Samsung G3 1.5 külső USB HDD nem indul el
2012-02-07T09:49:49+01:00
2012-03-06T11:36:11+01:00
2022-07-29T08:41:35+02:00
iMReGaBRi
Sziasztok!
Van egy igen nagy problémám. Decemberben vásároltam egy Samsung G3 1.5TB külső HDD-t, hogy végre legyen hová átrakni az évek óta gyűjtögetett cuccaimat illetve mivel vettem végre egy full HD monitort is, így tettem rá HD filmeket is bőven.
A monitoron (Dell U2410) van 2 usb port, ezekre dugva használtam a drive-ot, időnként ki kellett húzni az USB-t és visszadugni (pl. emlékeim szerint miután készenlétből visszakapcsoltam a gépet nem indult újra a cucc) ilyenkor felpörgöttt és megjelent rendesen a meghajtó, tudtam használni normálisan. Sebesség és badblock probléma nem volt vele a HD sentinel szerint, tökéletesen működött.
Tegnap éjfélkor jutott eszembe, hogy áthúzok a gépre pár lossless zenét (csak abból 400 gigát gyűjtöttem az évek alatt ami rajta van...) és mikor bedugtam a monitorba az USB-t se kép se hang, ki sem gyullad a fehér lámpa az elején, fel sem pörög a winyó, mindezt úgy, hogy 1 nappal előtte még vígan használtam.
Apróság de lehet hogy számít, hogy amikor közvetlenül a gépbe dugtam az USB-jét, picit szikrázott, de a lámpa egyáltalán még csak fel sem villant. A monitor USB-be visszadugva nem volt szikra és kipróbáltam most laptopban is, itt sem szikrázott, de továbbra sem gyullad fel a lámpa.
Nem vagyok elektromos szaki, de úgy gondolom, nem a winyóval lehet a gond, mert el sem jut odáig, hogy egyáltalán felpörgesse, mintha nem is kapna áramot. A kábeleket ellenőriztem, nem úgy tűnik mintha meg lennének törve, de nincs kizárva hogy az asztal alatti gurulós szék ráment volna a tápkábelre mert a 3 éves lányom rendszeresen tologatja és előfordulhat, hogy párszor rátolta a kábelre.
Nagyon megköszönném, ha valaki akinek volt hasonló tapasztalata, jelezné hogy mire jutott, mert elég fontos adatok is vannak rajta és ha szétbarmolom, hogy kivegyem a winyót hátha működik, onnantól ugrott a gari.

Segítségeteket előre is köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia. Nem akartalak megijeszteni, csak a kisülés miatt írtam. Szinte biztos, hogy a cseretáppal üzemelni fog a vinyó.
Most azért nem látja semmi mert a rack külső +12V-os tápja szükséges lenne a megfelelő működéshez. A támyérok felpörgetéséhez kevés az usb hub +5V-os tápjának energiája. A hálózati adapterre és pláne a madzagjára nem vonatkozik a gari, ezért ezt meg kell venned, de még mindig jobban jársz, mintha a vinyó krepált volna be.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • a gépbe dugtam az USB-jét, picit szikrázott,


  A monitor USB-be visszadugva nem volt szikra


  Már nem is lesz szikra. Meghibásodott az elektronika (az áramfelvétel mérése igazolná).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia. Én nem vagyok egy hardverzseni, de véleményem szerint jobb nem próbálgatni, mert szerintem megvan az esélye, hogyha a vinyó vagy a kábele zárlatos, akkor az alaplap/monitor is tönkre mehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • onnantól ugrott a gari.


  Annak örüljél ha csak a gari ugrik, nem az adataid.
  Most őszintén szikrázást hogy lehet szoftveresen gyógyítani?
  Mindenhogy ki kell venni a HDD-t berakni egy gépbe vagy egy másik USB2.0 HDD külső Házba.
  Ha szerencséd van, akkor a vinyó túlélte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A G3-soknál egyetlen szabályt kell csak betartani: Nem dugdosod az usb dugót, ha a készülék áram alatt van. Szerintem még garis.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Köszi a gyors válaszokat. Behoztam céghez, a hardveres kolega is azt gyanítja, hogy valószínűleg tényleg a tápkábellel lehet valami (esélyes hogy megtört mert a gurulós szék görgőjéből szedtem ki tegnap) mert se kép se hang, olyan mintha az áram el sem jutna a "dobozig", és itt bent nem villant pl.amikor bedugta az USB-be.

  Sajnost ezt az arany szabályt nem tudtam, nem gondoltam hogy egy USB dolog ilyen macerás, végig a monitorba volt dugva és vagy magától állt le standbyba vagy amikor a monitor lekapcsolt mert készenlétibe tettem a gépet.

  Igen amatőr voltam ezek szerint, ég a pofám rendesen.

  Felhívtam a Samsung szervízt, aztmondták beviszem, pultnál kipróbálják egy csere táppal USB-vel és ha bekapcsol, akkor szerencsém van, ha nincs szerencsém akkor postázzák a SEGATE-nek mert az vette át a Samsungot és kb. 3 hét múlva kapok egy újat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia. Nem akartalak megijeszteni, csak a kisülés miatt írtam. Szinte biztos, hogy a cseretáppal üzemelni fog a vinyó.
  Most azért nem látja semmi mert a rack külső +12V-os tápja szükséges lenne a megfelelő működéshez. A támyérok felpörgetéséhez kevés az usb hub +5V-os tápjának energiája. A hálózati adapterre és pláne a madzagjára nem vonatkozik a gari, ezért ezt meg kell venned, de még mindig jobban jársz, mintha a vinyó krepált volna be.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon szépen köszönöm az ismételt segítséget, ezt sem tudtam hogy arra nem vonatkozik a gari (akkor sem, ha nem látszik rajta, hogy megtört a kábel pl.?) .

  Mennyibe kerülhet nagyságrendileg a kábel? Gondolom egy ötösből kijön azért, ennyit megérne hogy visszakapjam az adataimat és jó lecke is volt :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok! Elnézés, hogy eddig nem jelentkeztem. Bevittem a gariszervízbe, (FixDirect, Véső u. 13ker) hátravitték a pult mögé kipróbálni cserekábellel, cseretáppal, se kép se hang (állítólag, de szerintem ha szétszedtem volna és berakom, tuti ment volna a winyó, szerintem a doboz hibásodott meg) úgyhogy buktam 900 gigát, nagyrésze pótolható, csak nem kevés idő lesz... Közölték hogy mivel a Samsung külső HDD-k igen gyatrák és a Segate felvásárolta a Samsung HDD üzletágat, valszeg Segate-t kapok helyette.

  Pénteken hívtak is, hogy megvan, Segate jött helyette. 1.5 TB helyett 2TB... Utánaolvastam külföldi fórumokon és úgy döntöttem ki se bontom, inkább eladom és veszek egy Samsung Caviar WD Green-t helyette, belsőt.

  Segate 2TB FreeAgent GoFlex Desk HDD (STAC2000201)

  Mégegyszer köszönöm a válaszaitokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd