PentiumII internet
2011-10-28T20:32:08+02:00
2012-01-22T12:32:41+01:00
2022-07-29T03:35:29+02:00
cecus
Kedves Tudósok! A következő, számomra majdnem megoldhatatlan problémában szeretnék segítséget kérni:
egy öreg (1999-es) PentiumII gépre szeretnék XP-t tenni és internetezni vele. Van rajta W2000, azt leszedni (csak már itt megakadok) fel az XP és hajrá. Eddig ennyit tudtam csinálni: felraktam ugyanarra a partícióra (C) az XP-t, amin a W2000 fut. Működik rendesen és a Diginet utasításai szerint az "új kapcsolat varázsló" segítségével végigmentem, de a befejezéskor a nem lehetett...valószínűleg túl kicsi a hely, vagy kevés a memória üzenet jelenik meg. Erre szereztem a meglévő 64Mb memória mellé egy 128-ast, ettől meg is "gyorsult" a rendszer, de az internet még mindig nem működik az előbb leírtak miatt. A merevlemezen a lehetséges 6GB-ból 3GB szabad. Nem elég az internet kapcsolatvarázslónak?
Mutasd a teljes hozzászólást!
egyszerűen rossz volt az oprendszer, egy másikkal tökéletesen ment
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Egy ilyen géppel még vesződni is kár, ezer baja lehet és teljesen alkalmatlan az elképzelt feladatra. 6 GB-os a vinyó? és mennyire ép?? 192MB ram elég az XP-nek, feltéve ha jók a memóriák. A hibaüzenet lehet hibás modul, hibás vinyó, egyéb problémák miatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eszközkezelőben vannak sárga felkiáltójeles eszközök?
  Netalán nincs köztük a hálózati kártyád?

  Mert amíg a drivert nem telepíted, addig nem fogsz csatlakozni sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen igaz, megint nem USER aggyal gondolkodtam, teljesen természetesnek vettem hogy a driverek rendesen telepítve vannak :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs az eszközökkel baj, már ellenőriztem. Szerettem volna a merevlemezt leformázni, de nem ajánlotta fel a telepítéskor az XP. És nem tudom a megfelelő bootmenüt előcsalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerettem volna a merevlemezt leformázni, de nem ajánlotta fel a telepítéskor az XP.[/quote
  Törölni kell a meglévő partíció(ka)t, és újat létrehozni. Utána kérdez és formáz automatikusan.
  Persze ez csak a telepítőlemezről indított rendszerrel kivitelezhető.

  Arra azért kezd felkészülni, hogy az első flash tartalommal találkozva kifekszik a PentiumII processzor, a videokártyával együtt. De még a PCfórum üzenetírása közben, az ablak alján lévő mozgó fejecskék is le fogják padlózni a rendszert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Szerintem is tényleg kár vesződni ezzel a géppel. Csak a bosszúság lesz... Egy mai flash-el teliberakott weboldallal sem fog megbirkòzni. Hacsak mondjuk nem opera minivel akarsz rajta wapoldalakat nézegetni, akkor cseréld le. Gombokért mérfőldekkel combosabb gépeket kapni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az első flash tartalommal találkozva kifekszik a PentiumII processzor


  Le lehet tiltani...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 192MB ram elég az XP-nek


  256-tal is csak döcög, főleg, ha van fönt víruskereső is, ami netezéskor nem hátrány... Bár a pIII-as érdekes módon kevesebbel is beéri, mint a pIV-es, gondolom a pII-es még inkább... Ennek ellenére én 3 128-as modult javaslnék legalább, ez alatt nekem még nem voltak sikereim...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az első flash tartalommal találkozva kifekszik


  Egy jó kis AGP-s kártyával is? Nekem egy pII-es gépem volt, azon már volt AGP, csak sajnos integrált, 8 MB memóval...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, felajánlotta meglévő partíció törlését, de miután a megfelelő dos-os parancsot beadtam, indok nélkül közölte, hogy nem lehet végrehajtani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem biztos, hogy megoldódik a problémád, ha formázod a C meghajtót és úgy rakod fel az XP-t. Csak a HDD-n lesz több hely, de ez most szerintem nem kellene hogy ilyen problémát okozzon.
  Illetve helyet másképp is lehet csinálni.

  gabor0928: Azért nem kell leírni az ilyen régi gépeket. Cecus (vagy más) úgyis rájön, hogy vannak korlátai, de ha ezeket tiszteletben tartod és nem erőltetsz rá mindent akkor tökéletesen használható lesz.

  Én azért alternatív megoldásokon is gondolkodnék. Nem lehet azt a neten valami router-re rákötni és a géptől csak egy helyi hálózatot létesíteni? Akkor elég lenne a Win2000 is, amivel gyorsabb lenne, de XP-n is egyszerűbb lenne beüzemelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos már túl sok ilyen gépet láttam, ahhoz hogy tudjam nem megbízható. Alapvetően a hardverek zömét rövidtávra tervezik, ha nem így lenne senki nem venne új hardvert. Átlagéletkor jó ha 4-5 év. Eddig még megbízhatóan működhetnek. Persze vannak kivételek. De egy 6 GB-os vinyó és egy több mint 10 éves konfig nálam már messze kimeríti a megbízhatatlanságot. Ráadásul ha végignyomnánk rajta egy ellenőrzést, tuti hogy kiderülne, hogy a vinyó bad sectoros, a ramok sem épek. Ha informatikáról van szó akkor nálam a biztonság és megbízhatóság az első, így bocs de erre nem tudok mást mondani mint hogy a gépet nyugdíjazni kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kb. 1/2 éve ajándékoztam el 2db 3GB-s Quantum hdd-t. Tökéletes állapotban voltak. A felület ellenőrzés és a gyári S.M.A.R.T. sem mutatott hibát. A Seagate gyári szoftverével végig ellenőriztem a lemezt és nem talált egyetlen hibás szektort sem. Egyik lemezen sem.

  Ezeknek a hardvereknek, alaplapoknak és régebbi bővítő kártyáknak a kondi a gyenge pontja. Ha találsz felpúposodott, meglazult kondikat az baj. De egy kis kézügyességgel és némi ónnal csodát tehetsz. Veszel kapacitás azonos kondit és azt beforrasztod a régi helyére és majdnem olyan mintha új lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért mondtam hogy mindig vannak kivételek. De az általad leírt módszer túl nagy kockázatot jelent, így nem elfogadható egy olyan helyen ahol a biztonság áll az első helyen. Otthon persze mindenki úgy kisérletezik ahogy akar. Csak mindenki legyen tisztában azzal hogy mit veszíthet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most ugrott be még egy dolog!
  Neked DIGI TV-s hozzáférésed van?

  A DIGI kettőféle autentikációt, illetve kettő féle hozzáférést biztosít.
  1.
  Kábelnet. Itt a hálókártya MAC címe alapján történik az azonosítás. Ha nem a regisztrált MAC című kártyáról csatlakozol, akkor nincs internet hozzáférés.
  2.
  LAN. Ez egy PPPoE alapú autentikációt használ. Gyakorlatilag az azonosítás a felhasználónév és jelszópáros ismeretében történik.

  A kábelnetes kapcsolat esetén nem kell semmit csinálni. Egyszerűen a regisztrált MAC című géppel tudsz csak csatlakozni a hálózathoz. Vagy ha van routered, akkor ott be kell állítani a MAC klónozást.
  LAN, PPPoE kapcsolat esetén kell a kapcsolatvarázsló. Ha megadod a kért adatokat, akkor megfog jelenni a hálózati eszközök között egy WAN miniport is. Illetve a Windows minden csatlakozás előtt feldobja, hogy kívánsz-e csatlakozni. Persze a beállítási lehetőségek között itt is megvan az automatikus csatlakozási lehetőség.

  Tehát mi az első teendő ! Tisztázni a hozzáférésed típusát.


  gabor0928:
  Milyen biztonság? Milyen kockázat?
  Két következmény lehet:

  Ha rossz kondit forrasztok be? Elfüstöl az alaplap.
  Ha rosszul forrasztasz be egy kondit? Elfüstöl az alaplap.
  Milyen kárt szenvedsz el? El kell vinned az alaplapot az első veszélyes hulladéklerakatba vagy pc bontóba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a jelenlegi esetre mondtam, hanem általánosságban. Mondjuk egy könyvelő irodában. Egy ilyen helyen elfogadhatatlan minden ilyen beavatkozás. Ami nem működik azt ki kell vágni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hol olvastad, hogy egy könyvelő irodáról, vagy valamelyik kormányzati hivatalról van szó?
  Semmi ilyenről nincs szó. Ezt a fonalat nyugodtan folytasd a társalgóban és ott ebben teljes mértékben egyet fogok veled érteni. Vagy mégsem? Mert ott nem átlag userek dolgoznak, hanem minimum legalább egy mérnöki diplomával rendelkező személyek (komolyabb helyeken). Olyanok, akik egyedi az igényeknek megfelelő hardver összeállítására is képesek és nem zavarja meg őket, ha forrasztani kell.

  A könyvelő és ügyvédi irodák többsége presztízsből modern gépeket vásárol. Ha látják, hogy a konkurencia újat vesz ők is váltanak.

  Egyik vállalati, vállalkozás típusra sem a kísérletezés jellemző.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocs, de nem én kezdtem, csak reagáltam. Így gondolom és kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mire reagáltál?
  Te hoztad fel ezt a hivatali vonalat.
  Megjegyzem jelen esetben teljesen feleslegesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erre reagáltam: 2011.10.29. 13:27
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ott hol láttad, hogy valamilyen irodáról vagy hivatalról beszéltem?

  Ha nincs ilyen benne, akkor nem tudom mire reagáltál. Mert a semmire nem lehet reagálni. Mert ha a semmi nem semmi, akkor az már valami? Ez nem semmi mi?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell aggódnod, az XP hivatalos minimális gépigénye:

  - Pentium 233-megahertz (MHz) processor or faster (300 MHz is recommended)
  - At least 64 megabytes (MB) of RAM (128 MB is recommended)
  - At least 1.5 gigabytes (GB) of available space on the hard disk ...

  Halkan megjegyzem, hogy Tiny XP-vel ennél még JÓVAL gyengébb gépekre is pakoltam már XP-t. Dual 166-os Tillamook MMX-re 48 MB rammal, illetve virtuálgépnek volt hogy mindössze 32 MB-ot kapott és még így se volt vele semmi gond.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt alá írom, hogy ezek a régi gépek már nem a legmegbízhatóbbak. Otthoni használatra, játékra még jók (ha készítesz biztonsági mentést akkor még dolgozni is jó), de észben kell tartani, hogy bármikor bekrepálhat.

  Lehet működni fog 5 évig, lehet csak 2 hónapig. Eddig használja az ember és kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is csak ennyit mondtam, saját felelősségre azt csinál mindenki amit akar.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 2. típusú (kapcsolatvarázslós) szolgáltatása van anyósomnak (övé a matuzsálem gép), de holnap elhozom hozzám a gépet és rádugom én T-home -os szolgáltatásomra, vajon azzal mit csinál.

  Az én meglátásom az, hogy amikor feltettem az XP-t a 2000 mellé akkor az XP rendszergyorsasága meglepő sebességet mutatott a 2000-hez képest. Gyanítom, ha a 2000 nem lenne rajta, ez a sebesség még nőne. Az normális egyébként, hogy a 2000 alatt telepített programok elérhetőek az XP alatt is (program files)? Elég izgalmas, hogy a két os probléma nélkül keresztben használhatja egymás dolgait
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akár ez is jelentheti a problémát. Nem lenne szabad az ilyen szintű átjárásnak megvalósulni a két rendszer között. Gyanítom, valamilyen fura drótozott, nem teljesen tiszta forrásból származó XP-t használsz.

  De zárjuk rövidre a kérdést.
  Tölts le egy Ubuntu Live cd-t. Ezt kiírod és erről indítod a gépet. Nem kell telepíteni, ellenben ki tudod próbálni, hogy elérhető-e az internet.

  Illetve van mégegy előnye az Uborkának. Ott van a GParted. Ezzel egyszerűen és gyorsan törölheted és újra létrehozhatod a szükséges partíciókat. Persze törlés előtt adatmentés!

  Az, hogy te futtattad a kapcsolatvarázslót egy dolog. Kellene, hogy pontosan melyik DIGI-s hozzáférésetek van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem. Én azért futtattam a kapcsolatvarázslót, mert a Digis szerződés melléklete szerin XP-s beállítás alapján mentem (a Win 7-es beállításban utal is a PPPoE kapcsolatra), úgyhogy biztosan egyről beszéltünk.
  A CD-ről való bebootoláshoz szükséges bootmenüt pedig nem találom. Nem emlékszem pontosan, de nem lehet, hogy ennek még egy bootfloppyra lenne szüksége ehhez a menühöz?
  Most mindenesetre elszaladok a gépért és megpróbálom a T-home-mal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jól sejtettem, a T-home-ossal gyönyörűen megy a NET. Csak azt nem tudom, hogy rendelkezik-e DIGI olyan szakember gárdával, mint a T-Home, aki műszaki segítséget tudna nyújtani ilyen esetben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem, nem nagyon

  Nagyon szerencsésnek kell lenned, ahhoz, hogy kifogj egy jó operátort.

  Na de!
  Milyen is az a DIGI-s hozzáférés?

  A BOOT-hoz nem kell külön floppy.
  A BIOS-ban állítsd be, hogy a cd legyen az elsődleges BOOT eszköz és nem lesz gond. Ubuntu-ból mindenképpen egy régebbit tölts le, hogy megbirkózzon vele a gép is.

  Ubuntu 8.04.4 LTS (Hardy Heron)

  Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn)

  Ezek közül valamelyik biztosan jó lesz. Az ImgBurnnel>> egyszerűen ki tudod írni a lemezeket. Úgy, hogy biztosan boot-oljanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd