A Microsoft kedden bejelentette új, kifejezetten robotok működtetésére és vezérlésére tervezett Robotics platformját, valamint az ahhoz készült fejlesztőtermékeit. Az új eszközök segítségével a felhasználók a korábbiaknál egyszerűbben tudnak majd valós - vagy csak éppen emulált - mechanikus munkavégző egységek vezérlése alkalmas programokat készíteni.

A Microsoft hagyományos fejlesztői termékcsaládjához illeszkedő új Robotics Studio többek között olyan népszerű egységek támogatását tartalmazza majd helyből, mint az iRobot alapból porszívóként üzemelő Roomba eszköze, vagy a LEGO Mindstorms NXT "tribot" platformja, de természetesen egyszerűbb ipari megoldások illesztéséhez is lehetővé teszi majd. A robotok vezérlését ellátó programok tervezéséhez a Robotics Studio egy magasszintű, vizuális környezetet biztosít, amely interaktív vezérlés megvalósítására, sőt, visszajelzések megvalósítására és ütemezett feladatok végrehajtására is lehetőséget ad.

A Microsoft fejlesztőeszközének további különlegessége, hogy fizikai céleszköz hiányában is lehetővé teszi a vezérlőprogramok fejlesztését egy virtuális környezetben, amelyben a felhasználók egy 3D-s szimuláció révén vizsgálhatják a robot viselkedését és működését az általuk létrehozott vezérlőprogrammal. A fejlesztőrendszer kezelése egyébként a cég szerint olyan egyszerű, hogy akár a programozási ismeretekkel egyáltalán nem rendelkező felhasználók is képesek a kezelésére, és egyszerűbb vezérlőprogramok megírására benne.

A Robotics Studio-t a Microsoft kettős licenc teszi elérhetővé, amelynek köszönhetően a hobbifelhasználók teljesen ingyenesen juthatnak a szoftverhez, míg a kereskedelmi célú felhasználóknak 399 dolláros árat kell fizetniük érte. Utóbbiak részére egyébként egy külön fejlesztőkészletet is kiad majd a Microsoft, amelynek segítségével elkészíthetik egyedi megoldásaik és termékeik illesztését a Robotics Studio környezethez.