Megmagyarázhatatlan (?) Dlink WLAN-rejtély
2012-01-21T12:43:31+01:00
2012-01-23T00:40:29+01:00
2022-07-19T02:51:27+02:00
Péter36
Sziasztok,

sok kísérletezés és a technical support többszöri felhívása után fordulok hozzátok, hátha valaki már találkozott ilyennel.
Adva van egy Dlink DI-524 G-s router legutolsó elérhető firmware-frissítéssel, ehhez csatlakozik kábelen egy PC, illetve wifivel két eszköz: egy Squeezebox internetes rádió frissített firmware-rel, és egy laptop Win7-tel (Aetheros driver), naprakész frissítésekkel. A routerhez képest a rádió A-pontban van, nagyon közel, kb. 5-7 m-re légvonalban, a laptop B-ben, kb. 40 m-re, de kitűnő optikai rálátással, a jelerősség kiváló.
A routeren be van állítva a gyári alapbeállítástól eltérő SSID és csatorna, hogy a szomszédok WLAN-kapcsolatai ne zavarjanak be. MAC-szűrő is be van állítva, de a kísérletezésnek volt olyan stádiuma, amikor nem volt, és ez látszólag mindegy. Titkosítás nincs beállítva.
Probléma a következő: a router által felépített helyi hálózathoz a rádió mindig probléma nélkül csatlakozik és használja a netet, bármilyen napszakban, függetlenül attól, hogy A vagy B pontban van-e, csatlakozik-e párhuzamosan a laptop is a hálózathoz, vagy nem.
A laptop 5 esetből 1-ben nem tud csatlakozni a hálózathoz:
napközben (hétköznap, hétvége mindegy):
1. rádió A-ban, laptop B-ben, mindkettő gond nélkül csatlakozik és használja a netet;
este:
2. ha rádió és laptop is A-ban van, mindkettő gond nélkül csatlakozik és használja a netet
3. ha rádió és laptop is B-ben van, mindkettő gond nélkül csatlakozik és használja a netet
4. ha rádió B-ben van, laptop A-ban, mindkettő gond nélkül csatlakozik és használja a netet
5. ha rádió A-ban van, laptop B-ben, rádió gond nélkül működik, a laptop pedig csak akkor tud kapcsolódni a hálózathoz, ha a rádió nem csatlakozik – akkor problémamentesen, és a net is megy, amint bekapcsolom a rádiót, a laptopot ledobja a router, illetve ha eleve megy a rádió, csak fél percre tud csatlakozni.

Mivel leginkább ESTE szeretném használni a hálózatot, az 1-es (illetve 5-ös) elrendezésben, ezért gyakorlatilag nem érek vele semmit, hogy a többi esetben együttműködik az összes eszköz.
Egyébként sem értem az egészet: mi az, hogy csak este nem megy, és csak ebben az elrendezésben??? Tud valaki erre értelmes magyarázatot és megoldást mondani?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • Nem irigylem a gondodat, de szeretem a nagy rejtélyeket. Első tippem: Nincs valamelyik szomszédodnak, a B hely közelében valami erős, abban a tartományban működő eszköze, amit csak este használ, és elnyomja/bezavarja a 40m-ről jövő router jelét? (Az, hogy a rádióval hogyan függ össze A pontban, azt most elegánsan átlépem, mert az este problémáján indulok meg)
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Nem teljesen értem: milyen eszközre gondolsz?
    Vannak WLAN-hálózatok a környéken, de a Windows szerint ezek gyengébb jelerősségűek. Próbáltam állítgatni a routeren a csatornákat emiatt, igaz, nem próbáltam végig mind a 13-at, csak párat, mivel 2-3 ilyen kapcsolatot érzékel a gép. Számomra az a furcsa, hogy látszólag a rádió ki-be kapcsolásától függ az, hogy a laptop tud-e csatlakozni a saját hálózathoz – persze, csak este, és persze csak akkor, ha olyan elrendezésben vannak az eszközök, ahogy szeretném használni.. :S Gondolom, ha elnyomná valamilyen más eszköz a jelet, akkor ez a többi esetre is igaz lenne (2-4).
    Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd