Letört kondenzátor

Letört kondenzátor
2012-01-12T14:15:25+01:00
2012-01-14T19:00:33+01:00
2022-07-29T02:35:57+02:00
pg6830
Sziasztok!

Ha nem átallotok még segíteni egy okoskodó, a témához igazából nem értő, nem túl gazdag kölöknek, akkor a kérdésem a következő lenne:

Van egy viszonylag jó tápom (450 watt), de sajnos benne maradt egy gépben, amit 3-4 heti szenvedés után szétrugdostam... (Ezt most, ha lehet, ne minősítsétek...)
A kisebb-nagyobb külsérelmi nyomok mellett (Lemezborítás elhajlása), a következő szemmel látható kár keletkezett benne: Kép.
(Vagyis letört valahogy benne egy lencsekondi.)
Namost megpróbálnám életre kelteni a jószágot, és azt szeretném kérdezni, hogy az alkatrész elhelyezkedése vagy a mérete (illetve e téren szerzett tapasztalataitok) alapján, meg tudnátok-e mondani, hogy milyen jellemzőkkel rendelkezik ez az alkatrész... (Feszültség, kapacitás.)
És egy kicsit húzósabb kérdés: ugye a kondi beforrasztása nélkül nem érdemes a táp bekapcsolásával próbálkozni?

Köszi!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia,

ez a tápegység valóban nem egy főnyeremény. Na de, ha nincs az embernek pénze, javítani még mindig olcsóbb, már ha van normális forrasztópáka, ón, stb. kéznél. Ebben az esetben a munka 10 perc, szétszedéssel, összerakással együtt. Ha nekiállsz, akkor ajánlott egy "söprögetés" az áramkörben, egy ecsettel, mert ahogy látom, poroska. Ezután kiforrasztod a két lábat. A maradványokból ítélve nem tévedsz nagyot, ha a mellette lévő (CY3 pozíciójú) kondival azonosat teszel bele (kapacitás, átütőfeszültség!). (Sajnos, a kapacitásmérő műszerek nem filléresek.) Ilyet bármely elektronikai szaküzletben (HQ Video, Lomex, Mikronika, Mikrovill etc.) kapsz, pár Forintért. Viszont: egy PC tápegységben kellemetlen feszültségek vannak, ezért, ha nincs tapasztalatod, azt javaslom, menj el egy számítógép bontóba, ahol 1000 Ft nagyságrendjében fogsz kapni hasonló kategóriájú, működőképes használt tápegységet. Azért belenézni, rámérni arra sem árt. Ha javítod a jelenlegit, javasolt a rámérés összeszerelés után, mielőtt a gépbe raknád. Az ATX csatlakozón zöld vezetéket a földdel (bármely fekete) összekötve indíthatod el az egységet. Ezután meg kell mérni a kimeneteket (sárga +12V, piros +5V, narancssárga +3,3V). +-5% tűrés általában elfogadható terheletlen állapotban. Remélem, segítettem.

Üdv,

F
Mutasd a teljes hozzászólást!

abcd