Házi kamera rendszer

Házi kamera rendszer
2011-10-25T21:43:04+02:00
2011-10-26T00:36:28+02:00
2022-07-28T16:55:24+02:00
Dilibogar
Üdv Mindenkinek!

A következőt szeretnénk megvalósítani, egy internetkapcsolat és egy webkamera segítségével, hogyan lehet folyamatos adást küldeni, amire külsős géppel rá lehet csatlakozni netről?
Magyarán egy hőfokszabályzót és egy ajtót szeretnék figyelni otthonról, és ha gond van észrevegyem időbe és kitudjak menni.

Milyen netet javasoltok ? Gép milyen kellhet? Programok? meg minden ami a megvalósításhoz kellhet!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • "A következőt szeretnénk megvalósítani, egy internetkapcsolat és egy webkamera segítségével, hogyan lehet folyamatos adást küldeni, amire külsős géppel rá lehet csatlakozni netről?"
  Például veszel egy IP-kamerát - mondjuk egy ilyet - meg egy routert (az csatlakozik majd a szolgáltatóhoz, illetve azzal frissítheted a dinamikus DNS-szolgáltatódnál a hosztnévhez tartozó, az Internet-szolgáltatód által kiosztott, IP-címet; és abban kell a kamera által nyitott portokat továbbítani, hogy kívülről is el tudd érni).

  "Magyarán egy hőfokszabályzót"
  A hőfokszabályzót hogyan szeretnéd "figyelni"? Van rajta egy LEDes/LCD-kijelző? Vagy van rajta valamilyen soros/párhuzamos/USB-s kimenet?

  Az első esetben megoldhatod, hogy úgy állítod be a kamerát, hogy lássa az ajtót is, meg a hőfokszabályzót is - de kérdéses, hogy mennyit fog belőle látni a kamera (külön kamerát e célra meg erőforrás-pazarlás lenne).

  Második esetben pedig egy mikrokontrolleres elektronikával a párhuzamos/soros/USB portról érkező jelet (de akár az is kivitelezhető, hogy a hőfokszabályzó LCD/LED-panelját megcsapolva a kijelzett értékeket digitális jelként továbbítva) átalakítva továbbítani lehet az előbb említett routeren keresztül egy távoli szerverre, vagy GSM-modemmel a mobiltelefonodra.
  Ha az ajtó esetében csak az érdekel, hogy behatoltak-e a helyiségbe, akkor az érzékelő (optokapu,/kapcsoló/nyomásérzékelő) -> mikrokontroller -> router/GSM-modem felállás alkalmazható.

  "Milyen netet javasoltok?"
  Attól függ milyen adatot küldesz. Kameraképnél minőségtől függően - az említett IP-kamera adataiból kiindulva - 64 - 2048 kbps-os feltöltéssel kell számolni. Ha csak adatot küldesz (mondjuk egy hőmérsékletet, egy kapcsoló állapotát), beérheted pár kbps-al is.

  Kérdés az, mi van, ha elmegy az áram (szünetmentes tápegység szükségessége)? Mi van, ha elmegy a net (lehetőleg más technológiájú tartalékvonal - tehát egy ADSL-net mellé egy mobiltelefonos net: ehhez meg megfelelő 3G-s router kell)? Mennyi pénz van rá? Tényleg szükséges-e kép (ha igen, akkor milyen felbontású/részletességű) vagy elég csak az adat (25 °C, kapcsoló: nyitva)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd