A Microsoft hamarosan ismét fejleszteni fogja operációs rendszereinek illetve egyéb szoftvereinek frissítését végző két szolgáltatását. A Windows Update és Microsoft Update többek között új felhasználói felületet fog kapni, de a háttérben működő - a felhasználók által nem látható - infrastruktúra is jelentős fejlesztéseken fog átesni a nyár végén.

Redmond szerint az átalakítás valamikor augusztusban kezdődik majd el, és több hónapig is eltart majd, amelyből azonban a felhasználók mindössze annyit fognak észrevenni, hogy a korábbiaktól eltérő, újabb felület üdvözli majd őket a frissítőszolgáltatások kezdőoldalának meglátogatásakor. A fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók jobban átlátható kezelőfelületet és részletesebb információkat kapnak majd a frissítésekről, és az újonnan kiadásra kerülő szervízcsomagokról is az eddigiektől eltérő módon - várhatóan egy a kisebb frissítésektől jól megkülönböztethető formában - értesülnek majd.

Ugyanakkor a változások csak a Microsoft Update és Windows Update webes felhasználói felületét érintik, és nem jelentenek majd semmilyen változást az operációs rendszerekbe épített Automatikus Frissítés szolgáltatás működésében, amely továbbra is az eddig megszokott módon és megjelenéssel működik majd.

A Microsoft utoljára egy évvel ezelőtt hajtott végre fejlesztéseket frissítési szolgáltatásain, amikor is jelentősen gyorsította azok működését és növelte a frissítések letöltésének sebességét.