WLAN netmegosztás az erdőben

Ez a téma lezárásra került a moderátor által. A lezárás oka: Tudástárban: egy téma – egy kérdés/probléma elv érvényesül!
WLAN netmegosztás az erdőben
2011-08-05T13:27:49+02:00
2016-09-19T12:11:05+02:00
2022-08-02T12:25:25+02:00
Busz
Sziasztok!
Adott két ház az erdőben. Az egyikhez kivitték a kábeltévét és netet, a másiknál csak az áramot, mobil térerő sincs.
A két ház 700 méterre helyezkedik el egymástól. A netes háztól szeretném megosztani a netet a netnélkülinek. Csak 700 métert kábellel (megoldható) vagy wifivel hidaljunk át?
Mert wifivel biztos lehetne de rálátás nincs, a fák takarják a házakat. A két ház között erdő van és a ház legmagasabb pontjáról sincs rálátás. De a fákon kívül nincs semmi akadály.

Mert gondoltam rá hogy egy mezei linksys router a netes házhoz, a másikhoz meg netvadászkészlet és akkor működne a dolog talán. Mert a netvadászkészlethez kilométereket írnak mint hatótáv. De itt nem kell több kilométert áthidalni, csak 700 métert, de rálátás nélkül.

Szerintetek wifivel működne? Vagy ehhez kevés a mezei router? Ja és mégegy dolog:
sehol a neten nem láttam hogy a routerek mennyire szeretik télen a -20 fokot és nyáron a +50 fokot a padláson?

Válaszokat előre is köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Az említett eszközzel kb ugyanott vagyunk mint a médiakonverter+optikai kábel-felállásnál, csak itt a kábel ára kicsit olcsóbb - egyúttal kissé rizikósabb.

Tehát:
- 800 m kültéri CAT 6 FTP-kábel métere 100 Ft - összesen 80000 Ft (szimpla beltéri UTP-kábel esetén 40-50 Ft, de az több zajt szed össze) AZ FTP kábel árnyékolását be kell kötni a földelésbe.
- Ethernet-extender: 65000 Ft
- Fali-aljzat, UTP-kábel a gépekhez, extenderekhez: kb. 2*1000 Ft
- UTP-portokkal ellátott túlfeszültségvédő elosztó: 2*5000 Ft. Direkt villámcsapás ellen nem véd, de legalább a villámcsapás által indukált túlfeszültség ellen jól jöhet.
Összesen: 157000 Ft + kiépítés
73000 Ft-al olcsóbban jössz ki, mint egy optikás megoldással.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Hali!

  A következőkben, ha konkrét problémád van, segíts nekünk - legalább - azzal, hogy A TUDÁSTÁRBAN TESZED fel - KÜLÖN-KÜLÖN - a kérdésed. Előre is köszönjük.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a másikhoz meg netvadászkészlet és akkor működne a dolog talán. Mert a netvadászkészlethez kilométereket írnak mint hatótáv.


  Mégse tud kilométereket, mi is vetünk egy olyat az Extra 1000-es készletet ráadásul, de a 800-900 m-re levő étteremből se tudja lelopni a netet.

  Én inkább a kábelt ajánlanám, az amúgyis gyorsabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De kábellelel pontosan hogyan? Kábellel még drágább lenne bár tartósabb és megbízhatóbb is. Mert UTP max 100 méter tud, na de ha pl közvetlen a kábeltévé koax kábeljét a kábelmodem előtt hosszabbítanánk meg???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, nem tudtam mit hova kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • na de ha pl közvetlen a kábeltévé koax kábeljét a kábelmodem előtt hosszabbítanánk meg???


  Ezt nem értem.

  Van olyan lehetőség is, hogy nem UTP-vel viszed át, hanem egy koaxkábelt áthúzol, ami lehet sima 75 Ohm-os, amilyen kell a TV-hez is, de mégjobb az 50 Ohm-os. És a koaxkábelt használod a Wifi-hez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ezt meg én nem értem.

  Én úgy kérdeztem hogyha a bejövő koax kábelt amin jön a net meg a tévé is egyben azt hosszabbítanám meg és a 700 méterrel arrébb lévő háznál meg rádugnám a kábelmodemet. Nem tom így mekkora lenne a jelcsökkenés, tudna-e kapcsolódni a kábelmodem. Tehát nem cél hogy az egész erdőbe legyen wifi, a lényeg az hogy a netnélküli házban legyen net, hogy vezetéken, vagy wifin jön az már mindegy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 700 méterrel arrébb lévő háznál meg rádugnám a kábelmodemet.

  Csak a kábel ára 35k. Vonalerősítők nélkül.
  UPC tányér a házra és akkor nem világítanak az erdőben a mókusok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vezetéknélküli kapcsolathoz - legyen szó mikrohullámú átvitelről, vagy szabadteres optikás lézeres adatátvitelről - elengedhetetlen az optikai rálátás. Ha bármi belelóg a két antenna közötti Fresnel-zónába, az jelerősség-csökkenést, vagy jelminőség-romlást eredményez.

  800 m-es link esetén 2,4 GHz-en az 1. Fresnel zóna maximum sugara 5 m. Tehát a legmagasabb fa magasságától számítva még plusz 5 m magasra kell tenni az antennákat/lézeres eszközöket. Pláne még azt is bele kell számolni, hogy ezek a fránya fák még növekedhetnek is, meg párolog róluk a víz, ami eltéríti a linket.
  Szóval nem egy nyerő széria.

  Koax 2,4 GHz-en: vegyük például az 50 Ohm-os (a Wifi-s eszközök 50 Ohm impedanciájúak) H1000-es (ez kapható leginkább szakboltokban) kábelt.
  2400 MHz-en 23,2 dB/100 m vesztesége van. Az 800 m-en 185,6 dB veszteség.
  Tehát ha még egy 27 dBm-es nagyteljesítményű Wifi-eszközt nézünk, akkor is a vevőoldalon -158,6 dBm "jelszint" lesz (és még nem számoltam bele a csatlakozók veszteségét, ami 0,1 dB körül van). Az a Wifi-s eszközök minimum -90 dBm körüli vételi jelszintjéhez édeskevés.

  Arról nem is szólva, hogy 100 m-es/305 m-es (1000 feet) kiszerelésben kaphatóak (400-500 Ft/m). És akkor az erősítőkről, és azok tápellátásáról még nem is beszéltünk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a fákon kívül nincs semmi akadály.

  Csak a találmányod kivitelezési ára az akadály. A wifi halott dolog. Nézd meg a mobilnet szolgáltatók lefedettség térképét. Ha az sem, akkor marad a műholdas net és tv. Nem a német autópálya sebesség, de erre van kitalálva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello!

  Ahogy nézegettem ha kábelnél döntesz szerintem az optikai a legjobb megoldás mivel az akár 2 km hosszú is lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fáktól 5 méter magasra? Ez baj, ki se látszik a ház a fáktól, nem lenne mire feltenni. Ha meg felteszem a fára, vagy egy jó nagy oszlopra akkor meg kiégeti a villám az első viharban.
  Szóval wifi kilőve.

  Kábelnél meg az erősítők tápellátása is már gondot okozna. UTP-nél még lehetne pár nemhasznált eret erre használni, de így is horribilis összeg lenne a dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Optikai kábel? Hm, árat még nem tudok, de sajnos sem a kábelmodem, sem a router nem támogatná, ezzel meg ez lenne a gond.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mobilnet lefedettség? Még beszélgetni sem lehet az udvarról nemhogy szélessávú mobilnet.


  A műholdas netet meg már én is nézegettem. 100 ezer bekötés + 20 ezer havidíj ha korlátlant akar az ember. Ez meg már nekem vállalhatatlan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van rálátás a két pontra, fák felett, parabolával nem megoldható?
  A másik amin elgondolkodom, hogy ha Koax kanóccal összekőti a két wifi eszközt.
  Esetleg drágább 5GHz -es eszközök használata!?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos nekem nem jut más eszembe. A frász se gondolta volna hogy a fák ennyire akadály.


  Esetleg más:
  nézem a google műholdas képeken, 450 méter lenne a táv légvonalban ha pl trükköznék és amíg lehet UTP- vel vinném a netet.

  Le tudnék úgy faragni annyit hogyha a kábeltévésekkel beszélek akkor kb 50 méter koax kábel a modemig, onnan 100 méter UTP routerig és csak onnan menne wifivel haver házáig.

  Vagyis 450 méter sem oldható meg wifivel rálátás nélkül?

  Esetleg ha telefondrótot húzok ki és két adsl modem egymással összebeszélne arra nincs mód? Tehát a két házban, két adsl modem, csak a telefondrót (megtáplálva a szükséges vonalfesszel) menne a kettő között ez lehetséges?
  Csak nem hogy milyen hosszú lehet a telefondrót. Mert volt nekem házi telefonközpontom, arra az volt írva hogy maximális vonalhossz 800 méter.

  Mert ha két betárcsázós modemet és egy telefonközpontot használnék akkor meglehetne osztani a netet... modemsebességgel. De ha nekem nem modemsebesség kell hanem megabitek és ugyanezt két adsl modemmel csinálnám meg?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Ha van rálátás a két pontra, fák felett, parabolával nem megoldható?"
  Ha van rálátás, akkor megoldható. Csak ugye a fák növekednek, és félő, hogy előbb vagy utóbb bele fog lógni egy-egy fa - ami csökkenti a jelszintet, rontja a jelminőséget, lassítja az adatátvitelt, növeli a csomagveszteséget.

  "A másik amin elgondolkodom, hogy ha Koax kanóccal összekőti a két wifi eszközt."
  Lásd: 2011.08.05. 16:50-kor kelt üzenetem "Koax 2,4 GHz-en" részét. Nem igazán nyerő.

  "Esetleg drágább 5GHz -es eszközök használata!?"
  Itt annyival javul a helyzet, hogy kisebb a Fresnel-zóna maximum rádiusza (800 m-en 3 m), de sajnos nagyobb a szabadteres (0,8 m@2,4 GHz: 98 dB; 0,8 m@5 GHz: 104,5 dB) és a kábeles (2,4 GHz: 23,2 dB/100 m; 5 GHz: 37,4 dB/100 m) veszteség, viszont nagyobb a megengedett kimenő teljesítmény (1 W vagyis 30 dBm).

  Kábelen ez 5 GHz-en sem oldható meg. Se 800 m-en (299,2 dB veszteség, -269,2 dBm "jelszint" a vételi oldalon); se 450 m-en (168,3 dB veszteség, -138,3 dBm "jelszint" a vételi oldalon).
  Antennákkal meg mint azt már mondtam: optikai rálátás kell - nincs mese.

  Busz:
  "Esetleg ha telefondrótot húzok ki és két adsl modem egymással összebeszélne arra nincs mód?"
  Van: az egyik oldalon egy DSLAM-egység kell (ami eléggé drága mulatság) a másik oldalon meg ADSL-modem.

  Optikai kábeles átvitel - az sem egy egyszerű móka. A kábel ára egy dolog (kültéri, feszíthető, rágcsálóvédett kell), plusz a csatlakozók rászerelése (jobb esetben azt "heggesztik", amihez drága berendezés kell, bár vannak cégek, akik megoldják ezt bérbe), plusz a médiakonverterek (darabja úgy tízezres nagyságrendű), plusz a kábel fektetésének költségei - arról nem is szólva, hogy ezt valakinek a telkén keresztül kell megtenned, akitől engedélyt is kell kérni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Telefondróttal az internet elérés lehtséges. Csak venned kell ha jól tudom mégegy Internet csomagot. És arra kapcsolódna a "szomszéd" az ő modemjével. Egyik kedves ismerősöm a telfon-t akarta kivinni a tanyájára. Próbálkozott wifi-vel, parabolával, mindennel, de olyan jelerősség csökkenés volt, hogy ennyit hallottál a telefonban: "sz....a...g....y.....f..a..". És itt a pontok recsegést jelentenek. Aztán, fogadott egy alkohollal működő munkást, aki ötezeré' fél méteres mélységben végigásott 600m-t. Ezután egy egyszerű vezetékest telefont rádugott a kábel végére, és tökéletes hang volt.

  Amit meg kellett vennie:
  - 650m telefonkábel(a csatlakozót egy telefontársaságnál dolgozó emberke ingyé' rápattintotta a végére)
  - 5 ezer, hogy felássák.(igen, egy embert bérelt, a végén hárman ásták ).

  Ami azóta van a tanyán:
  - Internet TV
  - Telefon
  - Internet

  Internetje otthon is van. De ha a tanyán be volt kapcsolva a router, és otthon kapcsolódtak a netre a kölkök, akkor elment a tanyán a net.

  Bérelt mégegy internetet, kivitték a modemet neki, meg a papírokat. Ő meg kiment a tanyára, előbb említett telefonos csóka berakott 1 elosztót, a telefon vonalára egy szűrőt.

  (Azért volt gáz, h otthon csatlakoztak, mert elment a tanyán az Internet TV).

  Azóta, 40-ezerből van minen a tanyán. UPC bekötési ajánlata: 240.000.

  Szóval vidd telefonon.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A topik nyitója az egyik háznál kábeltelevíziós netről értekezett, nem ADSL-ről.

  A telefonkábellel is megvannak a gondok:
  - Valakinek a földjén keresztül kell vezetni
  - Földben nagy távolságra árnyékolatlan rézkábelt fektetni eléggé merész tett. Mi van a két végpont között fellépő potenciálkülönbséggel? Mi van ha belecsap a közelbe a villám (lépésfeszültség!)? Mekkora lesz a jelveszteség? Mennyi zajt fog összeszedni? Mennyi lesz az áthallás (crosstalk)?

  Mert OK, hogy gányolunk, de akkor viseljük a következményeit is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1-1 switch (ami támogatja az optikai csatlakozást) kell a két végére plusz az optikai kábel. Lehet hogy költséges de a vihar nem befolyásolja és még jelerősítő sem kell.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát én nem tudom de a kérdéses házba nem lehet külön internetet bekötni?Tehát saját hálózatot a háznak...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De mivelhogy mint írtad is, itt csak kábelnet van. Vezetékes telefon nincs. A kábelnet is uniós pályázattal, támogatással épült ki a gyéren lakott vidéken. De sajnos ahová én vittem volna oda nem vitték el a kábeltévét és vele együtt a netet sem.

  A telefondrótra én is azért gondoltam mert azt hosszútávon lehet vinni erősítés nélkül. De ha nincs telefonvonal amire ráköthetem a hosszú drótomat akkor cseszhetem a zsinóromat ezekszerint.

  Akkor rálátás nélkül mindenféle vezetéknélküli dolog kilőve, a vezetékes is mert az megoldható lenne csak számunkra nem megfizethető kategóriában.

  AMúgy villámkárra gondoltunk ,méghozzá úgy hogy mindkét házban vannak állandó tartózkodók akinek meg lenne mondva hogyha jön a vihar akkor húzza ki!

  Mert a vihar, villámok a sok fa miatt okoznak gondot. Volt mikor egy közeli villámcsapás miatt leégett a ház elektromos hálózata stb. Tehát pl egy 700 méteres vezeték... viharban tuti elszállna a modem meg minden ami rá van kötve. Ezért húznánk ki viharban!

  Leásásra abszolút nem is gondoltunk, erdőben, sűrű fák közepette nem nagyon lehet ásni. A sok gyökér nagyon megnehezítené az ásást. Nomeg ha tövestől kiszakad valamely fa akkor meg szakítaná ki stb. Ezért le se ástuk volna. ÍGy könnyebb lett volna javítani ha gond van, ha meg elrágja valami akkor könnyen megvan a hiba. Míg ha az erdőben leás a róka, görény meg kitudja mi a fene és a föld alatt rágja ketté akkor meg meg se találnám hol a hiba. Tehát én azt mondom hogy erdőben jobban jár az ember ha nem ássa el.
  A tulaj meg csak akkor jön hogyha vágásérett az erdő, az meg ugye kb 20 éves periódus. Nem szólna senki a kábelért az erdőben, még akkor sem hogy nem a mienk. Max az áramkommandó cibálná néha mert azt hinné hogy áramot lopunk vagy osztunk meg. Az áramkommandósokat leszámítva szerintem senki nem háborgatna érte.

  Powerline adapterben gondolkodtam még de az is megáll 300 méterben. (Azonos trafón vagyunk...))

  Akkor ott nem lesz net, ki kell várnunk mire lesz mobil lefedettség a környéken. Köszönöm mindenkinek a segítségét, ötletét!
  Sajnos nagyon sokba kerülne oda kivinni a netet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És az a megoldás hogy 100 méterenként (Cat5 vagy hasonló) beraksz egy 5 ezer forintos switchet magyarul egy áram kábel és egy lan kábel menne párhuzamosan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "De ha nincs telefonvonal amire ráköthetem a hosszú drótomat akkor cseszhetem a zsinóromat ezekszerint."
  Az ADSL modemek egymással nem igazán tudnak kommunikálni, arra találták ki őket, hogy a DSLAM egységgel szinkronizálják magukat.

  "Akkor rálátás nélkül mindenféle vezetéknélküli dolog kilőve, a vezetékes is mert az megoldható lenne csak számunkra nem megfizethető kategóriában."
  A mikrohullámú/lézeres vezetéknélküli kapcsolathoz mindenféleképp optikai rálátás kell. Alacsonyabb frekvenciákon esetleg még elképzelhető az optikai rálátás nélkülikapcsolat, de csak kisebb sebességen (de neked megabites sebesség kell).

  Vezetékes kapcsolat:
  1. Földben ásás nem megoldható - ezt te is írod
  2. Akkor tegyük fel, hogy légkábeles megoldást használsz. Villanyoszlopok felejtősek - mert mint te magad is írod - az áramszolgáltató. Tegyük fel továbbá, hogy van lehetőséged saját oszlopokat letenni (vagy a meglevő fákra felerősíteni).
  3. Vegyük például az optikai kábeles megoldást (vigyázat, hasraütés-szerűen dobálózok a számokkal), legalább az villámbiztos:
  - Optikai kábel métere legyen 200 Ft (#1, #2). 800 m 160000 Ft.
  - A csatlakozók ráhegesztése mondjuk megoldható 10000 Ft-ból (legalábbis legutóbbi információim szerint, de mondjuk itt vannak árak).
  - A médiakonverterek (például) darabja legyen mondjuk 30000 Ft. A kettő együtt 60000 Ft.
  - A kábelek felszerelését meg tegyük fel, megoldatod valakivel némi alkoholért cserébe.

  Így összesen kijöttél 230000 Ft-ból. És reménykedjünk, hogy senkinek sem lesz útjában a fiber (se egy grúz 75 éves nyugdíjasnak, se az időjárásnak, se az erdő egyéb vadjainak). Mert ha az elszakad, nem egy "odamegyek forrsztópákával, és megspékelem"-jellegű móka.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicvágod az erdőt, de legalábbis abban a sávban, ahol az antenna "átlát".
  Két légy egy csapása:
  - lesz net
  - lesz tüzelő
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "
  Busz kérdése privát | 2011.08.05. 13:27 | válasz
  Sziasztok!
  Adott két ház az erdőben. Az egyikhez kivitték a kábeltévét és netet, a másiknál csak az áramot," mi a gond?......vitesd ki a másik házhoz is Aztán csak megjegyezném mi a Sári néni tangájáért akarsz te netezni a kerekerdő közepén?.nem elég odahaza?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Három: Lesz bírság.
  700 méterhez több méter széles nyílegyenes szakasz kell ami 25k/m3 hulladék fa áron is többször 10 gombóc.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ki gondol ennyire előre?
  Az már egy másik feladat lesz megoldani...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jah. Legalább a polgárjenő sem fázik majd télen.
  compact:
  UPC bekötési ajánlata: 240.000.

  Ez nyilván egy légvezetékes ajánlat volt. Vagy új műholdat lőnek belőle a tanya fölé?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem.

  Azt mondták, kivezeteik odáig a kábeleiket, ha további 4 ember is igényli azt: 960.000-et kértek volna érte.

  Így hidd el, olcsóbb. És minednek felett: Működik!

  (Nincs leárnyékolva, magánúton van az út mentén lefektetve. És tiszta hangminőség. 8/1-.es UPC nettel lefelé 800kb/s-el tud tölteni. [én 980kb/s] Nincs nagy veszteség.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Ez a téma lezárásra került a moderátor által. A lezárás oka: Tudástárban: egy téma – egy kérdés/probléma elv érvényesül!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd