A múlt hétvégén ünnepelte születésének tizedik évfordulóját napjaink legismertebb és legtöbbet használt fájlcserélő technológiája, a BitTorrent. Az eljárás és az első torrent-kliens kidolgozója, Bram Cohen ugyanis tíz évvel ezelőtt: 2001. július 2-án tette közzé programja első nyilvános változatát egy fórumon.

"Az új alkalmazásom, a BitTorrent, már működőképes, próbáljátok ki itt", írta Cohen, ezáltal útjára indítva a felhasználók által leginkább kedvelt, a jogtulajdonosok által pedig leginkább gyűlölt fájlcsere-technológiát. Jellemző, hogy ma - tíz évvel később - ha bárkit megkérdezünk akinek legalább egy-két éve van számítógépe, pontosan tudja, hogy a BitTorrent mire is jó, az akkori első kérdések egyike az volt, hogy "Bram, mi ez a BitTorrent?" - hiszen nyilvánvalóan akkor még senki sem tudta az új szoftverről, hogy mire való.

Bram CohenBram Cohen

Amikor később Cohen-t megkérdezték, hogy mi indította el a BitTorrent technológia kidolgozásában, a válasza az volt, hogy egy módszert keresett arra, miként lehetne az internet-kapcsolatok az idő legnagyobb részében kihasználatlanul álló feltöltési kapacitását felhasználni a letöltések felgyorsítása érdekében. A megoldás annyira jó sikerült, hogy becslések szerint manapság a világ összes feltöltött adatának felét a BitTorrent keretében forgalmazott fájlok tartalma adja.

Az irdatlan feltöltés egyébként eleinte problémát is okozott a hálózaton, mert azok eltömődéséhez vezetett - a problémát azonban a BitTorrent egy 2001-es frissítése orvosolta, amely automatikusan visszavette az adatok küldésének sebességét, ha ilyen torlódási problémákat érzékelt. A kezdetek ezen kívül is nehezek voltak, hiszen akkoriban még manuálisan, grafikus felület nélkül kellett összeállítani a torrent-fájlokat. "Mindent kézzel kellett megcsinálni, egyszerűen szörnyű volt", emlékezik vissza Cohen.

Ugyanakkor a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a technológia egyre népszerűbbé vált, és manapság már a legismertebb fájlcsere-platformnak számít. Ezen kívül a BitTorrent alapjait is képező eljárás felhasználásával a Cohen által megalapított BitTorrent, Inc. olyan műsorszóró platformokat is készít, amelyek rengeteg pénzt tudnak megspórolni a cégekne, és rendkívüli mértékben tudnak hozzájárulni a felhasználói élmény növekedéséhez a peer-to-peer technológia segítségével.