Intel chipset driver uninstall
2012-04-03T14:05:46+02:00
2012-05-11T09:19:15+02:00
2022-07-29T15:12:27+02:00
spirite
Segítséget szeretnék kérni.
Egy ilyenalaplapú gépben levő HDD-re felkerült a win7 ultimate 64bit. Utána installálásra kerültek az alaplaphoz kapott cd-ről a driverek, köztük az intel chipset driver is.
Na most utólag kiderült, hogy vásárlásra kerül egy SSD, és át kéne majd rakni rá az egész rendszert, de mint megtudtam az alaplap nem támogatja az ahci-t, ami ugye nem árt a TRIM supporthoz. Tehát marad az IDE módban való működtetés, azt viszont köztudottan csak a win7 saját driverei teszik lehetővé.
Hogyan lehetne teljesen leinstallálni az intel chipset driver-eket, ami megakadályozza, hogy a win7 saját PCI IDE driver-eivel működjön a TRIM parancs?
A rendszer tökéletesen működik, és nem is az enyém, ergo nincs időm egy teljes reinstallra, tehát kérlek benneteket ne azt írjátok, hogy win7 reinstall.
Csak van valami módja 2012-ben ay intel chipset driverének leinstallálására, hogy újraindításkor ne azokat rakja fel ismét, hanem cserélje le a win7 saját driver-eire.
Előre is köszönöm a segítséget!
Mutasd a teljes hozzászólást!
... IDE módban is tud működni a TRIM a win7 (kizárólag a win7) saját IDE STORAGE drivereivel


Pontosan így van. Három napja telepítettem a gépemre a Win7-t (szintén az SSD optimális kezelése okán), és működik a TRIM a leírt körülmények között is. Semmi utólagos berhálás nem szükséges.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány

 • Rossz a kérdés.
  A TRIM parancs támogatása nem csak driver, hanem hardver kérdése.
  AHCI támogatás nélkül a TRIM nem fog működni. Az Intel chipset 'driver' csak inf-ek kollekciója, az Eszközkezelőben a Szabványos xxx bejegyzések kiváltására; nem tartalmaz binárisan driver állományt. Így az eltávolítás sem ajánlott és felesleges is.

  Ha a TRIM a cél, be kell tenni egy PCI-E SATA vezérlőkártyát a gépbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne haragudj, de evvel vitatkoznék!
  Mert nem csak a net van tele avval az információval, hogy IDE módban is tud működni a TRIM a win7 (kizárólag a win7) saját IDE STORAGE drivereivel, de még a Samsung support is ezt írta nekem:

  "Which Windows version are you planning to use? In case you cannot set up AHCI on your motherboard, you can still use TRIM as it works on IDE also under Windows 7. So if you are using Windows 7 I suggest you use Microsoft own drivers to ensure that it works."

  Így a kérdésem továbbra is fenntartom, hogy hogy szedjem le az alaplaphoz kapott cd-ről felrakott chipset driverben levő IDE driver-t, hogy visszakapjam a support által is javasolt windows 7-es saját IDE kezelő drivereit, hogy mehessen a TRIM IDE módban?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem csak a net van tele avval az információval, hogy IDE módban is tud működni a TRIM a win7


  Belinkelhetnél néhány ilyen forrást.
  Működhet vele, de a kérdésed nem függ össze az igazi problémával.

  A chipset driver nem tartalmaz bináris IDE drivert (ha nem hiszel nekem, nézz bele egy inf telepítőbe!).

  Az MSM/RST tartalmaz drivert, de az csak AHCI/RAID vezérlőre telepíthető és nevével ellentétben nem chipset drivernek hívják.

  Az idézett mondat többé kevésbé azért születhetett, mert nem csak Intel lapkakészletek léteznek. Az AMD, VIA, nVidia is fejlesztett letölthető bináris drivereket az IDE-módú kontrollereihez.

  saját IDE STORAGE drivereivel..


  Az eszközkezelőben magad is ellenőrizheted, a kontroller tulajdonságait: a listázott driver fileok a
  saját IDE STORAGE driverei
  lesznek (intelide.sys, ata*.sys).

  Összesítve mégegyszer:
  -Ha a TRIM működik, OK (használd egészséggel).
  -Ha nem működik, az inf uninstall nem megváltó és maradt a másik kontroller használata.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kezdem érteni, amit mondasz..
  De akkor ezek szerint a következők nem igaz kijelentések?
  1. A win7 alapdriverei (PCI IDE és AHCI) támogatják a TRIM-et.
  2. Ezt csak úgy ronthatja el az ember, ha ész nélkül felrakja az alaplaphoz adott pl chipset driver-t, ami lecseréli a win7 PCI IDE driver-t és az már nem támogatja a TRIM-et.
  3. Az AMD és Intel support is korábban azt közölte egy ismerősömmel, hogy se az AMD, se az Intel IDE driverek nem támogatják a TRIM-et, csak az AHCI drivereik, de azok is csak egy bizonyos verzió felett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Elméletben hamis, de a gyakorlat korrektebb választ ad.
  2. Intel esetén hamis, mert nem cseréli le.
  3. Igaz. Ráadásul az Inteltől nem tölthető le IDE driver a SATA vezérlőkhöz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ... IDE módban is tud működni a TRIM a win7 (kizárólag a win7) saját IDE STORAGE drivereivel


  Pontosan így van. Három napja telepítettem a gépemre a Win7-t (szintén az SSD optimális kezelése okán), és működik a TRIM a leírt körülmények között is. Semmi utólagos berhálás nem szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Tehát a te alaplapod sem tudja az ahci-t és IDE módban kell futtatni az SSD-t. Ez eddig oké, sok mindenkitől kaptam már ilyen visszajelzést.
  A gond csak ott van, hogy rám ijesztettek egy másik fórumon, hogy avval, hogy feltelepítésre kerül az első kérdésemben linkelt alaplaphoz kapott cd-ről minden létező driver (audio, lan, chipset), lehetetlenné vált a majdan beszerelésre kerülő SSD IDE módban való TRIM támogatása, mert lecserélődtek a win7 saját driverei. De kezdek reménykedni kb80a szakértelmében, hogy egyrészt az intel driverek nem cserélték le a win7 drivereit, másrészt nem is lett volna mire cserélni őket, ha tényleg nem is létezik IDE driver SATA vezérlőkhöz..
  Te tettél fel alaplapi drivereket és úgy megy a TRIM? Milyen chipset-es az alaplapod?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eredeti CD-ről (alaplapi driverek..) telepítettem mindent, a szokásos módon. A VGA drivert szintén az eredeti CD-ről, és installáltam a Win7-t. Semmi utólagos művelet nem kell a Trim működéséhez. (P4i65G az alaplap)
  Ne foglalkozz az ijesztgetésekkel.
  Teljesen szokványos telepítés után működik..

  AHCI támogatás nélkül a TRIM nem fog működni
  Hamis.

  be kell tenni egy PCI-E SATA vezérlőkártyát a gépbe
  Nem kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Honnét tudjuk, hogy ez az SSD IDE módban üzemel? Mert ez a belinkelt képen nem látszik.

  kb80a:
  Egyébként működik IDE módban is a TRIM parancs. De kizárólag w7-tel.
  Link>>

  spirite:
  Itt>> pedig ellentmondanak az IDE módban való működésnek. Ez úgy vélem egy olyan probléma lesz amit csak saját tapasztalatod alapján tudsz megoldani.

  Egyébként pedig nem értem mire a para. Az alaplapod ICH7-es chipsetet tartalmaz. Ez pedig biztosan támogatja az AHCI-t. Sajnos a manualból nem másolható a szöveg (lusta vagyok begépelni), de képet készítettem róla. Abban látszik, hogy hol kell játszanod a native SATA/AHCI támogatás előcsalogatása végett. Ha itt disabledre vagy esetleg compatible-re állítottad be, akkor nem fogja a Windows az AHCI drivereket telepíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Igen, ezt jól benézhettem.
  Köszönöm az információkat.

  Honnét tudjuk, hogy ez az SSD IDE módban üzemel?


  Leírta az alaplapja típusát. P4i65G, melyen nincs AHCI támogatás.

  Az alaplapod ICH7-es chipsetet tartalmaz


  ICH7.
  A kérdező alaplapja az AHCI-mentes ICH7 déli hidat tartalmazza. Ezzel a híddal BIOS alatt sincs lehetőség AHCI mód beállításra.
  Itt és itt visszajelezték a TRIM működését IDE módban. A prohardveres cikk készültekor valószínűleg senki nem ellenőrizte, a TRIM támogatását WIN7 alatt IDE módban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért is írtam.
  Ez úgy vélem egy olyan probléma lesz amit csak saját tapasztalatod alapján tudsz megoldani.

  Ez egy olyan dolog lesz, amit a kérdező fog megoldani empirikus úton. De szerintem BIOS-ban a SATA engedélyezése egyenértékű lesz aza AHCI-val. Kétségesnek tartom, hogy egy viszonylag modernnek számító alaplapban ne legyen AHCI támogatás.

  Persze minden megtörténhet, sőt még az ellenkezője is.

  Leírta az alaplapja típusát. P4i65G, melyen nincs AHCI támogatás.

  IGAZ! Én voltam figyelmetlen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos igen, a szóban forgó asus alaplap is ICH7-es déli híddal rendelkezik, ami a wiki szerint tényleg nem támogatja az ahci-t.
  De azért reménykedek, hogy a gyakorlati próba majd igazolni fogja, hogy ez a lap, jelen driverekkel is lehetővé fogja tenni a TRIM működését win7 alatt IDE módban.
  Íme a jelenleg fent lévő driverek:

  A-Ty:
  köszi neked is a hozzászólást és a képet. Hát egyes értelmezések szerint azok a beállítások nem az ahci-t hivatottak beállítani, hanem a lapra dugott pata és/vagy sata eszközöket állítják IDE módúra, ha nem látná őket az alaplap.. De mondom, reménykedem, nemsokára kiderül a dolog a gyakorlatban, amikor elmegyek és berakom a új samsung ssd-t abba a gépbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Vígasztaljon a tudat: még nem biztos, hogy a vásárolt SSD támogatja a TRIM-et. Továbbá régebben olvastam egy jó kis eszmefuttatás, amit racionálisnak tartok, és sajnos válasz továbbra sincs a kérdésre.
  Meg is kerestem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel egy samsung 830-as 128gb-os ssd-ről van szó, ami tuti támogatja a trim-et, ahogy a Samsung Support is írta, ez a vígasztalós dolog kilőve. TRIM pedig nem azért kéne, hogy gyorsabb legyen a rendszer, hanem azért, hogy idővel ne lassuljon le az ssd.
  Viszont köszi a linket, ismerem a cikket, olvastam is annak idején, de jó volt most újra elolvasni az azóta összegyűlt tapasztalatok fényében. De az, amit a Konklúzió is kiemel, hogy még egy 4 magos gép is rengeteget profitál egy SSD-vel, az nem kérdés számomra. Két darab teljesen egyforma 2magos gépet is volt szerencsém tesztelni hdd-vel ill. ssd-vel és döbbenetes volt a különbség..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem is a gyorsaságra akartam ezt kiexponálni. Ez nem képezi a vita tárgyát. Hanem az élettartamra gyakorolt hatására. Azt nézd át. Sajnos igaz. Vagy nem. Nincs róla konkrét irodalom (a NET-en).
  Illetve nem tudok róla, több nyelvű fórumon kotorászva sem.

  Amúgy meg ha TRIM, ha nem, piszok gyors lesz. De nem a TRIM miatt. Az szerintem lassít.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem már! Azt hittem a cikk címére mondtad a jelenleg még megválaszolatlan kérdést. És igen, vígasztalhatna a dolog, ha nem lenne TRIM, mert ha tényleg rövidíti az élettartamot, akkor nélküle legalább nem "kopna" úgy a cucc! De azért csak a sebesség miatt vesz az ember ilyet, és szeretné is azt megtartani, mégha összességében lassít is rajta egy kicsit a TRIM, de legalább szinten marad.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ATTO szerint: (csatolt kép).
  A sebességre, jelen körülmények között alig (vagy nincs) hatással a Trim be/ki. Az élettartamra gyakorolt hatását huzamosabb használat majd eldönti, az ajánlások egyértelműek.. AHCI mód használatával, SATA II/III platformon, valóban gyors SSD-vel, lehet, hogy változik az arány a Trim be javára.

  Az általad linkelt cikk sem szentírás. Én is olvastam, és ki is próbáltam a javasoltakat.
  A
  Prefetch és SuperFetch kikapcsolása
  egyértelműen hibás ajánlás, látványos lassulást okoz a kül.ő betöltésekben, azonnal visszakapcsoltam mindkettőt (ajánlott érték: 3).
  A többi, úgy néz ki, hogy jó ajánlás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt biztos, hogy a prefetch-re értetted? Mert szerintem ez az NCQ-ra vonatkozik. Ennek pedig AHCI nélkül nincs jelentősége. Mert az NCQ, AHCI nélkül nem érhető el.

  A Prefetch és Suprfetc a Windows program betöltődés öntanuló folyamata. Erre nem tudsz hatással lenni, nem tudsz értéket adni neki. Illetve leginkább a rendszertöltésre van hatása és a leggyakrabban használt programok indulására. De általános lassulást nem okoz, nem okozhat.

  Bár az NCQ esetében sem hiszem, hogy lehetne befolyásolni a parancsok sorba állításának a mértékét. Én nem is tenné. Azért natíve mert az elektronika mindenképpen jobban tudja kezelni mint a felhasználó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na most lehet, hogy nagyon amatőr dolgot kérdezek, de nem bánom, szeretném megérteni. Ha tehát egy első kérdésemben linkelt alaplap SATA 0-s (legelső) portjára (ami amúgy SATAII-es) rákötök egy (amúgy SATAIII-as Samsung) SSD-t, de mivel az ICH7 híd nem tudja az ahci-t így az SSD-nek IDE módban kell futnia (elvileg erre való az IDE Storage - Enhanced - SATA beállítás), akkor melyik vezérlő fogja kezelni az SSD-met?
  A képen látható Intel ICH7 Family Ultra ATA Storage Contoller vagy az alatta levő N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt biztos, hogy a prefetch-re értetted?
  Igen.

  KEY_LOCAL_MACHINE - SYSTEM - CurrentControlSet - Control - Session Manager - Memory Management - PrefetchParameters kulcs..

  Fáradj el ide, ha van időd.

  EZT fogod látni.
  (miről/miket beszélsz?)

  De általános lassulást nem okoz, nem okozhat.


  Olvass pontosabban:
  látványos lassulást okoz a kül.ő betöltésekben

  Olyan mérvű a lassulás, hogy csak egy vak nem venné észre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de mivel az ICH7 híd nem tudja az ahci-t így az SSD-nek IDE módban kell futnia


  Nem kell IDE módban futnia. Az IDE mód arra az esetre szolgál, ha a rendszer nem ismerné az AHCI-t, mert a BIOS alapból (SATA) AHCI módban lenne, (ha lenne.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kibogoztam, amit mondasz, asszem értem is.
  Na de ha a BIOS nem ismeri az ahci-t, mint ahogy nem ismeri??
  Akkor mi másban fog futni az SSD, mint IDE módban? Ahci nélküli SATA módban?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahci nélküli SATA módban?


  Igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ha ez igaz, akkor egyrészt nem 50 hanem 500 pontot adnék neked, mert ezt az új infót még senki nem mondta nekem, másrészt akkor a válasz is meg lenne az alap kérdésemre, ti. hogy az N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller fogja kezelni az SSD-met, ami meg támogatni fogja a TRIM-et az Intel állítása szerint (egyik topictárs levelezte ezt le velük).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • így az SSD-nek IDE módban kell futnia (elvileg erre való az IDE Storage - Enhanced - SATA beállítás)


  Gyakorlatilag nem arra való.
  A Compabible beállítás legacy (Windows 95/98) oprendszerek futtatásához kell, melyek csak két IDE csatornát tudnak kezelni; IRQ14, 15 használatával. Ezzel a beállítással egy IDE vagy 2 SATA alaplapi port üzemen kívül lesz.
  Az Enhanced beállítás kell a 2 IDE + 2/4 SATA port egyidejű üzemeltetéséhez.

  ...akkor melyik vezérlő fogja kezelni az SSD-met?


  Ez:
  N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller


  És igen, IDE módban kezeli, melynek hátrányaként nem lesz NCQ és Hotplug támogatás.

  Ahci nélküli SATA módban?


  Ilyen nem létezik. A SATA a fizikai kapcsolat formája. Az IDE-mode és az AHCI a működést biztosító adatátviteli protokoll.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IGEN.

  (nálad SATAII)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  ... melynek hátrányaként nem lesz NCQ...


  SSD-k esetében nincs különösebb jelentősége az NCQ-nak, nem? Csak kérdezem...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen nem létezik. A SATA a fizikai kapcsolat formája. Az IDE-mode és az AHCI a működést biztosító adatátviteli protokoll.


  Ezt azért értékeld át még egyszer. A BIOS-ban az IDE mod emulációt, még a SATA mod a SATA kontroller nativ használatát jelenti, ha van AHCI, ha nincs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Alapos ember vagy, körüljárod a témát rendesen, nagyon helyes.
  Nyugodtan vedd meg/tedd be, még így is kenterbe veri a HDD-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd