig releváns része:

IDE HDD: linux Ext4+1GB swap
SATA HDD: W7 100MB rejtett partíció, 230GB ntfs

A linuxos lemezen egy Debian Lenny volt ezidáig, a bootolás úgy nézett ki, hogy a SATA HDD-ről indult a rendszer és egyből töltötte be a W7-est. A linux pedig úgy, hogy a BIOS (nálam F11-el) elérhető boot menüjéből választottam az IDE HDD-t.
Ez egy évekig működő megoldás volt, eleinte XP volt a SATA lemezen, kb 1éve van rajta a 7-es. Egyik sem zavarta a másik köreit, a 90%-ban használt 7-es pedig úgy indult mintha egyedül lenne a gépen.

Nos feltettem a linuxos lemezre (IDE HDD) a Squezee verzióját a Debiánnak. A végén sikerült a W7-es lemez MBR-be tenni a Grub-ot. Gondoltam sebaj, itt sincs nagyon másként mint az XP idejében: telepítő elő, konzol és bootrec /FixMbr, Fixboot.
Ám már gyanús volt, hogy a javító menübe lépve a választható OS-ek ablak üres, és a javítókonzol sem hajtja végre a fixboot-ot.
LInux alól megnézve ezt a 100MB-os rejtett partíciót minden megvan rajta, sőt a Grub képes is elindítani a rendszert. Ha futtatok egy bootrec /fixmbr-t akkor missing operating system lesz a válasz.
A kérdésem: ez a 100MB-os kis partíció rejtett, a javítókonzol látja ugyan, de üresnek. A dir /S viszont listázza a tartalmát.
De vajon miért nem fut a bootrec /fixboot? Azt mondja, hogy vagy nincs illesztőprogram, vagy sérült a filerendszer, vagy idegen a filerendszer.

Nyilván ezért nem rakom újra a 7-est, inkább marad a grub.
Szerintetek mit lehet itt tenni?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia.
Sevennél már nem játékos a fixboot, fixmbr. A legegyszerűbb, ha a bootsect /nt60 c: /mbr vagy a bootsect /nt60 ALL, vagy a bootsect /nt60 sys parancsokat használod, attól függően, hogy min és mit akarsz módosítani.
szerk: Link, Link.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Az a baj, hogy ez a boot partíció rejtett, így aztán nem tudom mi az amit C:\-nek hívok: az a C: ami a w7 boot után C:, vagy a javítókonzolban C:-nek látszó boot partíció?
  a bootsect /nt60 C: -t próbáltam, látszólag lefutott, de a grubot meghagyta az MBR-ben, és a telepítő javítandó OS-ek ablaka reboot után is üres.
  A bootpartíción levő bootmgr attributuma: A SHR
  Ez a normális?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen normális. Rendszer - rejtett - csak olvasható
  látszólag lefutott, de a grubot meghagyta az MBR-ben, és a telepítő javítandó OS-ek ablaka reboot után is üres.

  Akkor viszont én tévedtem. Úgy tűnik valóban szükség lesz a fixmbr-re a bootrec parancs kapcsolójaként. Elnézést. Link.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos nekem itt nincs semmi:

  Click the operating system that you want to repair, and then click Next.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Feltételezem, hogy a fájlok megvannak. Aktív a w7 boot particiója?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, a fileok megvannak, mappák minden. Olyannyira, hogy a grub erről a partícióról indítja gond nélkül.
  És aktív, igen... A bcd file egy binárisnak tűnik, ez normális, vagy sérült? A bootrec /rebuildbcd nem fut le, mert szerinte sérült a partíció. A windows lemezkezelője és a telepítőből futtatott chkdsk szerint hibátlan...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Normális, de a grub indító rekordját le kellene vakarni a lemezről. Érdekes, mert többnyire az IDE vinyót részesíti előnyben akkor is, ha a 1st. sata benn van telepítéskor. Valszeg viszonylag új alaplapod lehet és az IDE mod már csak emulált. Tedd fel az EasyBCD-t és törölni kell a grubot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Grubot a bootrec /fixmbr kiviszi, de akkor Missing operating system lesz...
  Kéne neki a bootrec /fixboot de az meg nem fut le, mert szerinte idegen a partíció, vagy sérült. De ntfs és nem sérült.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • EasyBCD ezt üzeni:

  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ezek vagy megsérült, vagy nem olvasható. De nem a particiós tábla, csak az átírt bootmgr. Nem használtál truecrypt-ot? Az Easy Bcd-vel emlékeim szerint létre tudsz hozni új bootmanagert. Ha ezt nem akarod, akkor előbb próbáld meg a fájl attribútumát átírni írható/olvashatóra. Ha viszont sérült akkor ez sztem nem fog menni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Simán le tudtam róla venni az SHR-t, backupoltam, ahogy az általad linkelt doksi írta, de újat már nem tudtam létrehozni. A partíció minden további nélkül írható (a telepítőből term.).
  Szóval nem értem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor sajnos én sem. A Squezee ugye egy sima grub2-t használ? Sajnos csak jövő hét közepén lesz némi időm és megpróbálom le modelezni. Remélem addig megoldják a többiek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, Grub2-őt. De az MBR-en kívül nem nyúl semmihez, a linuxos partíción van a grub (a program és fájljai).
  Lementettem mindent a rejtett partícióról a linux alá, gondoltam megformázom a winből és visszamásolom, ez működhet?

  Amúgy minden működik, csak a grub indítja, csupán zavar, hogy a miértet nem tudom. Persze ha véletlenül kihalna a linuxos vinyó az nem lenne jó így hirtelen...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nah, megoldódott

  Eldugtam a BIOS-ban az IDE lemezt és lám mindent lát a telepítő.
  bootrec /fixmbr, fixboot és minden tökéletes. Aztán visszakapcsoltam az IDE-t is, rás Grub és minden a régi rendszerint működik.

  Köszi az együttgondolkodást blacksheep-nek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi az együttgondolkodást blacksheep-nek

  ÁÁÁÁÁÁÁÁ
  Szia. Ég a pofám, mivel részemről egyáltalán nem volt gondolkodás. Ez abból is kiderült, hogy nem olvastam el a megoldásodat és ma du. láttam neki modellezni a problémádat. Mielőtt felraktam az új indító fájlokat persze rutinból lehúztam az ubis IDE vinyó adatkábelét. Ezután helyreállítottam, majd töröltem és létrehoztam saját betöltőt is grub és bcd segítségével is a sata lemezen, de így persze nem sikerült létrehozni amit írtál.
  Egy idióta fax vagyok. Ne haragudj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dehogynem, vetted a fáradságot és lemodellezted
  Az egészből talán annyi a tanulság, hogy a w7-es telepítő elképzelhető, hogy nem tud mit kezdeni a két külön lemezen fellelhető két aktív partícióval.
  Mondjuk nem is elterjedt megoldás, ezt inkább boot managerrel csinálja az ember, de mivel nálam a windows fut 95%-ban, így praktikusabb a külön boot, manager nélkül. Nem beszélve ha a linuxot elbaxarintom, akkor winem se lesz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd