Samba server jogok öröklődése
2012-02-04T19:15:33+01:00
2012-02-06T17:56:39+01:00
2022-06-27T10:26:19+02:00
Csoki882
Üdv!

Van egy terminalom amin Debian fut és annyi a feladata a kis gépnek, hogy torrent kliensként üzemel. Van rá csatlakoztatva egy külső vinyó amin van maga a rendszer is, és egy adott mappája meg van osztva samba szerver segítségével. Minden működik rendesen kivétel egy dolog a jogok nem teljesen akarnak érvényesülni. Az smb.conf-ban megadtam, hogy a /home/torrent mappára legyen írási joga mindenkinek ez mind szép és jó működik is, és magán a rendszeren ha teljes jogot adok a torrent mappára akkor öröklődnek a jogok az almappáira is, ez alatt értem az oda letöltött torrenteket mert eleve mappába rakja külön a torrenteket, viszont a sambában már a jogok nem öröklődnek az újonnan jövő almappákra, csak magára a torrent mappára ez miatt ha másik gépről akarok a megosztásban másolni ide oda akkor azt megtagadja mivel csak a torrent mappára terjednek ki a jogok az almappáira nem sjanos. És ebben kérném a segítséget, hogy ezt miként tudnám beállítani(configuralni), hogy öröklődjenek a megosztásban is a jogok a torrent mappán belül.


Előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!
viszont a sambában már a jogok nem öröklődnek az újonnan jövő almappákra, csak magára a torrent mappára ez miatt ha másik gépről akarok a megosztásban másolni ide oda akkor azt megtagadja mivel csak a torrent mappára terjednek ki a jogok az almappáira nem sjanos.

Teljesen jogos.

Azért, mert a windowsos jogokat tudja kezelni.
/Az élet néha bonyolult a számítástechnika főleg!/
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • hát gondolom ezt hajtottad végre:
  chmod 777 /home/torrent

  én azért így hajtanám végre:
  chmod -R 777 /home/torrent

  így az almappák és bennük rejlő fájlok is megkapják a megadott jogosultságot (jelenleg 777 - mindenki kap írási, olvasási, futtatási jogot)

  smb.conf-ba gondolom ez is szerepel:
  [torrent]
  ...
  writable = yes

  a szervert csak windows kliensről használják?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • viszont a sambában már a jogok nem öröklődnek az újonnan jövő almappákra, csak magára a torrent mappára ez miatt ha másik gépről akarok a megosztásban másolni ide oda akkor azt megtagadja mivel csak a torrent mappára terjednek ki a jogok az almappáira nem sjanos.

  Teljesen jogos.

  Azért, mert a windowsos jogokat tudja kezelni.
  /Az élet néha bonyolult a számítástechnika főleg!/
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen ezt a műveletet hajtottam végre, full jog a mappákra linux alatt ott öröklődik is az almappákra, és smb.conf-ba pedig ott a writable = yes, de ahogy látom a következő hozzászóló meg is oldotta a kérdésre a választ, a samba nem örökli a jogokat szóval így jártam:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor marad így ahogy van, igazán nem nagy gond mert fogom és linuxon átmásolgatom a dolgokat ide oda mert ott van írási jogom tehát nem gond, csak gondoltam felvetem a kérdést hátha van rá módszer. Mert igazán annyi az egész, hogy feliratokat másolnék be a mappákba külön, amit meg akartam oldani egy windowsos gépen keresztül, de mondom nagy gond nincs, mert ott a puty mindegyik gépemen így azzal megoldom könnyedén, csak na gondoltam tökéletesítem a rendszerem amit kiépítettem:D

  Köszönöm a válaszotokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hát nálam helyi hálózaton tökéletesen működik ez a dolog...
  SZERK:
  create mask = 0777
  meg van adva?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát akkor create mask = 0777 ezt a sort beírni smb.conf-ba és akkor öröklődnek a jogok tehát meglesz az írási jogom a többi al mappára?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kipróbáltam és így sem öröklődnek a jogok az almappákra! De bemásolom neked ide a smb.conf-nak azt a sorát hátha csak én írtam el, valamit.

  [home]
  comment = torrent
  path = /home/torrent
  create mask = 0777
  browsable = yes
  quest ok = yes
  writable = yes
  public = yes

  így néz ki arra a mappára vonatkozó config sorom. Tehát a lényeg annyi, hogy ebben a /home/torrent mappába amik ujjonan belekerülnek mappák a torrent kliens által azok is megkapják az írási jogot, de sajnos ez nem történik meg!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd