A DVD és a tollmeghajtó után immár akár merevlemez is kerülhet majd a "Mission: Impossible" legendás, a lejátszás után néhány másodperccel magát automatikusan megsemmisítő egységébe. A Toshiba ugyanis kifejlesztett egy eljárást, amely szinte nulla időegység alatt képes a merevlemez teljes tartalmát gyakorlatilag az enyészetnek átadni, meggátolva az azon tárolt információk kinyerését illetéktelen személyek számára.

Bár ennek megoldása eddig is lehetséges volt, azonban ehhez jelentős idő- és energiabefektetésre volt szükség, amely lehetetlenné tette annak kivitelezését például az olyan esetekben, ahol a merevlemezt - vagy az azt tartalmazó lapotopot - ellopták, vagy más módon illetéktelenül eltulajdonították. Ezzel szemben a Toshiba egysége gyakorlatilag abban a pillanatban képes a lemezek teljes tartalmának megsemmisítésére, amint a merevlemez elveszti tápellátását.

Már ennél egyszerűbb megoldás is van az önmegsemmisítésreMár ennél egyszerűbb megoldás is van az önmegsemmisítésre

Az első hallásra hihetetlen megoldás lényege, hogy a merevlemez az adatokat titkosítva tárolja a lemezen, amelyek nyers formájukban értelmezhetetlenek, gyakorlatilag mintha nem is lennének ott. Az adatok sikeres dekódolásához szükséges kulcsot az egység pedig RAM memóriájában tárolja - és ha az nem kerül elmentésre valami nem-felejtő tárolóba a tápellátás megszűnése előtt, úgy kikapcsoláskor megsemmisül, gyakorlatilag végleges elérhetetlenné téve az adatok a tárolókorongokon.

Bár a megoldásban az adatok nem kerülnek ténylegesen törlésre a merevlemezről, mivel azonban nyers formában sosem voltak elérhetőek azon, így a dekódoló kulcs hiányában - megfelelően erős titkosítás alkalmazása esetén - gyakorlatilag megsemmisítettnek tekinthetők.

Az egység ezen kívül gyors, de mégis biztonságos adattárolóként használható olyan egységekben is, amelyekben fontos viszonylag nagy mennyiségű adat tárolása egy rövid ideig, amelyet követően azonban adatvédelmi aggályokat vethet fel, ha azok nem kerülnek törlésre a készülékről. Ilyenek például az irodai fénymásolók, a nyilvános fotófülkék vagy egyes orvosi diagnosztikai berendezések is, amelyek a merevlemez segítségével gyorsan és biztonságosan törölhetik műveleti adataikat miután a felhasználó, az ügyfél vagy az orvos befejezte az éppen aktuális tevékenységet velük.